Vippaa viitonen, maksa takas satanen

Helsingin Sanomat luki ajatukseni. Pohdin viime viikolla reiluuden rajoja, kun keskustelu pikavipeistä kiihtyi.

Mikä on paljon? Mikä on liikaa?

Jos lainaa tekstarilla 50 euroa ja maksaa parin viikon päästä takaisin yli kuusikymppiä, vuosikorko on kolminumeroinen. Siis satoja prosentteja!

Se on liikaa.

Money

Kun oikeusministeriö ehdotti pikavipeille 30-50 prosentin korkokattoa, pikavippifirmat pillastuvat. Pikavippejä myöntävien yritysten mielestä olisi parempi asettaa lainoille kulukatto kuin ottaa käyttöön todelliseen vuosikorkoon perustavasta katto.

No miksiköhän? Pikavippifirmat tekevät sitä mitä kaikki firmat: tavoite on tehdä niin paljon voittoa kuin mahdollista. Pakollinen ja useimmiten kolminumeroinen vuosikorkomerkintä ei näyttäisi pikavippifirman kannalta kovin hyvältä siinä HALPAA LAINAA VARTISSA -ilmoituksen marginaalissa.

Euribor-korko on tällä hetkellä noin 2 %. Kun sitä vertaa pikavipin vuosikorkoon, joka nousee helposti 700 prosenttiin, ei tarvitse olla Einstein päätelläkseen, kuka käärii voitot. Pikavippifirmoilla on mennyt lujaa viimeisen 10 vuoden ajan. Samaan aikaan suomalaisten maksuhäiriömerkinnät ovat kasvaneet. En usko sen olevan täysin sattumaa.

Vaikka olenkin suhteellisen oikeistolaisen kauppikseni käynyt, yksikään talousteoria ei minua vakuuttanut siitä, että täysin vapaa markkinatalous on paras tapa järjestää yhteiskunta. Pikavippifirmat ovat tästä äärimmäisen hyvä esimerkki. Ne ovat saaneet toimia vapaasti markkinoilla. Kuluttajat ovat saaneet valita itse. Ketään ei ole pakotettu lainaamaan.

Mutta camoon: Jos tilillä on kaksi euroa eikä kaapissa ole ruokaa ja lapsilla on nälkä, eikä kavereilta kehtaa lainata eikä leipäjonoon kehtaa mennä, ottaisitko sinä kuudenkympin tekstarivipin, jonka voi maksaa takaisin seitsemänäkymppinä seuraavasta asumistuesta? Minä ainakin ottaisin.

Köyhän - ja siis todennäköisemmin maksukyvyttömyyteen ajautuvan - on luonnollisesti  maksettava lainarahasta korkeampaa korkoa kuin vakavaraisen. Mutta että satoja prosentteja enemmän?

Jumaleisson, se on koronkiskontaa! Luottotiedot menevät, vaikka polvilumpiot säilyvätkin ehjänä. Pikavipeille korkokatto ja sassiin. Ei ole kenenkään etu, että luottotietonsa on menettänyt  yli 300 000 suomalaista.

Kuva Lalunablanca

Tunnisteet: