Ajatuksia työelämästä - vastauksia kysymyksiinne

Kysyitte työelämästä, minä vastasin. Näihin teidän Instagramin kautta laittamiin kysymyksiin oli tosi hauskaa vastata. Ihan loistavaa välitekemistä kässärinkirjoitustyöhön. Pitkän tekstin kirjoittaminen on pidemmän päälle nimittäin aika uuvuttavaa puuhaa. Siitä on hyvä pitää välillä taukoa ja kirjoittaa jotain ihan muuta. Siispä nyt asiaan, sanoi kirjanpitäjä päivää ennen osavuosikatsausta.


Kerro nyt ens alkuun, mitä kaikkea teet työksesi?
Tässä lista nopeasti mieleentulevista työjutuista:
Kirjoitan lehtijuttuja
Konseptoin asiakaslehden/-lehtiä
Toimituspäällikön työt
Sisällöntuottajan työt someen
Applikaatioihin sisällöntuotanto
Some-vaikuttajana tekemäni työt (eli lähinnä oma blogi ja instagram)
Matkanjohtaja
Matkasuunnittelija
Matkojen varauspalvelu
Mainoskirjoittajan työt erilaisiin mainosmatskuihin (copywriting)
Kirjojen kirjoittaminen
Podcastin tekeminen
Kässäreiden kommentointi
Mentorointi
Luennot/koulutukset
Kuvausjärjestelytyöt (mainoselokuvat, tv-sarjat ym.)
Pienyritysten liiketoiminnankehitysprojektit (huh, vain suomen kielessä voi olla näin ihania yhdyssanoja)

Käytätkö alihankkijoita?
Kyllä, usein. En pysty itse tekemään kaikkea mitä minulta ostetaan ja asiakkaatkin tietävät tämän. He myös tietävät, että minulla on hyvä yhteistyöverkosto, jonka avulla pystyn toimittamaan isompia kokonaispaketteja.



Onko yrityksesi Islannissa vai Suomessa?
Islannissa. Perustin sen melkein heti laavakökkäreelle muuton jälkeen. Aluksi tein jonkun aikaa töitä ns. freelanceverokortilla eli oman sosiaaliturvatunnuksen kautta. Suuri osa yhtiöni yhtiöni tuloista tulee suomalaisilta asikkailta, eli olen siis palvelujen vientibisneksessä :-)

Minkälaisia asiakkaita sinulla on Islannissa?
Muutama pieni it- ja viestintäalan yritys (satunnaisia), muutama matkailualan yritys ja satunnaisia muita organisaatioita (kirjastoja ym.)

Miltä eri työt näyttävät prosentteina - kuinka paljon teet mitäkin?
Teen erilaisia projekteja melko vuodenaikasidonnaisesti. Kesällä suurin osa myynnistä tulee matkailun parista (matkasuunnittelut, hevosreissut, privaattiopastukset, työprojekteihin liittyvät matkajärjestelyt, varauspalvelut jne.). Lomakauden ulkopuolella rahaa tulee eniten viestintäalan töistä eli konseptisuunnittelusta, sisällöntuotannosta erilaisten yritysten kanaviin, luennoista/koulutuksista ja pienimuotoisista liiketoiminnankehitysprojekteista. Kirjailijantyöstä tulee noin kymmenesosa vuosituloista ja niin sanotuista vaikuttajatöistä eli kaupallisista yhteistöitä blogissa ja instagramin puolella tulee noin viidennes vuoden kokonaismyynnistä.

Edellisten päälle tulevat epäsäännölliset tulonlähteet kuten apurahat, mutta ne ovat henkilökohtaisia eivätkä liity yritykseni toimintaan.

Miten paljon teet töitä islantilaisille asiakkaille?
Aika vähän. Noin viisi prosenttia myynneistä tulee Islannista. Islannissa maksetaan esim. vaikuttajayhteistyöstä niin pieniä summia (pieni markkina, ymmärrettävää), että en ole vaivautunut edes vakavasti harkitsemaan. Tyyliin 50-100 euroa kaupallisesta yhteistyöpostauksesta Instagrammissa on ihan naurettavan vähän. Sehän menisi jo pelkkiin proikkarointikustannuksiin ja laskutuskuluihin.



