Siitä on kohta vuosi kun pusersin kolme kiloisen pötkylän ulos pingispallon kokoisesta reiästä . Kohta meillä siis vietetään lapsen 1-vuotis...

Lastenkutsut - lapsi ja pullo skumppaa?

3.2.11 Satu Kommentteja: 28

Siitä on kohta vuosi kun pusersin kolme kiloisen pötkylän ulos pingispallon kokoisesta reiästä. Kohta meillä siis vietetään lapsen 1-vuotissyntymäpäivää. Kaikki kutsutut  ovat aikuisia. Miehen sisko tuo lapsensa mukanaan, mutta sen faktan kanssa voin elää, koska niitä lapsia on vain kaksi.

Tänään keskusteltiin kotona siitä, mitä juhlissa tarjotaan. Minun mielestäni ehdottomasti kuohuviiniä. Olisittepa nähneet mieheni naaman. Se valahti puoli metriä. Leuka taisi loksahtaa paikoiltaan.
No ei nyt lastenjuhlissa kuulu alkoholia juoda. Juhlien pitää olla pienet ja söpöt, lapselliset. Toi on niin suomalaista tarjota alkoholia lasten syntymäpäivillä.

Wo-ho-hoou... Oli oman leukani vuoro tipahtaa. Mitä hemmettiä täällä kotona oikein tapahtuu?

Niin ja mitä tuohon suomalaisuuteen tulee. Islantilaisethan eivät tunnetusti juuri koskaan juopottele.

28 kommenttia:

 1. hehee. tietty kuohuviiniä!
  tykkään.

  VastaaPoista
 2. Skumppaa! Tarkistin heti mieheltä, mitä se sanois. Tanskalaiseen tapaan synttäreillä tarjottaisiin tietenkin alkoholia. Oli sitten yksvuotissynttärit tai sata-sellaiset.

  Niissä ainoissa tanskalaisissa ristiäisissä, joissa olen ollut, tarjoiltiin ruokajuomana olutta, viiniä ja tietenkin - snapsia, pullokaupalla. Meidän pöytä (isän kaverit) saikin siinä hyvät päiväkännit, nyt kun oikein muistelen. Heti suoraan kirkonmenojen päätteeksi.

  Mukavia synttäreitä =)

  VastaaPoista
 3. Skumppaaa nam :)
  Lastenkutsut on yliarvostettuja!

  VastaaPoista
 4. Snapseja ristiäisissä - se on asiallista!

  Minusta tuntuu että mun mieheen on iskenyt joku väliaikainen konservatiivisuuspuuska. Sille on tehtävä jotain ja pian...

  Eli aion ostaa ihan sikana skumppaa ja varastoin ne odottamaan meidän kellariin :D

  VastaaPoista
 5. Se konservatismi on joku isäjuttu. Samoja vivahteita havaittavissa täällä jo nyt, mun miehessä. Tosin Tanskassa konservatismi ei koske snapsipulloon - se on aina lounaspöydässä, kun juhlitaan.

  VastaaPoista
 6. Juujuu skumppaa vaan - jollei iskälle käy niin anna sen mököttää nurkassa kahvikupin kans:D

  VastaaPoista
 7. Vähän kaksipiippuinen juttu tuo alkoholi lastenkutsuilla. Yksivuotisilla se menee, ja ehkä vielä kaksivuotissynttäreilläkin, mutta kyllä minulla alkaa nousta karvat pystyyn siinä vaiheessa, kun kolmevuotiaan lapsen syntymäpäiväjuhlissa sekoitetaan tiukasta viinasta aikuisille oma booli, ja kun lapset leikkivät lastenhuoneessa, alkavat vanhemmat olla olohuoneessa tukevassa humalassa.
  En tykkää.

  VastaaPoista
 8. Hmm. Ehkä vähän eri asia juoda lasilliset skumppaa ja skoolata lapsen kunniaksi kuin varata jokaiselle vieraalle oma taskumatti, josta sitten voi salaa käydä ulkoeteisessä hörppäämässä. Ja tuo jälkimmäinen taitaisi olla se suomalainen vaihtoehto. Oon aika tiukkapipo alkoholinkäytön suhteen lapsiseurassa -lapsuuden traumat ja silleen. Mutta annoksen - parin verran mun pipo on jo höllentynyt, saa nähdä mihin vielä päädytään.

