Niin kauan kuin yötä riittää

Jos saan nukkua yössä 8 tuntia, olen aamulla pirteä, positiivinen ja järkevä ihminen. 7,5 tunnin unilla olen vielä melko järkevä. Seitsemän tunnin jälkeen pystyn esittämään - jos oikein kovasti pinnistelen - melko siedettävää henkilöä. Kun mennään alle seitsemän tunnin, sokka irtoaa. Tarvitaan sukkapari lattialla, tyhjä vessapaperirulla wc-rullatelineessä tai liian lähietäisyydellä tukkoista nenäänsä niistävä puoliso, niin minä räjähdän. Muutun siis sellaiseksi suohirviöksi, jota Katja uusimmassa kolumnissaan osuvasti kuvaili.

3-vuotias tyttäremme vetelee yöunet iltaysistä aamukasiin ilman yöheräilyjä. Minulla ei siis ole yhtäkään järkevää syytä olla menemättä nukkumaan puoliltaöin ja herätä kasilta. Missä sitten mättää? Työnteossa.


Olen jutellut useiden työssä käyvien vanhempien kanssa, ja kaikilla kuvio kuulostaa samalta: Töistä tullaan kotiin tarhan kautta viideltä. Kersojen kanssa vietetään kolme tuntia; syödään, katsotaan myyrää, hoidetaan iltatoimet ja mennään nukkumaan. Kun lastenhuoneesta alkaa kuulua tuhinaa, läppärinruutu alkaa sylkeä sinertävää valoa. Alkaa työpäivä part two. Työsähköposteja, seuraavan päivän palaverin valmistelua, täydennysopintojen suorittamista, facebookissa roikkumista, blogeja. Joku tekee väitöskirjaa. Ja sellaista pientä iltapuuhaa.

Kun lapsi on mennyt nukkumaan, kirjoitan tunnin. Kello kymmeneltä ruokailusta on sopiva aika, joten käyn ehkä lenkillä. Kello 23 avaan tietokoneen uudestaan. Teen koulutehtäviä, editoin tekstejä, bloggaan, roikun naamakirjassa, teen tilauksia kauppaan. Puoliltaöin havahdun siihen, että pitäisi mennä jo nukkumaan. No mutta vielä tämä yksi asia. Sitten kello onkin jo yksi ja tajuan olevani säädyttömästi myöhässä. Olen aamua ajatellen jo valmiiksi kärttyinen. Samperi. Liukastuin taas siihen samaan banaaninkuoreen.

Mä aion nyt kokeilla yhtä asiaa. Laitan itseni vieroitukseen. Säädän herätyskellon soimaan joka ilta kello 23. Sovin itseni kanssa, että silloin on pakko laittaa tietokone kiinni ja rauhoittua. Pyysin miestäni varmistamaan, että todella myös toimin näin. Kokeilen, olenko viikon jälkeen rauhallisempi ja siedettävämpi ihminen. Haluan myös testata sen, olenko 8 tunnin yöunien jälkeen tehokkaampi. Ehkäpä saan enemmän aikaan vähän lyhyemmässä ajassa! Ja miten siistiä olisi, jos kaupan päälle saisi vielä astetta freesimmän olon.

Tunnisteet: , ,