Mistä saat töitä? Käytätkö jotain välityspaikkaa?
Tällä hetkellä noin 90 % myynnistä tulee inboundina eli asiakkaat ottavat minuun yhteyttä halutessaan jotain. Osa asiakassuhteista on jopa 15 vuoden takaa, osa hieman uudempia. Vanhat asiakkuudet ovat mahtavia: se kertoo siitä, että asiakkaat ovat tyytyväisiä. Suositusten ja tuttujen kautta joka vuosi tulee 5-20  uutta asiakasta, mikä on hieno juttu sekin. Teen aktiivista myyntityötä välillä lähinnä lehtijuttuihin ja kaupallisiin some-yhteistöihin liittyen, mutta en kovin usein. Ainahan tilanne ei tietenkään ole ollut tällainen: yrittäjävuosieni alussa tein aktiivista myyntiä paljon enemmän.

Miten raha liikkuu podcasteissa? Kun niitä voi kuitenkin kuunnella ilmaiseksi ilman mainontaa.
Tällä kysymyksellä pääsikin suoraan erään ongelman ytimeen! Podcasteja on mahtava tehdä, olen oppinut Unelmaduunarit-podcastin kautta paljon, se on tuonut uusia kontakteja ja jaada-jaada-jaada. Rahanteko ei ole kuitenkaan ole ollut helppoa tai edes haastavaa. Esimmäisestä Unelmaduunarit-kaudesta saimme laskutettavaa; yhteistyökumppaneiksi ensimmäisiin jaksoihin lähti Fazer, Akava ja BookBeat. Hankimme mainostajat itse. Seuraavien kausien kanssa minä ja Hanne emme ole ehtineet itse tehdä niin paljoa myyntityötä, eikä muiden tekemä mediamyynti ole ikävä kyllä toiminut odotusten mukaan. Mainostajia on ollut todella vähän.

Kakkoskauteen saimme yhden muutaman tuhannen euron suuruisen apurahan, joka auttoi meitä podcastin tekemisessä. Nyt kolmannelle kaudelle - jonka uusin ja älyttömän kiinnostava jakso ilmestyi juuri - mainostajia tipahteli vähän.

Syitä on varmasti monia. Podcasteja on paljon. Muutama on kasvanut todella isoksi ja saanut hyvin mukaan mainostajia. Keskisuurilla podeilla on mennyt vähän kehnommin. Ehkä mediamyyntimme ei ole toiminut kovin tehokkaasti. Ehkä emme ole olleet tarpeeksi kiinnostavia mainostajien mielestä. Kuka tietää.

Tätä voisi tehdä "ilmaiseksi" ihan vain brändinrakennusmielessä, jos se ei veisi niin paljoa aikaa. Yhden jakson äänityksiin menee helposti parituntinen ja kaikenlaiseen valmistelutyöhön yksi kokonainen työpäivä. Se on ikävä kyllä liikaa. Eikä kieli poskella tekeminen kiinnosta.

Mottoni on, että jos joku työ ei kannata taloudellisesti, sitä ei kannata tehdä. Pidän mieluummin vapaata tai otan enemmän sellaisia kivoja töitä, joista saa myös pätäkkää. Joten saattaapi olla, että Unelmaduunarit-podcast päättyy tältä erää tähän kesään.



Musta tuntuu, että teet kokoajan kaikkea kivaa. Millaisia varjopäiviä sun työssä on?
Kyllä niitäkin riittää. Välillä vituttaa eniten se, että joku tekninen asia ei toimi. Ei ole it-tukea mihin soittaa, vaan joudun järjestämään asiat itse ostopalvelun kautta ja se vie aikaa. Joskus joitakin asioita on vain pakko hoitaa, vaikka on ikäänkuin lomalla tai varattuna toisaalla. Sekin välillä riepoo, että tekisi mieli tehdä vaikka mitä, mutta on pakko kuitenkin jatkuvasti miettiä omaa työaikaansa investointina: kaikkeen haluamaansa ei voi laittaa aikaa vaan ainoastaan niihin asioihin, jotka kannattavat. Lisäksi sekin aiheuttaa harmia, että kaikki lainsäädännölliset uudistukset koskien omia aloja, pitää omaksua ja huomioida itse, ettei joudu vahingossa ongelmiin. Kysyn välillä neuvoa juristeilta, mutta vain erityisen kinkkisissä tapauksissa.

Päähuolenaiheeni on kuitenkin toisaalla. Tässä näin: suuri työn määrä ei stressaa vaan se, että niitä töitä ei pääse syystä tai toisesta tekemään.



Ootko aina halunnu yrittäjäksi? Yrittäjyys kiinnostaisi, mutta en tiedä riittääkö rohkeus koskaan.
En todellakaan halunnut. Vaan nimenomaan halusin tehdä ihan mitä tahansa mutta en olla yrittäjä. Vanhempieni firma - kuten tuhannet muut firmat - meni 1990-luvun lamassa konkurssiin ja siitä alkoi kamala taloudellinen alamäki. Niiden kokemusten marinoimana päätin, että tuohon kyytiin en kyllä koskaan lähde.

