Vinkit New Yorkin East Villageen

Istun JFK:n lentokentällä, odotan paluulentoa kotiin ja mietin, voiko ihminen todella juoda litrakaupalla cocktaileja saamatta ollenkaan krapulaa. Kyllä näköjään voi. Oloni on nimittäin mitä loistavin!

New York on ihan supermahtava. Matkamme oli supersuperonnistunut. Kumpikaan ei tippunut katolta tai kadottanut passiaan. Onnistuneen matkan takana oli periaate, että tehdään vain sitä, mistä tykätään. Ei ole pakko mennä museoon. Tai hikoilla sovituskopin jonossa kamalassa kusihädässä. Jos tykkää syödä, juoda ja painia hotellihuoneessa, kuuluu tehdä juuri sitä.


Kun on marinoinut kehoaan kuusi päivää cocktaileissa ja hampurilaisissa, on aika nastaa palata kotiin. Hapankorppua ja aikaisia aamuherätyksiä. Sateisia maanantaiaamuja ja kurahaalareita. Samaa ajattelee toivottavasti myös lapsi, joka on ollut kuusi päivää hemmoteltavana anopin bed&breakfastissa.

Laitan pariin seuraavaan postaukseen lyhyesti matkafiilistelyä ja hyväksi koettuja paikkoja. Tämä ensimmäinen juttu on tästä rivistä eteenpäin tehty yhteistyössä lentojen hakuun erikoistuneen Momondon kanssa – siispä jutussa on linkki Momondon sivuille. (Olen käyttänyt palvelua jonkun verran ja tykännyt etenkin siitä, että sivuston avulla voi vertailla ketjutettujen lentojen hintoja paikasta a paikkaan b paikkaan c; ei siis pelkästään perinteisiä meno-paluu-settejä.)

Jos olet varannut lennot Helsingistä New Yorkiin, seuraavassa muutamia matkavinkkejä East Villageen.


Mayahuel
Tequilapohjaisia cocktaileja, kyllä kiitos! Kuudennella kadulla ensimmäisen ja toisen avenuen välisellä taipaleella piileskelevä cocktail-olohuone jää helposti huomaamatta. Älä kävele onnesi ohi, tai muuten sinulta jää testaamatta esimerkiksi mainio Herb Albert: jalapenolla maustettua tequilaa, mezcalia, tuoretta oreganoa sekä limettiä. Paikan cocktailit maksavat noin neljätoista dollaria kappale. PS. Muista jättää joka drinkistä dollari tippiä baarimikolle.
Osoitteessa 304 East 6th Street New York, NY1003.

Upstate
Hyvissä ravintoloissa on usein lyhyt ruokalista. Niin täälläkin. Mereneläviin erikoistuneen ravintolan listalta löytyy mm. oluessa höyrytetyt simpukoita ja merenelävistä keitetty bouillabaisse. Joka aterian päätteeksi saa ilmaisen viskikakun. Paikan sisustuksen takia täällä voisi syödä vaikka viisi viskikakkua: tiiliseinät, yksinkertaiset eriparisten tuolien ympäröimät puupöydät ja hämärä valaistus saavat unohtamaan, että ulkona on itse asiassa päivä ja Empire State Building on vielä näkemättä. (IMHO viskikakku on hienompi reissukokemus kuin turistitungos jonkun *romanttisen* talon katolla.) Upstate tarjoilee viikoittain vaihtuvan kattauksen oluita ja päivittäin tuoreita ostereita. Paikkaan on usein jonoa, mutta ameriikoissa kun ollaan, palvelu pelaa ja niinpä tarjoilija päästää sinut jonottamisen sijaan drinkille kulman taakse odottelemaan ja lähettää tekstiviestin, kun pöytä vapautuu. (Toiminta on täysin loogista, koska hiprakasssa olevat asiakkaat jättävät aina parhaat tipit.) 
Osoitteessa 95 1st Avenue New York, NY10003.

