Olen tainnut ymmärtää jotain radikaalisti väärin. Luulin, että yövalvomiset loppuvat siinä puolen vuoden iässä. Ehdin jo heittää itselleni y...

Hyvää yötä vaan teillekin

5.9.11 Satu Kommentteja: 23

Olen tainnut ymmärtää jotain radikaalisti väärin. Luulin, että yövalvomiset loppuvat siinä puolen vuoden iässä. Ehdin jo heittää itselleni yläfemmat. Mitä vielä. Meillä se valvominen vasta kunnolla alkoi tässä 1,5 iässä.

Siitä asti kun lapsi aloitti tarhassa, se on herännyt joka yö noin kolme kertaa. Maitopullo on nopein tainnuttaja, joten maitoa menee yön aikana noin puoli litraa. Aamulla lapsen sänky lainehtii.

Mistä helvetistä tämä johtuu? Tarhasta? Flunssasta? Stressistä? Siitä, että ostin itselleni uuden takin? Whatthefuck, minua väsyttää. Haluan nukkua!!! Go the fuck to sleep. ""#"€#€%€&%&%€/€%

Niih.

23 kommenttia:

 1. Tutulta kuulostaa. Meillä vaihdettiin aikanaan yöimetykset vesinokkamukiin, mutta vieläkin sitä saa olla parivuotiaalle öisin tarjoamassa.

  Nyt uusimpana uutena kesäloman loppumisen ja päiväkotiin paluun kunniaksi vesi ei enää kelpaa, eikä kelpaa mikään muukaan. Miät ikinä vanhempi yrittää, huuto vain yltyy. Yleensä tunnin konsertin jälkeen sitten rauhoitutaan ja nukahdetaan.

  Olen ollut huomaavinani sellaisen yhteyden, että jos nukkumaanmeno on ollut levoton (lapsi vetää kierroksilla ja joudutaan lopulta ei niin lempeästi rauhoittamaan), niin yöllä huudetaan taatusti. Jos nukuttaminen käy lempeämmin lapsi nukkuu paremmin.


  Viime yönä parivuotias ei herännyt huutamaan, mutta eskarilainen näki painajaista ja kömpi väliimme. Tunnin potkimisen jälkeen olin ihan kypsä ja kömmin puolestani eskarilaisen vuoteeseen.

  VastaaPoista
 2. Veikkaukseni on yliväsymys. Meillä alkoi esikoisen kanssa myös yövalvomiset n.1,5 vuoden iässä jolloin alkoi hangotella päiväunia vastaan. Logiikka oli seuraavanlainen: ei päiväunia --> useita heräämisiä, itkuja, raivoamisia yöllä, päiväunet (vaikka sitten klo 18) --> ei yöheräämisiä. Joinakin päivinä autoilimme alkuillasta johonkin kauemmas kylään ihan vain siksi että lapsi saatiin nukahtamaan edes hetkeksi ja tämä helpotti öitä. Teillä voi toki olla eri tilanne jos lapsi saa päiväunensa päiväkodissa. Toisaalta päiväkoti myös väsyttää huomattavasti enemmän kuin kotona olo. Ja niin kuin sanoit, uusi takkikin saattaa kaiken tämän kaaoksen aiheuttaa ;)

  Tsemppiä! Todennäköisesti kyseessä on ohi menevä vaihe.

  VastaaPoista
 3. Meillä rauhottui yöt vasta 2,5vuotiaana kun otettiin tutti pois. Nukahtaminen tosin kestää nyt 45-90min mutta nukkuu sit koko yön. Nää on silti niin yksilöllisiä. Esikko joka ei syönyt tuttia ruhottui siinä 2 vuoden tietämillä itsestään. Ja serkkupoika rauhottui siinä 4 vuoden kieppeillä kun jätti päikkärit pois. Unta ei riittänyt yöksi jos nukahti päivällä.
  Voimia valvomisiin!

  VastaaPoista
 4. Varmaan elämänmuutoksen aiheuttamaa stressiä? Se varmaan helpottaa sitten kun hän on iloinen eläkeläinen tai jotain... Tapasin muuten eilen serkkuni 2,5 kuukautta vanhan tyttären, joka nukkuu klo 23-6, herää sitten syömään ja jatkaa unia vielä pari tuntia. Aivan käsittämätöntä.

