Niinkin yksinkertaiset asiat kuin syöminen ja juominen ovat saaneet raskausaikana pääni pyörälle. Syömiseen ja juomiseen liittyvät säännöt ja rajoitukset tuntuvat olevan kovin kulttuurisidonnaisia ja keskenään ristiriitaisia. Ohjeiden sisältö sitä paitsi vaihtelee huomattavasti sen mukaan, antaako neuvon oma lääkäriystävä vai oma kätilö.
Suomessa neuvoloiden alkoholilinja on tiukka: ei alkoholia raskauden aikana. Ranskassa työmatkalla asiakas – itsekin äiti – tarjosi ruoan kanssa kotitekoista, yli 15-prosenttista viiniä. Kieltäydyin kohteliaasti vedoten raskauteeni. ”Heeh, yksi lasillinen (se oli muuten ISO lasillinen) on ihan hyvä, vasta toinen aiheuttaa ongelmia”, tämä hekotteli. Suomalainen lääkärituttavani sanoi, että on ihan terveellistä juoda kohtuullisesti, lasi viiniä ruoan kanssa pari kertaa viikossa. ”Sanon tämän sinulle kaverina, en lääkärinä.” Vastaanotolla lääkäri ei voisi koskaan kuulemma sanoa moista. Joillekin äideille kun kohtuullinen käyttö tarkoittaa vähän muuta kuin kaksi kertaa 12 senttiä viiniä.
Toinenkin suomalaislääkäriystäväni totesi, että viinin nauttiminen kolmannen raskauskuukauden jälkeen silloin tällöin on ihan vaaratonta. Kaljankin voi kuulemma ottaa, pari kolme annosta viikossa. Mutta vahvoja ei kannata maistella.
Mitä tässä nyt pitäisi uskoa? Oma kätilöni sanoo ehdottoman EIn yhdellekin viinilasilliselle. Toisaalta sama henkilö kehotti minua lopettamaan punttisalilla harjoittelun – kävelylenkit ovat ok, mutta ei kevyt painojen nostelu. En uskonut, vaan käyn edelleen kevyesti treenaamassa kuntosalilla.
Tein omat johtopäätökseni ja juon silloin kun eniten tekee mieli, yhteensä noin kaksi lasia viiniä viikossa. Ei ole tullut huono omatunto. Mieheni ei tosin pidä tästä yhtään. Varsinkaan, jos seurueessa on meidän kahden lisäksemme muita ihmisiä. Häntä jännittää, mitä ulkopuoliset ajattelevat, kun näkevät minut viinilasi kädessä. ”Ei ne tunne sun juomatapoja, ehkä ne luulee että sä juot usein.” Nipistän häntä yleensä tässä vaiheessa takapuolesta ja totean, että eivätköhän ystäväni tiedä, mitä juon ja kuinka usein. Ja vieraiden mielipiteistä en välitä. Jos joku kysyy, niin kerron kyllä. Mutta en ala joka kerta viinihuikkaa ottaessani selittämään naapuriseurueelle, että ”en minä oikeasti juo kuin tämän yhden puolikkaan lasillisen”. Se jos mikä kuulostaisi epäilyttävältä.
Toinen asia on ruoka. Raaka kala, maksa ja sisäelimet ovat helppoja no-no-ruokia, samoin homejuusto. Mutta entäs muut pehmeät juustot? ”Jos se on pastöroitua suomalaista juustoa, sitä on turvallista syödä”, sanotaan Suomessa. Samaa hokevat nykyisen kotimaani neuvolantädit ”Paikallinen pastöroitu juusto on turvallista.” Kuulostaa ihan paikallisten MTK:iden propagandalta, sanon minä. Samaan sarjaan survoontuu Valion terveydellä ratsastavat ällöttävät maitokampanjat. Pitäkää maitonne. Aikuinen ihminen ei tarvitse neljää lasia maitoa päivässä.
Ratkaisin juusto-ongelman syömällä kaikkia juustoja paitsi homejuustoja. Vuohenjuustoa syön vähän, silloin tällöin. Brietäkin joskus palan tai kaksi, jos sitä on tarjolla. Samoin mozzarellaa. Raskauden alkuaikoina - aikaa ennen raskaustestiä - söin sushiaterian ja vedin ihan hervottomat perskännit, pahimmat ikinä. Siitä tuli kyllä vähän huono omatunto kun sain tietää raskaudestani. Ultrassa on kuitenkin näyttänyt siltä, että kaverilla on kaikki raajat kiinni ruhossa ja sydän lyö normaalisti.
Ai niin, Espanjassa raskaana olevat äidit vetävät tyytyväisenä medium-pihvejä. Heidän ohjeensa on minusta ihanan konkreettinen: ”Niin kauan kuin veri ei lainehdi lautasella, olet turvassa.”
*Kirjatärpit*
Barack Obaman 1990-luvulla kirjoittama ja tänä vuonna suomennettu Unelmia isältäni (Dreams from My Father) on mieletön lukukokemus. Kirjassa Obama pohtii omaa identiteettiään, yhteisöään ja tarkoitusta elämälleen. Kirjan luettuani olin entistäkin varmempi siitä, että miehen älykkyys ei ole vain raskaan pr-koneiston luoma mielikuva. Kun noista oloista on ponnistanut Yhdysvaltojen presidentiksi, täytyy henkilön olla erityisen erityinen.
Tunnisteet: jääkaapissa, minä odotan, raskaus