Vuokratalomme uuni meni toimintakelvottomaksi. Ja juuri sinä iltana, kun olimme haaveilleet leipovamme pitsaa. Voi pahus! Tuumimme...

Grillipitsa, voi miksi keksin sinut vasta nyt!

7.8.18 Satu Kommentteja: 4

Vuokratalomme uuni meni toimintakelvottomaksi. Ja juuri sinä iltana, kun olimme haaveilleet leipovamme pitsaa. Voi pahus!


Tuumimme, voisikohan pitsaa paistaa grillissä. Ja mehän sitten kokeilimme. Hiilet grilliin, sytytys ja puolisen tuntia odottelua. Ja kappas vaan, siitä tuli parhaat kotitekoiset pitsat, mitä olen itse koskaan saanut valmistettua. Lopuputulos oli kuin pitsauunissa paistettua: rapsakka ja vähän tummentunut pohja ja täyte, joka ei lötkistynyt tai vetistänyt pitsaa.

Tein pitsataikinan tällä yli 10 vuoden takaisella klassikkopitsareseptillä. Grillipitsaan arvelin tarvittavan hieman ohjetta enemmän jauhoja, jotta se pysyisi grilliritilällä jämäkkänä. Meillä kun ei ollut mitään pitsakiviä tai sen erityisempiä paistolevyjä. Iskimme vain taikinan suoraan grilliin.


Ohjeen mukaan (plus 10% enemmän jauhoja) leivotut pitsat kaulittiin sopivankokoisiksi grilliritilälle. Sivelin ohuesti öljyä pitsan päälle ja laitoin pitsan öljypuoli alaspäin grilliin kypsymään noin pariksi minuutuksi. Tässä kohtaa kaikkien täytteiden pitää olla valmiina grillin vieressä pitsaan laitettaviksi.

Sivelin öljyä toisellekin puolelle ja käänsin pohjan tosinpäin. Sen jälkeen supernopea täytteiden latominen. Nopea siksi, ettei pitsa pala mutta että täytteet ehtivät kypsyä ja kuumentua. Täytteistä kannattaa aivan ekaksi levittää noin puolet juustoraasteesta, että juusto ehtii sulaa kunnolla. Sitten tomaattikastike, loput täytteet ja loppu juustoraaste. Odotellaan ja kun pitsa näyttää kypsältä, se siirretään lastojen avulla tarjoiluvadille.


Tämä kaoottisena alkanut pitsailta kääntyikin voitoksi.  Saimme aivan täydellisen ihanaa, tulentuoksuista ja rapeaa pitsaa. Tätä on pakko tehdä tällä grillikaudella uudestaan.

PS. Grillaajalta vaaditaan malttia. Grilli ei saa olla liian kuuma, koska pitsa palaa todella herkästi.

4 kommenttia:

 1. Näyttää niin herkulliselta tällaisen pizzafanin silmiin! Jos satutte joskus Argentiinaan päin reissaamaan, niin voitte tilata grillipizzaa. Lihaa grillataan niin paljon, että miksei sitten pizzakin paistuisi samoilla hiilillä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa tosi hyvältä; pidämme mielessä :D

   Poista
 2. Mahtava ohje, kunhan ilmat täällä keski-Euroopassa viilenee! Laiskasti kommentoin viimeisimpään postaukseen koskien kielten opiskelua ja maahanmuuttoa. Kiitokset Islantilainen voittaa aina -kirjastasi (ostin sen Helsingin rautatieasemalta 2018 ensimmäisenä päivänä, eli vuoden eka ostos osui nappiin) sekä tästä blogista. Oon saanut paljon henkistä tsemppiä ja naurahdellut ("purista pakarat yhteen" islanniksi on lempparini) usein. Ulkosuomalaisten kirjoittamat positiivissävytteiset kokemukset kielen ja kulttuurin opiskelusta saavat koti-ikävän vähenemään ja itsevarmuuden taas kasvamaan. Ei olekaan niin typerä ja yksinäinen olo, kun joku kirjoittaa aivan samanlaisista kokemuksista. Samoin sain hyvän muistutuksen olla kiitollinen ympäristölle siitä, että saan tukea kielen opiskelulle. Ei varmaan ole herkkua kuunnella päivästä toiseen yksinkertaisten asioiden toistelua :D

  Kiitos! x

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kamalan paljon tästä upeasta kommentista. Superhienoa kuulla, että kielen ja kulttuurin opiskelun kokemukseni on olleet tsempaavana vertaistukena. Kyllähän siinä useampi vuosi mulla meni ennen kuin alkoi kokea paikan kodikseen eikä vain eksoottiseksi vierailupaikaksi. Sitten kun niitä kokemuksiaan kirjoittaa auki, pääsee samalla itsekin tarkastelemaan niitä ulkopuolisena eikä se joku kaamea kokemus siellä rautakaupassa liimaostoksilla enää tunnu niin pahalta vaan itse asiassa ihan hauskalta sattumukselta.

   Poista

Mitä tuumaat?