Yyh, meinasi lentää yrjö lukiessani jutun chicagolaistutkimuksesta, jonka mukaan hyvin ruokituista poikavauvoista kasvaa miehekkäitä miehiä....

Poikavauvasta miehekäs mies. Voi elämä.

15.9.10 Satu Kommentteja: 5

Yyh, meinasi lentää yrjö lukiessani jutun chicagolaistutkimuksesta, jonka mukaan hyvin ruokituista poikavauvoista kasvaa miehekkäitä miehiä. Toimittajan mielestä nuorten poikavauvojen ruokinnassa ei kannata kitsastella, sillä "Aikuisiän kynnyksellä nopeasti kasvaneet miehet olivat pidempiä, voimakkaampia ja lihaksikkaampia kuin hitaasti kasvaneet. Nopeasti kasvaneiden testosteronitasot olivat myös korkeammat kuin hitaasti kasvaneilla. He tulivat murrosikään varhemmin, aloittivat seksielämän aikaisemmin ja heillä oli ollut enemmän seksikumppaneita kuin hitaasti kasvaneilla." Jutun voi kokonaisuudessaan lukea täältä.

Jutun aloitus ei sisällä mitään uutista. Totta kai vauvoja pitää ruokkia kunnolla, eikä ruoan kanssa saa kitsastella. Jos ei kukalle anna tarpeeksi vettä, siitä tulee kitukasvuinen. Simple as that. Ja toisekseen, miksi on tavoiteltava asia, että poikavauvasta tulee ns.  miehekäs mies? Jutusta paistaa selvästi esiin  hegemoninen maskuliinisuus, eli tässä yhteiskunnassa miehen ideaali  on sellainen, jolla on iso määrä seksikumppaneita, aikaisin aloitettu seksielämä ja paljon lihaksia. Kuulostaa minusta lähikuppilan Makelta, joka alkoi dokata 12-vuotiaana, panna vuotta myöhemmin ja käy nykyään kaikki päivät punttisalilla mittaamassa hauislihaksensa ympärysmitan.

Olisi fiksumpaa tavoitella poikavauvasta hyvää miestä? Tai ihan reilusti hyvää ihmistä? Kuulostaahan jo naisekas nainenkin sanaparina aivan  idiootilta.

*Kirjatärppi*

Peter Franzen on komea (mutta ei överi). Hänen esikoiskirjansa Tumman veden päällä on  loistotapaus. Kirjan tarina kerrotaan pienen pojan näkökulmasta. Pojalla on syntymäpäivät. Äiti saa isältä turpaan. Tehdään matka Ruotsiin. Kainalopierut naurattavat. Apua, melkein jokainen lause itkettää. Löysin sattumalta YLE Radio Suomen nettisivuilta kyseisen kirjan Franzenin itsensä lukemana. Joka sunnuntaiaamu ilmestyy uusi kymmenminuuttinen pätkä, ja kutakin kuunnelmaa säilytetään muutamia viikkoja. Kannattaa tosiaankin käydä kuuntelemassa. Linkki radio-ohjelman sivuille löytyy täältä.

5 kommenttia:

 1. Ai jaa. Mutta pitääkö tyttövauvaa sitten pitää huonommalla ruualla ettei siitä tule liian iso ja -hui kauheeta- tukeva? On ne ihania nää tutkimukset, kuka niitä oikein rahoittaa ja ketä ne palvelee...?

  VastaaPoista
 2. Eiks se oo ihan kiva päästä panemaan 13-vuotiaana..? Päteeköhän sama tyttöihin? Pitääkin ruveta ruokkimaan meidän tyttöä vähän vähemmän, on niin tukeva että luvassa taitaa olla rintakarvojen kasvu kuusivuotiaana.

  Kiitos linkistä! Pääsin kakkosluvusta mukaan. Ihan loistavaa tekstiä, vaikka onkin todella surullinen.

  Toivottavasti nääpiö parani hyvin leikkauksesta! (Kommentoin näköjään kaks blogausta yhden hinnalla...)

  VastaaPoista
 3. Mindy81, kieltämättä joo aika turhanoloinen tutkimus.
  Elina, hyvä että pidit linkistä! Kuunnelmia on mahtava kuunnella silloin kun on yksin kotona ja on hiljaista. (Tosin harvinaista herkkua nykyään...) Tapahtumat kirjassa ovat pääosin surullisia; mutta jotenkin musta on kuunnelman edetessä tuntunut siltä, että se lapsi ei ota kaikkia asioita niin surulliiena. Enemmänkin hämmentyneenä. Joka tapauksessa aivan mielettömän hyvä teos. Kaikki sanavalinnatkin ovat jotenkin niin lapsen maailmasta. Hyvää työtä!

  VastaaPoista
 4. Jutussa pohditutti juurikin tuo että onko aikaisin seksielämänsä aloittava "sikaniska" se ihanne mitä poikalapsesta kuuluu toivoa, toisekseen se ettei jutussa kuvattu kovin tarkasti itse tutkimusta. Jutussa (ei kai itse tutkimuksessa sentään?) on ilmeisesti aikalailla vedetty mutkia suoriksi tuloksia tulkittaessa. Onko ne ollenkaan huomanneet että kahdenkymmenen vuoden aikana myös monet muut asiat kuin pikkuvauvaiheen ravinto voivat vaikuttaa fyysiseen kasvuun? :O

  VastaaPoista
 5. vivi, hyvää pohdintaa. jos olisi aikaa, olisi kivaa lukaista koko tutkimus: ovatko tutkittavat tosiaan viettäneet aivan identtistä elämää pikkuvauvavaihetta lukuunottamatta? juttu oli kieltämättä aika viihteelliseksi rakennettu; mutta verkossa kai täytyy aiheesta riippumatta olla viihdettä ja säpinää, jotta saadaan lukijoita ja mainosrahaa. klik klik klik....

  VastaaPoista

Mitä tuumaat?