Joku kuitenkin niistää painonnostotankoon

Treenisalilla näkee kaikenlaista muutakin kuin kengänkärkensä. Seurasin tuossa pari päivää sitten yhtä crossfit-kilpailijaa tositoimissa. Hän hankasi jatkuvasti treenien välissä käsiinsä käsidesiä. Touhu näytti varsin kummalliselta.

Myöhemmin venyttelymatolla kuuntelin sivusta, kun hän jutteli kaverilleen. On kuulemma joku tärkeä suorituspäivä tulossa ja sitä ennen ei saa missään nimessä tulla kipeäksi ja saada flunssaa. Nyt eletään taas sitä aikaa vuodesta, kun joka puolella niistetään ja yskitään ja vaivutaan kuumehorrokseen. Flunssafirukset ovat valloillaan kylmempinä vuodenaikoina. Nyt ne ovat taas liikkeellä ja osa meistä sairastuu. 

Hyvä peruskunto saattaa nostaa tartuntakynnystä. Mutta kun treenaa tosi kovaa, keho on lujilla ja haavoittuvainen. Muutaman päivän kuume väärällä hetkellä voi romuttaa monta juttua.

Ammattiurheilija hinkkasi käsidesiä, ettei flunssavirus pääsisi tarttumaan. Treenisalissahan on täydelliset olosuhteet flunssan tarttumiselle. On hikistä, lämmintä ja kosteaa. Painonnostotangot, kahvakuulat, leuanvetotangot, pallot, säkit, matot ja kuminauhat saavat osansa ihmisten eritteistä ihan joka hetki. 

Pöpöjen buffetpöytä.


Hikoillessa moni meistä pyyhkäisee kädellä hikipisaroita tai hiuksia pois naamalta, eli virukset pääsevät kulkeutumaan käsien kautta suuhun, nenään ja silmiin. Ja flunssahan tarttuu kehoon juuri limakalvojen kautta. 

Kyllähän sen flunssan voi saada mistä vain, eikä sen takia perusterveen kannata kotiin linnottautua. Mutta pienillä jutuilla pystyy minimoimaan riskiä saada flunssatartunta.


Elikkäs. Vessasta tullessa kaikki (toivottavasti) automaattisesti pesevät kätensä. Mutta niin kannattaa tehdä myös heti treenien, ostoskärryjen työntelyn ja julkisissa kulkunevoissa matkustamisen jälkeen. Eikä käsillä kannata päivän mittaan kosketella omia kasvojaan.

Viime vuonna hikoilin lakanoissa pari viikkoa rankan flunssan takia. Toivotaan ettei pöpöt saa otetta tänä syksynä.

Kuvat: Björgvin Hilmarsson

Tunnisteet: , ,