Se upeus tässä lapsensaannissa on, että omalta äidiltään kuulee nykyään ihan mahtavia juttuja siitä ajasta, kun hän oli samassa tilanteessa ...

Mummin suusta

26.5.10 Satu Kommentteja: 10

Se upeus tässä lapsensaannissa on, että omalta äidiltään kuulee nykyään ihan mahtavia juttuja siitä ajasta, kun hän oli samassa tilanteessa kuin mä nyt. Esimerkiksi imetyksestä. Ei se kuulemma herkkua ollut, ei ainakaan ensimmäisten kuukausien jälkeen. Neuvolan tädit kannustivat jatkamaan täysimetystä vuoden ikään asti, mutta "se olisi ollut ihan älytöntä, lapsi huusi nälkää tunnin välein ja mitään muuta ei ehtisi päivän aikana tehdä kuin ottaa tissiä esille ja laittaa tissiä piiloon."

Ratkaisu: purkkimaitoa ja vellejä. Terveydenhoitajalle tosin kerrottiin "lapsen olevan täysimetyksellä", koska ei sitä moraalista kuumotusta vaan jaksa.

Jaajaa, onkohan tästä ajat paljoa muuttuneet...

Tissiaiheeseen liittyen äitini kertoi juttua entisaikojen kaupunkilaisrouvien ratkaisusta. Ulkonäöstään tarkat porvarisrouvat palkkasivat vauvoilleen imettäjiä, jotta heidän ei tarvitsisi  alkaa riiputtaa omia rintojaan. Nämä imettäjät olivat kuulemma yleensä hyvin isokokoisia, maalla asuvia naisia, joilla oli itsellä jatkuvasti lapsia ja "hyvä maidontuotanto". Naiset ruokkivat isojen rintojensa avulla omien lapsiensa lisäksi siis myös kaupunkilaiskersat ja pitivät näin rinnoillaan itsensä kiinni leivässä. Kun kuulin näistä imettäjistä, alaleukani tipahti. Kuulosti ensin jotenkin  perverssiltä, että äidit imetyttivät vauvojaan muilla rahaa vastaan. Mutta mutta. Onhan entisaikoina Suomessa ollut torppareita ja maaorjiakin. Eikä silloin ennen vanhaan ilmeisesti saanut korviketta K-marketista.

10 kommenttia:

 1. Ja myydäänhän sitä maitoa sairaaloihinkin. Tosin tuskin kukaan sillä täyspäiväisesti enää elää.
  Oma äitee ruokki kaveriapuna tuttavaperheen samanikäistä poikalastakin, kun itse olin tissi-iässä. Pojan omalta äidiltä ei imetys sujunut ja meidän mutsi taasen tursui terniä. Sitä en tiedä, kauanko elettiin imetyksellä, mutta veikkaan, että aika pian on alettu vellille. Mikä siinä onkin, että rintaruokinta on edelleen, noh, pyhä lehmä?

  VastaaPoista
 2. Sain ystävältäni vähän ennen vauvan syntymää lahjaksi Nuoren äidin käsikirja nimisen oppaan, joka on ilmestynyt vuonna 1942. Kirjassa on oikein oma lukunsa imettäjän palkkaamisesta ja mitä tulisi imettäjän valinnassa ja käytöksessä huomioida.

  "Imettäjä ei siis saa vetelehtiä laiskana, vaan tehköön rauhassa kaikki hänelle kuuluvat työt ja saakoon joka päivä olla ulkona liikkeessä. Joutavaa on myös antaa imettäjän esiintyä erikoisessa kirjavassa puvussa ikäänkuin naamiohuveissa, kuten Venäjällä ja eräissä muissa maissa on tapana."

  Tässä pohdittavaa meille kaikille.

  VastaaPoista
 3. Mieletön opus! Naamiohuvit---mitä ihmettä?
  Miten mä en ole ennen kuullut tästä imettäjien ammattihistoriasta, tämä on aika mielenkiintoista.

  VastaaPoista
 4. :D :D :D Tänne kyllä kelpais toisinaan vaikka kirjavapukuinen vetelehtivä naamiohuvi-imettäjä (tai no muutenki, viihdearvon vuoksi ehkä just se), että sais äiti vähän vapaata.

