Tämä on hankala aihe.  Sohaisen nyt kuitenkin ihan vähäisen vain... hähä. Keväällä on eduskuntavaalit. Olen ulkosuomalainen, enkä maksa Suom...

Törähdys politiikkaa

4.1.11 Satu Kommentteja: 15

Tämä on hankala aihe.  Sohaisen nyt kuitenkin ihan vähäisen vain... hähä.

Keväällä on eduskuntavaalit. Olen ulkosuomalainen, enkä maksa Suomeen enää veroja, mutta saan silti äänestää. (Minusta äänestysoikeuden kuuluisi seurata sen mukaan, minne maksaa veronsa. Koska siitähän tässä koko hässäkässä on lopulta kyse: miten paljon ja millä periaatteilla rahaa kerätään ja miten se jaetaan.) Jos tiedätte ehdokkaan, joka sopisi seuraavaan kuvaukseen, vinkatkaa, please. Nämä seuraavat eivät ole tärkeysjärjestyksessä.

1.  Vastustaa STM:n kaavailemia terveydenhoitomaksuja. Älyttömin idea pitkään aikaan. Samaa mieltä on myös taannoinen HS:n pääkirjoitus. 27 euroa on pieni summa monelle. Mutta se on iso summa esim. sellaiselle, joka elää (= maksaa vuokran, laskut, ruuan, liikkumisen jne.) alle 1 000 eurolla kuussa.

2. Varallisuusvero takaisin tai varallisuuden tilastointi muilla tavoin. Varallisuusveron poisto muutama vuosi sitten oli toinen älytön idea pitkään aikaan. Viimeisenä vuotenaan (2005) varallisuusveroja kerättiin  alle sata miljoona euroa. Se ei  ole iso summa. Eniten minua harmittaakin se, että varallisuutta ei enää tilastoida. Kaikki kyllä tietävät, ketkä tienaavat Suomessa eniten palkka- ja pääomatuloja ja millä veroprosentilla, mutta sitä, miten omaisuus jakautuu, ei tilastoista näe. Se on minusta varallisuusveron poistamisessa kaikista huolestuttavinta.

3. Ydinvoimaa vastaan. Eniten asiassa riepoo uraanin louhinta ja ydinjätteen loppusijoitus. Miten kukaan voi tietää, millainen maapallo on esim. 50 000 vuoden kuluttua?

4. Tuotantoeläinten olot. Halpa ruoka tuotetaan halvalla. Jos haluat ostaa jauhelihaa euron kilo, tiedät mitä saat. Tätähän ei kuitenkaan MMM myönnä. Suomalainen ruoka ei ole aina parasta, puhtainta ja eettisimmin tuotettua.  Lopettakaa lässytys ja myöntäkää tosiasiat.

5. Haluan vapaan markkinatalouden - en tällaista saamarin pelleilyä, jossa voitot yksityistetään ja tappiot sosialisoidaan. Alan olla jumaleisson kurkkuani myöten täynnä sitä, että kansalaisten täytyy osallistua pankkien tappioiden rahoittamiseen. Eikö se jo silloin 1990-luvulla riittänyt Suomessa, hä? Homma olisi ok, jos tukipaketti menisi yhteiskunnan ylläpitämiseen. Mutta kun ei se mene. Esim. Irlannin tapauksessa rahakasalla tuetaan Irlannin finanssisektorin ulkomaalaisia rahoittajia. Taloussanomissa oli aiheesta muutama viikko sitten selkokielinen juttu - suosittelen. Jos rahoitusmarkkinoilla ottaa riskejä, saa kovempaa tuottoa. Mutta kyllä niiden riskien pitäisi joskus realisoituakin. Siis myös suursijoittajille.

6. Maahanmuuttokriitikoita vastaan. "Joo ei meillä ulkomaalaisia mitään vastaan ole, mutta ei ne silti saisi tulla tänne." Jos kerran rahat, palvelut ja tuotteet saavat liikkua vapaasti, pitäisi ihmistenkin. Ei ovea voi pitää auki vain yhteen suuntaan. Ongelmiakin maahanmuutosta voi syntyä, mutta niille ongelmille pitäisi tehdä jotain. Ja sitä varten eduskuntaan tarvittaisiin ihmisiä, joilla olisi asiaan liittyen järkeviä ideoita.

7. Suomesta ei löydy paikkakuntaa, jossa ei olisi laumaa 18-35-vuotiaita nuoria, joiden selkäranka on vääntynyt kaljalaatikkojen kantamisesta lähikaupasta kaupungin vuokra-asuntoon. Yleensä näillä samoilla yksilöillä on jännetuppitulehdus kaljankittaamisesta ja keittiön kaapissa  resepti mielialalääkkeisiin. Näillä (omien kokemusteni mukaan pääosin miehillä) ei näytä olevan tulevaisuutta. Osa heistä ei ole ollut koskaan töissä eikä osa heistä ehkä koskaan enää edes kykene töihin. Se on tragedia paitsi näille yksilöille itselleen, myös yhteiskunnalle.  Miten nämä nuoret saisi pitämään arkielämää mielekkäänä ja menemään töihin? I dunno.

8. En ole itse sen sortin yhteiskuntatieteilijä tai monen alan osaaja, että pystyisin menemään eduskuntaan päättämään asioista. Teen mieluummin sitä, mitä osaan. Haluan äänestää itseäni fiksumpaa, joka jakaa samat arvot. Voin jopa muuttaa mielipiteeni, jos näytät minulle, että olen väärässä ja toiveeni ovat kestämättömiä. Mutta toivon jargon-vapaata puhetta. En kestä epämääräisiä sanoja (työryhmämietintö) tai  ylikorostunutta me-puhetta ("meidän pitää ajatella Suomen etua", "meidän pitää tehdä sitä ja tätä".). Haluan, että ehdokas kertoo selkeästi, mitä hän aikoo tehdä ja miksi.  Niin, ja myöntäkää virheenne, älkääkä aina osoiteltko toisia. Jos joku demari on sitä mieltä, että varallisuusveroa ei olisi pitänyt poistaa, voisitko sanoa sen ääneen? Äänestitkö vastoin omaatuntoasi eduskunnassa? Myönnä se. Ovatko lukukausimaksut mielestäsi ok, vaikka muu puolue vastustaa niitä? Sano se ääneen. On upeaa kuunnella sellaista ihmistä, joka puhuu selvästi ja myöntää myös omat, menneisyydessä tekemänsä vihreet tai kertoo ajattelevansa nyt toisin. Haluan äänestää paitsi terävää asiantuntijaa, myös hyvää ihmistä. Ja hyväkin ihminen on tehnyt joskus jotain väärin. Hän ei aina vain puhu siitä, miten joku muu puolue on hallituksessa istuessaan ryssinyt kaiken.

 

Ja tässä siis murto-osa kaikista asioista, mihin pitäisi olla joku mielipide ja parannusehdotus. Ei käy kyllä kateeksi kansanedustajaa.

15 kommenttia:

 1. Niin samaa mieltä kohdan kaksi kanssa. Aivan uskomattoman älytöntä, että se ylipäätään poistettiin! Tuleva osinkoverouudistus on muuten toinen hiuksianostattava aihe.

  VastaaPoista
 2. Olen tuota kohtaa 6 miettinyt itse kerran jos toisenkin. Erityisesti kummastuttaa se, että suomalaiset kyllä muuttavat milloin työn, milloin lämmön perässä maailmalle, mutta meille ei saisi kukaan tulla ulkomailta edes hädän alla.

  Joojoo, tiedän kyllä että pakolaisuus ja eläkepäivät ei ole sama asia..

  VastaaPoista
 3. Monesta asiasta täysin samaa mieltä kanssasi. Valitettavasti vain ehdokkaista ei tule tuollaista löytymään, koska Suomessa on niin voimakas puoluekuri, että sitä vastaan ei toimita, taikka joutuu ulos porukasta. Eikä kukaan halua pois hyviltä palkoilta.
  Joten jos tuollaisen löydät niin ilmoittele sitten täälläkin.

  VastaaPoista
 4. Jään mielenkiinnolla odottamaan ehdotuksia, ne kiinnostavat minuakin.

  VastaaPoista
 5. Sydänjää, joo niin on. Hetemäen ryhmän raporttia en ole ehtinyt vielä käydä yksityiskohtaisesti läpi, pitäisi kyllä jossain välissä..

  Tandi, niinpä. Totta kai maahanmuutosta voi seurata myös ongelmia (kuten on nähty monissa Euroopan maissa), mutta kyse onkin siitä, että miten niitä onglemia estetään syntymästä. Olisi kivaa kuulla konkreettisia ehdotuksia ehdokkailta. Kerron, jos tulee vastaan :)

  Sari, juu heti nimet jakoon!

  Fanny, hyvä, niin mäkin. Ehkä tänne kohta eksyy joku ehdokas. Katsotaan, josko tilanne kehittyy ;)

  VastaaPoista
 6. Mitens se menee... kuuluu siihen vaalipiiriin mista on viimeksi muuttanut ulkomaille?

