Vinkkejä kustantajalle

Kirjakustantamot antoivat viime viikolla Hesarissa vinkkejä kirjailijaksi aikoville.  Jutusta voi lukea lyhyen version täällä.

Korkeasta julkaisukynnyksestä, lähetettyjen käsikirjoitusten määrästä ja kirjailijan ja kustannustalojen vaikeasta elämästä on kirjoitettu kilometrettäin rivejä. Näissä jutuissa kustantaja on lähes aina asiantuntija. Jumalattoman yksipuolista. Sama asia, kuin jos Nokian puhelimia käsittelevissä lehtijutuissa asiantuntijana kommentoi Nokia.

Toki kustantajat ovat ammattilaisia.

Kustantamoissa osataan tsiljoona asiaa kirjallisuudesta, tunnetaan klassikot, aistitaan proosarunon uudet muodot ja maailmankirjallisuuden uudet virtaukset ja handlataan kirjallisuuden teoriat. Kaikkien paksuseinäisten kustannustalojen kammioissa istuu takuulla ainakin yksi tyyppi, joka osaa ulkomuistista Dostojevskin tuotannon ensimmäiset sivut suomeksi ja venäjäksi.

Book collection

Jää alkaakin ratista usein vasta siinä vaiheessa, kun hieno tuote on valmis ja sitä pitäisi alkaa myydä.
Hyvä kustannustoimittaja /-päällikkö on kullanarvoinen, sillä ilman hyviä kirjoja kustantajalla ei ole liiketoimintaa. Mutta se ei riitä. Hyvä tuote ei myy itseään – koskaan. Kirja ei tee tästä poikkeusta. Aina tarvitaan markkinointia.

Nyt kirjallisuudenopinnot keskeyttänyt, pari kirjaa julkaissut, free-kustannustoimittajan töitä tehnyt ekonomi antaakin vinkkejä kustantajille. Saa pölliä.

1. Muista hommasi. Kun kässäri on valittu, editoitu, kuvitettu, taitettu ja viimeistelty, alkaa sinun duunisi: painatus, jakelu ja markkinointi. Siispä paina, jakele ja markkinoi! Painoksien suhteen olisi syytä olla hereillä heti: jos kirja osoittautuu suosituksi, olisi hyvä, että ainakaan se toinen painos ei lopu päivässä. Niin kirjailijan, kauppiaan kuin tuotetta himoitsevan kuluttajan näkökulmasta ei oon myyminen on saakelin turhauttavaa.

2. Brändää. Eipä siitä ole kauaakaan aikaa, kun kustannusfirmojen sikariporras vaati kirjailijoilta tehokkaampaa brändäämistä. Wo-hoo. Mitä jos te kustantajat tekisitte niitä kirjailijabrändejä? Siitähän te (muikean) siivunne saatte.

Kuka tahansa voi palkata käsikselleen hyvän freelancer-kustannustoimittajan (enkä nyt todellakaan puhu itsestäni), painattaa kirjan Virossa ja myydä sitä verkon kautta. Kustantajan markkinointiosaaminen on kirjailijalle noin sata kertaa tärkeämpää kuin kustantajan hyvät suhteet painotaloon.

3. Katso ikkunasta ulos. “Ei ole rahaa” on yleinen syy olemattomiin mainostempauksiin. ”Meillä ei ole ollut tapana….” taas on maailman eunukein lauseenaloitus. Seuraa, millaisia liikkeitä arvostetut kuluttajabrändit tekevät. Pölli idea ja jalosta sitä. Julkisuutta voi herättää pienelläkin budjetilla: Keittokirjan julkkareihin saa juustotarjoilun soittamalla juustojen maahantuojalle. Stressinhallintaoppaan markkinointikampanjaan voi ideoida joukkopysähdyksen Rautatieaseman pääaulassa ja päästä sillä Kymppiuutisten iltakevennykseen. Järjestä harrastelijanäyttelijöitä karjumaan repivän hienon runoteoksen säkeitä Kampin metrolaiturille. Kun vartijat tulevat poistamaan häirikköä metrolaiturilta, pyydä kaverisi ottamaan kuva kännykkäkameralla ja lähettämään se Iltikseen. Puhu Lintsin toimitusjohtaja ympäri lupaamalla osa myyntituotoista Lastenpäivän säätiölle ja mainosta uutta vitsikirjaa Lintsin rannekkeissa: ”Hauskempaa kuin Linnanmäellä. Eikä ees yrjötä.” Got the point?

Untitled


4. Käytä hyväksesi verkostoja. Teillä on verkostonne ja niin on kirjoittajallakin. Ideoikaa yhdessä kirjan teemaan sopivia asiantuntijaluentoja, juoksukoulua, kokkikurssia tai vaikka salapoliisi-kaupunkipeliä dekkarin tapahtumapaikoilla. Levittäkää sanaa, rekrytoikaa vapaaehtoisia mukaan ja saakaa yleisö innostumaan.

5. Älä boreta. Uskalla ärsyttää. Tylsä kansi ja tylsä nimi tappavat kiinnostuksen. Ylineutraali kuvapankkikuva ja Arial-fontin yhdistelmä harvoin toimivat. Paitsi unilääkkeenä.

Sleeping dog


6. Keskitä. Jos (lue: kun) markkinointibudjetti on rajallinen (lue: olematon), keskitä panokset. Myy siellä, missä ostajat ovat! Hääkirja pitää saada myyntiin hääjärjestäjille, juhlapukuvuokraamoihin ja suosittuihin kultasepänliikkeisiin. Matkakirja on oltava myynnissä juna- ja lentoasemalla. Kirjailijan esiintyminen kirjamessuilla ei välttämättä aina ole paras myyntikanava.

7. Ole reilu. Kertoja saa olla epäluotettava mutta kirjailija tai kustantaja ei. Älä siis lupaa mainoskampanjaa, jos sellaista ei ole tulossa. Ilmoitus kustantajan omilla nettisivuilla ei ole mainoskampanja. Se on tiedote. Jonka lukee ehkä kolme ihmistä.

8. Tee optio-ohjelma. Raha motivoi. Korota tekijänpalkkiota, jos kirjoittaja tekee puolet myyntityöstä. Lupaa bestsellereille yhtiön osakkeita, matka Malediiveille tai vaikka kolmen kuukauden asumiskuluja vastaava bonus. Kirjankustantajan lanseeraama optio-ohjelma saa lehdet kirjoittamaan. Siitä sataa euroja sinunkin laariisi.

Kuvat: Ian Wilson, Persistent, PedroBlanco

Tunnisteet: