Nyt mä kyllä räjähdän kappaleiksi. Kaikki alkoi siitä, kun menin tällä viikolla kirjakauppaan ostamaan Sofi Oksasen Puhdistuksen islanninkie...

Kyllä on lelut!

12.11.10 Satu Kommentteja: 22

Nyt mä kyllä räjähdän kappaleiksi.

Kaikki alkoi siitä, kun menin tällä viikolla kirjakauppaan ostamaan Sofi Oksasen Puhdistuksen islanninkielistä käännöstä. Keskustan suurimman kirjakaupan parhaalla myyntipöydällä ei todellakaan myyty kirjoja (anteeksi kuvan huono laatu, tähän hätään piti kuva ottaa kännykkäkameralla):

[caption id="attachment_930" align="aligncenter" width="490" caption="Kirjallisuutta kerrassaan"][/caption]

Keskimmäinen myyntipöytä oli täytetty epämääräisen näköisellä krääsällä. Oli pakko tutustua tarkemmin. Minua ällöttää jo se, että tytöille ostetaan prinsessakamaa ja  pojat hukutetaan monsterihirviöihin. Mutta  TopMODEL tyhjentää kassan.

TOPmodel on saksalaisen Depesche Vertrieb GmbH & Co. KG:n kehittämä tuotesarja, joka sisältää  lelumeikkejä, värityskirjoja, piirroskirjoja joiden avulla voi suunnitella vaatteita, rannerenkaita, pieniä hiusharjoja, vaaleanpunaisia reppuja ja muuta sellaista tavaraa, joka on suunnattu pienille tytöille. Pienissä vaatteissa pyllistelevien isopäisten, pienisuisten ja viehkeästi hymyilevien piirroshahmojen koristaman TOPmodel-värityskirjan takana tuotteen kerrotaan soveltuvan yli 6-vuotiaille. Siis 6-vuotiaille!

[caption id="attachment_931" align="alignnone" width="490" caption="Ja kohderyhmä oli...?"][/caption]

[caption id="attachment_932" align="alignnone" width="490" caption="...joopajoo. (Tämän kuvan skannasin kyseisen firman nettisivuilta - jos sieltä tulee joku setä  ulisemaan copyrightin perään, niin ota kuule pesäpallomaila mukaan.)"][/caption]

Krääsän oheen on rakennettu sosiaalisen median areena, jossa leluistaan kiinnostuneet tytöt voivat vaihtaa ajatuksiaan, saada meikkivinkkejä ja tehdä itsetuntoa nostattavia testejä. TOPmodelin brittiläisiltä sivuilta löytyy mm. testi "Oletko narttu?" (käännös korjattu 12.11.) (Lelusarjan suomalaisilta sivuilta tämä testi on jätetty pois.):

[caption id="attachment_933" align="alignnone" width="613" caption="Tässä kaikki tytöt voivat testata potentiaalinsa."][/caption]

Aamulla Islannin suurin sanomalehti mainosti "Lapsipäivistä" läheisessä ostoskeskuksessa:

[caption id="attachment_934" align="alignnone" width="490" caption="Tervetuloa tytöt meikkaamaan ostoskeskukseen lapsipäiville!"][/caption]

Siis mitä helvettiä täällä oikein tapahtuu? Tuotteet on tarkoitettu nuorille tytöille - piirustuskirjoilla ei todellakaan kosiskella yli 15-vuotiaita. Nuorille tyttölapsille tyrkytetään meikkejä, huippumalleja, bitch-asennetta ja vinkkejä treffeille. Miten kukaan voi ostaa lapselleen tällaisia  pedofiilin märkiä päiväunia?

Ilmeisesti voi. Kirjakaupan miesmyyjä totesi, että olen ainoa, joka hänen itsensä lisäkseen on valittanut tuotteista. Mieheni lähetti kiukkuisen viestin kyseisen kirjakauppaketjun toimitusjohtajalle, mutta sieltä ei (yllätys) ole tullut mitään vastausta.

Onko tätä samaa skeidaa myös suomalaisissa/ruotsalaisissa/tanskalaisissa/ym. kaupoissa?

22 kommenttia:

 1. Olen täysin samaa mieltä kanssasi tämän karmean roskan välittämästä asennekasvatuksesta ja siitä, että moiset roinat pitäisi heittää jorpakkoon.

  Pieni korjaus kuitenkin: "bitch" ei tarkoita huoraa, vaan suora käännös on "narttu", eli hitusen keveämpi haukkumanimi... Mutta tarvitsevatko pikkutytöt tosiaan "oletko narttu" -testejä ym.?

