inulla on pulma. Joulumyyntien aikaan kaupassamme käy päivittäin satoja asiakkaita. Suurin osa heistä on vallan ihanaa porukkaa - myös ne, ...

Pulma nimeltä typerä asiakas

18.12.13 Satu Kommentteja: 16

Minulla on pulma. Joulumyyntien aikaan kaupassamme käy päivittäin satoja asiakkaita. Suurin osa heistä on vallan ihanaa porukkaa - myös ne, jotka eivät välttämättä osta mitään. Sekaan mahtuu kuitenkin myös typeriä tapauksia. Typeriä ihmisiä. Toissapäivänä kävi asiakas - Islannissa asuva ulkomaalainen, enkä nyt paljasta kansallisuutta, ettei tule leimatuksi ketään - joka ensin jutteli avoimesti asioistaan ja perheestään. Vaihdoimme kuulumisia ja kerroimme kummatkin joulusuunnitelmistamme. Sitten se yhtäkkiä madalsi ääntään ja alkoi haukkua islantilaisia päiväkoteja.

Eikö sunkin kannattaisi laittaa lapsesi tähän yhteen yksityiseen, ulkomaalaisten vanhempien (aivan erityisesti diplomaattien) lapsille suunnattuun päiväkotiin. Kun nuo islantilaiset päiväkodit ovat sellaisia karjapaikkoja. Sinne vaan tungetaan lapset ja jätetään päiväksi, eivätkä ne edes opi siellä mitään. (Ironista tai ei, kyseinen tyyppi kertoi asuneensa täällä jo yli kymmenen vuotta muttei ole viitsinyt opetella islantia kun se on kuulemma niin vaikea kieli.)

Syön aamupalaksi kaikki rastistit, sovinistit ja muut typerykset. Tervetuloa ostoksille!
Asiakaspalvelijaminä tyytyi vetämään typerän hymyn naamalleen ja varovasti toteamaan, että onhan kokemuksia tietysti monenlaisia. Että meillä on kuitenkin pelkästään hyvää sanottavaa islantilaisista kunnallisista päiväkodeista ja mielestäni lapset oppivat siellä paljonkin uusia asioita. Nyhverönyhverönyhverönyhverö! Oi miksi en sanonut, että olet niin väärässä. Että älä yleistä! Olet nyt yhtä typerä kuin se, jonka mielestä yksi kilipäävähemmistö tekee kaikista muslimeista terroristeja.

Siviilissä olisin sanonut tyypille suorat sanat, kehottanut vähän avaamaan silmiään, tutustumaan asioihin ja lähtenyt nostelemaan. Yritin kuitenkin olla liian jyrkästi olla tuomatta esiin omaa kantaani. Loistan asiakaspalvelutilanteissa olemalla mahdollisimman paljon oma itseni. Vaikka pyrin aitouteen, asiakaspalveluminä on kuitenkin vähän vesitetty ja kulmista pyöristetty versio, joka ei voi sanoa ihan kaikkea mitä mieli tekisi.  Se aiheuttaa välillä päänvaivaa näiden typerien ihmisten kanssa. Argh.

16 kommenttia:

 1. Kyllähän se niin on, että asiakaspalvelijana ei voi oikein ottaa kovasti kantaa asioihin, vaikka ne typeriä ovatkin. Tuollaiset asiakkaat kun tahtovat sitten kuuluttaa saamaansa palvelua kaikille, joten voisi osua kurjasti omaan nilkkaan. Voimia kestää kaikkia kaupassa kävijöitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin; puheliaat puhuu, ja huonot uutiset leviävät aina nopeammin kuin hyvät.

   Poista
 2. Pöljä mikä pöljä. Mutta toisissa tilanteissa oon katsonu hyväksi jättää sanomatta mitään, vaikka kuinka kutkuttais. Turha kuluttaa extra energiaa tuommoisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta… Tusin se mun yksi kipakka lausahdus häntä muuttaisi. Onneksi on tämä blogi, missä voi purkaa paineita :D

   Poista
 3. Tommoset tilanteet laittaa miettimään asiakaspalvelun mielekkyyttä työnä, mutta niin kuin yläpuolella todettiin, avautuminen moisille putkikatseille ei maksa vaivaa. Kokevat vain saaneensa huonoa palvelua ja toitottavat sitä suottanpäiten. Onneksi taitavat kuitenkin olla poikkeuksia, toivon...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovat ehdottomasti poikkeuksia! Onneksi. Päivän mittaan 99 % asiakkaista on tosi mukavia ja sydämellisiä, vaikka joulukiireetä näyttääkin painavan monella päälle...

   Poista
 4. Kyllähän sinä puolustit islantilaista päiväkotia ihan kunniakkaasti. Ei kannata verissä päin alkaa tapella tuollaista ihmistä vastaan. Tokkopa hän olisi keskustelunne päätteeksi tuuminut: "Voi kiitos, sanoit kyllä aika kipakasti mutta olet ihan oikeassa. Minäpä menen puheittesi innoittamana tutustumaan islantilaiseen päiväkotiin ja samalla matkalla käväisen ilmoittautumassa kielikurssille".

  Nyt hän kuuli asiallista puhetta ja siitä saattaa itää jotain suvaitsevaisuutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, mulle tuli tästä kommentista oikein hyvä mieli :)
   Ajattelin ensin, että olenko ihan nysverö, kun en saa sanottua, mitä oikeasti ajattelen. Mutta ehkä munkaan ei tarvitse aina olla suuna päänä joka paikassa. Joskus ihan vähempikin riittää - ja ehkä jopa tehoaa paremmin.

   Poista
  2. Luultavasti tosiaan vaikutit ko henkilön mielipiteeseen enemmän nyt kuin sillä kipakalla kommentilla!

   Poista
 5. Hyvin toimittu sulta! Ei se asiakaspalvelijan henkilökohtainen mielipide yleensä mitään meinaa urpoille, niistä on vaan kivaa päästä valittamaan asioista jollekulle.

  Itse olen hoitanut tällaisia tilanteita myös niin, että teen hieman epäsuorasti selväksi, että tämä nyt ei oikein ole se oikea paikka keskustella jostakin asiasta. Erityisesti silloin, kun aiheella ei ole enää minkään valtakunnan tekemistä sen asiointipaikan kanssa, on yleensä helpohkoa saada asiakas tajuamaan että minä en ole siellä sitä varten, että jaetaan mielipiteitämme kaiken maailman ilmastonlämpenemissalaliitoista ja JFK:n murhasta tms. Joskus olen vaan poistunut tilanteesta nopeasti vedoten muihin odottamassa oleviin asiakkaisiin, ettei tarvitse kuunnella mitään kummallisia jorinoita. Yleensä ihmiset kyllä tajuaa siinä, että ei oo kivaa jos itse joutuu olemaan se, joka odottaa vieressä että edellinen asiakas saa selostaa jotain turhaa ja asiaankuulumatonta työntekijälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinullekin kivasta kommentista! Yleensä on tosiaan parasta liueta paikalta; se usein jo auttaa, että kauppaan tulee muita asiakkaita, joita pitää rientää jeesailemaan.

   Poista
 6. http://static.someecards.com/someecards/usercards/MjAxMi02NjMwOWU3MzM1MzEwMzBk.png

  VastaaPoista
 7. Tämä ongelma on myös toisensuuntainen: kotipaikkakunnalla on kukkakauppa, jossa ei vain jaksa käydä kun myyjä läpättää niin paljon. Yhden kukan osto kestää puoli tuntia. Se täti seurasi mua kerran autollekin ja jutteli vielä auton oven raosta... Mutta se täti on melkoisen harmiton, puhuu vain turhan paljon.

  Viimeksi (kaupungissa) kampaajalla käydessäni sain sen sijaan sellaisia lastenkasvatusneuvoja, että ihan puistatti. En viitsinyt alkaa kertomaan, mikä imbesilli tämä kampaaja oli, koska sakset olivat melko lähellä korvia ja aorttaa... Hymisin vain "niin, niin, no, voihan sitä ehkä noinkin ajatella" ja yritin näyttää kiireiseltä ja lukea jotakin kodin kuvalehteä. Ei tarvi mennä takaisin sinne. Ajattelin, että jos olisin kampaaja niin aloittaisin "hiljaisen kampaamon" eli paikan jossa ei turistaisi vaan ihmiset saisivat ihan aidosti olla hiljaa. Mä ainakin menisin heti!

  Sara

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha! Mä oon just löytänyt sellasien kampaajan, jolla VIHDOIN on jotain tajua lukea asiakasta, jos ei haua sosialisoida, se on hiljaa koko toimituksen ajan ja pakolliset puheet liittyy vain ja ainoastaan siihen käsillä olevaan hommaan, eli miten halusin tukkani leikattavan! (Tällaista taitoa soisi olevan myös taksikuskeilla.)

   Mutta Satun kokemukseen vielä, tyyppi kuulostaa just siltä, että on mielipiteensä muodostanut eikä sitä muuta, sanoi sille kuka tahansa mitä tahansa. Ja sanoithan sä oman mielipiteesi asiasta, eli niistä päiväkodeista! Eri asia olis ollut sanoa mielipide siitä tyypistä, se ehkä olisi vähän hazardia noin kauppiaana... Well done siis joka tapauksessa! :)

   -Anna

   Poista
 8. Joskus asiakkailla - ja ihmisillä muutenkin - vaan on hyvin ponteva tarve kertoa asioita, esimerkiksi kokemiaan vääryyksiä tai huomaamiaan asioita jostain tuotteesta tms. Onneksi silloin riittää se kuunteleminen ja lievä sympatiseeraaminen ja that's it. (Ja joskus huomaan sortuvani tähän itsekin ja sekös nolottaa.) Hiukan eri asioita jengi kyllä solkottaa grilli-/jätskimyyjälle kuin sanomalehden vinkkipuhelimeen, mutta edellisestä kertynyt kokemus (ja pokka) jeesaa jälkimmäisessä hommassa luurin päässä olemisessa.

  VastaaPoista

Mitä tuumaat?