Matkalaukkutesti

E mmehän me tälle neljän kuukauden reissulle sitten ihan käsimatkatavaroilla lähteneet. Aika lähelle tavoitetta kuitenkin pääsimme. Meillä on matkalla mukana kolme käsimatkatavaralaukkua, ja vain yksi (!) ruumaan menevä isompi laukku. (Plus kersan kantoreppu, mutta sitä ei voi laskea matkalaukuksi, koska sinne ei voi pakata juuri mitään sisään.) Ennen matkalle lähtöä päätin, että tällä kertaa en hyväksy mukaan yhtäkään räjähdyspisteessä olevaa jättirinkkaa tai hankalasti kannettavaa matkalaukkua. On tullut kokeiltua jättimäisen kangaslaukun, josta ei saa kanto-otetta millään järkevällä tavalla, raahaamista Lontoon metroissa ja +25 kilon matkalaukun kantamista New Yorkissa perkeleellisen pitkän matkan - koska olin laskenut sen varaan, että matkalaukkua voi vetää. No kappas toinen rengas hajosi lennon aikana ruumassa.

Kuva: Björgvin Hilmarsson.
Hyvät matkalaukut ovat kalliita, joten koko valikoiman laittaminen uusiksi kerralla olisi ollut liian iso menoerä ennen matkaa: lippuihin ja käyttörahakassaan on kuitenkin uponnut jo monta tonnia. Ajattelin, että tässä voisi olla hyvä sauma hyödyntää blogia. Niinpä otin yhteyttä muutamaan matkalaukkuvalmistajaan/-maahantuojaan ja kysyin, haluaisivatko he antaa perheellemme laukkuja tekstikäyttöön tämän reissun ajaksi. Vastineeksi laukusta lupasin rehellistä palautetta tuotteen toimivuudesta ja kestävyydestä ja valokuvia reissun päältä. Mielestäni ihan reilu diili.

Emme pyytäneet mitä tahansa laukkuja, vaan mietimme miehen kanssa tarkkaan, millaiset laukut voisimme hyväksyä matkalle mukaan. Laukkujen olisi ehdottomasti oltava kahden aikuisen helposti siirrettävissä, kolhuja kestäviä ja niihin olisi mahduttava kokoonsa nähden reilusti tavaraa. Vaikka mukanamme kulkee vain minimaalinen määrä vaatteita, vaelluskengät, lääkkeet ja kameravarustus vievät yllättävän paljon tilaa. Tyylikäs ulkonäkö olisi plussaa, mutta se ei saisi mennä käytettävyyden edelle.

Mies lupasi hoitaa parhaan mahdollisen laukun kameratavaroilleen, joita kulkee mukana luvattoman monta kiloa. Kameralaukuksi päätyi punainen Evocin kamerareppu - ensimmäinen näkemäni kamerareppu, joka ei näytä nörtiltä kameralaukulta. Minä pyysin Deuterilta Helion 80 (L) rinkka-matkalaukkuyhdistelmän ja Delseyltä käytettävyydellä keulivan Beaubourg -käsimatkatavaralaukun. Lapsi sai joululahjaksi tädeiltään Samsoniten perhoskuvioidun lasten matkalaukun, joka menee kokonsa puolesta käsimatkatavarana. Mukaan lähti myös Deuterin kantorinkka, jonka ostimme Islannista pari vuotta sitten - ja se on käytössä edelleen (max kuorma 22 kg, ja lapsi on nyt noin 15-kiloinen).

Just chilling. Kuva: Björgvin Hilmarsson.
Tähän mennessä settimme on toiminut hyvin. Deuterin rinkan ja Delseyn cabin bagin parhaita puolia on monikäyttöisyys: niitä voi sekä vetää perässä että kantaa selässä. Molemmissa on isot ja tukevat renkaat sekä vetokahva, eli ne kulkevat joutuisasti perässä lentokentillä ja kaupungilla. Molemmissa veskoissa on sisärakenteisiin piilotetut olkahihnat, jotka voi kaivaa esiin laukun sisuksista kun laukun on taivuttava epätasaisella pinnalla repuksi tai rinkaksi. Delseyn mainosvideossa vilahtaa myös käsimatkatavaralaukku.


Kunhan matkamme etenee ja laukut pääsevät kulumaan käytössä, laitan tarkempia havaintoja kustakin bägistä. Jos joku miettii jo nyt, mistä näitä laukkuja saa, niin tämän verran sain selville:

- Deuterin Helioniin en ole törmännyt vielä Suomessa, mutta ainakin tämä saksalainen verkkokauppa myy sitä 250 euron hintaan.
- Deuterin lasten kantorinkkaa taas taitaa saada Suomesta aika hyvin, ainakin vaellukseen ja ulkoiluun erikoistuneista liikkeistä. Sen hinta liikkuu 200 ja 300 euron välissä. Ostimme oman kantorinkkamme vähän käytettynä noin sadan euron hintaan.
- Samsoniten lasten matkalaukkuja saa Samsoniten suomalaisesta verkkokaupasta satkulla - Briteissä sama laukku maksoi noin 60 puntaa.
- Delseyn Beaubourg-mallisto ja myös tuo minulla testikäytössä oleva käsimatkatavaralaukku ovat tulossa piakkoin myyntiin laukkuverkkokauppa Beliziaan.
- Kuulemieni huhujen mukaa Evoc on hankkimassa maahantuojaa Suomesta, mutta ainakin vielä tällä hetkellä Evocin bägejä saa vain verkkokaupoista, esim. täältä pyöräilyyn erikoistuneesta, saksalaisesta Rosebikes-kaupasta.

Tunnisteet: , ,