Voi jumpe. Mä olen avautunut tästä aiheesta jo niin monta kertaa, että joku teistä on ehkä kuullut tämän jo kahdesti. Mutta menköön nyt viel...

Ilmaista työtä tekemisen ilosta!

13.10.10 Satu Kommentteja: 18

Voi jumpe. Mä olen avautunut tästä aiheesta jo niin monta kertaa, että joku teistä on ehkä kuullut tämän jo kahdesti. Mutta menköön nyt vielä kerran.

Mua todella syö sisältä, kun joku yrittää teettää mulla ilmaiseksi töitä saaden siitä itse rahaa. Viime viikolla ajauiduin riitaan yhden päätoimittajan kanssa. Ennen kuin suostuin tekemään työn, kysyin, paljonko siitä maksetaan. Siitä nousikin sitten kunnon myrsky. Minulla on kuulemma "...ihmeellinen suhde kirjoittamiseen. Ei rahalla ole kirjoittamisen kanssa mitään tekemistä. Tärkeintä on tehdä hyvä juttu, raha kyllä seuraa sitten aikanaan perässä. Että teepäs nyt tyttö se juttu, ajattele Pulitzeria ja unohda raha."

Siis mitä vittua. Näyttäkää mulle ruokakauppa, josta voi ostaa ruokaa hyvällä tekstillä! Tai pankki, jonne voi kiikuttaa word-dokumentin vastikkeeksi Visa-laskusta. Helppohan se on ukkelin romantisoida sieltä kuukausipalkkaa nauttivien tornista, että kirjoittaminen on kuulkaa kaukana rahasta. Siis mitä helvettiä - tämä on mun työ. Ja vaikka työstä nauttiikin, ei sitä kuulu  ilmaiseksi tehdä. Ei ainakaan siinä tapauksessa, että omia hintoja polkemalla lihottaa jonkun toisen - eli tässä tapauksessa kustantajan - kukkaroa. Kysyin, että kehtaisitko hän pyytää timpuria rakentamaan itselleen talon, koska timpuri osaa rakentaa niin pirun hyvin ja viihtyy kovasti työssään. Ja että kehtaisitko hän ehdottaa timpurille, että raha-asioista puhutaan sitten vasta kun talo on valmis. Pääasia että timpuri saa raaputtaa  puumerkkinsä hienon talon perustuksiin. Ei tullut ukolta vastausta. Mädäntyköön tunkiolla.

Ja tämä kuvio toistuu myös muualla. Suurta yleisöä kiinnostaville aloille on niin paljon tunkua, että ilmaiseksi töihin tuleviakin riittää ovella jonoksi asti. Osa näistä harjoittelijoista tekee työpaikoissaan  ihan oikeaa duunia - ja saa siitä alle 500 euroa kuukaudessa. Samalla tavalla valtionhallinto ja kansainväliset organisaatiot pyörittävät vapaaehtoisohjelmiaan, ja niistä osaa käytetään ihan törkeästi väärin. Kyllä harjoittelusta voi olla arvokasta hyötyä molemmille osapuolille. Vääryydeksi se muuttuu silloin, kun  vuosikaupalla jotain pestiä pyöritetään vaihtuvin harjoittelijavoimin eikä työhön oikesti palkata koskaan ketään.

Vapaaehtoistyö on asia erikseen. Silloinhan ideana on, että töitä tehdään ilmaiseksi itse hyväksi katsoman asian puolesta  tai  omasta mielenkiinnosta. Kirjoittaminen tai valokuvaaminen voi olla myös harrastus. Mutta jos ilmaisen työn tekijä tuottaa  reipasta lisäarvoa työnantajaorganisaatiolleen, ollaan väärällä polulla. Pitäkää siis puolenne - älkääkä ikinä tehkö kenellekään mitään töitä ilmaiseksi, varsinkin jos se lihottaa jonkun toisen pankkitiliä.

 

Näihin tunnelmiin sopii  Immortal Techniquen The Message and the Money.  Olen tainnut luukuttaa tätä levyä angsteissa työhoneella koko viikon - kollegoiden iloksi ja korvieni kauhuksi olen kuitenkin käyttänyt kuulokkeita.

18 kommenttia:

 1. Harjoittelupointti pitää kyllä harmillisen hyvin paikkansa. Itse olen ollut palkattomana harjoittelijan melkein 10 kk vaan saaden joka kerta kuulla harjottelun lopuksi ja pätkätyölupausten jälkeen, että "niin ei meillä ole tapana palkata ketään kun ilmaiseksikin tulee populaa". Pakko tehdä ilmaiseksi kun koulu / Kela hengittää niskassa että opintopisteitä pitäisi kertyä..Onko ihme, että työmotivaatio on sitten hiukan hukassa?