  VastaaPoista
 2. Kiitos tarkennuksesta! Nyt meni minulta nartut ja huorat sekaisin; korjasin asian ;)
  Mutta kuten totesitkin, niin yhtä kaikki, hirveän hyödyllisiä testejä 6+-vuotiaille...

  VastaaPoista
 3. Kahdessa kulttuurissa11/12/2010 9:57 ap.

  En tiedä ko. tuotetta, enkä osaa ottaa siihen kantaa, mutta itse olen pöyristynyt tyttöjen rintsikoista. Palloilin eilen Anttilan lastenosastolle ja yritin etsiä vauvansukkia, mutta löysin pienille tytöille (koon perusteella siis noin 5-vuotiaille ja siitä ylöspäin) tarkoitettu rintsikoita!! Mitä helvettiä tuon ikäiset kakarat tekevät rintsikoilla kysyn vaan. Kyseessä oli sellainen päänyli puettava malli, mutta edestä muistutti ihan normi rintaliivejä.

  Muistan, kun sukulaistytöllä, silloin 7-vuotias, oli yökylään tullessa pikkupikkurintsikkatoppi t-paidan alla. Kun hän sitten suihkuun mennessä riisui sen pois, peitti rintansa (joita siis ei vielä ollut) käsillään.

  En todellakaan kannata sitä, että heilutaan tissit paljaana ilman häveliäisyyttä, mutta hei jotain rajaa!

  VastaaPoista
 4. Voi Jeesus sentään...olin jo unohtanut miksi tytön saaminen on syvältä. En millään haluaisi kasvattaa pikkunarttua mutta eipä taida markkinatalous muuta mahdollistaa. Tai sitten on vaan kohdattava "meidän pikku kullannupun" ikuinen viha kun en suostu ostamaan silkkareita, meikkejä ja minihameita ala-asteen ensimmäiseksi päiväksi.

  Ihan oikeesti pistää pelottamaan tämä Bratz-nukkien aloittama horovallankumous. Kuukauden ikäinen prinsessamme lienee vielä hetken turvassa onneksi...:)

  VastaaPoista
 5. Aargh! On itsestäänselvyys, että itse ei ikinä tulla ostamaan tuommoista tavaraa tytöllemme, mutta jos joku muu erehtyy hankkimaan moisia, niin pistetään kyllä rovio välittömästi pystyyn.

  Oma ihana 9-vuotias kummityttöni on "poikatyttö" siinä mielessä, että ällöää myös tollasia leluja. Toivon todella, että meidän tyttö ottais mallia! Mieluummin otan kiukut vastaan kuin katselisin tuommoisia pikkunarttuja meillä kotona. Tosin ehkä siinä vaiheessa lelut on edenneet topmodelista ja popstarseist pornstareihin?

  VastaaPoista
 6. Ihanaa että joku muukin kammoaa tota muovihorokrääsää!! Mie jo aattelin et oon joku yksittäinen tiukkapipo.

  Mulla on 1v poika, mutta vastaavasti jää kyllä ne typerät baguganmuovipallot kauppaan ja aion kertoa sukulaisillekin ettei niitä tarvii meille kantaa.

  VastaaPoista
 7. OMG. Ihan kamalaa. Rupesi ahdistamaan pienen tyttövauvani puolesta.

  VastaaPoista
 8. Tuota samaa krääsää myydään suomessa ainakin suurimassa kirjakauppaketjussa...

  VastaaPoista
 9. Ihan näytti tutulta tavaralta, siis ei niin että kotona noita katselisin, vaan tosiaan kirjakaupoista sun muista niitä hyökkäilee silmille. Ihan järkyttävää roinaa. Ite olen jo hyvissä ajoin ilmoittanut äidilleni ja muille lahjoja ostaville sukulaisille, että yhtään ainoaa Bratzia en kotiini halua. Barbeja sentäs huolin vielä, ne on edes vähän normaalimman mallisia, vaikka epäluonnollisia nekin, mutta niille on aikojen saatossa ite ommeltu sen verran vaatteita, ettei tarvii niitäkään horoiksi pukea. Ja ite olen aikamoinen poikatyttö (en vielä 26-vuotiaanakaan meikkaa kuin erityistapauksissa), mutta kyllä toivon että tyttäreni oppisi sellaista kaunista naisellisuutta, pehmeyttä ja ehkä vaikka meikkaamistakin... Mutta ei tommosta pornostaratyyliä. Yhhyh.

  VastaaPoista
 10. Kahdessa kulttuurissa, voi hyvä tavaton... On todella sairasta seksualisoida pikkulapsia. Jotain vastuuta yrityksiltäkin voisi edellyttää. Varsinkin kun Kesko (Anttila) on (ainakin ollut) yritysvastuun edelläkävijä Suomessa.

  Mutta kaikkea vissiin myydän, mille löytyy ostaja. Inhottavinta tässä on se, että lapsien ei voida olettaa ymmärtävän asioita samalla tavalla kuin aikuiset. Pienet tytöt oppii peittelemään rintojaan, joita ei ole, jos heidät puetaan sellaisiin vaateisiin, jotka peittävät yläosan. Pikkulapsille valmistetut topit yms. luovat helposti lapselle sellaisen mielikuvan, että tyttöjen rinnoissa on jotain noloa ja ne pitää piilottaa. Pienille tytöille pitäisi selittää, että ei rintaliivejä käytetä siksi että tisseissä olisi jotain noloa. Niitä käytetään siksi, että tissit pysyy paikallaan. Ja koska pienillä tytöillä ei ole rintoja, ei ne tarvitse myöskään rintaliivejä. Tai siis näin mä tän asian nään.

  Hansbe, pitää yrittää opettaa ipanalle, mikä on jees ja mikä on hanurista. (Joo, ja mullahan on tästä paljon kokemusta :) )

  Jokainen meistä voi päättää itse. Yhden ihmisen ostoboikotti ei välttämättä vielä muuta kokonaistilannetta, mutta sen takia ei kannata jättää toimimasta omien arvojensa mukaan. Mäkin vaahtoan täällä blogissa ja myös Facebookissa tästä asiasta - ja kummastelen samanikäisten tuttavieni kommentteja siitä, että olen tiukkapipo, kun jaksan vaahdota lasten leluista... Ooh. Noh, koitan uskotella itselleni, että kaikkea ei voi muuttaa kerralla. Ja kun tarpeeksi kovaa huutaa, niin kyllä joku kuulee.

  Elina, samaa mieltä. Mieluummin hetken raivarit kuin periksianto. Ja mä uskon, että jos lapselle ihan reilusti yrittää selitää, miksi tällaista tavaraa ei haluta kotiin, se ymmärtää. Kai. Mulla on vielä muutama vuosi aikaa harjoitella tätä puhetta...

  Marjukka, juu täällä inhotaan ja ihan täysillä. Et ole yhtään tiukkapipo.

  japu, joo minuakin ahdistaa. Myös se, että monet ei näe tässä (siis. esim. näissä leluissa tai Bratz-rat-nukeissa) mitään keuhkoamisen arvoista.

  Anne, no voi elämä. Suosikaa Sammakon kirjakauppaa! Mä haluan sellaisen, hyvien kirjojen kaupan, myös tänne Islantiin. Löytyisköhän täältä rahoittajia?

  Saara, hyvä idea ilmoittaa etukäteen ihmisille, että tällaisia asioita ei meille osteta jouluna/syntymäpäivinä jne. Sillä sitten kun lapsi on jo paketin avannut, on vähän raakaa takavarikoida lahja. Vaihtaminenkaan ei aina onnistu, jos ipana on jo avannut tuotepakkauksen.

  VastaaPoista
 11. juu..ei.. odotappa sitä onnenpäivää kun menet 4 plus tyttölapsen kanssa lindex, kappaahl, henkkamaukka kauppaan ostaan vaatteita , se on oksennuksen paikka. kaikki mitä katsot on napapaita-, pörröliivi-, röyhelö- sexi piukka, tiukka horahtava tyyliin.. on kuule itku lähellä, kun katot valikoimaa. itse olen pitäny lounaan mahassa, katoamalla lähimpään kirpputoriin ja ostamalla niitä vanhoja vaatteita, noin 5-10 vuoden takaa. nyt kimulini on 7 vee ja hiki on tullu kun toi valikoima kirpputoreilla on huomattavasti vähentyny.

  VastaaPoista
 12. En osaa sanoa Tanskan myynnistä - olen tähän asti kääntänyt katseeni pois/ollut reagoimatta mihinkään lasten leluihin tai juttuihin. Pitääpä nyt ottaa toinenkin silmä käteen kun menen syntymäpäivälahjaostoksille töiden jälkeen..

