Luonnonkosmetiikka anti-age ja ihonhoidon turhakkeet


Kaupallisessa yhteistyössä Biodelly ja SBM Kipinä 

Luonnonkosmetiikka ja anti-age, oikeasti tehokas ryppyvoide ja turhat kosmetiikkahankinnat. Jos on kuin minä, joka tykkää että kaapissa on mahdollisimman vähän – mutta toimivia eikä älyttömän kalliita – ihonhoitotuotteita, mitkä purkit kannattaa jättää ostamatta? Mitkä tuotteet ovat välttämättömiä? Entä onko tuotteita, joita ei edes kannata käyttää, koska niistä on enemmän haittaa kuin hyötyä? Kyllähän niitäkin on. 

Selvittelin hieman.


Biodelly-yhteistyön käynnistyttyä viime vuonna  olen alkanut saada teiltä aika usein kysymyksiä kuivan ihon hoidosta ja tuotekokemuksistani. Tosi moni on kehunut luonnonkosmetiikan Lue-kasvoseerumia, joka on oma luottotuotteeni ja näkynyt täällä blogissakin usein. Kirjamessuilla entuudestaan tuntematon ikäiseni nainen koputti olalle ja pahoitteli että tämä asia ei nyt millään lailla liity kirjoihin, mutta että kiitos sen edullisen seerumin esittelystä, se on pelastanut kuivan ihoni. Vou! 

Koska tämä aihe tuntuu kiinnostavan ja huomaan, että omat ihonhoitorutiinit ovat muuttuneet ja sen myötä yleisilmeeni on nykyään piirun verran freesimpi (näin väitän ainakin), päätin tehdä aiheesta yhden superkattavan postauksen. Tämän tässä näin. Kiireisille tiedoksi: juttu on todella pitkä. Palaa tekstin pariin myöhemmin, jos et nyt ehdi lukea kaikkea. Olen nimittäin yrittänyt kasata tähän mahdollisimman paljon tietoa kuivan ihon ihonhoitorutiineista (olen itse kuivaihoinen eli kutisevaa ja ryppyyntyvää sorttia, siksi tämä aihe on itselleni tärkeä) ja luonnonkosmetiikkavaihtoehdoista. Omien tiedonhakujen lisäksi haastattelin juttua varten Biodellyn omistajaa Tanja Kipinoista, jonka tietämys luonnonkosmetiikasta on ihan omaa luokkaansa. Ihmeellisellä vainulla Tanja on löytänyt minullekin ne juuri sopivat tuotteet ja kehottanut luopumaan aika monesta purkista, joiden ostoa harkitsin. 


Pienenä sivuhuomiona tähän ihan näin kauppiaan näkökulmasta: pitkäjänteinen asiakastyö on just sitä, että oikeassa kohdassa uskaltaa sanoa asiakkaalle, mitä hänen ei kannata ostaa. Muutaman kympin myynninmenetys on todellakin sen arvoista, että löytää oikeat jutut juuri sille asiakkaalle. Tyytyväinen asiakas kun palaa takaisin, koska se luottaa ja tietää saavansa sen, mitä se oikeasti eniten tarvitsee. 

Miksi kasvoihin tulee juovia ja ryppyjä, voiko niitä estää tai ”korjata”? 


Ikääntyessä kropassa tapahtuu kaikenlaista. Asiat hidastuvat, eikä pelkästään reaktiokyky tai kyky nähdä pimeässä. Ihon kollageenin ja elastaanin muodostus vähenevät ja silloin iho ikään kuin menee rullalle ja veltostuu. Tulee naururyppyjä ja ajatusryppyjä. 


Ihmisen iholle tapahtuu sama kuin kukalle, joka ei saa tarpeeksi vettä. Ripsrapsrops. Mitä kosteutetumpi iho on, sitä terveemmältä se tuntuu ja näyttää. Vesi-ilmapallo on kiinteä ja kiva, kun se on täynnä vettä. Jos siellä on vettä pari pisaraa, se tuntuu kädessä lötröltä jä jokseenkin ällöltä.

Okei, se metaforista!

Elikkäs. Juovien syntymistä voi ehkäistä huolehtimalla ihon riittävästä kosteutuksesta, antioksidanteista ja omega-rasvoista. 

”Eli kannattaa panostaa niihin tuotteisiin, jossa on näitä raaka-aineita”, sanoo Tanja. 

Erityisen tärkeä on tämä pointti: Mikään voide, seerumi tai ihoöljy ei poista iholle muodostuneita ryppyjä. Voi syödä hyllymetreittäin kollageeniä, laittaa hintavia ihoa uudistavia seerumeita tai levittää kasvoille jonkun mainostekstin mukaan nuorentavan naamion, mutta loppujen lopuksi niistä mikään ei tee mitään pysyvää, ellei istu se kalvonaamari päässä loppuelämää. Ryppyihin auttaa pysyvästi vain Rolfin veitsi ja se ei nyt tässä kohtaa kiinnostele. 


Tätä mieltä on Tanja ja minun mielestä tämä on ihanasti sanottu: 

”Ryppyihin ei pitäisi suhtautua maailman loppuna. Sen sijaan  että yrittäisi löytää kaikki poppaskonstit ryppyjen hävittämiseen, niin on paljon parempi hoitaa ihoa hyvin ja arvostaa vanhenevaa ihoa. Ei kannata yrittää jotain muuta kuin mitä on.” 

Kuivan ja ikääntyvän ihon hoito 


Vaikka jo tulleita ryppyjä ei pysty kokonaan poistamaan tuotteilla, oman ihon tuntumaa ja ulkonäköä voi parantaa oikeilla tuotteilla. Se mikä on ”parantamista” on jokaiselle henkilökohtainen juttu ja siksi on tärkeää, että tuotteet on valittu sen mukaan mikä itselle sopii eikä sen mukaan, mikä näyttää toimivan jollakin muulla. 

Esimerkiksi mun omassa ihossa kinkkistä on kuivuus. Tuotteiden on pakko olla superkosteuttavia, jotta en aamuisin herää ihoni varisee irti -tunteeseen. 

Hyvin kosteutettu iho on terve ja tasainen ja siihen tulee vähemmän näppyjä ja se ikääntyy tasaisemmin. Käytännössä kuivan ja ikääntyvän ihon hoidossa tärkeintä on hyvä putsari, kosteuttava kasvovesi, kosteuttava seerumi ja kasvoöljy. Muuta ei välttämättä tarvita. 

Näitä ihonhoitotuotteita kuiva ihoni ei tarvitse 


Silmänympärysvoide on minulle aika lailla turha tuote. Olen pari vuotta käyttänyt silmänympärysvoidetta, mutta tuubin ostaminen loppui nyt. Luulin nimittäin, että silmänympärysvoide on jotenkin koostumukseltaan hyvin tärkeä silmänympärysalueen hoidolle. Ei se ole. Se on kehitetty toimimaan herkällä ja ohuella silmänympärysiholla, mutta jos omat silmät eivät ole kovin herkät ja ne kestävät sitä samaa voidetta ja kasvoöljyä, mitä käyttää kasvoillakin, erillistä silmänympärysihon tuotetta ei tarvita. Jos silmänympärysiho turpoaa ja haluaa hoitaa sitä jollain geelimäisellä silmanympärysvoiteella, siitä voi olla apua.

Koska en ole itse herkkäsilmäinen enkä kärsi juurikaan turvotuksesta silmien ympärillä, kosmetiikkakaappini väheni juuri yhdellä tuotteella. Voin käyttää silmienympärysiholle sitä ihan samaa tavaraa mitä laitan kasvoilleni.


Toinen kuoppaamani asia on kuorintavoide. 

Tanja kertoi minulle hydrolipidikalvosta. Se on sellainen ihon oma suojavaippa ja sen suojaamisesta vouhkataan ihan aiheesta. 

Iho voi paremmin, jos se pysyy ehjänä. 

”Kaikki voimakkaat pesuaineet, kuorinnat, hankaavat aineet jne. vahingoittavat tätä kalvoa. Siksi suosittelen aina puhdistusta muulla kun geelillä tai vaahdolla.”

Ikääntyvää ja kuivaa ihoa ei suositella kauheasti kuorimaan ainakaan mekaanisesti eli rakeisilla kuorintageeleillä ja -voiteilla, koska iho ohenee muutenkin ikääntyessä. "Huvin vuoksi" -kasvojenkuorinta ei ole kasvoille hyväksi.

Ja tähän tulee nyt taas se JOS: Jos omassa ihossa on paljon epäpuhtauksia tai esimerkiksi maksaläisikä, niin esimerkiksi hedelmähappokuorinta voi olla hyödyksi. 

Kosmetiikkakaapissani alkaa olla jo ihana väljää! Jäljellä on tosiaan viisi tuotetta. No okei, kuusi – koska käytän silloin tällöin kosteuttavaa kasvonaamiota. 

Tuotevinkit ikääntyvän ja kuivan ihon hoitoon (by me) 


Putsari. Pesun pitää olla hellävaraista, että ihon oma suojakerros ei vaurioidu. Se tarkoittaa käytännössä puhdistusmaitoa tai puhdistusvoidetta. Ne estävät ihon kuivumista ja suojaavat sitä ihon omaa hydrolipidikalvoa. 

Tanjan vinkistä olen siirtynyt nyt talvella käyttämään puhdistusvoidetta.

Puhdistusvoide on rasvaisempi eli samalla myös hoitavampi ja ravitsevampi kuin puhdistusmaito, koska siinä on tiiviimmässä muodossa iholle hyödyllisiä aineita kuin puhdistusmaidossa. Levitän Antipodesin tymäkän puhdistusvoiteen kosteille kasvoille, pyyhin sen pois kostealla puuvillarätillä (eli ihan tavallisella pyyhkeellä) ja sen jälkeen painelen ihon kuivaksi pyyhkeeseen. Voiteen poispyyhkiminen vie enemmän aikaa kuin puhdistusmaidon käyttö, mutta olen nyt laittanut sen pari ekstraminuuttia tähän iltaisin, koska ihoni kuivuu talven tultua enemmän. 

Antipodes on uusiseelantilainen merkki ja minulle uusi tuttavuus. Tätä suositeltiin minulle - kuivalle ja ikääntyvälle iholle - koska merkin tuotteiden raaka-aineissa on erittäin korkea antioksidanttipitoisuus (tarkemmin antioksidanteista, katso seuraava kappale). Tuotteissa on korkea aktiiviaineiden osuus ja suuri luomupitoisuus. Tykkäämme.




Kasvovesi. Ensinnäkin; kasvovesi ei siis ole puhdistusta varten. Sillä ei putsata meikkiä, vaan sen tarkoitus on kosteuttaa ihoa samalla lailla kuin vedellä kastellaan kuiva kasvi. Ilman kasvovettä kuivan ihon hoitaminen on mahdotonta. Satsaan siis tähän. 

Ihonhoidossa puhutaan aika paljon antioksidanteista. Ne on siis niitä pikkuisia olentoja, jotka taistelevat vapaita radikaaleja vastaan. Iho altistuu vapaille radikaaleilla päivittäin esimerkiksi liikenteen, saasteiden, tupakansavun jne. kautta. Antioksidantteja sisältävät ihonhoitotuotteet suojaavat ihoa näiltä pikkuterroristeilta. 

Tanja neuvoi minulle kasvoveden valinnassa seuraavaa: 

”Valitse sellainen, jossa on useampaa kuin yhtä ainetta. Esimerkiksi kukkaisvedet kuten ruusuvesi ovat kyllä ihan hyviä, mutta ikääntyvä iho hyötyy kasvovedestä, jossa on muitakin aineita, yleensä kosteuttavia ja antioksidanttisia.” 

Herkkäihoiset huom! (itse en ole herkkäihoinen): Herkkäihoiselle kukkaisvesi voi olla parempi vaihtoehto, koska iholle tulee vähemmän mahdollisesti herkistäviä ainesosia.

Olen käyttänyt viime kuukaudet tätä putsarin kanssa samaa sarjaa olevaa uusiseelantilaista Antipodes-kasvovettä juurikin tuon antioksidanttivaikutuksen ja sen sisältämien rasvojen takia (kasvovedessä on vadelman siemenöljyä). Pullo on riittoisa ja tässä on todella hyvä suihkusumutin: kahdella painalluksella kasvovesi leviää kasvoille tasaisesti. Vanu- tai puuvillalappuja ei tarvita. 


Antipodes panostaa todella paljon tutkimukseen ja kehitykseen, ne valitsee tuotteisiin raaka-aineita, joiden teho on todistettu tieteellisesti. Se toki näkyy hieman hinnassakin. Tämäkin kasvovesi on yli kolmekymppiä. 

Älyttömän hyvä toinen kasvovesi on Patykan Essential Lifting –kasvovesi, joka sisältää mm. kosteuttavaa hyaluronihappoa. Tämä on sitten jo jonkin verran Antipodesiakin kalliimpi tuote. 


Kasvoseerumi. Seerumi tuo tiiviissä muodossa iholle sen tarvitsemaa  kosteutta ja antioksidantteja. Oikeanlaisen seerumin avulla voi myös hoitaa esimerkiksi aknea, maksaläiskiä jne. ongelmia. Kannattaa ostotilanteessa kertoa näistä erityistarpeista, niin sopivat tuotteet löytyvät varmemmin (Jos et pääse käymään myymälässä Turussa paikan päällä, on hyvä tietää, että Biodellyn sivuilla on chätti, asiakaspalvelumeiliin vastataan nopeasti, samoin Biodellyn Facebookin kautta jätettyihin viesteihin ja myymälään voi soittaa sen aukioloaikoina, yhteystiedot löytyvät sivuston alaosasta). 

Itselleni tärkeintä on nyt se ihon kosteutus, siksi valitsen seerumin, jossa on todella tehokkaasti kosteuttavia aineisosia. Hyaluronihappo on Tanjan mukaan yksi harvoista kosmetiikan ainesosista joka ihan oikeasti tehoaa ikääntymiseen sen kosteuden sitomiskyvyn takia. Niinpä minäkin yhä edelleen käytän tätä alle kahdenkymmenen euron Lué-seerumia. Olen kokeillut monia muita luonnonkosmetiikan seerumeita  tässä välissä, mutta mikään ei ole ollut itselleni yhtä sopiva kuin tämä. Naama kiittää, lompakko kiittää. 


Rasvat - kasvoöljy. Iho tarvitsee ravintoa, jota se saa rasvahapoista. Kasvoöljyn alle kuuluu aina laittaa kasvovesi (ja seerumi), koska pelkkä öljy ei yksinään auta yhtään. Se on vähän sama kuin yrittäisi tehdä hiton hyvän gintonicin ilman giniä. 

Kasvoöljyjä käytetään paitsi niiden rasvahappojen myös niin kutsutun okkluusion takia – tarkoittaa siis, että kasvoöljy lukitsee ihon alle laitetun kasvoveden ja seerumin ihoon. Muutoin ne haihtuvat pois, eikä niistä ole mitään hyöytä. Eli jälleen se sama baarikaappivertaus: vähän sama kuin yrittäisi tehdä hiton hyvän gintonicin, katselee lasia hetken ja sitten kaataa koko hoidon lasista viemäriin. 

Millainen kasvoöljy sitten on hyvä (minulle)? Tässä pätee sama kuin kasvovedessäkin: on parempi satsata kasvoöljysekoitukseen kuin yhden perusöljyn puteliin. Kasvoöljysekoituksessa on enemmän anti-age-ominaisuuksia kun yhdessä öljyssä. Nämä sekoitukset maksavat tietysti enemmän kuin perusöljyt, ja se johtuu siitä että niiden raaka-aineet on kalliimpia, mutta ne ovat myös tehokkaampia. 

Käytössäni on Lovely Dayn kasvoöljy, jossa on on B-vitamiinia, arganöljyä, helokkiöljyä ja blue tansy -öljyä. Pari tippaa illassa kasvoveden ja seerumin jälkeen riittää. Lovely Dayn tuotteita saa vain Biodellystä. 


Rasvat – kasvovoiteet. Tämä onkin jännä juttu! Tanja on sitä mieltä, että kasvovoidetta ei tässä kyselemässäni ”anti-age”-työssä tarvita välttämättä ollenkaan yöllä. Työ tehdään putsarilla, kasvovedellä, seerumilla ja öljyllä. 

”Jos jossain säästäisin, niin tässä. Eli jos satsaa kasvoveteen, seerumiin ja öljyyn, kasvovoide voi olla edullisempikin tuote ja teho on ihan sama.”

Öljyähän voi käyttää myös päivisin, mutta jos meikkaa niin voi olla, että meikki ei oikein pysy öljytyn ihon päällä, ripsari tarttuu alaluomeen jne. On parempi käyttää aamuisin öljyn sijasta kasvovoidetta. 

Olen alkanut nyt itse tehdä niin, että niinä päivinä kun en meikkaa ja niitä päiviä on aika paljon laitan aamuisinkin kasvoöljyä. Jos on palaveripäivä, treffit tai muuta kivaa ja poistun kotoa vähän laitetumpana, käytän öljyn sijasta Lovely Dayn Glow Juice –päivävoidetta, joka toimii tosi hyvin meikin alla. Päivävoide sisältää ravitsevia aineita: kylmäpuristettuja öljyjä ja antioksidanttista vadelmauutetta. 


Kasvonaamio. Tämä on se minun kuudes vakkarituotteeni, jota käytän. Levitän tätä Lovely Dayn vaaleanpunaista tehokkaasti kosteuttavaa naamiota kerran viikossa ennen nukkumaanmenoa, enkä pese sitä pois ollenkaan. Jätän sen yöksi ja herään aamulla iho poikkeuksellisen kuulaana ja levänneennäköisenä. 

Tanja ei käytä itse kasvonaamioita, koska: 

”Kosteuttava kasvonaamio tekee iholle hyvää, mutta itse en jaksa niitä käyttää. Mieluummin menen vähän aikaisemmin nukkumaan.” 

First things first. 


Paras anti-age tuote iholle on… 


…älä tupakoi ja käytä aurinkovoidetta. Ihoon vaikuttavat hirvittävän paljon geenit ja elintavat. Joillain on luonnostaan kuiva iho, joillakin kostea ja pehmeä. On finnejä, pisamia, ihottumaa ja kuulaanpunaiset posket. Elintavoilla on ihon kuntoon tietysti myös suuri vaikutus. Erityisen huonoa jälkeä tekevät tupakointi ja aurinko. Tupakka on myrkkyä ja auringonotto vanhentaa ihoa. Maailman tehokkaimmat anti age -tuotteet ovat siis se, että ei tupakoi ja että käyttää aurinkovoidetta. 

Miksi valita luonnonkosmetiikkatuote? 


Luonnonkosmetiikka sisältää vain iholle hyödyllisiä ainesosia eikä ns. täyteaineita, eli sellaisia joilla tuotteen koostumus ja tuntu saadaan hyväksi mutta jotka eivät tee iholle oikeastaan mitään. Tavallista kosmetiikkaa ostaessaan on suurempi riski ostaa ilmaa purkissa.  Sellainen hetkellinen ”kylläpä ihoni on nyt sileä kun levitin siihen tätä uutta voidetta” -tunne saadaan aika usein aikaan aineilla, jotka eivät millään tavalla lisää ihon hyvinvointia. Sileys lähtee pois muutamassa tunnissa. 

Luonnonkosmetiikassa voidepohja on tehty kasviöljyistä, jotka jo itsessään hoitavat ja ravitsevat ihoa. Tavallinenkin kosmetiikkateollisuus kyllä käyttää paljon kasviperäisiä ainesosia mutta esimerkiksi voidepohja on hyvin todennäköisesti synteettinen. 

Eettiset syyt ja ympäristötekijät. Luonnonkosmetiikkaa käyttämällä ei ainakaan lisää muovin määrää merissä. 



Tarjoukset lukijoille


Ja nyt ne lupaamani tarjoukset:


Antipodesin kasvovoide maksutta 
Jos tilaat mitkä tahansa kaksi Antipodesin tuotetta (esimerkiksi nuo omassa käytössä olevat putsari ja kasvovesi ovat osoittautuneet todella hyviksi), saat kaupan päälle Antipodes Rejoice -kasvovoiteen (arvo 39,90 €). Voiteita on rajallinen määrä ja tarjous on voimassa marraskuun loppuun. Edun saa koodilla satuantipodes 

10 %:n ale kun liityt uutiskirjeen tilaajaksi 
Uudet uutiskirjeen tilaajat saavat 10 %:n alennuskoodin Biodellyyn. Uutiskirjeen voi tilata tästä.

Liity kanta-asiakkaaksi 
Kanta-asiakkaaksi  voi liittyä täällä.  Kanta-asiakkaat saavat jokaisesta ostosta asiakaspisteitä, jotka voi muuttaa itselleen alennuskoodiksi eli rahaksi omaan tilaukseen. Jos siis keskittää ostokset Biodellyyn, ostokset saa edullisemmin. 

Yli 50 euron tilaukset tietysti aina ilman postikuluja. 

No niin! 

Onnittelut, jos pääsit tänne asti, wo-hoo! Jäikö kysyttävää?

Tunnisteet: , , ,