Räkätauti tuli ja jäi. Tajusin vasta nyt, että lapsen nenää on  uskomattoman vaikea niistää. Pää heiluu edestakaisin heti, kun silmä spottaa...

Lapsen nenää on vaikea niistää

9.3.11 Satu Kommentteja: 17

Räkätauti tuli ja jäi. Tajusin vasta nyt, että lapsen nenää on  uskomattoman vaikea niistää. Pää heiluu edestakaisin heti, kun silmä spottaa lähestyvän nenäliinan. Lopputuoksena tahmeaa räkä leviää pitkin poskia, vaatteita ja käsiä. Lopuksi mussukka kruunaa koktailin pyyhkimällä käsillään omaa naamaansa. Sitten tulee silmätulehdus. Ja sitten täitartunta.

Sellaista räänimemisletkua en pysty hankkimaan. Rään imeminen letkulla toisen nenästä - ei kyllä. Siihen en kyllä lähde.

Mutta tällainen sen sijaan voisi olla kiva vekotin suihkuun:[caption id="attachment_1315" align="aligncenter" width="300" caption="(www.potpourrigift.com)"][/caption]

17 kommenttia:

 1. Mun ystävälläni on sellainen pumpun tapainen härpäke jolla se imasee kakaran nenukista räät huitsin nevaan. Mutta ei se kyllä mukavalta näytä :S Eikä ilmeisesti lapsen ilmeestä ja huudosta päätellen tunnukkaan..
  Mutta se oli kuulemma flunssan aikaan ainoa mahdollinen vaihtoehto kun ei ne pienokaiset vielä reilu vuotiaina osaa siihen nessuun puhaltaa ja sitten ei nukuttu ollenkaan kun rää oli äysi räkää.

  VastaaPoista
 2. Se letkuhomma on ihan ykkönen - suosittelen kuitenkin. Kaikkeen tottuu, mustakin tuntui alkuun että en pysty vaan koska on niin hyvä niin mitäpä sitä aikuinen ei kykenisi :)

  VastaaPoista
 3. Mun mielestä oli aika ällöttävää ku yks tuttava kerto imevänsä ite ne räät sieltä muksun nenästä, siis suullaan. Hyi hitto sanon minä! Siinä vaiheessa toivoin että se oli vitsi :D

  VastaaPoista
 4. salamatkustaja3/10/2011 2:24 ip.

  Prinsessa Paskavarvas, joo ei se väline varmaan lukeudu lapsen(kaan) lempijuttuihin. Mutta on se varmasti hyödyllinen, sitä en epäile. Jotenkin mun vaan on vaikea suhtautua näihin ruumiineritejuttuihin... Kun on noin 26 vuotta tottunut niistämään nenänsä itse ja käymään vessassa itse, on outoa kun pitää pitää huoli myös jonkun toisen toiminnoista. No, tässä kasvaa väkisinkin ihmisenä.

  Evkka, joo tätä mun anoppikin sanoo. Hänellä on sellainen letkusysteemi kaapissa, ja se aina tyhjentää lastenlastensa tukkoisia neniä kun ne ovat siellä hoidossa. Lucky us :D

  Nennas, uuh, tuo on mullekin liian "luomua". Ei pysty kyllä.

  VastaaPoista
 5. Räkäletku eli nenä-friida ei toimi ainakaan meillä. Tai se toimi hetken kun vauva oli riittävän pieni ja puolustuskyvytön. Vuosikas painii vastaan sen verran raivokkaasti että letkusta ei ole iloa, sen osat irtoilevat jos lapsi liikkuu lainkaan. Lisäksi vehje on valitettavan tehoton syvemmälllä turisevaan tavaraan. Siinä letkussa on kyllä jonkinlainen hygieniafiltteri, mutta homma toimii paremmin teoriassa kuin käytännössä.

  Esikoisella käytin tavallista niistäjää eli sellaista kumipumppua, mutta lapsi oppi vihaamaan ja väistämään sitä noin vuorokaudessa jo muutaman kuun ikäisenä.

  VastaaPoista
 6. Räänimemisletku (nenä Frida) on ihan superhyvä niistämisasioissa! Kyllä minäkin sitä pitkään kummeksuin ja kartoin, mutta heti ensimmäisen käytön jälkeen olin vakuuttunut. Lapsi ensin pyristeli ja vastusteli, mutta lopulta tajusi itsekin, että olo helpottuu kummasti, kun antaa niistää. Laitetta ei pysty tunkemaan liian syvälle, kuten sellaisen pumppujutun, joten mitään satuttamisen vaaraakaan ei ole. Aikamoinen räkätauti saa olla, jotta sitä itse eritettä saa omaan suuhunsa saakka imettyä, eli sitä seikkaa ei kyllä tarvitse pelätä.

