Ostin juuri pesueelle lentoliput Suomeen joululomaksi. Yeah. Viimekertainen lentomatka kääpiön kanssa sujui ilman hermoromahdusta. Katsotaan...

Lapsen kanssa lentokoneessa

15.10.10 Satu Kommentteja: 8

Ostin juuri pesueelle lentoliput Suomeen joululomaksi. Yeah. Viimekertainen lentomatka kääpiön kanssa sujui ilman hermoromahdusta. Katsotaan miten käy joulukuussa! Listasin vinkkejä ipanoiden kanssa matkustaville.

1. Ajoita oikein

Jos saat vaikuttaa matkustusaikaan, tee pitkät matkat yöllä tai myöhään illalla. Starttaa hieman ennen lasten nukkumaanmenoaikaa. Jos matkustat päivällä, koita ajoittaa päiväunet lentoaikatauluun. Matka menee nopeammin nukkuessa.

2. Suosi suoraa lentoa

Jos suoraa lentoa ei ole saatavilla, älä osta lentoja, joissa on liian lyhyet vaihtoajat. Yksin ei ole kiva juosta hiki otsalla lähtöportilta toiselle, mutta lasten kanssa se on mahdotonta. Jos vanhemmat hermoilevat, lapsetkin hermoilevat. Aikatauluhallintaan pätee tuttu, kaikessa toiminnassa hyväksi koettu sääntö: koeta välttää turhaa säätöä.

3. Pakkaa eväät

Nälkäinen lapsi on kiukkuinen. Ota lentomatkalle mukaan ruokaa, jos ipanat ovat liian pieniä lentokoneessa tarjoiltavalle ja myytävälle ruoalle. Sylilapsena matkustavan, alle 2-vuotiaan lippuun ei useimmiten edes kuulu ateria. Ota mukaan nopeasti tarjoiltavia ja helposti syötäviä eväitä. Pakkaa esimerkiksi muoviastiaan valmiiksi pilkottuja hedelmiä. Pienten vauvojen nestemäiset ruoat saa ottaa mukaan lennolle. Jotkut vanhemmat syöttävät pieniä lapsiaan laskujen ja nousujen aikana, koska syöminen estää korvien lukkiutumista.

4. Pakkaa vaipat

Pakkaa käsimatkatavaroihin vaippoja, jos et ole aivan sataprosenttisen (ja vähän päälle) varma, että lapsesi on kuiva päivin, öin ja kaikissa tilanteissa. Kestovaipat saattavat olla kotioloissa helppoja. Pienessä kassissa ja vieläkin pienemmässä lentokoneen vessassa harsojen ja vaippahousujen sekamelska on liikaa. Kertakäyttövaipat ovat pitkillä matkoilla ehdottomia. Kuten kohdassa 2: minimoi säädön määrä.

5. Pakkaa korvatulpat

Tunge taskusi täyteen korvatulppia. Ne ovat muita matkustajia varten. Jos lapsesi päättää vetäistä kanssamatkustajien iloksi pari aariaa, saat sympatiat puolellesi, kun jakelet korvatulppia vieressä istuville. Kokeiltu on.

6. Pakkaa vaihtovaatteet

Matkan aikana popsitut naposteltavat, matkajännitys ja ilmakuopissa hytkyvä lentokone voivat laittaa ipanan mahan sekaisin. Varaa mukaan vaihtopusero, nenäliinoja ja pari oksennuspussia. Ota myös itsellesi vaihtovaatekerta mukaan, etenkin pidemmille lentomatkoille.

7. Pakkaa viihdykelaukku

Ota lapselle mukaan tekemistä lentokoneeseen. Pari suosikkikirjaa, äänikasetit ja lempilelu pitävät tenavan aloillaan. Kaiva tekemistä esiin heti, kun lapsi osoittaa tylsistymisen merkkejä. Ota esiin yksi lelu kerrallaan; näin lapsen mielenkiinto säilyy yllä pidempään. Pakkaa kaikki käsimatkatavarat sellaiseen kassiin, joka jättää kädet vapaiksi. Kaikilla lentokentillä rattaita ei nimittäin saa ottaa mukaan koneeseen asti, vaan ne on jätettävä ruumaan vietäväksi jo lähtöselvityksessä. Jos lapsi on tarpeeksi iso vetämään tai kantamaan omaa pientä laukkuaan, anna osa lapsen tavaroista hänen itsensä kannettavaksi. Tenavat ovat todella ylpeitä omista vetolaukuistaan ja -repuistaan.

8. Selvitä matkustamisen pelisäännöt ajoissa ja moneen kertaan

On asioita, joista ei neuvotella. Lentomatkustamisen turvamääräykset kuuluvat tähän kategoriaan. Alle 2-vuotias matkustaa aina joko vanhemman sylissä jatkovyön kanssa tai omassa turvakaukalossaan, jos koneessa on kaukalolle tilaa. Yli 2-vuotias matkustaa omalla paikallaan, koska se on taaperoikäiselle turvallisin paikka. “Tämä on turvamääräysten mukainen linja, ja siitä ei voi poiketa. Monessa asiassa voimme joustaa, turvamääräyksissä emme koskaan”, Finnairilta kerrotaan.

Keskustele lapsen kanssa etukäteen matkasta. Kerro, että lentokoneessa käytetään turvavyötä ja istutaan suurin osa ajasta omalla paikalla. Lapsen muisti on tunnetusti lyhyt ja valikoiva. Keskustelu kannattaa siis käydä muutamaan otteeseen.

9. Älä myöhästy

Lapset ahdistuvat, jos vanhemmat ajautuvat paniikkiin. Saavu siis lentokentälle ajoissa. Mieti, kumpi on stressaavampaa: juosta kieli vyön alla ympäri lentokentän halleja oikean lähtöselvitystiskin perässä vai saapua paikalle liian aikaisin ja kuluttaa tunti tai pari aikaa lähtöaulassa. Useimmat valitsevat jälkimmäisen. Varaa riittävästi aikaa, eli lisää kaikkiin aika-arvioihin vähintään tunti. Kuten kohdissa 2 ja 4: vähennä säädön määrä minimiin.

10. Kaikkien ei ole pakko jonottaa

Kitisevät lapset, jaloissa pyörivät matkalaukut ja hitaasti etenevä lähtöselvitysjono ovat huono yhdistelmä. Lentokentälle saavuttua toimi näin: Pakkaa laukut kärryyn. Yksi täysi-ikäisistä perheenjäsenistä jonottaa ja muut odottavat sivummalla. Kun oma vuoro tulee, koko perhe rantautuu tiskille.

Pakkaa koko perheen passit ja lentoliput isoon kirjekuoreen, jota pidät käsimatkatavaralaukussasi. Kun tarvittavat paperit ovat yhdessä paikassa, ei passien perään tarvitse panikoida joka toinen minuutti. Kuten kohdassa 2, 4 ja 9: vältä ylimääräistä touhottamista.

11. Ole ystävällinen ja helppo asiakas

Business-luokan lähtöselvitysjono on usein economy-jonoa lyhyempi. Hivuttaudu liikematkustajaluokan jonoon ja esitä asiasi ystävällisesti virkailijalle: Lapsemme alkavat valitettavasti väsyä, ja jotta he eivät ala elämöimään jonossa, voisimmekohan mahdollisesti tehdä lähtöselvityksen tässä liikematkustajatiskillä? Usein kysyjälle näytetään vihreää valoa. On kaikkien etu, että ipanat eivät väsy ja aiheuta raivokohtausta.

Jos koneessa on tilaa, esitä toive, että sinut plaseerataan tyhjän penkin viereen. Taapero voi olosuhteiden niin salliessa käyttää nukkumiseen kahta penkkiä. Sylivauvan kanssa matkustaessa tyhjälle penkille voi asettaa vauvan hoitokassin, jotta helistimet, tutit, puklurätit ja muu tavara-arsenaali on käden ulottuvilla.

Lähtöportilla pyydä virkailijalta, että pääsisitte ensimmäisten joukossa koneeseen. Yleensä lapsiperheet pääsevätkin ensimmäisenä sisään, jotta he saavat rauhassa asettua paikoilleen.

12. Plaseeraa itsesi fiksusti

Pitkällä lennolla valitse käytäväpaikka. On helpompi juosta vessassa, jos joka kerralla ei tarvitse häiritä vieressä istuvaa. Mutta älä laita lasta istumaan käytäväpaikalle. Napero on nimittäin viivana hortoilemassa edes takaisin käytävää. Käytävällä juoksenteleva tenava muksauttaa itsensä kuitenkin tarjoiluvaunuun. Sitä paitsi äkillinen ilmakuoppa saattaa säikäyttää pienen matkailijan pahan kerran.