Westville
Westvillestä löydät herkullista luomuruokaa. Konstailemattomasti sisustettu paikka viehättää valkoisilla puupaneloinneilla sekä kesäisin avoinna olevilla ikkunoilla. Suuntaa Westvilleen, kun mielesi tekee tuoretta salaattia, täydellistä hampurilaista tai kalaa. Voit myös valita neljä sesongin vihannesta, joista keittiö valmistaa ruoan 14 dollarilla - paikan bravuureista mainittakoon karamelisoitu fenkoli, paahdetut ruusukaalit vuohenjuustolla sekä höyrytetty lehtikaali valkosipulin kera. Muista jättää tilaa ravintolan sesonginmukaiselle jälkiruokapaistokselle sekä jäätelölle! Jälkiruoan jälkeen suuntaa cocktailille johonkin lähistön korttelibaariin. Onhan tässä oltu kuivin suin jo kaksi tuntia.
Osoitteessa 173 Avenue A New York, NY 10009.

Momofuku Milk Bar
Ravintolassa tekee välillä mieli skipata pääruoka ja siirtyä suoraan jälkkäreihin. Jälkiruokabaari Momofuku Milk Bar on tähän paheeseen täydellinen valinta. Listalta löytyy esimerkiksi "crack pie". Kukaan ei tiedä, mistä se on tehty, mutta on kuulemma huumaavan hyvää. Jos otan tupla-annoksen, alan ehkä kuulla ääniä. Mut sehän ei haittaa, ravintolan lattialla mahtuu kyllä tanssimaan.
Osoitteessa 251 East 13th Street New York, NY 10003



V-Nam Cafe
Kiireisen newyorkerin suosikkilounas on sandwich. Nopea ostaa, nopea syödä, nopea sulattaa. East Villagesta löytyy liuta Bahn Mi -voileipäkauppoja, mutta tämä on ehdottomasti paras ja halvin. Perinteinen possu-Bahn Mi ($5.25) koostuu täydellisesti kypsennetystä possusta, piparjuuripikkelssistä, porkkanoista, kurkusta, korianterista ja maksapasteijasta patongin välissä. Jos pidät mausteisesta ruoasta, lisää leivälle tujaus Sriracha-kastiketta. Paikan tunnelma on ristiriidassa ruoan erinomaisen laadun kanssa, joten voileivän nappaaminen mukaan ja syöminen samalla kun tutkii seutuja onkin kannatettavaa. Siinä voi samalla katsastaa lähitienoon baaritarjonnan. (Anteeksi, mutta toistankohan kenties itseäni?)
Osoitteessa 20 1st Avenue New York 10003.

Home Sweet Home
Home Sweet Home soittaa päivästä toiseen hyvää musiikkia: kaikkea mahdollista hip-hopista ja doo-wopista päivän listahitteihin. Perjantaisin täällä järjestetään soul-tanssi-ilta. Paikan tanssilattia täyttyy nopeasti, joten liikkeellä kannattaa olla ajoissa. Sweet Homeen voi suunnata tanssimaan ja viettämään hauskaa iltaa ilman huolta valikoivista portsareista. Ja olut maksaa 6 dollaria! Wo-hoo.
Osoitteessa 131 Chrystie Street New York, NY 10002.

Aroma Nails
Bilettäessä roiskuu. Jos haluat olla kuosissa kotimatkan koittaessa, mutta matkakassa on huvennut juhlimiseen, pelastus löytyy East Villagesta. Tämä kynsihoitola on löytö: 7 dollaria manikyyristä, 13 dollaria pedikyyristä (mutta jätä läski tippi)! Salongin henkilökunta on palveluhenkistä ja ystävällistä ja paikka on auki loppuviikosta aina kello kymmeneen saakka. Kun palat kotiin huolitellun näköisenä, kukaan ei arvaa, että olet juuri tuhlannut tonnin pelkkiin drinkkeihin.
Osoitteessa 349 East 13th Street New York, NY 10003.

Haaveillessasi lennoista New Yorkiin etsi verkosta Momondo ja anna sivuston hoitaa loput etsimiset. Johtava matkahakukone löytää verkon parhaat tarjoukset  ja tarjoilee vielä paikallisten kirjoittamat kaupunkioppaat matkaajan avuksi. 

Tunnisteet: