Harjoittelu tekee orjan

Siskoni on yksi tsiljoonista yliopistosta tänä vuonna valmistuneista, jotka hakevat nyt kuumeisesti töitä. CV- ja cover letter -sulkeisia katsellessa ei tule omia työnhakuaikoja ikävä.

Yksi asia nuoren akateemisen työnhakijan hommassa oli vituke ylitse muiden. Julkisen hallinnon ja kansainvälisten organisaatioiden käyttämät harjoittelupaikat! Tsiisus. Tule tekemään meille ilmastostrategiaa / ruoka-avustuslogistiikkaa / nettisivujen tuotantoa / pr-suhteita. Saat tehdä paljon töitä, et saa lainkaan palkkaa ja asunnonkin saat hoitaa itse. 

Palkitsemisjärjestelmä on maailman huonoin, mutta hakijoita on silti satoja, koska kaikki haluavat kokemusta ja monet parantaa maailmaa. Kymmenessä vuodessa organisaatioiden harjoittelijapolitiikka ei ole muuttunut ainakaan parempaan suuntaan.

Archives' stacks

Tajuan harjoittelupaikkojen pointin: tarjotaan vähän kokemusta omaaville mahdollisuus tutustua alaan. Tekijä saa kokemusta ja cv-merkinnän; organisaatio saa perehdyttämisestä palkkiona hetkeksi aikaa itselleen ilmaisen työntekijän.

Ongelma onkin se, että perimmäinen pointti on hävinnyt jo ajat sitten. Kyse ei ole harjoittelijoista vaan ilmaisesta työvoimasta. Monilla harjoittelijoilla on takana useita harjoittelujaksoja. Useat harjoittelijoista ovat jo niin päteviä, että organisaation työvoiman tarve saadaan katettua harjoittelijoilla. Ei tarvitse avata uutta virkaa, kun otetaan pari yliopistoharjoittelijaa raporttia vääntämään. Olenpa kuullut sellaisestakin tapauksesta, jossa iso kv-organisaatio otti harjoittelijan, ja vain pari viikkoa harjoittelujakson alkamisen jälkeen harjoittelijan esimies jäi vanhempainvapaalle ja harjoittelija laitettiin hoitamaan esimiehensä hommat. Sait tämän paikan, koska huomasimme ansioluettelostasi että pystyt itsenäiseen työskentelyyn.

Mitä vittua. Tuo ei ole työharjoittelua, se on orjatyötä.

Kiinnostavaa onkin, että yksi maailman arvostetuimpia työpaikkoja, YK, imaisee masiinaansa joka vuosi  suuren määrän palkattomia tai erittäin pienellä korvauksella töihin tulevia harkkareita. Sama lafka kirjoitti vuonna 1948 Ihmisoikeusjulistuksen, jonka 23. artiklassa todetaan mm. seuraavaa:

Jokaisella työtä tekevällä on oikeus kohtuulliseen ja riittävään palkkaan, joka turvaa hänelle ja hänen perheelleen ihmisarvon mukaisen toimeentulon ja jota tarpeen vaatiessa täydentävät muut sosiaalisen suojelun keinot.
PS: Kivana lisänä kannattaa ottaa huomioon, että YK ei laske työharjoittelua - huolimatta sen sisällöstä - mukaan työkokemukseen. Kahden vuoden edestä työharjoittelua ei siis täytä YK:n työpaikkailmoituksessaan pyytämää vähintään kahden vuoden työkokemusta. Aika saamarin skitsoa.

Kuva: dolescum

Tunnisteet: ,