13. Pelko pois

Lasten logiikka on välillä kummallista. Muistan pelästyneeni lapsena suunnattomasti, kun kotiimme asennettiin palohälyttimet. Olin varma, että nyt meidän koti palaa. En nukkunut tulipalon pelossa viikkoon. Sama logiikka koskee ennen lentokoneen lähtöä esiteltäviä turvallisuusohjeita: selitä lapselle, että yleensä mikään ei mene vikaan, mutta on hyvä tietää nämä asiat, niin sitten ei tarvitse pelätä ollenkaan.

PS. Teksti on alunperin julkaistu osana juttua, jonka kirjoitin alkusyksystä ulkosuomalaisten lehteen Expatriumiin.

PPS. Juttu perustuu lastensa kanssa matkustavien vanhempien kokemuksiin ja Finnairin lentoemäntä Noora Kuntun haastatteluun. Lisätietoja: www.travelwithyourkids.com

8 kommenttia:

 1. Pomporompolompo10/15/2010 2:14 ip.

  Hyviä vinkkejä! Noiden lisäksi meidät on lentokentillä pelastanut kantoreppu. Siinä kököttäessä lapsi voi nukkua tai hän näkee hyvin ympärilleen. Bonuksena kanssamatkustajat usein haltioituvat lapsen toijotuksesta ja alkavat ilmeillä lapselle, joten viihdytysjoukot vain kasvavat :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos! Kantoreppu on varmasti todella kätsä. Varsinkin silloin, kun ipana on vielä niin pieni että se ei halua itse kävellä. Käsivarrella roikottaminen saa aikaan kamalan säryn. Varsinkin jos ne matkatavarat on siinä toisessa kädessä :)

  VastaaPoista
 3. Meillä on kantoreppu, mutta edellisellä lennolla emäntä tuli komentamaan vauvan repusta pois, koska se ei ole turvallinen paikka. Ööh.

  Tosi hyvä kirjoitus muuten! Valitettavasti itse kuulun siihen kategoriaan, joka on aina myöhässä joka paikasta. Ihan todella vaikeaa yrittää opetella muuta...

  VastaaPoista
 4. Meille myös lentoemäntä kommentoi kantoliinassa olemista (?) mutta koen että kentällä hengailuun liina on paras keksintö!


  Laita ½ tuntia ennen nousua ja laskua lapselle nenätippoja (hirvittävä hetkellinen huuto on parempi kuin beben lukiutuneet korvat). Kokeiltu on ja toimii.

  VastaaPoista
 5. Heidi, Kiitos nenätippavinkistä! Otan käyttöön, jos korvien lukkiutumista alkaa ilmetä.

  Elina, kiitsa!!

  Ja ilmeisesti vauvaa saa olla kiinni aikuismatkustajassa vain turvavyöllä. Sellaisia etuseinään kiinnitettäviä kantokoppia olen näynyt joillain lomalennoilla, mutta ne on kai sallittu vain ihan pienille ipanoille. Ja vain jos sattuu istumaan penkkirivillä nro 1. Jouduin kerran matkalla Bulgariaan istumaan penkkirivillä yksi, ja siinä oli molemmin puolin käytävää lapsiperhe karjuvien vauvojen kanssa. Voi elämä mikä alku Sunny Beach -matkalle. (Jonne en lentänyt omalla rahalla - mieluummin menisin vaikka ruotsinlaivalle...)

  VastaaPoista
 6. Moikka!

  Piti kommentoida tätä juttua ihan tuoreeltaan, mutta miten lie unohdin :)

  Meidän suuren Suomen-kiertueen pelasti kaksi asiaa:
  - yksi ylimääräinen, lapsirakas aikuinen mukana (siis lapsen isän lisäksi)
  - hajautettu liikkuminen: välillä liikuttiin autolla, välillä junalla, ja välillä jakaannuttiin liikkumaan yhtä aikaa junalla ja autolla. Kyllä mä maksan ilolla kympin tunti siitä, että saan lapsen junan penkille pyöriskelemään, kun autolla on posotettu jo 500 km sinä päivänä ja kaukalo alkaa ahdistaa.

  Kilometrejä kertyi jotain 3500 kymmenen päivän aikana, eli tämä oli tosiaan HC-reissu. Oli mahtavaa mutta ei ihan heti uudestaan ;)

  VastaaPoista
 7. Wow, olipa teillä reissu! Kysynkin sulta neuvoa, kun seuraavan kerran lähdemme radalle. Onnistuisikohan reilaaminen muksun kanssa? Täytyykin ottaa harkintaan :)

  VastaaPoista
 8. [...] kakkososa tähän postaukseen. Haastattelin Finnairin lentoemäntää Noora Kunttua. Mainio tuttavuus! Olen seurannut hänen [...]

  VastaaPoista

Mitä tuumaat?