  Pakko heittaa punaisena vaatteena salamatkustajalle seuraava:
  http://elinalepomaki.fi/

  Ko rouvashenkilo on reippaasti oikealla, mutta kannattaa lukea silti: asioiden taustoja loytyy esim Elinan blogikirjoituksista, koska Elinalla on aika paljon tietoa + mielipiteita mm. finanssikriisista. Itse en kylla ole aina ihan samaa mielta kaikesta... :)

  Aiheeseen liittyen: Eniten mua vituttaa oikeasti kaikki helppoheikit jotka lupaavat kymmenen kaunista, nelkyt kivaa ja viela 70 wokkipannua kaupan paalle... siis ehdokkaat ja puolueet. Ja esim vihreilla, "mun omalla puolueella" on aika usein sellaisia mielipiteita, joihin ei ole mitaan muita kuin MUTU perusteita...

  Muutenkin tuntuu etta esim pankkikriisissa kaikki on ollut ihan median vietavissa - pahimmassa tapauksessa sellaisen median, joka ei oikeasti harrasta tutkivaa journalismia, vaan lahinna katsoo mika myy.

  Kun katsoo esim EU:n uusia pankkien vakauteen tahtaavia pitkalti populistisia vaatimuksia voi vaan naureskella ja miettia mita tama tarkoittaa lainanannolle ja talouden kehitykselle.

  Muakin kiinnostaisi saada sellaisia kandidaatteja listoille jotka osaavat kayttaa omaa paataan tai ainakin loytavat tiedon paatostensa perusteiksi ainakin.

  VastaaPoista
 7. Minä tykkään Soininvaaran ajattelusta, vaikken kaikissa asioissa olekaan samaa mieltä (http://www.soininvaara.fi/).

  VastaaPoista
 8. Sampsa, joo, niin se menee. Musta tosiaan on aivan älytöntä, että maksan verot Islantiin ja elän siellä, mutta en saa osallistua päätöksentekoon.

  Joo olen lukenut Elinan blogia ja muita kirjoituksia. Hän tuntuu hallitsevansa ajamansa asiat erittäin hyvin, etenkin finanssimarkkinoihin liittyvät aiheet. Valitettavasti hän vaan on liian oikeistolainen minun makuun... (Se ei varmaan tullut yllätyksenä, heh :) )
  Ehkä viittasit Taloussanomiin... Lehti on minun mielestä monella tapaa aivan iltapäivälehti; jokaisen jutun otsikko ja kärki rakennetaan myyväksi ja hyvin usein asiasisällön kustannuksella. Mutta tuo Irlanti-juttu oli minusta siinä mielessä hyvä, että siinä tuotiin selkeästi esille "tappioiden sosialisoimiseen" liittyviä aiheita.
  (Nyt voisi olla todella kyyninen, ja todeta, että kriisissä monet tahot rikastuvat. Taisihan käydä myös niin, että Taloussanomat ja Kauppalehti tekivät kävijäennätyksensä syksyllä 2008...)
  Helppoheikit ja wokkipannut...voi apua kyllä. On niitä varmaan näissäkin vaaleissa taas paljon tarjolla. Koska en itsekään tiedä paljoa, on vaikea löytää ehdokas, joka tietäisi enemmän. Sillä mistä sitä loppujen lopuksi tietää, kenellä oikeasti on riittävästi tietopohjaa ja kenellä ei? Välillä hatarallakin osaamispohjalla pärjää, jos on hyvä puhuja ja jos kuulija ei tiedä sen enempää. Oh, onko demokratia siis edes oikea ratkaisu? Tässä ollaan nyt syvän lätäkön äärellä...

  Riitta, samaa mieltä, minä myös! Plussaa siitä, että hän kertoo, jos ei jostakin asiasta tiedä kovin paljoa. (Kuten uusimmassa blogipostauksessaan sen, että hän ei ole yritysverotuksen spesialisti.) Eikös Soininvaara jäänyt jossain vaiheessa pois politiikasta? Mukavaa että hän on takaisin. Täytyykin alkaa taas lukea hänen blogiaan vähän useammin.

  VastaaPoista
 9. Useissa maissa saanee äänestää kunta- tai aluevaaleissa kuntalaisuuden perusteella. Omasta mielestäni on ihan hyvä, että eduskunta- ja vastaavissa vaaleissa ei äänestysoikeus tule vain asuinpaikan vaan myös kansalaisuuden mukaan. Ehkä siinä voisi olla joku asumisaikaraja, että vaikka 5 vuotta asuttuaan saisi äänestysoikeuden?! Muuten olisi vähän liian altista kikkailulle.

