Äiti, miksi mä en voi olla sun äiti?

Katselimme tänään netistä Hesarissa ollutta juttua. Lapsi kysyi, miksi meistä on tietokoneessa. Selitin, kuinka tämä kaikki kuvat, blogi, Vuoden mutsi -kirjat ja muut alkoi siitä, kun sain lapsen, siis sinut. Lapsi näytti megapettyneeltä ja alkoi tehdä itkua. Mutkun mä haluun olla sun äiti. Sanoin, että se ei oikein onnistu, koska mä olen sun äiti ja mulla on jo yksi äiti. Tämä ei riittänyt vaan lapsi vaati lisäselitystä.

Piirsimme perheemme sukupuun. Meidät kolme, isovanhemmat, tädit ja sedät. Kävimme läpi kaikkien nimet, ulkonäöt ja asuinpaikat. Juttelimme siitä, mitä kukakin tekee. J seisoo päällään. (Tädin aviomies joogaa.) K syö. (Lapsen samanikäinen serkku on hieman pullea lapsi.) Mummi rakentaa joulukuusia. (Mummin luona oli jouluna aito kuusi - luksusta Islannissa-asuvan näkökulmasta) H on kuollut (Islannin isoisä kuoli muutama vuosi sitten). Mutta kuvasta puttuu D! (Siskoni poikaystävä, jonka pätkä tapasi joululomalla.)Kun sukupuu oli valmis, tenttaus alkoi:

- Miksi meillä on vain yksi lapsi?
- Miksi J haluaa seistä päällään?
- Miksi tädeillä (siis mun siskoilla) ei ole lapsia?
- Miksi H-afi (Islannin ukki) on kuollut?
- Miksi isomummo (isäni äiti) on vielä sairaalassa. Eikö lääkäri tule? Mulla on lääkärilaukku. Voin auttaa.
- Miksi sä oot noin lyhyt? Miksi mä mahduin sun mahaan?
- Miksi mummi ei voinut tulla matkalle? Onko se kissan kanssa keittiössä lukossa?


Täytyy myöntää, että en ole vähään aikaan pinnistellyt yhtä paljoa kysymyksiin vastatessani. Kerroin hartaan yksityiskohtaisesti, mistä mikäkin asia johtuu. Luulin, että olen aina vastatannut perusteellisesti, kun lapsella on ollut asiaa ja se on halunnut tietää jotain. Mutta olen ilmeiesti elänyt jonkin sortin itsepetoksessa. Käymämme sukupuukeskustelun jälkeen kersa nimittäin totesi onnellisena: Äiti, sä puhut mun kanssa! Puhutaan lisää!

Tämän hetkinen lomamme ja irrottautuminen arjesta vaikuttaisi olevan paikallaan koko perheyksikölle.

Kuva: Björgvin Hilmarsson


Tunnisteet: