Olen kerran vahingossa syöttänyt lapselleni matoja. Nyt sain takaisin samalla mitalla. Luin nimittäin tänään lehdestä, että olen viime vuo...

Oho, leivästäsi löytyi apulantaa

16.1.12 Satu Kommentteja: 7

Olen kerran vahingossa syöttänyt lapselleni matoja. Nyt sain takaisin samalla mitalla. Luin nimittäin tänään lehdestä, että olen viime vuonna syönyt tietämättäni ihan helvetisti maantiesuolaa.Tänään uutisoitiin, että islantilaiset ruoantuottajat ovat viime vuonna käyttäneet maantiesuolaa tavallisen suolan sijasta. (Uutinen englanniksi löytyy täältä.) Suola on suolaa, sano, mutta veikkaisinpa, että sitä tiehen iskettävää tavaraa käsitellään vähän eri hygieniatasolla kuin ruokaan tarkoitettua suolaa.

Hienoa kuitenkin, että tämä selvisi. Nyt nimittäin viimein ymmärrän  senkin, miksi Reykjavíkin kadut ovat olleet niin perkeleen liukkaat koko kuluneen talven. Se kaikki maantiesuola on meidän suolissa.

Päivitetty 17.1. Siis ilmeisesti maantiesuolella ja teollisuussuolella on joku ero. Ks. kommenttit ja googlaa. ;)

7 kommenttia:

 1. Ikäviä tuollaiset tapaukset :(

  Hiukan kyllä hämäsi, kun luin tämän bloggauksen. Maantiesuolaksi nimittäin kutsutaan yleensä kalsiumkloridia, joka on sen verran pahaa, että taatusti kyllä huomaisi, jos ruoan suola olisi korvattu sillä. Kyse taisi olla kuitenkin ihan tavallisesta suolasta, jonka puhtaus oli teollisuus- eikä elintarvikestandardia.

  VastaaPoista
 2. Oi kiitos Heli, mä olen koko aamun yrittänyt muistaa, mitä eroa onkaan maantiesuolalla ja tavallisella. Nyt mun ei enää tartte lähteä kaivamaan sitä googlesta! :)

  VastaaPoista
 3. salamatkustaja1/17/2012 12:56 ip.

  Heli, oho. Joo mä tiiän just sen verran että suolassa on natriumia ja ja sitä Cl-päätteistä. :O Mä olen käsittäny että sitä teollisuussuolaa käytetään mm. katujen suolaukseen. No, tässä on taas toimittajalla lähteet hukassa. Onneksi kyseessä ei ole virallinen julkaisu ;)

  Elli, jaan kiitoksesi.

  VastaaPoista
 4. salamatkustaja1/17/2012 1:03 ip.

  Mä nyt kuitenkin googlailin, ja löysin sellaista tietoa, että teollisuussuolaa käytetään maanteiden suolaukseen ja esim. muovi- ja kemianteollisuudessa. Ehkä ne määrät vaan on niin pieniä, että se ei ole maistunut esim. leivässä? Jännä juttu joka tapauksessa.

  VastaaPoista
 5. Hesarissakin oli pikku juttu tästä tänään. Tulit heti mieleen.

  VastaaPoista
 6. Jep, mun piti tsekata Mieheltä asiasta (tyyppi on siis maanrakennuksen ja infrateknikkan insinööri [sanahirviö] ja hän vahvisti, että pääsääntöisesti teiden suolaamiseen käytettävä liuos on nimenomaan kalsiumkloridia, mutta teollissuussuola, joka ei ole esim. Eviran hyväksymää elintarvikesuolaa, mutta sinänsä samaa tököttiä kemiallisesti eli natriumkloridia, käytetään myös jossain määrin myös teiden suolaukseen. Suomessa sitä käytetään hyvin vähän, mutta sen käyttö on kuitenkin mahdollista...


  Olipas sekavaa, mutta selostusta kuitenkin...

  VastaaPoista
 7. tata, joo mäkin huomasin. eivätkä tilanneet erikoisraporttia minulta vaan laittoivat uutistoimiston jutun, damn. hehe, no tää ei ehkä noin maailmanpoliittisesti ole kovin iso juttu ;)

  Elli, kiitos tiedosta - ja kiitokset rakenusinsinöörille myös!

  VastaaPoista

Mitä tuumaat?