Puolikas taivasta - Vuoden merkittävin kirja

Bloggasin syyskuussa kirjasta Half the Sky. Nyt se on julkaistu suomeksi - upea juttu! Puolikas taivasta on kahden Pulitzer-palkitun amerikkalaistoimittajan selvitys siitä, miksi maailmasta puuttuu 100 miljoonaa naista. Kirjassa kerrotaan ihmiskaupasta, viisivuotiaana bordelleihin myydyistä tytöistä, silvotuista sukupuolielimistä, tyttöjän nälkään näännyttämisestä (koska tiukassa oleva ruoka annetaan poikalapsille), synnytyksessä vaurioituneista naisista, 13-vuotiaista tytöistä, jotka on alastomina sidottu kiinni intialaisen bordellin sänkyyn. Yksityiskohtaisempi suomenkielinen kuvaus kirjasta löytyy mm. Hesarin kolumnista täältä.Minä toivon, että tästä kirjasta tulee seuraava Jumalharha. Ensin teosta hifistelevät asiasta jo valmiiksi kiinnostuneet - tämän kirjan tapauksessa feministit, humanistit ja muut sorrettujen ystävät. Sen jälkeen kirja alkaa kiinnostaa myös laajempia massoja.

Tässä kirjassa ei kiistellä siitä, pitäisikö seksin osto kriminalisoida vai ei, pitäisikö sukupuolikiintiöt ottaa käyttöön työpaikoilla ja onko pikkutytöille pakko myydä pinkkejä Bratz-nukkeja. Kirja näyttää lukijalle jotain sellaista, joka tuntuu kauhuelokuvalta, mutta on valitettavasti  arkea monelle.

Kirjan johdannossa sanottiin viisaasti, että asia, joka tapahtuu joka päivä, ei ole uutinen. Ketä kiinnostaa, jos jossain Aasiassa raiskataan pikkutyttöjä tai intialaisesta kylästä kaapataan tyttöjä seksiteollisuuden palvelukseen? Pitäisi kiinnostaa.

Nyt kauhistelemme sitä, kuinka miljoonia afrikkalaisia myytiin orjiksi Karibialle ja Amerikkoihin 1500-1700-luvuilla. Kaikki tajuavat, että se oli väärin. Mutta esimerkiksi ihmiskauppaa käydään edelleen joka päivä. Yhdysvaltain ulkoministeriön tekemän arvion mukaan maasta toiseen käytävän ihmiskaupan uhreja on vuosittain 800 000 – 900 000, heistä suurin osa naisia ja lapsia.

Puolikas taivasta (Like) on äärimmäisen hyvin kirjoitettu. Se ei sisällä jargonia tai loputtomia akateemisia viitteitä, jotka vaikeuttavat lukemista. Toimittajapari on koonnut suuren määrän henkilökohtaisia haastatteluja, joissa ihmiskaupan/syrjinnän/pakkoavioliittojen/nälkiintymisen jne. kokeneet kertovat tarinansa. Sen jälkeen kunkin tarinan ilmiötä tarkastellaan laajaan lähdeaineistoon perustuen.

Lue tämä kirja, osta se lahjaksi tai lainaa kirjastosta! Se on ihan helvetin tärkeää luettavaa.

PS.

Kirjan luettuani tapasin kirjassa esitellyn ApneAapin perustajan, Ruchira Guptan. Hän oli puhumassa Islannissa seminaarissa. Guptan perustama ApneAap toimii Intiassa. Järjestö tarjoaa ulospääsyn  bordelleihin joutuneille  naisille ja tytöille. Hän kummasteli sitä, kuinka Intiassa ei vieläkään ole saatu aikaan ihmiskauppaa kieltävää kattavaa lainsäädäntöä, mutta samaan aikaan kondomiautomaatteja pystytellään bordellialueiden läheisyyteen. "When you give a condom to a trafficked ten-year-old girl,  it's like giving an empty bread bag to a starving child."

Olen alkanut tukea ApneAapin toimintaa; lisätietoja löytyy täältä. Puolikas Taivasta -kirjan lopusta löytyy kattava lista erilaisia tapoja auttaa, ApneAapin lisäksi siellä on esitelty kymmenien muiden vastaavanlaisten järjestöjen toimintaa.

Tässä videossa Gupta puhuu lyhyesti työstään (hyppää  3 ensimmäistä minuuttia, jos et jaksa kuunnella Clintonin ja Mooren höpinöitä :) )

Tunnisteet: ,