Islantilainen villapaita - neulontaohje

Tämä villapaita on uusin kolmesta islantilaisesta villapaidastani eli lopapeysasta. Ensimmäisen sain kymmenen vuotta sitten lahjaksi anopiltani, ja se on kaikkein ihanin, koska se on ehtinyt kulua käytössä niin pehmeäksi. Siinä ja toiseksi uusimmassa villapaidassa on vetoketju, eli ne molemmat ovat täydellisiä ulkotakkeja paikallisessa kesäsäässä. Ne ovat sen verran tukevia villapaitoja - neulottu paksusta lopi-langasta - että niitä ei juuri tee mieli käyttää sisätiloissa.


Tämä kuvassa näkyvä kolmas on pään yli vedettävä perinteinen malli ja tätä käytän paljon talvisin, kylmimpinä päivinä myös sisällä. Se on tehty léttlopista eli ohuemmasta lopi-langasta. Aavistuksen ohuempana villapuserona se on tosi hyvä lämmin kerros tuulta ja sadetta pitävän takin alla.

Moni on instan puolella viime päivinä kysellyt, mistä tämä paita on ostettu. Ostin sen Reykjavik Cutestista, siis siitä turistikaupasta, jota pyöritin Suomi-kaupan jengin kanssa pari vuotta sitten. (Sittemmin myimme kaupan ja joku aika sitten huomasin, että uusi omistaja oli laittanut lapun luukulle.)

Vaikka kauppaa ei enää ole, tätä villapuseroa juuri tällä kuviolla löytyy useista villapaitamyymälöistä. Tämä kuvio on suosittu, sillä se on rojaltivapaa eli kuka tahansa neuloja saa käyttää sitä ilman maksua. Villapaitakuvion nimi on Aftur ja sen ohjeet löytyvät netistä Ístexin sivulta. Samalta sivustolta löytyy liuta muitakin maksuttomia villisohjeita.


Jos olet aikeissa ostaa islantilaisen villapaidan, kannattaa varmistua että kyseessä on aito islantilainen villapaita. Koneneulottu ja käsinneulottu saattavat olla kaupan hyllyssä samanhintaisia. Eikä se koneneulottu mitenkään huono vaihtoehto ole; sen paremmuus riippuu siitä, millaisen vaatteen haluaa. Sileän linjastotuotteen vai vähän muhkuraisen ja karhean, joka on luotu käsin. 

Ai niin! Tällaista paikallisen lampaan villasta tehtyä islantilaista lopapeysaa ei tarvitse pestä koskaan. Ripustan oman villikseni pakkasella ulos tuulettumaan ja kesäisin laitan sen ulos aurinkoiseen paikkaan riippumaan tunniksi tai pariksi. Auringonsäteet kun jotenkin puhdistavat villaa. En tiedä onko se urbaania legendaa, mutta pienen aurinkokylvyn jälkeen omani tuntuu jotenkin puhtaammalta ja raikkaammalta.

Tunnisteet: ,