Hanki poikkeuksellisen hyvää katsottavaa ja luettavaa

Sillä tällä tällä viikolla sitä on ollut tarjolla. Viime päivinä Suomessa on julkaistu kaksi aivan mielettömän hyvää tutkivan journalismin tuotosta. Kemikaalicocktailin Nooran tekemä Pilattu maito -dokumentti nosti katsoessa niskavillat pystyyn. Taloustieteilijän huomio kiinnittyi ensimmäisenä siihen kiinnostavaan seikkaan, että Valion laktoosittomien tuotteiden kulutus on noussut kymmenen vuoden aikana 2 miljoonasta litrasta 110 miljoonaan litraan. Viidennes suomalaisista ei voi vatsavaivojen vuoksi juoda kaupan "tavallista maitoa", vaan joutuu turvautumaan laktoosittomaan ja jopa 50 % kalliimpaan vaihtoehtoon. Joku nauraa matkalla pankkiin. Vatsavaivaista kuluttajaa ei hymyilytä. Korkeintaan pierettää. Juttu löytyy Areenasta, suosittelen! 


Miksi maito homogenisoidaan?

Tämän viikon toinen suomalaisen journalismin päivänsäde on verkkolehti Long Playn julkaisema juttu Pekka Himasesta. Ai että. Joka toisessa mediassa on viime kuukausien aikana ihmetelty ja hienovaraisin sanankääntein paheksuttu Himasen saamaa 700 000 euron tutkimusrahoitusta, jonka tuotoksena on tähän mennessä syntynyt kirjanen täynnä latteaa sanojen kääntelyä. (Eioototta-blogin Katleena Kortesuo teki kirjasta osuvan tekstianalyysin.)

Kukaan ei toden teolla ole lähtenyt kaivelemaan, miten hemmetissä on mahdollista, että yhdelle taholle on syydettu tutkimusapurahaa toisensa perään, vaikka hankkeista syntyneet tutkimukset ovat ympäripyöreää bulabulaa ja tutkimussuunnitelma loistaa poissaolollaan. Kunnes Long Play tarttui aiheeseen. Ai että! Kataisen ja Himasen läheiset välit; salaperäinen Himasen tutkimusryhmä, joka katoaa jäsen kerrallaan kuin pieru saharaan toimittajan ottaessa yhteyttä ja Himasen nk. professuurit eli yliopistoissa (yhden yliopiston puhelinvaihde ei edes tunnistanut koko tyyppiä). Ja niin edelleen. Aah. Juttu on antoisaa, jännittävää ja silmät avaavaa luettavaa. 

Long Playn pitkiä, tutkivan journalismin juttuja ostetaan kertaperiaatteella, yksi juttu maksaa 4 €. (Se on halpa. Samalla hinnalla saa viikonvaihteen iltapäivälehdet: Tällaiset arvet leikkaus jätti Ron Jeremyn rintaan. Suuseksikohtaus hätkähdytti katsojia.)

Se mitä ei haluta päätyvän mediaan, on journalismia. Kaikki muu on pr:ää. Tuo viisaus pitää usein paikkansa. Jos haluat ajateltavaa viikonlopuksi, tiedät, mitä klikata.

Tunnisteet: ,