  VastaaPoista
 7. Minä olen käyttänyt sitä letkua vaan lapsen nukkuessa silloin, kun hengitys pärisee pahasti tai ei kulje lainkaan. Hereillä olevan lapsen nenään sitä letkua ei saa tungettua vaikka tahtoisikin... Kun vaavi on valveilla odotan, että räkäklöntsi on tarpeeks ulkona ja sieppaan sen salamana. Lännen nopein räkäsieppari! Aah mikä kunniakas elämänura!

  VastaaPoista
 8. Jonkin sortin einsteini toi meidän taapero, kun se osaa jo vähän niistää itse ja jopa tykkää siitä. Etenkin äidin ja isän paitaan tietenkin.

  VastaaPoista
 9. Tiedättekö sellaisen nenänhuuhtelukannun "sarvikuonon"? Kaveri kertoi, että au pairina ollessaan alle kouluikäisten lasten nenät huuhdeltiin sillä. En tajua miten muksut on siihen saatu opetettua, mutta masiina on hyvä, oon ite käyttänyt pahassa nuhassa.

  Ei se toki tähän hätään auta, useimmat lapset vaan tuntuu vihaavan nenäliinoja ja mieluummin rohisee.. Tsemppiä räkähommiin!

  VastaaPoista
 10. Meilläkin on tää niistoasia nyt sattuneesta syystä ajankohtainen. Puolivuotiaani nenää oon yrittänyt sillä friidalla niistää, mutta joko mie en osaa sitä käyttää tai sitten mun lapsen nenä on sillä lailla outo ettei sillä lähde kuin ihan kesyimmät räät siitä sieraimen "alkuosasta". Just ne jotka lähtis varmaan sormillakin tonkimalla. Ne syvällä turisevat eivät siis imemällä lähde. Oon ihmetellyt myös, kun siinä meidän Friidassa on semmoinen säiliö, johon on merkitty millilitraviivat - ei kai kenenkään lapsen nenästä (toivottavasti!) niin paljon räkää tuu että sitä pitäis mitata millilitroissa??

  Ja joskus tuntuu että limakalvot ovat vaan niin turvonneina ettei nenässä ilma kulje vaikka räkää ei oo. Oonkin pistänyt eka nenään suolavesitippoja ja sitten sitä miedointa Nasolinia tippoina, niin johan alkaa ilma kiertää rööreissä. (Mun muinais-Nasolinpaketissa jossa on parasta ennen 04/10 sanotaan vielä että yli 3-kk ikäisille, kun nykyisin samaa stuffia kai suositellaan vain yli 2-vuotiaille. Lääkäri sanoi kyllä tänään että saa myös noin pienille laittaa, kunhan ei yliannostele)

  VastaaPoista
 11. Meilläkin on käytössä nenäfrida! Puolivuotias on huomattavasti helpompi imeä kuiviin kuin vuosikas, se on totta! Natsiotteilla ja kylmän tunteettomana siitä selviää vaikka vastassa olisi minkälainen rimpuilija. Nenäfridan käytön helpottamiseksi olen tiputellut naperon sieraimiin suolatippoja jotka tekevät limasta vähän juoksevampaa tavaraa. Tipat ja tunnin kuluttua fridatemput, näin on pärjätty muutaman pienen räkätaudin iskiessä päälle. Vaikkei nenäfridan käyttö mieluista ole, niin mieluummin se kuin poskionteloihin kertynyt tavara (en tiedä onko noilla mitään tekemistä keskenään, jotenkin vain liitän pahan räkätaudin poskiontelotulehdukseen vaikken ole koskaan itse sellaista sairastanut. Räkätauteja kylläkin.)
  Nukkuvan nuhanenän sängyn lähettyville olen asetellut lautaselle raa'an sipulinpuolikkaan pitämään röörit auki.

  VastaaPoista
 12. Meillä tuo paatintappi sai räkätaudin kuukauden ikäisenä. Ja siihen ei auttaneet keittosuolaliuokset, pikkuniistäjä, baby nasolin tai räkäletku. Loppupelissä jouduttiin keskussairaalaan niistämään alipaineletkulla. Hyi hirvitys. Sen jälkeen nenä friidakin on ollut kesy kapine. ;)

  Ei tässä vauva-ajassa oikein muuta olekaan kuin eritteitä joka tuutista. Lohdutuksena: kyllä ne joskus oppii pyyhkimään itse, molemmat päät.

  VastaaPoista
 13. Oivoi nuhanenä! Onneksi on anoppi putsaamassa :D

  Meilläkin on se pumppumalli, mutta vuoden ikäinen väistelee sitä lahjakkaasti. Muutaman kerran on antanu "niistää" ihan liikkumatta. Mutta hankalaa se silti on. PItää olla tosi tarkkana ettei letku ja imu osu nenän seinämään, tuntuu varmasti aivan hirveeltä! Oon miettiny letkun hankkimista, sillä positiivisiä käyttökokemuksia on lähipiirissä.