  VastaaPoista
 5. salamatkustaja9/05/2011 10:02 ap.

  kat, tuo on hyvin mahdollista. päiväunet jäävät päiväkodissa aika lyhyiksi (koska koko ajan pitää leikkiä)...

  Riitta, eli eskariaikaa odotellessa ;) (Jos vielä silloin oon järjissäni, epäilen)

  Siukku, kiitos! Onneksi meidän naapurissa on ihana kahvila, josta saa mainioita kahvipapuja, joiden voimalla väännetään nämä päivät (ja tehdään työt ja käydään kaupassa jne jne)

  Hebs, serkkusi tytär on takuulla joku täysin yliluonnollinen tapaus :)

  VastaaPoista
 6. Joo, mäkin veikkaan sitä uutta takkia syyksi. ;)
  Meillä 14kk poika nukkuu nyt yöt heräämättä lainkaan, eli iltakasista aamuseiskaan. Unikoulun avulla saatiin yöt levollisiksi. Kirjoitin aiheesta tuolla blogissanikin.
  Ihmettelen vain, miksi unikouluihin suhtaudutaan niin negatiivisesti. Tai ainakin siihen huudattamiseen, mutta kun senkin voi tehdä monella tapaa.
  Nyt vain toivon, että nämä hyvät yöunet jatkuvat...
  Toivottavasti teilläkin nukutaan kohta jo taas paremmin!

  VastaaPoista
 7. Pidän sua hereillä lisää ja ahdistelen mälsillä tunnustuksillä !" Moikka ! Blogissani on tunnustus sinulle :) http://pikkujuttuja.blogspot.com/2011/09/syyskuu-syyskuu-ja-tunnustukset.html"

  VastaaPoista
 8. Kakka-Haapanen harrasti tossa iässä niitä yöllisiä kauhukohtauksia, raukka. Ne meni ittestään ohi sittemmin, mutta tosi pitkään yöhulinoihin auttoi ainoastaan "nano" eli maitopullo. Vaihettiin se sit vedeksi kun hammaslääkäriltä tuli noottia ja tarhassa lapsi ronkeloi ruuan kanssa (söi tietty yöllä ittensä pinkeeks). Kyl se ohi menee, mitään fiksumpaa en osaa sanoo :)

  VastaaPoista
 9. Joo, päiväkodissa ne nukkuu aika vähän. Hiljaisuus on siellä puoli kahdestatoista kahteen, kotona jätkä nukkuu satunnaisesti neljänkin tunnin päiväunet eikä se haittaa yöunia ollenkaan. Tämä viikko on ensimmäinen täysi hoitoviikko, vähän mietityttää kuinka levottomia öitä tulee. Yöitkut alkoi kun päiväkotiharjoittelu alkoi, mutta ei se onneksi joka yö itke. Parhaiten toimii kantaminen, ei (onneksi) ole tullut mielen viereenkään lähteä alakerran keittiöstä maitoa hakemaan. Meillä ei syödä öisin, en enää edes minä kun en kerran ole raskaana enkä imetä ;)

  Vaikka mies muuten onkin ihana ja hoitaa lasta tosi paljon, se ei yöllä tajua kantaa lasta rauhalliseksi vaan istuu huutava ja vääntelehtivä lapsi sylissään sängyssä ja hokee sille "herää, herää nyt" kun on sitä mieltä, että se näkee vielä unta. Tosi hyvin toimii (eli ei ollenkaan). Ja kello kolme aamuyöllä omat viestintätaidot on niin nollissa, että en kyllä ala neuvomaan, riitahan siitä vain tulisi.

  Tsemppiä! Kyllä sitä taas joskus nukutaan!

  VastaaPoista
 10. Meillä ei olisi koskaan lapsen syntymän jälkeen nukkunut kukaan ellei lapsi nukkuisi välissämme jolloin sen suu on yöllä helpompi tukkia tissillä sittemmin vesipullolla. Mutta taatusti syitä mistä nää yöheräilyt johtuu on yhtä paljon kuin vanhempansa yöaikaan hulluksi tekeviä lapsiakin, samoin ratkaisuja. Toivottavasti te pian löydätte omanne.

  Jos jatkuu ja jatkuu, niin käykääs tsekkaamassa korvat. Meillä lapsi ehti olla 3 päivää päiväkodissa ja tuli eka kuume, jota sairastetaan edelleen. Vaikka päiväkodit ovatkin nerokas keksintö, niin on siinä haittapuolensakin kun nämä eriteautomaatit laitetaan samaan tilaan vaihtamaan bakteereja. No, ne on kuulemma sitten kouluaikaan terveempiä.

  VastaaPoista
 11. Ah, kuulostaa tutulta. Meillä meni yksivuotiaalla siihen pisteeseen toi maitoralli öisin, että meni jo melkeen litra maitoa ja sitte ei syötykään päivällä. Sillon tehtiin unikoulu, eka yö 45 minsaa huutoa noin puoliltaöin (siis lempeästi sylissä ja silitellen tietty) ja joskus viideltä vastaava vartti. Sen jälkeen nukkui yönsä vähän aikaa syömään heräämättä kunnes...

  Laiska äiti halusi nukkua kello viiden-kuuden sijaan myöhempään ja alkoi antaa pullosta velliä aamuherätyksen aikaan sänkyyn ja sai vielä pari tuntia, joskus jopa kahdeksaan, nukkumaikaa. Vähitellen se aamuvelli aikaistui, sitte niitä tuli yksi lisää ja jo alle 1,5 vuotiaana sitä oltiin taas samassa saatanan öisessä pullorallissa ku puol vuotta aiemmin. Mut jotenkin vaan laiskuus ja työkiireet ja univelka ja yöitkun kauheus sai hyppäämään sitä pulloa antamassa kunnes vaan yks yö tuli mitta täyteen ja tehtiin päätös unikoulu kakkosesta.

  Se oli tällä kertaa jotenkin rankempaa. Kun tuo reilu puoltoistavuotias ymmärtää paremmin mistä on kyse, niin on hirveetä kun se itkee ja huutaa suruaan ja pullonpuutettaan ja kattoo syyttävästi ja ihmeissään ja pohjattoman loukkaantuneena, kuin jotain kiduttajaa. Siitä huolimatta että yhdessä ihan iloisesti heitettiin tuttipullot illalla roskiin heilutusten kera.

  Tosiaan eka yö oli hirvee. Kahden tunnin asettumisitkun jälkeen tunnin voimankeräysunet ja siitä valvomista puolestayöstä kolmeen välillä itkien, välillä määräillen. Aamulla nälkä oli niin hirvee, että meni lusikkakin melkein puuron mukana.

  Mutta kannatti kärsiä, sen jälkeen tässä perheessä ollaan nukuttu ensimmäiset kokonaiset kunnon yöunet jo useaan otteeseen sitten kaverin syntymän. Olisikohan sitä lähtenyt tähän leikkiin ollenkaan, jos ois tajunnu joskus sanovansa/kirjoittavansa lauseen: En nukkunut yhtään kokonaista yötä (= 8 tuntia meikäläiselle) 1 vuoteen 8 kuukauteen.

  Mut siis moral of the story is, että voin suositella kyllä jossain välissä lempeää unikoulua, jos homma alkaa ihan karata käsistä. Mut ehkä homma rauhottuu sitten itestäänkin kohtapuoliin, kun päiväkotielämä alkaa olla rutiinia. Pidän peukkuja!!

  Ps. Nyt kun olen herännyt useampina aamuina yhtenäisen yön nukkuneen, virkeän jälkikasvun aamukiekaisuihin kello 6 aamulla on pariin otteeseen käynyt mielessä, et mitä jos veis tollasen pillimaitopurkin sille sänkyyn, niin nukkuiskohan se vielä..... :)

  Pps. Innolla jo oikein odotan, että millastas se yötutista luopuminen sitten onkaan.

