Matkamuistojen aatelia

Islannin matkailuala paisuu vauhdilla; vuonna 2008 alkaneen laman ja Eyjafjallajökullin tulivuorenpurkauksen jälkeen turistibisnes on kasvanut vuosittain kaksinumeroisia lukuja. Matkailualalla taotaan rahaa ja se näkyy myös Reykjavikin katukuvassa. Hostelleja, matkatoimistoja ja turistikauppoja tulee jatkuvasti lisää. Välillä vähän ihmetyttää, mitä kaikkea turisteille myydään. Kävelin tänään viiden minuutin matkan pääpostista työhuoneelleni ja matkan varrelle osui muun muassa seuraavia helmiä:


"Icelandic design" on ainakin ulkovaatteissa ja villapaidoissa koodinimi ilmaisulle valmistettu Puolassa/Kiinassa/Vietnamissa/jne. Vaatteiden pesuohjelaput on kyllä koristeltu Islannin-lipuin mutta valmistettu jossain ihan muualla.


Jep. Islannissa on söpöjä lunni-lintuja ja pörröisiä lampaita, mutta näitä tyyppejä ei ommella pienessä ja söpössä tehtaassa Islannin maaseudulla.


Näen päivittäin matkailijoiden valokuvauttavan itseään jääkarhunuken vieressä. Muuten kiva, mutta Islannissa ei ole jääkarhuja (ei myöskään sellaisia jääkarhuja, jotka asennosta päätellen kärsivät ummetuksesta).

Matkamuistonhan halutaan jotenkin muistuttavan tehdystä matkasta ja matkakohteesta. Onko vika myyjässä vai ostajassa, jos hyllyt ovat täynnä ylihinnoiteltua muoviskeidaa, jota myydään paikallisena koriste-esineenä?  Kirjoitin vähän aikaa sitten Mondon tontilla olevaan Islanti-blogiini vinkkejä nimenomaan islantilaisista matkatuliaisista. Tämänpäiväisen turistikauppakierroksen jälkeen aloin epäillä, olenko ollut ihan väärällä polulla. Ehkä tärkeintä ei olekaan paikallinen käsityö, vaan paikallinen mielikuva. Tai söpöys tai edullinen hinta. Aloin miettiä omia matkatuliaisiani. Olen hankkinut reissuilta turistikojusta puuhelmiä ja postikortteja, ruokakaupasta viiniä tai ruokaa, katutaiteilijoilta maalauksia (aitoudesta ei hajuakaan) ja kirjakaupoista kirjoja. Ei välttämättä kovin paikallisia tuliaisia nämäkään, koska mistäs minä voin tietää, onko ne kreikkalaisen turistikojujen puuhelmet valmistettu läheisessä vuoristokylässä vai Intiassa. Millaisia matkatuliaisia teillä on tapana ostaa? 

Tunnisteet: ,