  Itselleni Lepomäen kaltaiset ehdokkaat ovat kaikkein kauimpana äänestyslistalla - tyyppi, jolla on tietoa, taitoa sekä terävyyttä, mutta lähes täysin vastakkaiset arvot omieni kanssa. Vaikka jakaisimmekin mielipiteen jostakin asiasta, ovat taustalla olevat motiivit mielestäni tärkeämpiä. Joku perustomppelimissiralliautoilija on paljon vaarattomampi ehdokas. Tämä tietysti tyhjää spekulointia, kun niitä miinusääniä ei jaeta :-)

  Itse äänestän ensisijaisesti puoluetta ja toissijaisesti hyvää ehdokasta. Suomen systeemi on sellainen. Aion myös vaihtaa puoluetta seuraavissa vaaleissa, pitkän harkinnan tuloksena.

  VastaaPoista
 10. tata, ihan mielenkiinnosta - mitä arvoja/motiiveja koet ettet jaa Lepomäen kanssa?

  Itse olen liberalisti henkeen ja vereen ja kannatan ihmisten mahdollisuuksia elää elämäänsä haluamallaan tavalla, silloin kun eivät rajoita muiden mahdollisuuksia tehdä samoin. Tähän filosofiaan kiteytyy kaikki ja Lepomäen tavoin olen sitä mieltä että heikoimmista pitää pitää huolta - heistä, jotka eivät itse siihen kykene. Meillä Suomessa monet kykenevät, mutteivät viitsi.. ja silloin toiset joutuvat kustantamaan heidän elämänsä. En ole varma onko se oikein.

  VastaaPoista
 11. Kiteytetysti ehkä juuri tuosta viimoisesta. Sosiaalialalla olen, mutta en ole vielä tavannut sankoin joukoin näitä suomalaisia vapaamatkustajia ja systeemin hyväksikäyttäjiä. Päinvastoin, mielestäni olisi paljon petrattavaa heikoimpien auttamisessa! Mukava kuulla, että Lepomäkikin kannattaa heikoimmista huolenpitoa, valitettavasti en vain usko, että tasavero siinä olisi oikea keino - nyt yhden esimerkin poimiakseni.

  Sen sijaan esimerkiksi RAY:n ja Veikkauksen monopolin purkamisesta olen ainakin osittain samaa mieltä. Luulen kyllä, että tässäkin perimmäiset motiivimme eroavat toisistaan.

  Politiikka! Yksi mieliaiheistani ;-)

  VastaaPoista
 12. Euroilla ne tuet maksetaan ja tasaverolla voidaan halutessaan saada ihan sama verokertymä aikaan kuin nykyisellä progressiivisella veromallilla. Tuon EVA:n mallin mukaan (jota Lepomäki käsittääkseni ajaa) ansiotuloverotus laskisi kaikissa tuloluokissa - myös pienituloisimmissa. Se olisi omiaan purkamaan kannustinloukkuja... myös keskituloisissa.
  Itse pidän outona sitä, että porukka luulee että ainoa tapa huolehtia köyhistä on syytää heille yhä enemmän kaiken maailman tukia. Eikö olisi parempi että jokainen vastaisi itsestään ja lähimmäisistään? Ja vain he, jotka eivät muuhun pysty, pistettäisiin valtion huollettavaksi. Kai se olisi ihmisarvollekin parempi niin.
  Suurin osa Suomen kansasta ei sitäpaitsi kanna lainkaan huolta siitä, että meillä on todella vaikeat ajat edessä ja valtio ottaa jo nyt paljon velkaa. Ilmasta ei budjettia rahoiteta jatkossakaan.

  VastaaPoista
 13. onpas täällä mielenkiintoista keskustelua, kivaa ja kiitoksia!

  itse kannatan ainakin jonkinasteista progressiota verotuksessa. mielestäni on oikeudenmukaista, että ne, jotka tienaavat enemmän, maksavat tuloistaan myös suhteellisesti enemmän veroa. esim. täällä islannissa homma toimii niin, että on kolme veroluokkaa (37, 40 ja 46). Korkeinta veroa maksetaan noin 5 000 euroa ylittävistä kuukausituloista. ja sen lisäksi jokainen islantilainen saa tienata tietyn määrän vuodessa verottomana.

  sitä paitsi pienituloiset käyttävät suuremman osan käytettävissä olevista tuloista kuluttamiseen, ja kulutus on talouskasvulle tärkeää. eikö olisi parempi, että pienituloisille jäisi myös suhteessa enemmän käteen kuin isotuloisille, koska he laittavat niistä saamistaan euroista isomman osan (siis melkein kaiken) kiertoon?

