Voi apua Apunen

Voe viddu. Apusen eilistä Hesarin kolumnia - jonka pääväite on, että laiskat vanhemmat laittavat lapsensa päivähoitoon pitäessään itse kesälomaa - on jaettu joku kaksikymmentätuhatta kertaa. Mä en aio kantaa korttani tähän kasaan, joten joudutte googlaamaan itse.

Argh.

Mä pyrin yhdestä syystä välttämään sekä Apusen että Enbusken kolumnit: alkaa vaan vituttaan. Eivät kirjoitukset itsessään, vaan kirjoitusten aikaan saama totuudentoitotussählinki.

Opera McGill - Verdi Scenes.

Molempien äijien tekstit ovat täynnä lennokkaita, ärsyttäviä ja tunteisiin vetoavia lausahduksia. Sellaisia, joihin asiaa enempää ajattelematta on helppo tarttua ja alkaa toitottaa johtopäätöksiä.

Että niinhän se on, eihän meillä Suomessa mitään pakkoyrittäjiä ole, älkää narisko.
Eihän noi vasuritaitelijat mitään kansantaloudesta ymmärrä.

Tässä Apusen uusimmassa - johon en edelleenkään aio linkata - todetaan muun muassa seuraavaa: Etelänmatkan allasbileissä ei ole tilaa lasten tarpeille. -- Yllättävän monien mielestä tämä (subjektiivinen päivähoito-oikeus) tarkoittaa sitä, että aikuisella pitää olla subjektiivinen oikeus lomaan ilman häiriötekijöitä – lapsia.

Niin, että - simsalabim! - mitä jos rajoitettaisiin tätä subjektiivista päivähoito-oikeutta?

Wohoo. Ei kai yllätä, että tämä johtopäätös (= hyvinvointivaltion pienentäminen) on juuri sellainen, jota kirjoittaja EVAn johtajana itsekin ajaa? Tämä käy ilmi, kun vähän rapsuttaa kolumnin pintaa. Nimittäin. Tekstissään EVAn johtaja siteeraa Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin viime viikolla julkaisemaa selvitystä lasten päivähoidosta. Apusen kolumnissa mainitsemisen arvoisinta oli, että liitto on huolissaan subjektiivisen päivähoito-oikeuden vaikutuksista lapsiin ja toivoi kunnon keskustelua.

Aika paksua, kun itse selvitys (SuPerin selvitys löytyy tästä) alkaa sanoilla: "Päättäjien pitäisi tulla katsomaan miten paljon eri-ikäisiä lapsia sullotaan pieniin tiloihin, joissa on pääsääntöisesti 2 silmäparia pitämässä lapsia elossa."

Niin että mitä jos annettaisiin julkiselle sektorille tähän kohtaan lisää resursseja, jotta saataisiin pienempiä päiväkotiryhmiä ja enemmän työvoimaa? Mutta eihän se, siis julkisen sektorin kasvattaminen, olisi kuulostanut EVAn johtajan suuhun yhtä sopivalta kuin se, että karsitaan lasten subjektiivista päivähoito-oikeutta.

Apunen - kuten myös Enbuske - on erinomainen kirjoittaja. Kirjoituksillaan he ensin raivostuttavat ja saavat sen jälkeen osan raivostuttamistaan ihmisistä siirtymään oman mielipiteensä taakse. Siis mielipiteensä. Joka voi olla joko oikea tai väärä. Hesarissa nimittäin sopivasti seuraavana päivänä julkistettiin uutinen Lapsi jää harvoin loman ajaksi päivähoitoon. Sitä olikin sitten jaettu vain kymmenesosa Apusen kirjoituksesta. Ei ole vaikea arvata, kumpi väitteistä jää elämään pidemmäksi aikaa ihmisten mieleen.

PS. Mitä tuohon Apusen esiin houkuttelemaan milipideryöppyyn tulee, niin tässä oma kantani. Kannatan subjektiivista päivähoito-oikeutta. Mutta kuten tuolla Hupsin tontillakin totesin, kannatan myös sitä, että lapset pitävät päivähoidosta muutaman viikon mittaisen kesäloman. Töistä pidetään kesälomaa, koulusta pidetään kesälomaa joten totta kai myös päiväkodista pidetään kesälomaa. Siellä lomahotellin takapihalla on melko todennäköisesti myös lastenallas. Siellä voimme kaikki yhdessä - Apunen mukaan lukien - pelata vaikka pyllypalloa. Lasten hyvinvoinnista huolestunut EVA voisi tauolla vaikka tarjoilla kaikille lapsille trippimehut.

Kuva: Flickr/Adam Scotti

Tunnisteet: ,