Kyllä pitää joku kuri olla

Voiko tenavaikäisillä lapsilla olla kaksi persoonallisuutta - toinen kotona, toinen tarhassa? Toinen tottelee ja on kiltti, toinen hyppii seinille ja unohtaa miten haarukkaa käytetään. En usko, että kaksoispersoonallisuus olisi lähivuosina yhtään yleistynyt. Eivät ipanat sairaita ole. He ovat vain mestareita oppimaan todella nopeasti, ketä pitää totella ja ketä ei.

Miehen siskon lapset. Voi elämä. Heistä toinen, 3-vuotias, ei suostu syömään riisiä lautaselta, vaan haluaa kaataa sen ensin pöydälle, josta hän lähmii sen tahmaisilla käpälillään suuhunsa. Ällöttävää. Reilun vuoden ikäinen pikkuveli ottaa autuaasti mallia isoveljestään. Lastentarhassa nämä sankarit kyllä syövät myös sen paprikan leivän välissä, koska tarhassa kuuluu tehdä niin. Eikö olisi helmpomaa, jos kotonakin pidettäisiin säännöistä kiinni?

Kyllä lapsi oppii laittamaan lelut paikoilleen, jos se oppii ottamaan ne sieltä poiskin. Jos se osaa syödä tarhassa, se osaa syödä myös kotona. Jos se osaa kantaa leluja paikasta toiseen, se osaa aterian jälkeen myös tuoda oman lautasensa tiskipöydälle.

Kyllä näitä totuuksia on sitten helppo laukoa, kun oma kääpiö ei osaa vielä edes kävellä :D

Tunnisteet: ,