Raha- ja muita riitoja

Hesarissa oli tänään juttu perheiden rahariidoista. Uutisessa kerrotaan Nordean tekemästä tutkimuksesta, jonka mukaan noin 45 prosenttia pareista riitelee raha-asioista ainakin joskus. Siis siitä ostaako joku jotain ja miten paljon tai miten paljon liikaa.

Olin hämmästynyt tuloksesta. Miksi raha-asioista täytyy riidellä, eikö kannattaisi mieluummin sopia? Jos raha-asioiden tietää aiheuttavan hankaussähköä, kannattaa rakentaa systeemi pomminvarmaksi. Molemmille omat tilit, ja molemmat laittavat yhteiselle tilille sovitun määrän rahaa kerran kuussa, ja tältä tililtä maksetaan kaikki yhteiset kulut.  Isoon pahvilaatikkoon voi kerätä kaikkien ostosten kuitit, juristin luona voi tehdä  avioehdon jne.

Jotkut (kuten minä) ovat vähän hövelmpiä. Se maksaa, jolla on kortti tai lompakko mukana.  (Entinen laskentatoimen tuntiopettajani löisi minua takuulla salkulla, jos tietäisi.) Jos jompi kumpi aikoo hankkia jotain isompaa (mies raahaa jatkuvasti kotiin jäähakkuja, köysiä, kameranlinssejä ja muuta järjetöntä tavaraa), siitä jutellaan etukäteen. Lapsi ei tuon ikäisenä kuluta vielä mitään - mutta muistaakseni mies maksoi turvaistuimen ja osti uuden lastensängyn. Mä maksoin omalla kortillani netistä tilatut kestovaipat.

Riitelyn väitetään puhdistavan ilmaa. Mutta onko sen pakko likaantua? Yksi ystäväni totesi kerran, että hän ei halua olla suhteessa, jossa pitää säännöllisin väliajoin riidellä. Se tuntuu kuulemma ajanhukalta. Olen samaa mieltä. Mielipiteet vaihtuvat välillä kiivastikin, ja joskus tulee sanottua jotain harkitsematonta ja sitten selitellään ja setvitään. Joskus erehdyn kauhistelemaan miehen pitkäksi venähtänyttä partaa - kamala reuhka sulla. Joskus mies repeää aamulla nauramaan vaatevalinnoilleni, minulla ei kuulemma ole tyylitajua. Itselläs on finni naamassa. Jne. Ja sitten jo nauretaan.

Mutta riitelyä? Meillä ei olla riidelty kertaakaan neljän vuoden aikana. Kaikista turhimmalta tuntuisi kiistellä sellaisesta asiasta kuin raha. Edellisissä suhteissa on heitelty kaaleja, perunoita, kirjoja ja muuta valuurautapannua kevyempää. Ei niistä suhteista sitten kyllä tullutkaan mitään. Ehkä mun nykyinen mies vaan on todella tasainen luonne.

Riidelläänkö teillä?

Tunnisteet: , ,