  VastaaPoista
 12. Meillä kuopus ei ole syönyt tuttia ollenkaan, vaan on käyttänyt nukahtamiseen maitopulloa. Ja keväällä tuli tarhasta noottia, et eivät enää halua antaa sille maitopulloa päiväunille mennessä. Joten lopetettiin maitopullon antaminen, paitsi aamuyöllä, kun ei oikein nappaa herätä viiden-kuuden aikaan. Vieroitus onnistui yllättävän hyvin, mutta kesälomalla tuli palattua vanhoihin kujeisiin ja eilen pikkuäijä jaksoi rassata äitiä puoli kymmeneen pullon tuskassa. Ensimmäinen vieroitus tosiaan onnistui helposti, mutta tää toinen tulee olemaan helvettiä. Onneksi mies on iltavuorossa, ja saan ihan itse hoitaa tän vieroituksen, urosyksilöllä kun ei kestäis hermo lapsen huutamista.

  Meillä esikoinen vieroitettiin tutista siten, että lähdettiin hiihtolomalla mummolaan ja vuoden äitinä valehtelin pojalle, että tutit jäi kotiin. Kotona poika muisti muutamana iltana tuttia kysellä.

  VastaaPoista
 13. On ne pienenä aloittaneet isompina terveempiä. Meidän eskarilaisellamme alkoi kuudes päiväkotivuosi, kun taas työkaverin lapsi meni suoraan kotihoidosta eskariin. Arvannette, kummmassa perheessä on tänä syksynä sairasteltu.

  Ei sillä, eskari-ikäisen sairastelu ei ole yhtä paha juttu, ainakaan korvien kannalta. Jos tätä asiaa katsoo pelkästään infektiokierteiden kannalta, niin paras ikä aloittaa on aikaisintaan parivuotiaana, kun ihan joka flunssa ei mene korviin.

  VastaaPoista
 14. salamatkustaja9/06/2011 10:46 ap.

  Käynkin katsomassa, kiitos vinkistä :)

  VastaaPoista
 15. salamatkustaja9/06/2011 10:47 ap.

  Voi miten ihanaa, kiitos Miau! (Paitsi että omasta mielestäni mä olen aika kaukana superäidistä, tunnen itseni lähinnä Superhessuksi näissä virtttyneissä kotiverkkareissa, hihi)

  VastaaPoista
 16. salamatkustaja9/06/2011 10:49 ap.

  Heh joo, mikään kriisiviestinnän ratkaisuista ei toimi kello 3am, huomattu on...

  VastaaPoista
 17. salamatkustaja9/06/2011 10:49 ap.

  Nano-teknologia. Tuo kaikkien ongelmiemme ratkaisija. JOo, eiköhän se ohi mene ennen 20-vuotissyntymäpäiviä. Ja jos ei, sen voi lähettää asumaan omaa kotiaan ilman huonoa omaatuntoa.

  VastaaPoista
 18. salamatkustaja9/06/2011 10:51 ap.

  Riitta, joo parempi että saa nyt kaikki bakteeri ja muut systeemit, siitä se karaistuu :)

  VastaaPoista
 19. salamatkustaja9/06/2011 10:51 ap.

  Tata, joo me käytiin kattoon korvat, eikä siellä ollut mitään "ylimääräistä". Mutta se yskii kuin punaista norttia polttava puliukko. Kuulemma normiflunssa.

  VastaaPoista
 20. salamatkustaja9/06/2011 10:52 ap.

  "En nukkunut yhtään kokonaista yötä (= 8 tuntia meikäläiselle) 1 vuoteen 8 kuukauteen." -> I feel you maaaaaaan. Ja mahtavaa kuulla kuulumisiasi pitkästä aikaa ;)

  VastaaPoista
 21. salamatkustaja9/06/2011 10:53 ap.

  Meillä taas menee toi toisinpäin: mulla on pinna niin kireällä yöllä, että miehen kannattaa herätä hoitamaan lapsi sänkyyn, ellei se halua kuunnella "nyt kyllä laitan sinut adoptioon" -henkisiä aivopieruja 4am :D Mutta hyvä, että taloudessa on edes yksi ihminen, jonka hermot ovat ns. rautaa.

  VastaaPoista
 22. Meilläkin mies on paljon parempi vanhempi yöaikaan. Varsinkin vauva-aikaan mä karkasin joskus vessaan itkuhuutamaan pyyhe suussa :-D Oi niitä aikoja!

  VastaaPoista
 23. salamatkustaja9/09/2011 10:39 ip.

  Pyyhe suussa tai päässä - pääasia että pysymme jotenkin järjissämme :D

  VastaaPoista

Mitä tuumaat?