  VastaaPoista
 2. Amen to that.

  Viime keväänä avauduin usein samasta aiheesta, kun yliopiston sähköpostilistat alkoivat täyttyä ilmaisen työvoiman mankujista ("palkaksi" luvattiin esim. opintopisteitä, työkokemusta tai hyvää mieltä). Tämä opiskelija tekee noille töitä tasan sitten, kun vuokranantaja hyväksyy opintopisteet maksusuoritukseksi tai kaupassa voi maksaa työkokemuksella.

  Pahinta tässä tosiaan on se, että korkeakoulutetusta työvoimasta on sen verran ylitarjontaa, että ilmeisesti aina löytyy joku epätoivoinen pösilö jakamaan rahanarvoista osaamistaan ilmaiseksi. (oma lukunsa ovat sitten esim. amk:jen pakolliset palkattomat harjoittelut, joihin edellinen kommentoija ilmeisesti viittaa ja jotka ovat ainakin tuossa muodossa silkkaa ihmisen kiusaamista).

  VastaaPoista
 3. Tandi, tilanne on todella ärsyttävä. Helppo uskoa, että motivaatio on lähellä nollaa. Ymmärrän sen, että opintoihin voi kuulua pakollinen harjoittelujakso (onhan niiitä pakollisia muitakin "opintokokonaisuuksia"), mutta on ihan hanurista, jos harjoittelun jälkeen ei palkata töihin vaikka firmassa siihen tarvetta olisikin. Ja loppujen lopuksi eihän se firmakaan hyödy harjoittelijoiden pyörittämisestä pidemmällä aikavälillä, koska uusi ilmainen harjoittelija pitää aina kouluttaa hommaan uudestaan.

  Miia, juur näin. Hyvää mieltä ja kokemusta. Voi kilin pylly. Ja kun jengi tekee ilmaiseksi töitä (cv-merkinnän toivossa, jotta saisi edes sitten joskus oikeitakin töitä), ilmaisten tekijöiden kysyntä vain kasvaa. Muistan kuinka yliopistoaikoina tämä sama aihe riipi. Ehkä siinä yksi syy lisää, miksi en koskaan mennytkään mihinkään "töihin", vaan jäin freeksi...

  VastaaPoista
 4. Ihan tuttu tilanne. Ollaan miehen kanssa molemmat muusikoita, ja kaikenmaailman kissanristiäisiin oletetaan tulevan keikalle ihan vaan soittamisen ilosta. Tai vaikka kahdellakympillä. Jos muusikko tuhlaa puolet elämästään treenaamiseen, ja harjoittelee parin tunnin keikkaakin varten vaikka kymmenen tuntia, niin aika pieneksi jää tuntipalkka. Suomessa on muusikoilla onneksi ammattiliitto, mutta ihan pikkujutuissa niihin ei kehtaa turvautua. Ja mikäs siinä, jos tykkää soittaa ilmaiseksi niin soittakoon. Törkeäksi asia muuttuu siinä vaiheessa, kun festariorkesteri maksaa enemmän niille jotka pyytää, tai jos kaupunginorkesteri, jonka on oikeasti pakko noudattaa liiton liksoja, sanoo, että ei pitkäperjantailta tarvii maksaa sunnuntaipalkkaa, koska se on perjantai. Daa.

  VastaaPoista
 5. Elina, olen aivan samaa mieltä. Kaikenlaista vedättäjiä kyllä riittää...

  Huomasin muuten tänään aamulla aiheeseen liittyvän jutun Uusi Suomi -verkkolehdessä:

  http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/103737-torkea-temppu-tyonantajilta-%25E2%2580%2593-%25E2%2580%259Dvetaa-sanattomaksi%25E2%2580%259D

  VastaaPoista
 6. Äitini on pienyrittäjä, jonka (varsin pieni) palkka tulee hartiavoimin tehdystä työstä. Häntä sieppaa se, kun tutut ja kumminkaimat tulevat asiakkaaksi ja vaativat palvelua puoli-ilmaiseksi "tutunkauppana". Että pitäisi tehdä työtä vaikkapa puolella normaalista hinnasta ihan vain hyvää hyvyyttään ja samalla nakertaa omaa palkkaansa. Tämän takia minä kehtaan vain hyvin harvoin pyytää alennusta pienyrittäjältä tai vastaavalta taholta. Tai ylipäänsä missään...

  VastaaPoista
 7. Onna, ymmärrän täysin mitä tarkoitat. Tutunkauppa on hanurista. Jotkut ei todellakaan osaa ajatella! Monet mun valokuvaajatuttavat esim. saa jatkuvasti kieltäytyä kaikista kissanristiäispalveluista. "Voisiksaa ottaa siinä samalla ohimennen kuvia meidän häissä kun kuvaat niin kivasti" Argh. Kun ei se ammattimaisten kuvien ottaminen (tai mikä muu tahansa työ) nyt silleen ohimennen tule tehtyä - saati ilmaiseksi...

  VastaaPoista
 8. Aika hävytön tyyppi. Joskus minua on kusetettu sellaisissa tilanteissa, kun on palkattu esim. nuorempana hanttihommiin eikä ole ollut asiasta tarkempaa tietämystä. Samoin kerran luvattiin työpaikan yhteyteen pari viikkoa palkallista lomaa eikä suostuttu kirjaamaan asiaa työsopimukseen, joten yllättäen tämäkin muuttui sitten käytännössä palkattomaksi. Argh.

  Olen oppinut sen, että mikään asia ei ole oikeasti sovittu ennenkuin se on paperilla, mustaa valkoisella. Ja mitään työtä en todellakaan lähtisi tekemään ennenkuin tiedän mikä on palkka. Huhhuh, mitä vaatimuksia vielä nykyaikana kehdataan esittää!

  VastaaPoista
 9. Juuri näin, aina mustaa valkoisella. Muutoin jää alakynteen ja asioiden selvittäminen jälkikäteen hankaloituu & tulee kalliiksi. Nuoria työntekijöitä on helppo pompotella. Muistan kuinka alle 18-vuotiaana painoin lähes 12 h päivää jäätelökioskilla aivan nälkäpalkalla - ja jos satoi vettä, ei ollut töitä. Mutta ei myöskään palkkaa. Silti aina piti olla valmiina töihin, eikä mitään sunnuntailisiä tms. koskaan maksettu. (Söin kyllä sitten jäätelöä senkin edestä, heh)

  VastaaPoista
 10. Advanced Plastic Surgery is here to celebrate beauty with its state of the art facilities and innovative services such as dermabrasion,
  BOTOX Cosmetic, body surgeries, and the latest Vi - Peel.
  Calvert states, it requires a great deal of planning and
  preparation, as well as a lengthy recovery
  time (a three to five week hospital stay, with about six weeks of home rest prior
  to returning to work). With an type of plastic surgery,
  there will be a recovery process.

  Review my website: nose job quiz

  VastaaPoista
 11. It is actually really easy and you can find patterns and recipes online.


  my blog post 2nd Birthday Party Ideas; ,

  VastaaPoista
 12. You'll find excellent virtual versions օf tҺem game titles аnd
  sо very much morе online, ɑs wedll aas tгy sitting уourself doѡn and
  copoing yoursellf а hanmd oor a couple of, simply utilizing virtually аny normal deck of cards.
  " He or she''s posted over twenty fiction to date, the woman's newest, Clandestine Include-Way up was released in 12 , 09 by simply Harlequin - Like Inspired Suspense. Any Experience: When scholar makes that towards the final of the productive secondary school occupation utilizing the coach as well as bumming tours it may be time for help the girl put money into her own trip.

  Stop by my blog post :: spider solitaire download

  VastaaPoista
 13. Hmm it seems like your website ate my first comment (it was
  extremely long) so I guess I'll just sum it up what I submitted and say, I'm thoroughly enjoying your blog.
  I too am an aspiring blog blogger but I'm still new to the whole thing.
  Do you have any suggestions for novice blog writers?
  I'd really appreciate it.

  Feel free to surf to my homepage :: eBananaAllergy

  VastaaPoista
 14. Information really really help me, because really as I hope to be found .. hopefully your future can provide more knowledge and useful info like this, thank you friends .. hope you always the spirit ...

  Cara Menghilangkan Lemak Perut Secara Alami Dan Cepat
  Kesalahan Yang Sering Dilakukan Dalam Merawat Gigi
  Obat Penghilang Rasa Sakit Alami
  Tips Sederhana Menurunkan Berat Badan
  Cara Alami Mengatasi Kebotakan
  Makanan Pencegah Kanker Prostat

  VastaaPoista

Mitä tuumaat?