Jo Nesbön Poliisi: melkein liian täydellinen

Montakohan kertaa olen jo hehkuttanut Nesbön dekkareita? Kun Suomen Blogimedialta tuli kysely, haluaisinko kirjoittaa siitä isänpäivään liittyen postauksen, ei tarvinnut kahta kertaa yskäistä. Saan siis tästä tekstistä korvauksen ja lukijat saavat vinkin Nesbön uusimman dekkarin edullisimpaan nettihintaan. Linkki nettikauppaan löytyy jutun lopusta. Mutta siis nyt tärkeimmästä, eli Jo Nesböstä. Jos Nesbö ei kirjoittaisi itsenäni miellyttävää, pirullisen koukuttavaa dekkariviihdettä, tyyppi saattaisi jopa hieman ärsyttää. Koska hän on lähes liian täydellinen multitalentti.

Hupparit miehillä. Voi huoh. Kuva: WSOY.
Ensinnäkin sillä on ekonomin-tutkinto ja takana ura osakemeklarina. Toisena jäbä on myös menestynyt muusikko. Täydellisyys on todellista, kun siinä on ainakin yksi särö. Nesbön särö on se, että hänen musiikkinsa on kyllä aika kaameaa renkutusta. Kolmanneksi Nesbö on tehnyt uraa myös jalkapalloilijana. Neljänneksi tämä osakemeklari-lauluntekijä-jalkapalloilija on luonut yhden kaikkien aikojen parhaista fiktiohahmiosta: inhimillisen, kaoottisen, kaikella tapaa ristiriitaisen mutta silti uskottavan oslolaispoliisin Harry Holen. Viidenneksi kirjailija on virtuoosi pyörittämään juonta. Yksi parhaista dekkari- ja jännityskirjallisuuden kerrontateknisistä vuoristoradoista löytyy Nesbön uusimmasta Harry Hole -kirjasta Poliisi. Yhdessäkin kohdassa lukijaa huijataan kymmeniä sivuja uskottelemalla tälle väärän tyypin murha. Menin itsekin lankaan! Karo Hämäläinen muuten kirjoitti Poliisin ja Harry Holen hienoudesta todella ansiokkaasti Suomen Kuvalehteen. Suosittelen arviota - se ei sisällä yhtäkään juonispoileria.

Hämäläinen on siinä ihan oikeassa, että kaikkein parhaiten Harry Holen maisemiin pääsee kiinni, jos aloittaa lukemisen sarjan alusta. Itse aloitin Hole-sarjan keskeltä, Punarinnasta. Jokainen teos on kuitenkin suhteellisen itsenäinen, jonka kieputukseen pääsee mukaan ensikertalainenkin (ainakin Poliisin ensimmäisenä Harry Hole -kirjana lukenut kaverini väitti näin). Jos aikaa on vain yhteen, suosittelen Poliisia, koska se on sarjan parhain. Hyvin lähelle yltää muutaman vuoden takainen Lumiukko, jonka ohjaustyöstä Nesbö on tehnyt diilin Martin Scorsesen kanssa - voi autuutta.

Luin Poliisin e-kirjana.
Kuudenneksi kaikki muutkin rakastavat Nesbötä. Miehen nerokkuus rikoskirjailijana on löytänyt isot massat. Siis todella isot. Jätkän kirjat ovat myyneet maailmalla lähes kymmenen miljoonaa kappaletta. Yksistään Suomen markkinoilla yli puoli miljoonaa. Sillä määrällä saa jo aika mukavat tekijänkorvaukset. Luulenpa, että herra (tai siis hänen assarinsa) ei joudu käyttämään työtunteja ratkoessaan apurahahakemusten liitetiedostojen yhteensopivuusongelmia. Seitsemänneksi Nesbö on ihan järjettömän komea. Tällaiset huppariin pukeutuneet parransänkiset vähän vanhemmat, mutta sielultaan nuoret ukkelit nyt vaan osuvat herkkään kohtaani.

Niin että jos on vielä isänpäivälahja hankkimatta, Poliisi olisi hyvä kandidaatti. Jos et puolisolle raaski, hanki röyhkeästi itselle iltaluksemiseksi. (Löytyy muuten myös kirjastoista.) Poliisi näyttäisi tällä hetkellä olevan edullisimmillaan Adlibriksen nettikaupassa, hintaan 23,10 € (hinta voimassa 15.11. asti).

Tunnisteet: ,