Voi kuulkais, minun tekee nyt mieli jakaa yksi ajatus. Tai oikeastaan ehdotus. Olen nimittäin jo pidemmän aikaa miettinyt, että pitäisi pu...

Mitä haluaisit tietää kirjan kirjoittamisesta?

15.2.18 Satu Kommentteja: 30

Voi kuulkais, minun tekee nyt mieli jakaa yksi ajatus. Tai oikeastaan ehdotus. Olen nimittäin jo pidemmän aikaa miettinyt, että pitäisi puhua enemmän kirjoittamisesta ja etenkin kirjojen kirjoittamisesta.

                   Yhden kirjan painolämpimäiset.

Olen pitänyt tietokirjojen ja matkakirjojen kirjoittamisesta ja kirjailijantyöstä koulutuksia mm. Image- ja Mondo-lehtien ja Suomen tietokirjailijoiden järjestämissä tilaisuuksissa. Koulutussessiot ovat olleet joka kerta todella inspiroivia myös minulle. Tuntuu tosi hienolta puhua itselle tutusta aiheesta, joka kiinnostaa muitakin. Siinä saa kaiken muun innostumisen ohella omia ajatuksia uuteen järjestykseen ja pukattua uusia ideoita liikkeelle. Kirjoittaminen on hauskaa ja siitä puhuminen on hauskaa.

Maaliskuussa ilmestyvä seuraava kirjani, Islantilainen kodinonni, on järjestyksessään kymmenes kirjani. Ensimmäisen kirjani ilmestymisestä on tasan kymmenen vuotta aikaa. Vaikka itse sanonkin, niin on viimeisen vuosikymmenen aikana aika huikea määrä tullut hakattua näppistä ja pähkäiltyä keskineräisten ajatusten, yksittäisten lauseiden ja vähitellen valmistuvien kappaleiden ja lopulta kokonaisen käsiksen kimpussa. 

Tykkään kirjoittamisesta enemmän kuin mistään muusta työtehtävästäni, mutta kirjoittaminen on sellaista hommaa, että se vaatii taukoja onnistuakseen. On tosi oleellista ainakin minulle itselleni, että teen kirjoitustöiden lisäksi myös muitä töitä. Ja tietysti plussaa, jos ne työt jollakin tavalla liittyvät kirjoittamiseen.  (Tai sitten islanninhevosiin.)

Minusta tuntuisi kivalta kertoa kirjoittamisesta muillekin. Olenkin jo jonkun aikaa ajatellut puskaista eetteriin kirjan kirjoittamista koskevan juttusarjan. Nyt, kymmenennen kirjan ilmestymispäivän lähetessä, olisi hyvä hetki aloittaa.

Miten kirja kirjoitetaan? Mistä idea? Miten ja mihin suuntaan ideoita kannattaa työstää? Kuinka saada kustannussopimus? Ja apurahoja? Mistä voi tietää, että jotain kirjaa ostetaan ainakin sen verran, että omalle työlle muodostuisi jonkinmoinen hinta? Tekisin koulutuksen asiaproosan näkökulmasta, koska siitä minulla on itsellä eniten kokemusta. Toki monia asioita kuten kirjoitusjippoja, luovuusharjoituksia ja apurahahakemusvinkkejä voi soveltaa proosan tai vaikka lastenkirjojen kirjoittamiseen.

Turussa Akateemisessa kirjakaupassa puhumassa kirjoista ja tapaamassa lukijoita.

Aluksi ajattelin että olisin tehnyt materiaalistani verkkokurssin, jonka olisin laittanut myyntiin johonkin sopivaan hintaan. Mutta sitten tulin toisiin aatoksiin. Ehkä laittaisinkin sen tänne blogin puolelle. Se olisi maksuttomasti kaikkien saatavilla ja ehkä voisin hankia siihen vaikka jonkun mainostajakumppanin kylkeen, niin koulutustyöstä saisi sitä kautta rahallisen korvauksenkin. Hmm. Monta asiaa mietittävänä, mutta kyllä tämä tästä selkeytyy.

Tärkein niistä to do -jutuista on kysyä ihan ensin teiltä. Olen huomannut, että kirja-aiheisia juttuja ja etenkin kirjavinkkejä luetaan täältä blogistakin paljon. Erityisen ihanaa on kuulla, jos joku on löytänyt omien vinkkieni kautta uutta lempiluettavaa. Mutta kiinnostaisikohan teitä kirjan kirjoittamiseen liittyvä juttusarja? Se ei tietenkään täyttäisi koko blogia vaan aiheesta ilmestyisi juttu todennäköisesti noin kerran viikossa.

Nonni. Nyt olen kysynyt. Jään odottelemana mielipidetuomiotanne.

30 kommenttia:

 1. Kannatetaan! Tosi mielenkiintoisen kuuloinen idea, vaikka itsellä ei kirjan kirjoittaminen olekaan mitenkään haaveena. Jotenkin silti siitä olisi kiinnostavaa kuulla!

  VastaaPoista
 2. Ehdottomasti!!! Olen lukenut suuren osan kirjoistasi ja ihailen kovasti miten helpolta saat kirjan kirjoittamisen vaikuttamaan. Sitähän se ei tietenkään ole, mutta olet ratkaissut jonkun mysteerin, jonka vuoksi se KUULOSTAA helpolta. Anna palaa!

  VastaaPoista
 3. Olen jo yhden kirjoittanut mutta aihe kiinnostaa silti!

  VastaaPoista
 4. Kiinnostaa kovasti! JES! :)

  VastaaPoista
 5. Kiinnostaa ehdottomasti!!!

  VastaaPoista
 6. Vau, tämä olisi super!

  VastaaPoista
 7. Iso peukku tälle!!

  VastaaPoista
 8. Kiinnostaisi, ehdottomasti! Paljon peukkuja ja iso kyllä! (y)

  VastaaPoista
 9. Ehdottomasti kinnostaa, olisi tosi kiva kuulla tietoa ja vinkkejä :)

  VastaaPoista
 10. Täydellinen idea! Aion lukea kaikki jutut, jos juttusarjaan päädyt. Erityisesti kiinnostaa kirjoitustyön prosessi ideasta loppuun, tuskailun helpottaminen kotikonstein ja työsarkan palastelu. Ja tuo oman elämän järjestäminen niin, että siinä on aikaa kirjoittamiselle ja muullekin työlle. Koska ojassa oleva oma lehmä poikineen. :)

  VastaaPoista
 11. Voi Satu, Tämä olisi ihan huippujuttu. Olen etsiskellyt kurssia,ja se, että saisin oppia sinulta olisi parasta mitä voi olla. Usko tai älä, liikutuin ihan tässä ja kyynelehdin miehelle, että nyt on uskomaton sattuma, että justiinsa sinä tällaista suunnittelet.

  VastaaPoista
 12. Voi kyllä, kyllä kiitos!

  VastaaPoista
 13. Olis ihan mahtavaa, täällä takuuvarma lukija! Erityisesti toivon, että laittaisit näkyviin sen sun Excel-taulukon, jonka pohjalta alat kirjaa kirjoittamaan. Olen siis lukenut tai kuullut siitä joko blogissa tai Unelmahommissa-podcastissa ja tällaiselle epäjärjestelmällisyydessäänköhän kirjoittajalle sellainen konkreettinen suunnitelma olisi kiehtova nähdä!
  Niin ja onnea 10. kirjasta! Kirja per vuosi...aika huikea tahti :-o

  VastaaPoista
 14. Kiinnostaisi!!

  VastaaPoista
 15. Kyllä maar!

  VastaaPoista
 16. Kyllä kiinnostaisi, kovasti. Erityisesti se, miten työ muutetaan edes kohtuulliseksi rahalliseksi korvaukseksi, toki myös oma tapasi hoitaa kirjoitusprosessi. Mutta kaikki vinkit sopimusneuvotteluihin lupaan tosiaan lukea erityisen innokkaasti!

  VastaaPoista
 17. Tämä tuli ihan kreivin aikaan! Olen juuri päättänyt tarttua pitkäaikaiseen haaveeseen ja kirjoittaa ensimmäisen kirjani (kääk, nyt se on sanottu julkisesti jossain!) Ihan MAHTAVAA, jos teet tämän postaussarjan! Ja paljon onnea 10 vuotta kestäneestä kirjailijantaipaleesta!

  VastaaPoista
 18. Kiinnostaa tosi paljon!!!
  Juttusarja tänne blogiin olisi kiva.
  Ehkä joskus joku vkloppu jossainpäin Suomea...tai skype luento...podcast.
  Kai näitä mahdollisuuksia on.

  Mutta siis KIINNOSTAA! Heti innostuin :)

  VastaaPoista
 19. Joo! Olen aikaisemminkin miettinyt että sinulta haluaisin oppia kirjoittamisesta. Blogista, verkkokurssilta... you name it!

  VastaaPoista
 20. Joo, kannatetaan ilman muuta! Innolla jään odottelemaan :)

  VastaaPoista
 21. Kyllä kiinnostaa ja etenkin julkaisu prosessi, mistä rahoitus, kuinka julkaista eka kirja, mitä tulee ottaa huomioon (ajankäyttö, käytäntö yms.)

  VastaaPoista
 22. Loistava suunnitelma!

  VastaaPoista
 23. Kyllä! MUkana, kiinnostaa, loisto idea!

  VastaaPoista
 24. Onnea kovasti 10-vuotisesta kirjailijantaipaleesta! Tämä menee ehkä hieman asian vierestä ja voi olla että sopii paremmin muuhun asiayhteyteen mutta minusta olisi mielenkiintoista kuulla näkökulmaa e-kirjojen kirjoittamisesta. Toissapäivänä satuin kuulemaan podcastin aiheesta "X helppoa tapaa tehdä töitä kotoa käsin" ja yksin näistä oli nimenomaan e-kirjan kirjoittaminen. Hieman hätkähdin sitä, että minkä tahansa kirjan kirjoittaminen luokitellaan "helpoksi", mutta ehkä asia tosiaan on näin? Miten e-kirjan kirjoittamista voidaan verrata printtikirjan kirjoittamiseen? Olisi mielenkiintoista kuulla ajatuksia siitä, mutta tosiaan, saattaa mennä vähän ohi tämän aiheen. Jään odottamaan juttusarjaa joka tapauksessa!

  VastaaPoista
 25. Mielellään kiitos! Olen tykännyt kirjoistasi, ja omat tekstini pyörivät "kuka rahoittaisi" ja "kuinka ylittää kustannuskynnys" -henkisten kysymysten ympärillä.

  VastaaPoista
 26. Ooh, kiinnostaa!!

  VastaaPoista
 27. Hei iso käsi kaikille kommentoijille ja tykkääjille. Aivan IHANAA huomata, että aihe kiinnostaa muitakin kuin itseäni. Tämmöinen juttusarja on siis varmasti tulossa ja toivon, että pääsisin jo maaliskuussa aloittamaan sen.

  <3

  VastaaPoista
 28. Vielä vähän jälkikäteen yksi iso peukku aiheelle! Todella mahtavaa! Olen itse haaveillut kirjan kirjoittamisesta ehkä sen 10 vuotta kun olet itse paukutellut kirjoja ilmoille. Hanke ei ole edennyt ideaa pidemmälle monista syistä, motivaation puute, ajan puute, ei tarpeeksi uskoa omiin kykyihin, miten konkreettisesti lähteä liikkeelle ja mistä saada kimmoketta hankkeen eteenpäin viemiseen ja mahdolliseen julkaisuun...

  VastaaPoista
 29. Hei tänään Hesaria lukiessa tuli vastaan tämä juttu https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005585463.html ja mietin, että kertoisitko kuka sinun kantesi valitsi ja saitko vaikuttaa kanteen?

  Terv. Ilona

  VastaaPoista
 30. Onnittelut tuotteliaalle kirjailijalle 10:stä kirjasta! Sarjasi kirjoittamisesta kiinnostaa kovasti! Polkaise vaan juttusarja käyntiin. Ja paljon terkkuja Iiiislantiin!

  VastaaPoista

Mitä tuumaat?