Älä sinä tule meidän reviirille

100-vuotiaaksi ehtinyt Helsingin Pörssiklubi ei edelleenkään hyväksy naisjäseniä. Luettuani eilisen YLEn jutun aiheesta varmistuin jälleen siitä, että feminismin tarve ei ole kuollut - Suomessakaan.

Pörssiklubin puheenjohtaja pistää kommenteissa parastaan:
- Naiset eivät toistaiseksi ole olleet jäseninä, mutta naisia on käynyt täällä vieraana ihan alusta saakka. Ja näin klubijohtajana pitää todeta, että on erittäin mukavaa kun jokunen nainen aina tulee tänne klubille vieraaksi, niin minullakin on jotain silmäniloa.

...jäsenet ehkä kokevat, että parhaiten he voivat olla omana itsenään, kun saavat keskustella herraseurassa, "eikä tarvitse miettiä jokaista solmion asentoa".

Business as Usual

Naisilla ja miehillä saa olla omat kerhonsa. Pörssiklubin kaltaisten kerhojen naiskielto sen sijaan on täysin käsittämätöntä.

Ensinnäkin, mitä siellä kerhossa tehdään? Auto-, kalastus-, viini- ja kulttuuriharrastuksilla brassailun ohella verkostoidutaan ja tehdään bisnestä. Eli keskustellaan yhteistyökuvioista, vaihdetaan tietoja  ja sovitaan hallituspaikoista. Ja hei: jäseniä on yli 1 500! Kyseessä ei ole mikään pikkujätkien kokoontumisajo vaan talouselämää pyörittävä "solmiot hiertää, hallituspaikat kiertää" -kerho.

Sitä paitsi Pörssiklubi toimii osittain Suomen Pörssisäätiön tiloissa. Pörssisäätiön tehtävä taas on sen omien nettisivujen mukaan seuraava:
Pörssisäätiö pyrkii siihen, että yrityksillä on mahdollisuus hankkia riskipääomaa luotettavilla, valvotuilla ja tehokkailla markkinoilla, joilla vallitsevat mahdollisimman hyvät kaupankäynnin edellytykset ja joilla on tarjolla monipuolisia ja kiinnostavia sijoituskohteita. Säätiö työskentelee sijoittajainformaation tason kohottamiseksi.

Se, että Pörssisäätiön tiloissa osittain toimiva Pörssiklubi ei salli naisjäseniä on törkeässä ristiriidassa tilojen omistajan tehtävän kanssa. Perkele, minullakin on osakkeita!

On tässä vielä kolmaskin näkökulma. En tiedä olenko ainoa, mutta Pörssiklubin johtajan kommenteista paistaa jokseenkin tuttu diskurssi: Naiset ovat tärkeitä tehtäviä hoitaville miehille kamalan kivaa silmänruokaa ja tuovat jännää vaihtelua. Tervetuloa siis välillä syömään meidän pöytiin, kunhan et liikaa tunge reviirille. Katsos ei pysty keskittymään vakaviin asioihin, jos naiset pörräävät ympärillä. Kaikki keskittymiskyky menee somion suoristamiseen!

Tällä ihan samalla ajatusmallilla naiset eivät saa muutamissa maailmankolkissa liikkua ilman miesseuraa ja uskonollinen poliisi määrää sopivat vaatteet ulkona liikkuville naisille. Naisten läsnäolo tuo miehille epämukavia ajatuksia.

Pohjavire on täysin sama; niiden ilmenemismuoto vain vaihtelee kultuurin, uskonnon ja historiallisten erojen mukaan.

Niin, ja turha näköjään jäädä odottamaan, että nuorempi sukupolvi korjaisi vanhojen tekemät virheet. Esimerkiksi tuolla Pörssiklubilla naisjäseniä vastustavat eniten juuri nuorimmat jäsenet.

Meikäläisen kohdalla uutinen muutti yhden asian kertalaakista: suomalaisten yritysten hallitusten naiskiintiöt saivat juuri yhden uuden kannattajan.

Tunnisteet: