Otteita viimeaikaisista keskusteluista lapsen kanssa: Olemme ulkona kävelyllä. Lapsi kerää kukkia ja ojentaa minulle katkenneen koiran...

Puhumme muumia

1.8.13 Satu Kommentteja: 29


Otteita viimeaikaisista keskusteluista lapsen kanssa:

Olemme ulkona kävelyllä. Lapsi kerää kukkia ja ojentaa minulle katkenneen koiranputken:
- Ota vastaan vaatimaton lahjani. Se on alppitähti!

Syömme aamiaista. Kysyn, laitetaanko maitoa puuron sekaan. Lapsi nyökkkää ja sanoo pokerinaamalla:
- Parempi liikaa, kuin liian vähän.

Teemme eteisessä kauhealla kiireellä lähtöä. Kauppa on sulkemassa, ja kersan toinen kenkä on hukassa:
- Se on varmaankin yksinäisillä vuorilla.

Ruokana on kalaa. Lapsi tuijottaa annosta ja heittää haarukan lattialle.
- Kahdeksan särkeä. Lähden etelään.

Venyttelen eteisen matolla juoksulenkin jälkeen.
- Ei hätää. Ei se välttämättä koidu kuolemaksi.Ei varmaan tule kenellekään yllätyksenä, että meillä katsotaan aika paljon muumeja. Olen jollain tavalla aina arvellut, että lapset ovat liima-aivoja. Puolivahingossa lausutut perkeleet ainakin tarttuvat mieleen kuin raatis kärpäspaperiin. Silti en oikein käsitä sitä, että kolmevuotias pystyy muistamaan ulkoa televisiosarjasta kokonaisia lauseita ja soveltamaan niitä oikeassa kontekstissa kesken oikean keskustelun. Mielenkiintoista on myös se, että kersa tiputtelee dialogia vain heikommalla kielellään eli suomeksi. Islanninkielisten lastenohjelmien kanssa ei tapahdu samaa.

Ensi kesänä hankin sille sivuosan teatteri Emmasta.

29 kommenttia:

 1. Meillakin katsotaan aika paljon muumia, tytön ekoihin sanoihin lukeutui muumimamma ja muumipappa, se hokee niita edelleen paivittain ja aloittaa aamun mankumalla muumejamuumejamuumeja, toisinaan tuntuu etta elamme muumimaailmassa.

  VastaaPoista
 2. Aivan loistavat one-linerit! :D Fiksu tyttö!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo vähän putoilen näille pitkin päivää...

   Poista
 3. Loistava mukelo, pisti hekotuttamaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nastaa huomata, että suomen kielen taito kehittyy!

   Poista
 4. Siis meidän perheessä, jossa asuu kaksi kappaletta 24-vuotiaita aikuisia, yksi mäyräkoira, kaksi kissaa ja yksi 1,5-vuotias lapsi, keskustelut kuuluvat esimerkiksi näin:

  Vaimo: - Apua! Missä se mun treenihuppari on, tunti alkaa kohta. Hitto, se on sun äässin alla!
  Mies: - Käskit minut olohuoneeseen (nurkkaan), joten en ole vastuussa. (Muumipeikko & pyrstötähti)

  Tuulenpuuska tarttuu hameeseen:
  Vaimo: Helmani helmani! (Muumip. & pyrstöt.)

  Kissa tappaa ampiaista parvekkeella:
  Mies: - Syö sinä vaan edelleen kärpäsiä, ettet saa vatsanpuruja. (Mp. & pyrst.)

  Mies kokkaa ja kalalientä lorahtaa ronskisti keittoon:
  Vaimo: - Nyt lorahti paljon... ehkä liikaa.
  Mies: - Parempi liikaa, kuin liian vähän (Kuplia)

  Koira pieraisee:
  Mies: O___o Olitko se sinä?
  Vaimo: - Kun minä jysäytän, se ei ole mikään kamelinpieru. (Jysähdyksiä yössä)

  Ja niin edelleen.
  Yllättääkö ketään, että meiltä löytyy joka ikinen muumijakso, seinällinen muumikortteja ja -julisteita (Tove Janssonin alkuperäispiirrosten perusteella tehtyjä), mörköpehmolelu ja muumivaatteita. :D


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä on mahtava muumiperhe! Olisitte muumihenkisen design-myymäläni unelma-asiakkaita ;)

   Poista
 5. Mun rääpäle eli kanssa aikanaan muumimaailmassa, ja nauratti ihmisiä puhumalla muumien "kirjakieltä" ja painotuksella.
  Mieleen tuli myös yksi muumiaiheinen episoodi: Työkaluina kuumeinen, omatahtoinen kaksi vuotias ja yllykkeenä kaiken periksi antava mummi. Lapsi on sängyssä ja nassuttaa jotain mummin väsäämää herkkua. Minä haluan tatsoa tesliipiä! Mikä on tesliipi? MINÄ haluan tatsoa tesliipiä! Kerrotko mikä se tesliipi on? TESLIIPI, MINÄ HALUAN TATSOA TESLIIPIÄ!!! Sitten mummi kelasi noin 10 neljän tunnin vhs-kasettiä kuvakelauksella läpi, kun minä istuin savu korvista nousten takapihalla tupakalla ja suunnittelin vastapäiselle venesataman terassille karkaamista, kunnes ikkunan läpi kuului iloinen huuto:TESLIIPI! Kyse oli muumi-jaksosta jossa esiintyi delfiini. Tämän jälkeen nauhoitettuihin muumi-kasetteihin ilmestyi merkintöjä äitini toimesta: Tesliipi 1 tunti 23 min, aijaijai tutturaiseni 3 tuntia 15 min ja jne. Vuosi oli -98. Aina ei tule ikävä noita lapsuusaikoja...

  Lotta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heheheheee, ihana arkisto!! Muumit VHS-kasetilla ovat niin arkistokamaa. Mun mutsilla on niitä matkalaukullinen; ja kersa tietysti haltioissaan.

   Poista
 6. Ja mä puolestani olen ihan kade. Meillä lapset (2 v. ja 4 v.) ei vaan innostu muumeista, vaikka miten yritän niitä tuputtaa kirjoista, telkkarista jne. Täytyy keksiä jotain muuta, joka koukuttaa paremmin. ;)

  Kaisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä inhosin muumeja aluksi, en meinannut kestää kun niitä alkoi sadella postiluukusta lapsen syntymän jälkeen. (http://www.salamatkustaja.com/2010/07/muumeja-tunkee-postiluukusta.html)
   Mutta nyt olen jotenkin tottunut ajatukseen valkoisista virtahevoista; itse asiassa olen alkanut jopa pitää niistä :D

   Poista
 7. Ihan tosi paljon ennemmin muumia kuin prinsessaa. Noihan on ihan älykkö-filosofeja verrattuna oikeaa tiaran väriä arpoviin ja prinssin tanssiin kutsua odottaviin hörhöpäihin. Mutta minkäs teet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus meillä käy myös Prinsessa-Lumikki kylässä. "Haukkaa omenaa". : /

   Poista
 8. Meillä ei ihan noin hyvin kopioitu lauseita, mutta kyllä niitäkin sieltä aina tuli. Katsoivat nimittäin aina muumeja kun olivat pieniä ja kaikki kirjat on luettu moneen kertaan. Minusta Muumien kieli oli niin kaunista, ettei haitannut vaikka lapset sitä katsoivatkin paljon. Nuo teidän lausahdukset ovat kyllä tosi hyviä!
  Itsekään en aluksi pitänyt Muumeista lainkaan, mutta kyllä niihin tottui ja nyt ne tuntuvat ihan mukavilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä enemmän olen katsonut muita lastenohjelmia, sitä enemmän diggaan muumeista. Joustava perhemalli, ei väkivaltaa ja kuten sanoit, kaunis kieli.

   Poista
 9. Kannattaa lukea muumikirjat. Siis ne alkuperäiset.
  Ja käydä Muumilaaksossa...
  http://muumilaakso.tampere.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolla Tampereen muumimuseossa en ole vielä päässyt käymään; haluaisin kyllä. Muumikirjoja oon lukenut itse, en kaikkia mutta muutaman. Upeita! Mutta lapsi ei vielä jaksa niitä kuunnella. Joten Teemu-kirjoilla ja Pierevällä Pertulla mennään :D

   Poista
  2. Aidot ja alkuperäiset kuvakirjat, joko ne toimivat? Tampereen taidemuseon Muumilaakso joutui muuttamaan aivan liian pieniin tiloihin. Isompia odotellessa...

   Poista
 10. "Mielenkiintoista on myös se, että kersa tiputtelee dialogia vain heikommalla kielellään eli suomeksi. Islanninkielisten lastenohjelmien kanssa ei tapahdu samaa."

  Veikkaan tuon johtuvan siitä, että hän kuulee suomea arjessa vain äidiltä ja Muumeista. Islanninpuhujia hänen arjessaan on paljon enemmän eikä joku yksittäinen tv-sarja pääse dominoimaan.

  VastaaPoista
 11. Heheh, reipas tyttö.
  Meilläkin aletaan nyt vasta innostumaan muumeista (lapsi reilu 3v). Aikasemmin ei halunnut katsoa kun oli liian jännittäviä kohtia jaksoissa.

  Parempi se on kotona muumia puhua ku pingua. :D

  -Heidi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kieltämättä joo :D Tai teleptuppia.

   Poista
 12. Mahtavaa :D

  Kummasti lapsille jää mieleen tuommoiset. Meilläkin on monesti siteerattu pitkät pätkät jostain ohjelmasta (Muumeista ja muistakin).

  VastaaPoista
 13. Pitikö muistuttaa: "Pertun pöksyissä paukkuu" :DDD

  VastaaPoista

Mitä tuumaat?