  ja mitä systeemin kusettajiin tulee... niitä löytyy jokaisesta tuloluokasta.
  olen nähnyt liiankin läheltä tuilla siipeilijöitä (siis terveitä nuoria aikuisia, joita ei kiinnosta tehdä töitä). ilmiö ärsyttää minua suuresti; heräänhän minäkin aamulla töihin, eikä työnteko todellakaan ole aina herkkua. mutta olen nähnyt lähteltä myös paljon sellaisia vähätuloisia, jotka tekevät hullun rankkaa työtä: pitkää päivää ja fyysisesti rasittavaa. he tienaavat kuussa tuhat euroa. ei sillä elä, ei ainakaan jos asuu pk-seudulla. ja tutuksi ovat tulleet myös ne, jotka pystyvät suurien tulojensa turvin hankkimaan nk. verokonsultointia, eli tekevät kaikkensa, jotta eivät joutuisi maksamaan veroja lainkaan tai ainakin mahdollisimman vähän. onhan sekin siipeilyä! aina ei tarvitse osoittaa vain sitä vähätuloisten joukkoa, siipeilijöitä löytyy myös isotuloisista.

  sosiaalitukijärjestelmä on tavattoman monimutkainen, sitä pitäsi yksinkertaistaa. monimutkaisen järjestelmän ylläpito ei varmasti ole edullista, ja sadat seitit tarjoavat porsaanreikiä. mitä yksinkertaisempi systeemi, sitä helpompi sitä olisi valvoa. sama koskee verojärjestelmää.

  olisiko ratkaisuna kaikille yhtä suuri perustulo (ja kaikki muut asumistuki-asumislisä-toimeentulotuki jne.jne. jäisivät pois) + sen päälle lievä progressiivinen verotus? tai paketti, jossa on perustulo + pienehkö tasavero ja verotus kohdistuu kulutukseen mutta siten, että pienituloiset maksavat pienempää alv-verokantaa?

  VastaaPoista
 14. Aamen! Hyvä esimerkki suomalaisesta kaksinaismoralismista on myös joidenkin suhtautuminen merivoimien Atalanta-operaatioon (Somalian rannikon ruokakuljetusten suojaaminen). Nämä jotkut piipittävät, että "ihmisiä pitäisi auttaa siellä missä he asuvat eikä tukea pakolaisuutta". No, nyt kun sitten tehdään juuri sitä, autetaan ihmisiä siellä missä he ovat, niin hirveä haloo, ei sinne saisi mennä!

  Ekaa kertaa kommentoin, blogisi on aivan loistava, viestinnän ammattilaisen tekstiä on mukava lukea, ja tämä on ainoa "vauvablogi", joka on lapsettomankin mielestä viihdyttävä ;)

  VastaaPoista
 15. Veikkaan että tästä maailmasta ei löydy kenellekään puoluetta jossa jokainen olisi täsmälleen samaa mieltä kuin itse, mutta vaihtoehtojesi perusteella Vihreät olisi varmaan paras sulle, ehdokasta en osaa neuvoa. http://www.vihreat.fi/vaalit2011 Vihreät on ainoa puolue joka on PUOLUEENA ydinvoimaa vastaan. Muista puolueista löytyy niin kannattajia kuin vastustajia. Lisäksi perustulomallilla työttömän kestäisi ottaa myös satunnaisia työhommia vastaan (mikä on suurin ongelma, nykysysteemit eivät mahdollista töiden tekoa ilman tukien menetystä, ja käytännössä käteen jää plus-miinus-nolla!) Eikä varmaan tarvitsisi edes mainita että tuotantoeläinten olot ovat vihreille todella tärkeä asia! Maahanmuuttoon vihreillä suhtaudutaan myös positiivisena voimavarana, mikä mulle on erittäin tärkeää!
  Vero-jutuista en itse ymmärrä paljonkaan, mutta käsitys on että Vihreillä ei ole tarkoituksena että rikkaat rikastuvat entisestään, sillä siellä talouden tukia/veroja jne haluttaisiin suunnata esim. pienille yrityksille suurien sijaan, ja luomutuotantoon tavallisen tehotuotannon sijaan. Ja progressiivista verotusta ilmeisesti kannattavat, eli mitä isommat tulot sitä isommat verot, ja muistaakseni myös omaisuusvero on tavoitteena?

  VastaaPoista

Mitä tuumaat?