Noh, aikaa kului ja kauppiksessa opiskelut etenivät. Aloin tajuta kannattavuuslaskelmia ja sitä, miten talous toimii ja millaiset yrityksen pärjäävät. Aloin tehdä freelancer-keikkaa opiskeluaikoina ja tajusin pian, että saan muuten paljon varmemmin töitä, enemmän rahaa ja paljon enemmän itseäni kiinnostavia työtehtäviä perustamalla y-tunnuksen kuin menemällä palkkatöihin aloittelijanpalkalla johonkin viestintäalan yritykseen. Minusta tuli yrittäjä siis ihan vahingossa ja ainoa alkuinvestointini oli kannettava iBook-tietokone ja PRH:n perimä toiminimen rekisteröimismaksu. Ensimmäisen firmani nimi oli Räiskäle.

Kirjan kirjoittamisesta olisi mukavaa kuulla enemmän.
Täällä blogissa on muuten aiheesta ihan oma postaus.  Eli: mistä kaikesta kirjailijantyöni tulot koostuvat? Kirjoitan yhtä kirjaa aiheesta ja laajuudesta riippuen aktiivisesti noin 1-2 kuukautta ja hajanaisia päiviä ja viikkoja sekä suunnitteluvaiheessa, taustatöitä tehdessä ja käsikirjoitusta editoidessa. Yleensä työpöydälläni on jatkuvasti yksi keskeneräinen kirja ja tällä hetkellä se on Unelmahommissa-kirjan jatko-osa. 

Kuinka päästä irti itselle tärkeistä työjutuista, jotka eivät tuota?
Täytyy tehdä päätöskriteerit (kuinka paljon rahaa on ehdoton minimi mitä pitää saada ja kuinka pitkään matalia korvauksia voi jossakin työprojektissa sietää ja mistä syystä), tehdä päätös ja jos päätös on se, että tämä työ ei kannata pitää kertoa asiakkaalle suoraan, että enää en voi ikävä kyllä jatkaa. On hyvä kertoa arvostamansa yritystä ja sen toimintaa, mutta myöntää suoraan että ei pysty enää itse jatkossa toimittamaan palveluja, koska kiirettä pitää ja korvaustaso on liian matala verrattuna muihin töihin.



Onko sulla vuosikelloa käytössä, kun teet erilaisia töitä? Kuinka työsi jakautuvat vuodenaikojen mukaan ja milloin pidät yleensä lomaa?
Tätä hieman avasinkin jo tuolla ylempänä. Lomasta tosin vielä muutama sana. Pidän aika pieniä ja lyhyitä lomia. Noin viikko kerrallaan täyslomaa on osoittautunut minulle hyväksi rytmiksi. Sinä aikana ehdin rauhoittua ja ajatella muita asioita, keskittyä itseeni ja perheeseen ja kaikkeen muuhun oikeasti tärkeään. Pidän paljon myös sellaisia lomia, jolloin työskentelen esimerkiksi pari tuntia päivässä ja pidän loppupäivän lomaa. Tuollainen kevyttyöskentely sopii minulle myös hyvin ja olen kokenut sen aika rentouttavaksi. Tällä hetkellä rytmi on juuri sellainen. Kun lapset ovat kylvyssä, leikkimässä, isänsä kanssa ulkona, minä otan pienen lasin valkkaria ja palan työpäivää.

Miten kuvailisit työidentiteettiäsi ja miten se on mahdollisesti muuttunut valmistumisesta tähän päivään? 
Tämän kysymyksen esitti sosiaalipsykologi  :D Yritän vastata. Alkuaikoina koin olevani kiireapulainen. Nappailin koppeja siellä, missä apua tarvittiin. Oikoluin, kirjoitin, haastattelin, soittelin toimituksiin juttuvinkkejä tarjoten omissa tai asiakkaan nimissä ja editoin superpuuduttavia ja tautisen pitkiä excel-taulukkoja. Nykyään en ota enää koppeja kiireapulaisena, vaan koen olevani terävä ja nopea asiantuntija, joka pystyy omaksumaan asiakkaan tarpeet, brändin ja puhetyylin nopeasti. Nykyään tuotan arvoa ja olen arvokas lisä, en vain "jeesi".  Se näkyy myös palkkiotasossani: tuntilaskutukseni on noin viisinkertaistunut aloitusajoista.

Kuvat: Dorit Salutskij

Tunnisteet: , , ,