Täällä Islannissa on täydellisyyttä hipova vanhempainvapaamalli. Äiti saa 3 kuukauden äitiysloman, isä 3 kuukauden isyysloman ja siihen päälle vanhemmat saavat 3 kuukauden vanhempainloman, jonka he saavat jakaa haluamallaan tavalla. Vanhempainvapaalla voidaan olla yhtäaikaa tai erikseen, eli vauva saa olla kotona tämän vapaan turvin 9 kk. Isä ei voi siirtää omaa kolmea kuukauttaan äidille. Eli jos isä ei jää lapsen kanssa kotiin, kolme kuukautta jää käyttämättä. Isä on ihan yhtä arvokas vauvanhoitaja kuin äitikin. Jos mies ei halua hoitaa omaa skidiään himassa kolmea kuukautta, ei sitä mahdollisuutta voi tyrkätä äidille. Isien on siis "pakko" jäädä kotiin.
3+3+3-mallin turvin sekä isä että äiti jäävät kotiin hoitamaan vauvaa, molemmat vähintään kolmeksi kuukaudeksi. Islannissa ei juuri näe urastaan lasten vuoksi luopuneita kotiäitejä, koska molemmille vanhemmille tulee taukoa töistä vauvan takia. Työnantajalle on aivan yhtä suuri riski palkata 30-vuotias nainen kuin 30-vuotias mies. Nuoria naisia ei dissata työmarkkinoilla.
Kaikki työssäkäyvät maksavat palkastaan pienen osan vanhempainvapaarahastoon, josta korvaukset maksetaan. On aivan sama, saako työntekijä lapsia vai ei, sen palkasta työnantaja maksaa joka tapauksessa muiden sosiaalimaksujen ohessa prosentit vanhempainvapaakassaan. Eli koko kansa osallistuu vanhemmuuden kustannuksiin, eivät pelkästään naisvaltaisten alojen työnantajat. Vauvan tekoon kun tarvitaan sen pinpin lisäksi myös pimppeli!
En ole tavannut yhtäkään islantilaismiestä, joka ei olisi jäänyt vanhempainvapaalle. Monet (sekä miehet että naiset) ovat myöntäneet, että 3+3+3-malli on parasta, mitä Islannissa on tehty sukupuolten välisen tasa-arvon eteen. Nuoria naisia ei diskriminoida työmarkkinoilla, äitiys- ja isyyslomalle jääminen on luonnollista, ei "katastrofi" ja mikä tärkeintä: myös isät pääsevät/joutuvat osallistumaan lapsen hoiton täysillä jo silloin vauvaikäisenä.
Onhan täälläkin toki pösilöitä, jotka käyttävät systeemiä hyväkseen: miehet muka jäävät isyyslomalle ja nostavat isyyspäivärahaa, mutta samalla ovat poissa kotoa ja tekevät "pimeänä" töitä, joista työnantaja maksaa heille palkan vasta vanhempainvapaakauden jälkeen. Mutta näitä kikkailijoita on kuitenkin murto-osa tuen saajista.
Suomessa meininki on vähän eri: äiti saa selkäesti pidemmältä ajalta tukea kotona ollessaan kuin isä. Toisaalta Suoemssa äiti voi olla kotona pidempään kuin täällä: Islannissa ei tunneta esim. hoitovapaita. 9 kk ikäinen lapsi laitetaan dagmammalle, isovanhemmille tai päiväkotiin. Tai sitten äiti tai isä jää palkatta ja tuetta kotiin ennen tarhaan menoa.
Totta kai tämä Islannin pankkikriisiskeida, maan köyhtyminen ja sitä kautta julkisen talouden säästötoimenpiteet varmasti vaikuttavat myös näihin vanhempainvapaakorvauksiin. Tällä hetkellä vanhempainvapaakaudelta maksetaan 80 % kuukasipalkasta. Toivottavasti systeemiä ei tulla romuuttamaan.
Suomessakin tätä Islannin-mallia on ihmetelty ja pyöritelty, mutta jostain syystä jengi (työmarkkinaosapuolet ja hallitus) ei ole vienyt asiaa idean pyörittelyä pidemmälle. Harmi.Tunnisteet: kotityöt, sukupuoli, vauvan huolto, yhteiskunta ja perinnepöperöt