Kamala kätilö

Kävin kätilöllä koplattavana toissapäivänä, eli tilastotietoa on taas saatavilla: painoa 66 kg, raskausviikko 26 (muistin että se oli 29!) ja verenpaine hyvä. Kätilö ihmetteli, olenko laihtunut, kun painoa on tullut lisää vain viisi kiloa raskauden alusta. Kehotti syömään enemmän. Mutta kun en pysty, olen koko ajan ihan täynnä, totaaliähkyssä.

Olen käynyt kättelemässä kätilöä nyt kolme kertaa. Kaksi viimeisintä kertaa ovat olleet ihan ookoo, sillä laitoin ensimmäisen kätilön vaihtoon heti ensitapaamisen jälkeen. Ensimmäisen kätilön muistaminen saa edelleen näppyjä pintaan – ja kun luette miksi, ette tekään ihmettele.

Referaatti viime elokuun puolivälistä:

Istun terveyskeskuksen odotushuoneessa yksin. Mies on työmatkalla. Aikaa varatessani vastaanottoapulainen lupasi minulle englanninkielentaitoisen kätilön. Jännittää. Ihan kuin olisin menossa työhaastatteluun!

Miksi juuri teistä pitäisi tulla äiti? – Voi luoja, ei aavistustakaan.

Voisitteko kertoa kokemuksistanne vastaavista tehtävistä? – Olen nähnyt vauvoja telkkarissa.

Onko teillä jotain kysyttävää avoimena olevaan paikkaan liittyen? – Itse asiassa on. Onko tässä irtisanomisaikaa?

Koitan jotenkin koota itseni, kun kätilö tulee kutsumaan minua nimeltä. Käsi ojossa ja vähän etukenossa rynnistän kätilöä kohti (pitää antaa hyvä ensivaikutelma). Mutta kätilöpä ei kättele vaan kääntyy kannoillaan ja käskee minua seuraamaan perässä. Koitan laittaa ojossa olleen käden huolettoman oloisena taskuun, mutta se on täynnä räkäpaperia. No niin, tämähän alkaa hyvin.

Istun mammaa vastapäätä, koitan vähän hymyillä, mutta se taitaa näyttää irvistykseltä. Matami menee suoraan asiaan – omalla kotikielellään. Nimi, sosiaaliturvatunnus, uskontokunta, siviilisääty, onko tehty abortteja, mones raskaus jne.

Koitan saada hänet puhumaan englantia. Ändää, joor ---öööh---- neim... Alakoululainekin puhuu parempaa englantia! Perkeleen vastaanottoapulainen.

Mamma hakkaa tietokonetta, kirjoittaa välillä jotain papereihinsa. Mutta ei katsokaan minuun. Sitten hän alkaa kysellä miehestäni.  ”Tehän asutte eri osoitteissa, ettekä ole naimisissa!”

Ei olla naimisissa ei. Eri osoite johtuu siitä, että miehen kirjat ovat muuton takia edelleen vanhassa osoitteessa. Tiedon pitäisi kyllä päivittyä rekistereihin minä päivänä hyvänsä.

Kätilö vilkaisee minua kulmiensa alta ja toteaa ääni naristen, että minähän olen ulkomaalainen. Enkä ole asunut tässä maassa vielä puolta vuotta, minun pitää maksaa tästä kaikesta hoidosta markkinahinta! Ja se on kuulemma todella kallista.

Tiedän, että minun ei tarvitse maksaa yhtään mitään. Minulla on Kelan E-lomakkeita laukku täynnä ja EEA-maasta toiseen muuttava pääsee suoraan kohdemaan sosiaaliturvajärjestelmään, jos lähtömaasta on hankittu oikeat todistukset. Mamman mielestä se ei kuitenkaan riitä. No voi perkele.

Sanon kätilölle suoraan, että olen kyllä selvittänyt asiat ja lukenut tämän lain ja että otan suurlähetystöön yhteyttä tämän tapaamisen jälkeen ja he voivat vielä varmistaa asian sinulle henkilökohtaisesti. Ilmeisesti suurlähetystön mainitseminen saa akan suun tukkoon.

Tunnelma on sata astetta miinuksella, kun hän alkaa kysellä raskaudesta. ”Oliko suunniteltu lapsi”. No ei ollut, vastaan. Ei olisi kannattanut olla rehellinen, sillä lämpötila huoneessa laski 20 astetta lisää.

”Ai etkö sitten halua pitää tätä?”, hän kysyy.

No jos olen tullut tänne äitiyspolille asti enkä mennyt sairaalaan aborttipaperit kourassa, niin mitäs luulet? Tyydyn kuitenkin sanomaan vain, että joo kyllä me halutaan.

(Kätilö ei tosin vieläkään usko, että lapsen isä on mukana projektissa millään tavalla, hän antaa kaikin tavoin olettaa, että se on vain keksimäni hurja peitetarina päästäkseni luikertelemaan sisään paikalliseen sosiaaliturvasysteemiin.)

Kätilö iskee pöytään 50-sivuisen odottajan oppaan, joka on kirjoitettu maan omalla kielellä. Sitä ei kuulemma ole saatavilla englanniksi. Tai esimerkiksi ruotsiksi, tai millään muullakaan kielellä. Hymyillen veikeästi hän kehottaa miestäni kääntämään sen minulle.

Sitten hän kehottaa minua kysymään mieltäni askarruttavia asioita.

– Onko jotain, mitä en saa syödä?

Ei ole.

– Siis eikö esimerkiksi raaka kala ole pahasta?

No totta kai on, ei sitä saa syödä.

(HALOO!!!)

– Voinko harrastaa urheilua normaaliin tapaan?

Valitse itse, se on sinusta kiinni.

– Siis onko potkunyrkkeily ookoo kolmannella kuulla? (En oikeasti harrasta potkunyrkkeilyä, mutta oli pakko kysyä)

– Se sinun täytyy päättää itse.

Jne.

Päätin kysyä vielä yhden kysymyksen, ihan vaan kokeilumielessä.

– Jos pelkää synnytystä ihan kamalasti, voiko tässä maassa saada keisarinleikkauksen?

No ei todellakaan voi. Ei tämä mikään Amerikka ole!!

 



Jaahas. Lopetan kyselemisen ja päätän lähteä kotiin. Sanoi kiitos näkemiin ja lyön oven takanani kiinni. Yksikään työhaastattelu ei ole saanut minua yhtä uupuneeseen tilaan. Itkin kotona seuraavat kolme päivää ja kidutin kätilöä mielikuvissani (auttoi muuten). Poikaystäväni kävi tapaamassa matamin esimiestä palattuaan työmatkalta ja referoi tapahtumat sanatarkasti. Seuraa tietysti anteeksipyytelyjä ja pahoitteluja. Saan uuden kätilön, joka on ihan mukiinmenevä tapaus.

Onko teillä muilla kauhukokemuksia kätilöistä?

 



*Kirjatärppi*

Ensimmäinen kätilöni toi mieleeni Stephen Kingin luoman Annie-hahmon. En ole koskaan ollut suuri King-fani, mutta Piina osui ja upposi luettuani sen kymmenisen vuotta sitten. Niille, joille kirja ei ole tuttu, kerrottakoon juonesta seuraavaa:

Piina kertoo auto-onnettomuuteen joutuneesta kuuluisasta kirjailijasta Paulista, joka lojuu loukkaantuneena tien varressa. Tien varrelta hänet korjaa kotiinsa paranemaan entinen sairaanhoitaja Annie, jolla viiraa pahasti päässä. Annie rakastaa kirjailijamiehen luomaa romaanisarjaa yli kaiken. Uusimmasa kirjassaan hän on kuitenkin tappanut teostensa päähenkilön. Paulin on siis kirjoitettava Annielle uusi teos, jossa päähenkilö herää kuolleista. Tai muuten alkaa kirves heilua…

[caption id="attachment_87" align="alignnone" width="200" caption="Stephen Kingin Piina. Sopivaa yöluettavaa kaikille sairaanhoitaja- ja kätilökammoisille."]Piina[/caption]

Tunnisteet: , , ,