  VastaaPoista
 9. Tässä kohtaa haluan vielä selventää, että ei siis mitään räkäkännejä tietenkään. Snapsi tai pari tai pari lasia viiniä on minun puolesta ookoo esim. tällaisissa perhejuhlissa. Kännidokailut kuuluu hoitaa aikuisporukan kesken. En haluaisi näyttäytyä oman lapsen tai muidenkaan lasten seurassa humalassa, koska lapsista vanhempien kännääminen on pelottavaa. Pieni määrä alkoholia luo juhlatunnelman ja rentouttaa tunnelmaa. Mutta jos on sellainen tilanne, että seurueessa on alkkis, joka ei pysty kontrolloimaan alkoholinkulutustaan, täytyy joko tarjoilupuoli tai kutsulista miettiä uusiksi...

  Kippis :)

  VastaaPoista
 10. Minusta yksivuotisjuhlissa juhlitaan enemmän sitä, että äiti selvisi vauvavuodesta järjissään. Se on ikään kuin synnytyksen vuosipäivä. Lastenkutsumallisia synttäreitä vietetään sitten seuraavina vuosina. Aikuismainen skoolaaminen vaihtuu luonnostaan kakkukynttilöiden puhaltamiseksi, kun lapsen omat mieltymykset ja kiinnostukset ovat tiedossa.

  VastaaPoista
 11. Riitta sinä sen sanoit, loistoidea! Taidankin laittaa uudet kutsut perään - kaikki lahjat voi siis osoittaa meikäläiselle :D

  VastaaPoista
 12. Juu, siis lasillinen on ok - ja itse asiassa Riitta muotoili kerrassaan hyvin tuon skoolauksen merkityksen. :D

  Nousi vaan vähän traumaa pintaan, kun olen liian monta kertaa seurannut näitä tinttaussynttäreitä...

  VastaaPoista
 13. Täysin off topic, mutta mää oon käyny nyt teillä! Ihan vahingossa katoin telkkarista :)

  Riitta kiteytti 1-v synttäreiden hengen täydellisesti. Mun mies kutsui mua synnytyksen jälkeen kaks viikkoa sankariksi: selvästi oli sitä mieltä että aikamoinen ponnistus se tapahtuma oli. Sietääkin juhlia sitten vuosipäivää, vaikkapa sivistyneesti skoolaten.

  VastaaPoista
 14. Fanny, joo ymmärrän tosi hyvin. Mua etoo säännöllisesti päihteitä käyttävät ihmiset ja etenkin he, joilla on lapsia. Perjanta-lauantai-sunnutai-kesäloma-hiihtoloma-pullot on ikävä todellisuus monessa perheessä niin Suomessa kuin täälläkin...

  VastaaPoista
 15. Onna, haa, sä näit sen. Huippua! Musta se oli niin noloa... Uh. Mutta pakko sitä(kin) oli silti kokeilla :) Se Jaakko on ihan huipputyyppi, vaikka en itse kovin tykkääkään sen juontotyylistä - tai siis se tyyli vaan ei iske muhun. Mutta sitä ohjelmaa oli tosi hauskaa tehdä.

  VastaaPoista
 16. Mäkin näin sut;) En ole tainnut aiemmin kommentoida mutta nyt pitänee esittäytyä kun olen piipahtanut olohuoneessanne. Diggaan kirjoitustyylistäsi!

  VastaaPoista
 17. Mietinkin tänään telkkaa katsoessa, etä onko jakson rouvasihminen tuttu blogimaailmasta. Mietin jopa, et ollaanko jotain kautta sukua, kun sinulla on sama sukunimi kuin äidilläni ja olet viettänyt lapsuutesi saman kaupungin liepeillä josta äitini on kotoisin. Pienipä olis maailma :)

  VastaaPoista
 18. salamatkustaja2/05/2011 10:44 ip.

  Heiii..vähänkö ootte ihania, kiitos!

