Lapselle lahja

Naapurin Joonaksella on synttärit. Siskon kersa täyttää vuosia. Mitä lahjaksi lapselle? Olen vienyt vaippapaketteja vastasyntyneelle, käyttövaatteita tenaville ja dvd-komedialeffoja vastasyntyneen väsyneille vanhemmille. Leluja en ole ostanut koskaan - enkä osta. Varsinkaan mitään kertakäyttöistä muovipaskaa, joista jää kahva käteen kahden käyttökerran jälkeen.

Kun haluaa ostaa jotain pysyvää, järkevää ja persoonallista (eikä halua viedä omalla nimikirjoituksella koristeltuja vaippoja), voi avata synttärisankarin nimissä vaikka sijoitusrahaston. Siitä on iloa kymmenenkin vuoden päästä. Tai niinhän sitä kuvittelisi. Laskusuhdanteessa viidestäkympistä voi tosin olla jäljellä vain pieru tuulessa.

Olen keksinyt (Barcelonan viiniseikkailujen ja ystävän - kiitos Ninni! - inspiroimana) täydellisen lahjan lapselleni. Ostan tästä lähin joka vuosi lapsen synttärien aikaan pullon vuosikertaviiniä. Sellaista, joka säilyy ja paranee siihen asti, kunnes lapsi täyttää 18-vuotta.

vintage 1958


Viini on hyvä lahja, koska...
...viini on metaforinen lahja. Hyvä viini paranee vanhetessaan. Kuten elämä.
...viinipullo vuodessa opettaa järkeviä juomatapoja. Vuonna 2030, kun kersa on jotain 20-vee, se avaa vuonna 2013 lahjaksi saamansa viinipullon ja siemailee sitä vähän eri tyylillä kuin viiden euron omenaviiniä. (No niin varmaan. Toivossa on hyvä elää.)
...viini on hyvä sijoitus. Jos kersa ei halua nauttia täysikäisenä alkoholia, se voi myydä 18 pullon keräilyviinikokoelman ja tehdä hyvät massit.
...viini on kiinnostava sijoitus. Saletisti inspiroivampaa vertailla rypälelajikkeita, viinin kehittymistä ja viinitiloja kuin jotain väsyneitä osakemarkkinoita, joissa jengi saa orgasmeja shorttaamalla Nokiaa.

No niin. Harmi että ne Espanjan tuliaisviinit tuli jo juotua. Aloitan keräilyn seuraavalla Suomen reissulla. Kampin Alkossa on kuulemma hyvä valikoima vuosikertaviinejä. Seuraavaksi pitää hankkia viinikaappi. Mieluiten lukollinen.

Kuva: Flickr/Nunocarvalho

Tunnisteet: