Hei te kaikki parisuhteissa elävät: mitä te teette kotona, kun puoliso on poissa? KaksPlus-lehti jututti minua keväällä islantilaisesta pe...

Kun puoliso on poissa kotoa, minä...

13.4.18 Satu Kommentteja: 8

Hei te kaikki parisuhteissa elävät: mitä te teette kotona, kun puoliso on poissa? KaksPlus-lehti jututti minua keväällä islantilaisesta perhearjestamme ja kertoi Kodinonni-kirjasta. Tuo ihana haastattelu oli myös netissä - ja sen otsikko oli ihan täydellinen:

"Kun mieheni on työmatkoilla, soitan salaa siivoojan."

Jaoin jutun Facebook-ryhmässäni ja sieltä nousi esiin niin mahtavia versioita otsikosta, että oli aivan pakko kirjoittaa asiasta pidemmällä merkkimäärällä. 


Meillä on aina ollut niin, että puoliso on meistä se jämptimpi järjestysasioissa. Myönnän, että en oikein jaksa keskittyä siivoamiseen: en tee sitä kovin hyvin ja siihen menee kamalan paljon aikaa, jonka käytän mieluummin johonkin muuhun. Mieheni taas on niitä tyyppejä, jotka tykkäävät siivota ja järjestää ja jopa vieroksuvat ajatusta siitä, että kotiimme tulisi joku vieras ihminen pesemään lattioita ja puhdistamaan pintoja.

Yksi pitkän parisuhteen salaisuus on varmasti se, että kaikesta ei tarvitse olla samaa mieltä ja asioista, jotka eivät oikeasti ole kovin tärkeitä, ei kannata turhaan kasvattaa isoa numeroa. Niinpä minä annan puolison siivota ihan rauhassa, enkä puutu siihen mitenkään. Kun hän lähtee pidemmälle työmatkalle, minä kätevänä likkana klikkaan siivousfirman kotisivuille ja tilaan kotisiivouksen ikkunanpesuineen. Enkä nyt ala tätä tapahtumaa jälkikäteen sen enempää puolisolle mainostaa. Saattaapi vähän ihmetellä, kun kotona on aina hänen palattuaan aina niin kovin siistiä - mutta kuin yhteisestä sopimuksesta emme ota asiaa sen enempää puheeksi. Koska sillä ei oikeasti ole isossa kuvassa yhtään mitään väliä.

Toinen esimerkkiasia on tiskikoneen järjestäminen. Minua ei hotsita "maksimoida astianpesukoneen käyttöpinta-alaa" vaan isken likaiset kamat sisään kattiloineen ja muovikulhoineen ja painan käynnistysnappulaa. Paitsi että se kone ehtii äärettömän harvoin käynnistyä, koska jo siellä on siippa latomassa astioita keittiönpöydälle, uudelleentäyttämässä konetta ja myhäilemässä, kuinka sinne mahtuu vielä ainakin kahden aterian astiat. 

”Kun mieheni on työmatkoilla, täytän astianpesukoneen ihan niin päin helvettiä kuin haluan.” Samastun tähän saamaani Facebook-kommenttiin niin täydellisesti. Kun puoliso on poissa kotoa, minä täytän astianpesukoneen juuri niin huonosti kuin vain osaan. 

Mitäs muuta? No ainakin nämä:

Kun puoliso on poissa kotoa, me käymme aina lasten kanssa sushilla.
Kun puoliso on poissa kotoa, valutan vettä kylppärin vesihanasta koko hampaiden pesun ajan.
Kun puoliso on poissa kotoa, teen töitä ja hengaan somessa koko illan lasten mentyä nukkumaan.
Kun puoliso on poissa kotoa, petaan heti herättyäni sängyn.
Kun puoliso on poissa kotoa, pidän homejuustoa jääkaapissa ilman kääreitä.
Kun puoliso on poissa kotoa, ladon märät pyykit narulle enkä käytä henkareita. Hä-hää! Voi mikä ihanan pieni nautinto.

Se on jännä juttu, kuinka paljon perheen toisen aikuisen hetkellinen poissaolo muuttaa omia arkirutiineja uuteen suuntaan. Tämä toimii tietysti toisinkin päin. Kun minä olen muutaman päivän työmatkalla, kukaan ei ole pedannut sänkyjä, jääkaapissa on "vääränlaista" ruokaa ja lapset ovat superiloisia, kun on käyty joka ilta uimassa.

8 kommenttia:

 1. Mä yritin miettiä että siivottiinkohan meillä ollenkaan n. kahteen-kolmeen viikkoon viime syksynä kun mies oli työmatkalla..? Koska meillä on tismalleen sama, mä olen laiska ja huono siivoaja. Paitsi että en myöskään tilaa ulkopuolista apua vaan hoidan ainoastaan välttämättömimmän itse.

  Puolison poissaoloja ei ole niin paljon että olisi syntynyt mitään erityisiä rutiineja, tai sitten arkisin hommat sujuu yleensäkin niin ettei niihin ole tarvetta tehdä muutoksia. Mutta toi siivoaminen, se jää kyllä ihan retuperälle.

  Nimim. 7 vuotta tässä talossa ja vielä en ole koskenut ikkunanpesuvehkeisiin. (Ja parempi niin.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt taas kun ulos katselen noista kevään likaamista ikkunoista, tajuan että on korkea aika soittaa se ikkunanpesijä paikalle... jos haluaa nähdä ulos. Meri ja tuuli on sellainen kombo, että se vetää ikkunat ihan harmaan mössön peittoon.

   Poista
 2. Kun puoliso on pois, me elätään lapsen kanssa ihan hunnigolla. Tavarat saa lojua mihin sattuvat jäämään, (ihaninta, hesarit kertyvät lattialle missä ne luen eikä kukaan napota että lehdet lehtikoriin), tiskit saavat kertyä tiskipöydälle (eikö joku ikistä lusikkaa ole pakko laittaa sillä hetkellä koneeseen kun sen tiskipöydälle laskee) ja syödään mitä sattuu (lapsen lemppariruoka on "pelkkää makaronia ilman kastiketta" - isänsä ei moiseen lähde, mutta äidin kanssa onnistuu kyllä!). Eikä optimoida ruokia niin, että ruokahävikki minimoituu. Sitten edeltävänä päivänä/iltana kun mies on tulossa kotiin, siistin kodin ja tiskipöydän, käynnistän ap-koneen ja kippaan jääkaapista vanhentuneet ruuat biojätteeseen, täytän jääkaapin terveellisillä ja tuoreilla kasviksilla (vaikka edeltävä viikko on tod.näk. syöty pitsaa ja kalapuikkoja makaronilla :D). Ei sillä, meidän normielämä on kivaa ja mies on ihana ja rakas, mutta toisaalta on kiva aina välillä sluibailla kaiken suhteen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on just näin kuten kirjoitit. Pienet tauot arkirutiineista kotioloissakin tuntuvat kivoilta!

   Poista
 3. Kun puoliso on poissa, minä valtaan hänen tuolinsa ja kuuntelen haluamaani musiikkia kovalla. Muuta en oikein ehdikään tehdä, koska puoliso ei juuri koskaan nuku kodin ulkopuolella ellen minä ole järkännyt meitä mökille tms. Kun minä olen poissa, puoliso syö vain uunikanaa ja makkaroita. Ja imuroi, koska minä vihaan imurointia. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin, toi musiikki unohtui! Mä kuuntelen Paula Vesalaa täysillä kun olen yksin kotona, se on ihanaa. <3

   Poista
 4. Mahtava postaus ja ihana kuva!
  Mun tuli oikein sellainen olo, että miksi mieheni onkaan nykyisessä työssään niin vähän työmatkoilla. Koska onhan ne ajanjaksot monella tapaa aikas kivoja ;) Meilläkin tavataan syödä enemmän niitä sinnepäin terveellisiä ruokia. Illalla lasten mentyä nukkumaan otan oluen ja jotakin sen kylkeen, sometan sohvalla viltin alla tai tuijotan jotakin hömppää telkkarista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näissä työmatkoissa on kieltämättä hyvätkin puolensa... Toki se on kivempaa ja arki helpompaa kun olemme yhdessä kotona, mutta pienet poissaolot silloin tällöin ovat tosi tervetulleita.

   Poista

Mitä tuumaat?