  Myrkytär, saattaa hyvinkin olla! Mun sukunimi on mun isän puolelta, siellä käsittääkseni asuu aika paljon samalta seudulta sodan jälkeen Karjalasta muuttaneita. Tai jotain :)

  VastaaPoista
 19. Piti käydä heti areenasta katsomassa - hyvä pätkä! Lapsellakin oli paljon asiaa :-)

  VastaaPoista
 20. Skumppalasilliset sopii minusta ihan hyvin 1-vuotissynttäreille, ne synttärithän nyt järjestetään muutenkin aikuisia eikä lasta varten. Minä kuulun siihen pieneen(?) synttärijuhlavihaajiin, jotka ohittaisivat vuosikinkerit suosiolla oli kyseessä sitten kenen tahansa juhlat. Miehen kummityttö lähetti oman synttärikutsunsa 1,5 kk:tta ennen h-hetkeä, ja ihan tästä kutsusta päätellen tarjoilupöydät notkuvat eri kakkuvaihtoehdoista torttuihin ja piirakoihin, voileipiin sun muuhun. Ja pienimmille vieraille varmaan annetaan lahjatkin. Argh.

  Piti käydä katsomassa Areenassa täälläkin, hieno pätkä oli!

  VastaaPoista
 21. Kahdessa kulttuurissa2/06/2011 12:37 ip.

  Munki piti katsoa ja täytyypä sanoa, että oli kiva käydä teillä :D Mut eikös teidän tytär syntynyt 2010? Eikä siis 2009 kuten ohjelmassa oli...

  Tuohon skumppapolitiikkaan vielä sen verran, että mieheni edustaa kahta vähemmistöä (jos niin voi sanoa) Suomessa. Hän on sekä suomenruotsalainen ja juutalainen. Miehen perheessä on totuttu siihen, että alkoholi kuuluu tavalla tai toisella kaikkiin juhliin. Koska suurin osa Suomen juutalaisista on alkujaan itäeurooppalaisia, on vodka tärkeässä asemassa. Juhla-aterioille ei niinkään tarjota viiniä vaan snapseja. Tosin viinikin on tärkeässä asemassa, mm. sapattina ja muina juhlapyhinä juhla alkaa viinin siunaamisesta. Alkoholi ei kuitenkaan ole millään tavalla pääosassa, vaan se ikään kuin on osa juhlaa. En ole ollut vielä yksissäkään juhlissa, jossa joku olisi ollut humalassa, vaikka tilaisuus siihen olisi ollut. Juutalaisuuden mukaan kylläkin ihminen on lähimpänä jumalaa pienessä hiprakassa...

  Itse tulen taas perheestä, jossa alkoholia ei juuri koskaan käytetty. Joissain juhlissa muistankin lapsena ahdistuneeni, kun alkoholia oli tarjolla ja tutut ihmiset, tädit ja sedät, alkoivat käyttäytyä omituisesti. Kysyin mieheltäni, että onko hän koskaan kokenut alkoholin käyttöä ahdistavana, siis lapsuudessaan, mies sanoi että ei ikinä. Suurin syy siihen varmaan oli, että kukaan ei kuitenkaan ollut kännissä ja paikalla oli aina myös täysin raittiita, äiti tai isä.

  VastaaPoista
 22. salamatkustaja2/06/2011 2:33 ip.

  tata, joo lapsella oli paljon asiaa. se oli ihastunut kameramieheen ja tuijotteli häntä herkeämättä.

  st, kiitos! 1,5 kk - oho. on ainakin aikaa käydä kampaajalla, ostaa uusi mekko ja miettiä lahjan hankkimista. not. :)

  Kahdessa kulttuurissa, joo oot oikeassa, nääpiö syntyi 2010. Niissä välispiikeissä oli joitain muitakin epätarkkuuksia - kuumista pisteistä ja muista. Mutta meni se noin suunilleen oikeaan suuntaan muutoin. Muuten, mä en ole koskaan aikaisemmin kuullut suomenruotsalaisesta, joka on juutalainen (vai kummin päin se kuuluu sanoa). Siinä tulee kulttuurien vuorovaikutusta useammalta suunnalta, kiinnostavaa. Vaikka olenkin itse uskonnoton, niin minusta tuo "pienessä hiprakassa lähempänä jumalaa" kuulostaa hyvältä periaatteelta :)

  Ja se muuten on totta, että vaikka alkoholi on läsnä bileissä, sen ei tarvitse olla juhlan tarkoitus. Vaikka on kyllä perskännit aika nasta vetää silloin tällöin. Krapulan ja väsymyksen yhdistelmä on tosin jotain niin kamalaa, että aika vähiin ovat viime aikona jääneet nuo "mopo käsistä" -henkiset hiippailut...