  Pisti silmään nuo lasten rintsikat kyllä, kun olin paikallisessa uimahallissa. Niin niillä 7-vuotiailla (ja nuoremmilla) näyttää olevan jo omat rintsikkansa - ilman rintoja. Kuka vanhempi niitä lapsilleen oikein ostaa? Tai jotain meikkejä ja hajuvesiä - reilusti alle teini-ikäisille? Kyllä täällä saa jo kaikenlaista kemikaalia elimistöönsä muutenkin.

  Jos näistä odottamistani kaksosista kumpikaan on tyttö, niin taistelu seuraa, jos näitä tällaisia härpäkkeitä aletaan vaatia.

  VastaaPoista
 13. marjo, hieno juttu. minä koitan kans kierrättää aika paljon, ja tähän mennessä kaikki ipanan vaatteet ovat tulleet lahjoituksena toisilta vanhemmilta, joidan lapset ovat kasvaneet vaatteidensa ohi. mielenkiinnosta kysyn, että miten sun tyttösi on suhtautunut tähän, siis ymmärtääkö se, miksi et halua ostaa tietynlaisia vaatteita? tuleeko sieltä vaativia kysymyksiä, Emiks mä en saa tuollaista kun silläkin on"? mulla ei ole kokemusta kuin omasta ipanasta, ja se on vasta 9 kk eli sille voi vielä pukea mitä itse haluaa...

  lapseton, niinpä, sitä samaa mäkin kelailen... muutamia vuosia sitten asiasta vielä älähdeltiin lehtien keskustelupalstoilla, ja muistan kuinka esim. sokos veti myynnistä pikkutytöille suunnattuja rintaliivejä. nykyään vastaavien yläosien myyminen on niin yleistä, että siihen ei enää kiinnitetä huomiota.

  VastaaPoista
 14. Pikkasen järkkyä kamaa ihan riippumatta siitä, minkä ikäisille se on suunnattu :S

  VastaaPoista
 15. no niin.. mietin asiaa ja vastaan. itse olen lapselleni (inho) realistinen, vastaan kun kysytään.. noi vaatteet EI ole sopivia sinun ikäsellesi ja toistaiseksi vastaus on riittänyt. ja toiseksi, mulla menee hermo, jos otan mukulan vaatekauppaan, eli eipä olla oltu monesti vaatekaupassa,ostan ja vien kotiin, yleensä on kelvannut, jos väri (violetti, nyt) on oikea, joten ei ole tullut silmienpyöritystä ja suuviirua. ja olen seurannut tytön "pukeutumistyyliä" ja sitä ei taida olla.. se saa kaapista yhdistää ihan-mitä-sä-ite-haluut ! niin se on ollu tyytyväinen. mutta en ole tässäkään itseeni-täydellisesti-tyytyväinen ja odotan miten tulevat koulu-vuodet-uudet-monsteri-ystävä-piiripienipyörii..sekoittaa pakkaa !

  VastaaPoista
 16. toi on kyllä tosi typerää, siis haluaako noiden lelujen (Siis jos nuo voidaan edes luokitella leluiksi??) valmistaja/suunnittelija/keksijä lisää anorektikkoja maailmaan (jotka ovat koko ajan yhä nuorempia ja nuorempia) ja että 6-vuotiaat kävelevät kuin pornomallit kaduilla minihameissa ja rintsikoissa? (ja heillähän ei vielä rintoja ole) Kuule noiden ihmisten kannattaisi miettiä vähän, mitä myyvät. Ja vaikka tuotteisa on merkintä +6, niin jos neljä/viisi vuotiaat haluavat tuollaisen ja ajattelematon vanhempi ostaa, niin kuka sitä pysäyttää. Jos lapsi ihastuu tuollaiseen, niin realistinen elämä perustuu vain nukkeihin. Eli siis pitäisi olla todella laiha ja käyttää piikkikorkokenkiä ja mini-minihameita. Minä todella ihmettelen ihmisiä, jotka haluavat myydä/valmistaa tuollaisia.

  VastaaPoista
 17. Emmäjaksa noista tuohtua. Bottom line, en itse osta enkä toivo tavaralahjoja omaisiltakaan, mut jos joku nyt tuosta onnelliseksi tulee, ihan vapaasti (on paljon muutakin muovikrääsää, jota en puhtaan esteettisistä syistä huoli meille - kaiken maailman My Little Ponyt ja Littlest Pet Shopit esimerkiksi). Mulla on kaksi tyttöä, ja teen parhaani kasvattaakseni heistä tukevasti omilla jaloillaan seisovia. Maailman vanhin ammatti nyt aina on ollut tarjolla, mutta eiköhän positiivisilla roolimalleilla päästä siihen, että mun tytöt löytävät jotain muuta tekemistä. Enkä vakavissani usko että hitunen rumaa pinkkiä muovia tekee heistä Big Brother -talo wannabeitä... ehkä pikemminkin päinvastoin. Eivät lapset ole ihan niin typeriä kuin me vanhemmat luulemme :D

  VastaaPoista
 18. kuninkaan tytär - totta, niin minustakin.

  marjo, kiitos vastauksesta!

