Miksi en luota Tripadvisoriin

Pari sanaa siitä, miksi en matkaillessa luota Tripadvisoriin, Booking.comin tähtiluokituksiin tai mihinkään muuhunkaan "suuren yleisön" antamaan keskiarvoarvioon. En luota keskiarvoihmiseen.


En luota keskiarvoihmiseen siitä yksinkertaisesta syystä, että keskiarvoihmistä ei ole olemassa. Yleinen mielipide harvoin on yksi yhteen oman mielipiteeni tai kenenkään muun mielipiteen kanssa.

Yksinkertainen esimerkki. Joku rakastaa pehmeitä sänkyjä. Hotelli, jossa on ekstralölleröt patjat, saa löllöjen patjojen ystäviltä 9 pistettä kymmenestä. Minä taas en voi sietää pehmeitä sänkyjä. Yhdeksän pisteen hotelli on minulle täysi painajainen, siis uneton yö.

Ravintola-asiakkaista osa fanittaa pieniä jaettavia annoksia. Minä taas en ravintolassa syödessäni tykkää siitä, että joudun laskemaan ovatko kaikki saaneet jo yhden retiisin saati siitä, että joudun kestämään sen epäreiluuden että joku muu söi vahingossa minun retiisit. Minä saattaisin antaa ravintolalle yhden tähden, joku toinen kymmenen. Lopputulos on taskulämmin keskiarvo, joka ei kerro totuudesta hiekanmurusta enempää.

Seuraavaksi pari esimerkkiä omilta matkoilta, jolloin olen sortunut uskomaan yleisöarvioita. Ja pettynyt.



Tokion matkaa suunnitellessani etsin teppanyaki-ravintolaa hotellimme lähistöltä. Googlasin ja googlasin, mutta löysin vain arviot Tripadvisorista. Hmm. Pitäisiköhän varata, mietiskelin. Neljä tähteä ja risat päälle... Missään muualla ravintolasta ei ollut arvioita. Otin riskin ja varasin pöydän. Ja tottakai siinä kävi niin kuten vähän osasinkin odottaa: petyin. Se oli ainoa ravintola koko reissumme aikana, jossa ruoan taso ei vastannut hintaa, ja elämys oli yhdellä sanalla kuvailtuna "rosso".

Olimme pari päivää puolison kanssa Pietarissa (matkarapsajuttu tulee blogiin vähän myöhemmin). Halusin mahdollisimman mutkattoman siirtymän juna-asemalta hotellille, joten etsin Google mapsin avulla juna-asemalta alle 30 minuutin kävelymatkan päässä olevia hotelleja. Löytyikin yksi Booking-varauspalvelussa 9 pistettä saanut paikka. Ja vielä edullinenkin: 2 hh vain 60 euroa yö ja aamiainen kuului hintaan. Bookingissa moni oli jättänyt kehuja ystävällisestä palvelusta ja kivasta majapaikasta. Muita arvosteluja en löytänyt, mutta tein kuitenkin varauksen. Olihan se nyt kuitenkin saanut yli 9 pistettä kymmenestä.

Käykääpäs huviksenne katsomassa Bookingin ilmoituksessa, millaisilla kuvilla kyseistä majapaikkaa kuvaillaan. Nättejä puutarhakuvia, eh? Tässä on totuus:



En odottanut tällä hinnalla luksusta tai edes erityisen mukavaa hotellia, vaan tärkeintä oli sijainti. Mutta tämä paikka oli kyllä aika kaamea. En ymmärrä, kuka on voinut antaa hotellille kiitettävän arvosanan? Sukulaiset? Maksetut arvioijat? Mitä ihmettä.

Hotellin sängyt olivat hirveän vanhat, kuluneet ja notkolla. Aamiainen oli kuppi kädenlämpöistä kahvia ja mikrossa lämmitetty munakas. Äänieristys oli olematon ja vessapaperi loppui kesken pari kertaa. Hotellin aula oli pölyinen ja täynnä rojua.

Yhdeksän pistettä? Keskiarvoihmisen mielipide.

Kun haluan suosituksia hotelleista, matkakohteista, harrastuksista, ruokapaikoista tai ihan mistä tahansa, minä luotan siihen, kun joku henkilö kertoo asiasta omana itsenään. Kun tiedän, minkälaisesta ihmisestä on kyse, pystyn samastumaan hänen arvioonsa paljon paremmin.

Mielestäni parasta suunnitteluapua ennen matkalle lähtöä saa lukemalla matkablogeja (muutamia omista suosikeistani ovat esimerkiksi Veera Bianca, Matkakuume, Walleni.us, Cocoa etsimässä), matkalehtien tekemiä juttuja (Mondo on Suomessa laadukkain vain matkailuun erikoistunut lehti) ja kuuntelemalla kaverien suosituksia (Project Mama -blogin matkavinkkijutut osuvat aina kohdalle). Ja tästä pääseekin hauskalla aasinsillalla myös siihen omaan matkailumediaan: Tripsteriin. Meillähän on siis matkaopaskirjasarja, matkailuapplikaatio ja verkko-oppaita kymmenistä eri kohteista.



Tripsterin ylläpitämisessä yksi kaikkein työläimpiä asioita on hyvän sisällön luominen. Tripadvisorin "sisällön" luovat random-ihmiset (+ maksetut arvioijat). Lopputulos on satojen ihmisten ajatuksista syntynyt keskiarvo. Tripsterissä sisällön luovat ne, jotka oikeasti tuntevat kohteen ja tietävät, mikä siellä on erityisen kivaa, erityistä ja miksi. Tripadvisor on eittämättä paaaaaljon kannattavampi bisnes, koska sisällön synnyttämiseen ei mene rahaa, vaan se syntyy itsestään käyttäjien kautta. Yritys voi keskittyä mainosmyyntiin ja matkailupalvelujen välittämiseen eli siis rahan tekemiseen. Meillä rahallinen kasvu on luonnollisesti hyvin paljon hitaampaa, koska ensin pitää luoda sisällöt ja vasta sitten se rahavirta. Olisin todella mielelläni Tripsadvisorin osakkeenomistaja ja käärisin rahat – mutta palvelun käyttäjäksi en kyllä enää aio.

Olen nyt vuoden aikana antanut kaksi kertaa periksi näille suuren yleisön reittausarvioille ja olen joutunut pettymään reissuilla tasan kaksi kertaa.

Keskiarvoihmisen mielipide ei kiinnosta minua, koska keskiarvoihmistä ei ole olemassa.

Tunnisteet: , ,