  Weetuksen mama, kiitos, mukavaa kuulla :)

  VastaaPoista
 23. Eii, "tallenteen katseluoikeus on rajattu", eli sun hienon telkkariesiintymisen näkee vain Suomessa! Voih!

  VastaaPoista
 24. kahdessa kulttuurissa2/07/2011 7:14 ap.

  Joo, se suomenruotsalaisuus tulee sieltä isän puolelta ja äidin puolelta sitten juutalaisuus. Aikamoinen sekamelska on kyseessä :) Mitä tulee kieleen, niin suuri osa suomen juutalaisista puhuu äidinkielenään ruotsia, varmaan syykin siihen selviäisi, jos kaivelisi jostain. Esim. mieheni äidin lapsuudenkodissa on puhuttu ruotsia ja jiddišiä, suomea oppineet muualla. Nykyään taitaa ne jiddišin osaajat olla harvassa.

  VastaaPoista
 25. Naureskelin, että lapsi käyttäytyi aika samalla tavalla kuin viime juhannuksena eräässä ravintolassa ravintolahenkilökuntaa kohtaan. :) Nimim. Edelleen katkera salamannopeasta suosiostaputoamisestani

  Meillä kotona alkoholi mallia "yksi olut ruuan kanssa" tai "pari lasia viiniä illalla" on aina ollut aika luonteva osa elämää. Mä en ainakaan koe, että olisin saanut mitään traumoja siitä, että näen vanhempieni juovan alkoholia, koska se ei ole ollut mikään ongelma - se ei ole vaikuttanut vanhempien kykyyn hoitaa meitä tarpeen vaatiessa. Tiedän toisaalta myös monta kaveria, jotka välttävät viimeiseen asti alkoholin nauttimista lapsensa nähden, koska muistavat itse lapsuudestaan, kuinka känninen äiti rähisee poliiseille tai isä ei koskaan nauranut muuten kuin silloin, kun haisi viinalle. Jokainen tietenkin suhtautuu asiaan omalla tavallaan. Itse en kuitenkaan näkisi, että yksivuotiaan synttäreillä skumppa olisi mikään ehdoton no-no: lapsi itse tuskin muistaa juhlista mitään, isän siskon vähän vanhemmat lapset taas saavat ehkä hienoa tapakasvatusta, jos näkevät, että parin skumppalasin juominen ei todellakaan tarkoita automaattisesti lipsumista perseet olalla -ördäykseen.

  VastaaPoista
 26. salamatkustaja2/07/2011 4:06 ip.

  Elina, noi voi harmillista... Tuut sitten joskus käymään meidän olkkarissa ihan livenä kun oot Islannissa päin :)

  auRa, no näin taisi todellakin käydä, hehe.
  joo ei aina ole pakko ördätä - vaikka on sekin joskus ihan siistiä. mutta silloin on mentävä ilman lapsia JA ilman sukulaisia. mojito-kannujen vetäminen sukukaartin läsnä ollessa samassa voisi olla epämukavaa. en mä muuten kehtais dokata edes mun oman äidin seurassa, hehe.

  VastaaPoista
 27. Ihanaa, nyt mieki löysin kyseisen ohjelman Areenasta.

  VastaaPoista
 28. Täs huomaa, missä perheessä kulutetaan alkoholia, missä ei. Jos mä juon kaksi lasia viiniä, olen huppelissa ja mulla saattaa olla krapula seuraavana päivänä. Ihan siksi se nauttiminen lastenkutsuilla ei oo viisas ajatus meillä. Mut jos on jo hankittu toleranssit, niin mikä jottei. Mut jos ei juo, ei oo viinapäätä, koittakaa ymmärtää ja muistaa :)

  VastaaPoista

Mitä tuumaat?