  Poika ruvennut kieltäytymään pullosta, jiiiihaa :/ Neuvolasta totesivat tähän pulmaan "eihän sun tarvitse pulloa antaa, jos kerran maitoa tulee". Niin, kyllä äidin ilmiselvästi tulee ensimmäisen vuoden ajan 24/7 omistautua imettämiselle. Huoh! Luulisi, että parasta imetyksen tukea olisi yhdessä etsiä keinoja äidin jaksamiselle...

  Onneksi muksu on jo niin iso, että puurot ja nokkamukit voi ottaa kehiin. Tää tarttee nimittäin Omaa Aikaa.

  Sorry vuodatus!

  Aloitin muuten minäkin Ihmisen Osan. Paatoksellisuuden sijaan olen löytänyt siitä aimo annoksen humaaniutta, tykkään! Sitä kyllä kaivattaisiin demarien puolueohjelmaankin, IMO.

  VastaaPoista
 5. Se on ihana opus. Siinä mm. neuvotaan äitiä lepäämään synnytyksen jälkeen vuoteessa 6 viikkoa, jonka aikana ei saa tehdä mitään raskasta. Niinhän sen pitäisi olla vieläkin!

  Nopealla imettäjä-googletuksella päädyin lukemaan hämmentävän artikkelin Imetystukilista.netistä. Artikkeli käsitteli maidontuotannon uudelleenkäynnistämistä ja ns. adoptioimetystä. Artikkelissa annettiin neuvoja miten käynnistää maidontuotanto, jos esimerkiksi vauvan täti tai isoäiti haluaa imettää vauvaa. Tai jos haluaa imettää adoptiolasta. Tällä periaatteella tuo imettäjän ammatti olisi mahdollinen kenelle tahansa naiselle!

  Jotenkin tuo sukulaisimetys menee multa yli hilseen. Vieläkin on sellainen epäuskoinen irvistys täällä naamassa.

  VastaaPoista
 6. tata: muakin ihmetyttää, kun neuvoloissa niin usein paasataan siitä TÄYSimetyksestä. Jos mölöä ei tule enää tarpeeksi, se on varmasti parempi vaihtoehto antaa pullolla tai lusikalla korviketta/velliä/jotain muuta juoksevaa kuin pitää kersaa nälässä ja juosta itse puolihulluna ympäri asuntoa toinen tissi jatkuvasti ulkona heiluen... Kyllä, äidit tarvitsee myös omaa aikaa :D

  niin, ja demarithan on nykyään "rakkauden puolue"... katsotaan yltääkö hotakaisen uusimman sisältö näihin teemoihin. aloin just lukea sitä, mutta sitten ipana räjähti itkemään. uh.

  Liisa: hei nythän me kaikki voitais yhdessä perustaa luomumaidontuotantoyritys; tuotteemme sopivat myös heille jotka välttävät nelijalkaisisista peräisin olevia tuotteita. saataiskohan me vanhanen tukemaan tätä liikeideaa? Voisin laittaa Korhoselle meiliä saman tien :D

  VastaaPoista
 7. Joo! Laita hei meiliä menemään. Tää vois olla se the next big thing. Jos Jarmo ei lähde messiin, veikkaisin että demareiden puolella ainakin Mikael voi innostua tästä innovaatiosta.

  VastaaPoista
 8. Imettäjät on olleet enemmän sääntö kuin poikkeus aika lailla kautta Euroopan. Surullisimpia esimerkkejä ovat ne, jotka ovat joutuneet imettämään vain sen rahan takia ja samalla omaa lasta on syötetty sillä, mitä on sattunut olemaan kun maito on myytävä muualle. Positiivisimpia tarinoita ovat taas sitten ne, joilla on oikeasti riittänyt sitä maitoa yli oman tarpeen, ja joille on viety (korvausta vastaan) imetettäviksi esim. vastasyntyneitä, jotka ovat menettäneet äitinsä synnytyksessä (tai joiden äidit eivät ole jostain syystä onnistuneet imettämään).

  VastaaPoista
 9. eroottistakin olen aikuinen mies,ja haen imettäjää.
  jos on ylimääräistä herkkua olisin vapaaehtoinen imetettäväksi.
  olen lapeenrannan seudultaolen hoikka vaalea siisti mukava mies.
  jos on tarvetta,hyvin toimeentulevakin.
  ota yhteyttä.
  jorerima@netti.fi tai puhnr 0403206859 .
  kiitos.

  VastaaPoista

Mitä tuumaat?