  HotCocoa Freak, veikkaukseni on, että näitä tuotteita tehdään, koska ne käyvät kaupaksi. itse en usko, että valmistajalla on rahaa ihmeellisempää agendaa taustalla. tunkevat markkinoille tavaraa, joka menee kaupaksi - sen enempää miettimättä sitä, onko se jotenkin oikein vai ei. ja ilmeisesti monet pitävät noiden lelujen maailmaa tavanomaisena ja hauskana, koska ovat niitä valmiita ostamaan lapsilleen. tällainen roina kertoo ajastaan enemmän kuin yksikään tutkimus tai komiteamietintö...

  niksipirkka, olen kanssasi samaa mieltä, että hyvät roolimallit ovat tärkeitä. ja vanhempiinsahan lapsi ensimmäisenä samastuu. eikä tämä tuotesarja varmasti ole ainoa lajissaan. pinkki tai sininen väri ei tietenkään ole kenellekään pahaksi siinä missä vihreä tai vaaleanruskeakaan. ja myönnettävä on, että mäkin leikin barbeilla ja pinkeillä poneilla ja katsoin silmät kiiluen nassikkana missikisoja, mutta silti musta tuli feministi. (tai ehkä juuri siksi, heh)

  mutta silloin parikymmentä vuotta sitten, tai edes kymmenen vuotta sitten, tällaisia TOPModel-lelusarjoja ei saanut kaupoista. nyt niistä on tullut arkipäivää ja pienille lapsille syötetään seksuaalisuutta ovista ja ikkunoista. ja se on hanurista.

  - ja maailman vanhimmalla ammatilla viittasit varmaankin maanviljelyyn tai keräilyyn? ;)

  VastaaPoista
 19. [...] kirjoittaneeni lähiaikoina aika synkistä aiheista. Syyttäkää marraskuuta… Hautajaisten, pedo-mainosten ja rahariitojen lomassa voisi kai hengittää välillä vähän [...]

  VastaaPoista
 20. Minulla ei ole vieläkään ensimmäistäkään meikkiä itselläni.
  Kun sain vuosia sitten tietää, että odotan tyttöä, pelkäsin, että kuinka käy. Jos en osaisikaan antaa hänen olla tyttömäinen. Tämä tyttö on nyt iso tyttö ja alkaa opetella meikkaamista. Suon sen hänelle. Ei häntä pienenä kiinnostaneet tyttöjen jutut.

  Pikkusiskonsa sitten...meikkejä ei edelleenkään ollut meillä.( Tästä on aikaa muutama vuosi,lapsi oli ehkä 3-4v. )Niin vain tämä tytsy piirsi omilla värikynillään/tusseillaan itselleen kulmat sun muut huulirajaukset. Mekkoja piti olla ja paljon. Monta kertaa päivässä hän vaihtoi vaatteita. Onhan hänellä yhdet uudet housut. Ne ostettiin sillä idealla, että on sitten järkevät päällä ja kasvunvaraa löytyy. Housuja on pidetty muutama kerta ja kasvunvarakin on ollut ja mennyt.

  Roska on roskaa ja krääsä krääsää. Roolimallit,niin. Itse en juuri hameita pidä.( Jotain Marimekon kolttua joskus.) Olen sitä mieltä, että tyttöjen pitää antaa olla tyttömäisiä, jos heistä siltä tuntuu. En myöskään kieltäisi poikia leikkimästä autoilla. Ja ennen kuin joku repii verkkarinsa ja tukehtuu pullaan, eka lapsemme ,poika, puettiin punaiseen paitaan, keltaiseen hattuun yms. Nykyään tuo pitkätukka kulkee lähes pelkissä mustissa vaatteissa, maiharit jalassa. Ja minä olen feministi niin maan perusteellisesti ja hitot,että tykkään miehistä.

  VastaaPoista
 21. Älkää puhuko tuollaista!

  VastaaPoista
 22. Salamatkusta.comin ylläpitäjä, saara, anne, japu ja MP!
  OLETTE TÄSSÄ TAPAUKSESSA LOUKANNEET MINUA!

  VastaaPoista

Mitä tuumaat?