Majoitusviidakko - ja miten sieltä löytää pois

Matkajärjestelymme etenevät. Käytin viime kesänä monta viikkoa lentojen kilpailuttamiseen ja googlessa hengaamiseen. Sinnikkäällä vertailemisella, meilien lähettelyllä ja puhelinpommituksella säästimme ainakin 6 000 euroa. (Sikäli harmi, että tuota rahaa ei saa konkreettisesti handuun!) Nyt on vuorossa majapaikan etsintä. Olen saanut käytettyä tähänkin ihan kohtalaisen määrän alunperin yöuniin allokoituja tunteja. Etukäteissäätö kuitenkin kannattaa. Parikymppisenä oli tapana pöllähtää reppu selässä paikalle ja tingata sisäänheittäjiltä edullisin mahdollinen majoitus palmurannalta. Mutta nyt haluan nukkua ihan oikeassa sängyssä, en lattialle taitellun froteepyyhkeen päällä. Seikkailu ei merkitse enää sitä, että huomaan - 40 kiloa painavien matkatavaroiden ja matkaväsymyksestä kitisevän lapsen kanssa - kaikkien majoituspaikkojen olevan täynnä.

Chicagon meksikolaiskortteli.

Mukavuudenhaluisena ja vähitellen keski-ikäistyvänä tätinä haluan varata majoitukset etukäteen, kohde kerrallaan. Ensin Thaimaan Ko Lanta. Aluksi on päätettävä, mitä haluamme. Mitä on oltava majapaikan lähellä? Onko julkisia? Pääseekö helposti kauppaan? Halutaanko lähelle paikallisasutusta? Onko tärkeämpää olla lähellä merta vai lähellä pusikkoa?

Turvauduin alueella aikaisemmin lomailleiden kaverieni kokemuksiin ja tutun matkatoimittajan ylläpitämään Minnethaimaassa-nettioppaaseen. Oppaan kautta löytyy huolella valikoituja majoitus- ja aktiviteettivinkkejä, jotka on luokiteltu erilaisten matkailijoiden näkökulmasta, suosittelen! Pienen taustatyön jälkeen selvisi, että Ko Lantan itärannikolla on enemmän paikallisasutusta, mutta loivemmat hiekkarannat (ja turistimestat) ovat länsipuolella. Päädyimme länteen. Itärannalle voi tehdä päiväretkiä, mutta pätkän kannalta on kiva, että ranta on lähellä. Mieheni taas ei kestä pelkkää rantalomailua, joten lähistöllä on oltava jotain muutakin. Luonnonpuisto ja metsäalue sijaitevat saaren eteläpäässä. Näillä pelimerkeillä mennään, joten aloin haravoida majoitusta saaren lounaisosasta.

Ostaisitko näiden vierestä istumapaikan lentokoneessa?
Alue valittu. Seuraavaksi majapaikan koordinaatit. Noudatin seuraavia askeleita sekalaisessa järjestyksessä.

1. Älä luota sokeasti TripAdvisoriin. TripAdvisoriin kirjattujen kokemusten perusteella saa luotua itselleen ensifiiliksen hyvistä ja huonoista paikoista. Me ihmiset olemme kuitenkin hyvin erilaista sakkia. Jotkut kokevat puheliaan siivojan hännystelijänä, joka luo hotelliin epäilyttävää ilmapiiriä. Toiset taas arvostavat henkilökohtaisia kontakteja. Lueskelen usein TripAdvisoriin listattuja Islannin parhaita hotelleja, kauppoja ja ravintoloita ja huomaan olevani kokemuksista useammin eri mieltä kuin samaa mieltä.

2. Luota sen sijaan kaveriin. Jos tuttusi ovat käyneet kohteessa, kysy heiltä. Tuliko eteen paikka, jota kannattaa välttää? Tai jonne pitäisi ehdottomasti mennä?

3. Selaa matkalehtiä ja matkablogeja. No tämä on hieman puolueellinen näkemys, sillä avustanhan itse säännöllisesti Mondoa. Kyseisen lehden jutuille uhratut työtunnit ja erittäin perusteellinen (joskus jopa vähän ärsyttävän yksityiskohtainen) pilkunviilaus ovat kuitenkin takeita laadukkaasta lehdestä. Olen itse löytänyt Mondosta hyviä vinkkejä kohteista, jotka eivät ole olleet minulle entuudestaan tuttuja. Eikä blogejakaan kannata unohtaa! Jos blogosfääristä löytyy kiinnostava tyyppi, jonka kanssa kokee hengenheimolaisuutta, yleensä vinkitkin osoittautuvat hyviksi. Ulkomaisista sivuista luen mm. Adventurous Katea. Kotimaisista matkailublogeista listalla on mm.  Destination Unknown (englanniksi ja suomeksi).

Jos vietän kohteessa vain muutaman yön, ei majoituksella ole niin väliä: silloin voi tarttua vain hyvään tarjoukseen. Koska olemme yhdessä kohteessa kuukauden, haluan olla varma, että majapaikka on juuri sitä, mitä haluamme (ja mihin on varaa). Niinpä valitsin kohtien 1-3 perusteella Ko Lantan majoituspaikaksi Ancient Realm Resortin. Se on pieni bungalow lähellä merta, vaatimaton sisustus ja edullinen hinta. Kaupat ovat lähellä. Samoin sademetsä. Bungalowissa on pieni spa (luksus!!) ja kersalle pieni uima-allas.

Jos pätkä saa päättää, hotelli on rannalla.
Alue ja majapaikka valittu. Seuraavaksi alkoi hintojen huudatus.

4. Kytke cookiesit (evästeet) pois. Jos hakukone tunnistaa, että siellä käy sama tyyppi tsiigaamassa hotellia tietylle alueelle tiettynä päivänä, se ovela piru tietää, että olet kohta ostamassa jotain. Hinnat nousevat joka hakukerralla. Mutta jos hämäät sitä antamalla vaikutelman, että joka kerta hintoja vertailee uusi tyyppi, saat nauttia ensikertalaisille suunnatuista edullisimmista hinnoista joka kerta.
Haravoin ensin yleistä hintatasoa hakukoneiden avulla (Hotels.com, Trivago.com, Agoda.com (erittäin hyvä hakukone jos haet majoitusta Aasiasta; tänne ohjaa myös Minnethaimaassa.com), Kayak.com, TravelPony.com).

5. Kysy suoraan hotellista. Hakukoneet tarjoavat joskus verrattomia tarjouksia - mutta joskus hotelli pistää paremmaksi. Laitoin Ancientiin meiliä ja kysyin tarjousta neljälle viikolle tammikuussa. Ystävällinen omistaja kehoitti hyödyntämään ainoastaan heidän omilla nettisivuillaan olevan Early Bird -tarjouksen. Yllättävää mutta totta: edullisin hinta löytyi, kun varasin suoraan hotellin omien sivujen kautta.

6. Tilaa uutiskirjeitä. Jos kestät saada meiliisi mainospostia, suosittelen liittymään suurimpien hakukoneiden meililistoille ja fb-sivuille. Osa hotellitarjouksista on nimittäin voimassa vain toistaiseksi tai siitä ilmitetaan vain some-kanavissa. Sain esim. itse eilen meiliini tiedon, että Hotels.com:lla on keskiviikko-iltaan 16.10. asti voimassa kampanja, jossa hotelliöitä saa jopa puoleen hintaan, jos matkustusajankohta on ennen tämän vuoden loppua. Itseäni tämä tarjous ei ehdi hyödyttää, mutta jos olet hotelliyötä vailla ennen vuodenvaihdetta, kannattaa katsoa, löytyisikö täältä hyvää huonetta halvalla.*

Jos jollain on hihassa lisää hyviä vinkkejä majoituksen etsintään, otan ilolla vastaan. Tässä pitäisi vielä kolmeen kohteeseen googlata majoitusmestat.

*) affiliate-linkki

EDIT 22.11.: Jouduin sulkemaan postauksen kommentointimahdollisuuden massiivisen roskapostituksen takia. Menkää jonnekin muualle niitä pippelilääkkeitänne mainostamaan! UGH.

  

Tunnisteet: