Naapurin Joonaksella on synttärit. Siskon kersa täyttää vuosia. Mitä lahjaksi lapselle? Olen vienyt vaippapaketteja vastasyntyneelle, käytt...

Lapselle lahja

14.9.12 Satu Kommentteja: 14

Naapurin Joonaksella on synttärit. Siskon kersa täyttää vuosia. Mitä lahjaksi lapselle? Olen vienyt vaippapaketteja vastasyntyneelle, käyttövaatteita tenaville ja dvd-komedialeffoja vastasyntyneen väsyneille vanhemmille. Leluja en ole ostanut koskaan - enkä osta. Varsinkaan mitään kertakäyttöistä muovipaskaa, joista jää kahva käteen kahden käyttökerran jälkeen.

Kun haluaa ostaa jotain pysyvää, järkevää ja persoonallista (eikä halua viedä omalla nimikirjoituksella koristeltuja vaippoja), voi avata synttärisankarin nimissä vaikka sijoitusrahaston. Siitä on iloa kymmenenkin vuoden päästä. Tai niinhän sitä kuvittelisi. Laskusuhdanteessa viidestäkympistä voi tosin olla jäljellä vain pieru tuulessa.

Olen keksinyt (Barcelonan viiniseikkailujen ja ystävän - kiitos Ninni! - inspiroimana) täydellisen lahjan lapselleni. Ostan tästä lähin joka vuosi lapsen synttärien aikaan pullon vuosikertaviiniä. Sellaista, joka säilyy ja paranee siihen asti, kunnes lapsi täyttää 18-vuotta.

vintage 1958


Viini on hyvä lahja, koska...
...viini on metaforinen lahja. Hyvä viini paranee vanhetessaan. Kuten elämä.
...viinipullo vuodessa opettaa järkeviä juomatapoja. Vuonna 2030, kun kersa on jotain 20-vee, se avaa vuonna 2013 lahjaksi saamansa viinipullon ja siemailee sitä vähän eri tyylillä kuin viiden euron omenaviiniä. (No niin varmaan. Toivossa on hyvä elää.)
...viini on hyvä sijoitus. Jos kersa ei halua nauttia täysikäisenä alkoholia, se voi myydä 18 pullon keräilyviinikokoelman ja tehdä hyvät massit.
...viini on kiinnostava sijoitus. Saletisti inspiroivampaa vertailla rypälelajikkeita, viinin kehittymistä ja viinitiloja kuin jotain väsyneitä osakemarkkinoita, joissa jengi saa orgasmeja shorttaamalla Nokiaa.

No niin. Harmi että ne Espanjan tuliaisviinit tuli jo juotua. Aloitan keräilyn seuraavalla Suomen reissulla. Kampin Alkossa on kuulemma hyvä valikoima vuosikertaviinejä. Seuraavaksi pitää hankkia viinikaappi. Mieluiten lukollinen.

Kuva: Flickr/Nunocarvalho

14 kommenttia:

 1. Moikka!
  Juuri tästä aiheesta kirjoittelin itse eilen blogissani :)
  Omat muksut ovat 1&3v. , joten päätin alkaa tekemään listaa asioista, jotka kolahtavat muksuun tässä ikävaiheessa. Ei niitä kuitenkaan enää kohta muista & tulevien lahjanostotarpeiden varalle siis.

  VastaaPoista
 2. Äidin ratkaisu leikki-ikäisten lahjaksi on ollut rooliasut. Yhdet muksut olivat pupuja siihen asti kunnes kasvoivat ulos asuistaan, sitten tuli itku. Rooliasut innostaa leikkimään itse. Jos on legoja jo, niin niitä ei voi koskaan olla liikaa. Parasta kun saa rakennettua ihan hervottoman ison linnan. Plus ne ei kulu, eli ne pystyy antamaan aina uusille sukupolville.

  Nää nyt olivat leluja kyllä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Legot - olkoonkin muovia - eivät ole roinaa. Kehittävää tekemistä.

   Poista
 3. Jos ei välitä roinasta, niin entäs joku pääsylippu jonnekin? Lasten touhupaikkaan, eläinpuistoon, minne ikinä mieli tekee ja mikä lapsen vanhemmille sopii. Tarjosin hiljattain ystävän lapselle synttärilahjaksi ilmaisen sisäänpääsyn (meidän kans tietysti) tiettyyn lasten leikkipaikkaan. Hyvin kelpasi lahja sekä äidille että lapselle, eikä jäänyt romua pölyttymään nurkkiin. Se vika tuollaisessa tietysti on, ettei siitä jää käteen lopulta muuta kuin muisto.

  Korpikissa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä idea tämäkin. Vähän vanhemman lapsen voi viedä vaikka lasten teatteriin tai leffaan katsomaan jotain lastenelokuvaa.

   Poista
 4. Mä ostan usein jotain taidetarvikkeita (jos lahjansaaja siis tykkää piirtämisestä/maalaamisesta/jne -- yleensä lapset tykkää).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja sormivärien kanssa lahjakortti siivouspalveluyritykseen ;-)

   Poista
  2. :D

   No kirjat on kans kyl aina hyvä lahja.

   Poista
 5. Pari vuotta sitten synttärisankarin äitinä toivoin lahjaksi jotain kierrätettyä. Lopulta siinä kävi niin, että lapsi sai sekä uuden lahjan että vieraiden lasten vanhoja kirjoja. Melkein onnistui! Omalle kummitytölleni ostin kirpparilta mekon ja lisäksi toivoin että saadaan se myöhemmin takaisin omille tytöille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä tulikin mieleeni... Täällä Islannissa jo pelkästään se, että joku esine on valmistettu kierrätysmateriaaleista, on monen mielestä jo lähtökohtaisesti epäilyttävää. Saa aina vakuutella, että kyllä joo ne räsymattoihin käytetyt vanhat lakanat todellakin pestään ja värjätään ennen käyttöä. Että ei tarvitse kenenkään vanhojen pierujen päällä kävellä :)

   Poista
 6. Aivan paras tämä viini-idea! Olisin ainakin itse arvostanut kovasti. ;) Pitää pistää korvan taakse, kun oman muksun eka syntymäpäivä koittaa tammikuussa.

  VastaaPoista
 7. Tuo viini-idea on paras ja hauskin mitä on aikoihin tullut eteen. Mutta mihin sen lukollisen kaapin avain jemmataan?

  VastaaPoista

Mitä tuumaat?