  Niksit jakoon:

  Paras hyöty on nemätippoissa/ suihkeessa (merisuolaliuos). Hengittäminen helpottuu eikä rohise niin kovasti. Suihke on parempi: kaikki tapahtuu ILMAN päästä kiinnipitämistä ja itkua! Samaa tavaraa käytän myös lentokoneissa, suhautukset puolituntia ennen laskua.

  Ootte varmaan jo tehny, mutta sanon kuitenki: kannattaa laittaa kirjoja pinnasängyn toiseen päähän jalkojen alle. Lapsi nukkuu vähän pystymmässä ja hengitys helpottuu.

  VastaaPoista
 14. salamatkustaja3/11/2011 8:29 ip.

  Mahtavia vinkkejä täällä, kiitos jokaiselle!

  niksipirkka, mä epäilisin että meillä kävisi ihan samalla tavalla, kun jo pelkkä nenäliinan näkeminen saa aikaan sätkykohtauksen. jotenkin se anoppi vaan osaa hoitaa tämän(kin) asian paremmin. tai sitten sillä on vaan enempi voimaa haukkarissa pitää ipana paikallaan.

  Maija, helpottavaa tietää :) Sellainen limainen yllätys kitalaessa olisi aika epäkiva yllätys...

  Elina, lännen nopein räkäsieppari! Ei mikään turha arvonimi. Letkun käyttö nukkuessa saattaisi muuten toimia - ipana nukkuu sikeästi, ja yleensä vielä selällään.

  tata, teillä onkin melkoinen neropatti. Nenän niistäminen pitäisi merkitä sinne neuvolakorttiinkin. Vauva kierähtää, konttaa, tavoittelee esineitä ja niistää itse. :)

  kiivi, joo mä tiedän sen huuhtelukannun, en tosin itse ole koskaan käyttänyt. Yksi mun ex-kämppis, joka joogasi paljon, käytti sellaista "puhdistautumiseen". jotenkin suhtauduin siihen vesikannuun meidän kylppärin kaapissa äärimmäisen epäluuloisesti. mutta se kuulemma tosiaan saa putket puhtaiksi.

  Susva, toivottavasti ei. Eihän sinne päähän sitten enää kai paljoa muuta mahdukaan, hehe. Muuten, millä laitat niitä nenätippoja, pipetillä ihan?

  st, raa'an sipulinpuolikkaan, mainio idea! Eipä ole tullut mieleen tuollainenkaan juttu ennen. Pistän kokeiluun, jos räystäät menee taas tukkoon. (Nyt mennään taas kohti sulakelejä, onneksi)

  spatz, hui, tuo käsittely kuulostaa jo äärimmäisen epämiellyttävältä. Pienilapsivaihe pitäisi nimetä eritevaiheeksi, eikä ihan syyttä... :)

  Heidi, tämä on ehkä vähän tyhmä kysymys, mutta mistä hankit suihkepullon, onko se joku minikokokoinen suihkupullo? Kun en ole koskaan sellaista ostanut... Tuo kirjametodi ei ole käytössä - enkä ollut kuullut siitä(kään) aikaisemmin. Eli kiitos! Ainut hankaluus on se, että lapsi liikkuu pitkin yötä, ja herää joka aamu sängystä eri päin.

  VastaaPoista
 15. Apteekkarilta kysyin vinkkejä ja kerroin etten saa tippoja enään laitettua nenään kun lapsi venkoilee. Näytti hyllystä että meillä on suihkettakin! Oi sitä onnen päivää! Toivottavasti löytyis teidän apteekista jotain vastaavaa.

  http://www.apteekkikulma.fi/otrimer

  Hassua että apteekkari tarjos tätä tuotetta kovaan nuhaan ja räkään, vaikka nettisivuilla lukeekin että kuivan nenän hoitoon :O Toisaalta, suola kuivattaa..

  VastaaPoista
 16. Joo siis siinä Nasolin-nenätippapaketissa tuli mukana pieni pipetti, jolla se yksi (!) pisara pitäis saada tiputettua tyypin nenään. Helpommin sanottu kuin tehty, mutta onnistuessaan helpottaa hengitystä tosi paljon.

  VastaaPoista
 17. salamatkustaja3/13/2011 8:10 ip.

  Kiitos, Heidi! Eiköhän löydy, varmaan vaan eri nimellä (islantilaisen lääkevalmistajan purkissa). Hyvä tietää, että noi sopii vauvoillekin.

  Susva, ok, good, kiitos. Hehe, yksi tippa voi olla äärettömän paljon ;)

  VastaaPoista

Mitä tuumaat?