Jäätikkövaellus Islannissa + alekoodi jäätikköretkille

Minulta kysytään usein, mikä Islannissa on mielestäni kaikkein eksoottisinta ja erikoisinta verrattuna Suomeen. Lista on pitkä, mutta sen kärki hohkaa vaaleaa ja kylmää. Islannin jäätiköt ovat tehneet minuun (islanninhevosten ohella) isoimman vaikutuksen.

Ilme, kun olet saapunut Vatnajökullin reunalle. 

Ennen kuin tulin Islantiin ensimmäistä kertaa, en ollut nähnyt jäätikköjä kuin valokuvissa. Sitten yhtäkkiä ne makasivat siinä niin, ihan päätien vieressä ja melkein kosketusetäisyydellä. Silloin vuonna 2003 kun Islannissa ensimmäistä kertaa kävin, en tohtinut mennä jäätikköjä katseluetäisyyttä lähemmäs. Vaihto-opiskelijan budjetilla ei paljon jäätikköretkiä tehty, eikä jäätikölle saa missään olosuhteissa lähteä ilman asiantuntevaa opasta ja kunnollisia varusteita. 

Sitten tapasin mieheni, joka on työskennellyt jäätiköllä viimeiset parikymmentä vuotta. Ei hän minua nyt ihan ensimmäisillä treffeillä jään päälle vienyt, vaan baarissa olimme juomassa kaljaa, hehe. Seuraavan päivän päänsärkyä kävimme hoitamassa Sundhöllin uimalan kuumissa altaissa, jonne käveli hänen kodiltaan viitisen minuuttia. Jännä juttu muuten, että se sama uimahalli sijaitsee nykyisenkin kotimme ovelta viiden minuutin kävelymatkan päässä. It’s a match!

Skógafoss on jäätikkömatkan varrella, kun ajelee retken lähtöpaikalle Reykjavikista.

Aika pian suuntasimme yhdessä jäätikölle. Ensimmäinen retki oli kaikista mieleenpainuvin. Oli upea tunne painaa ensimmäistä kertaa jääpiikit ikijäähän ja lähteä hiljaa kävelemään yksityisoppaani perässä pitkin harmaata jäämattoa, joka matkan edetessä muuttui kirkkaanvalkoiseksi. Siellä täällä näkyi vaaleansinisiä railoja ja jääluolia. 

En ikinä unohda sitä aavalla jäätiköllä vallinnutta aavemaista hiljaisuutta, jonka rikkoi silloin tällöin ilmoille kantautuva räjähdyksenomainen ääni. Sellainen kuuluu, kun syntyy uusia railoja. Jossain päin lotisi vesi. Vaikka jäätiköllä ei kasva mitään (paitsi nämä kerran miehen kotiin tuliaisina tuomat ”jäätikköhiiret”), siellä on jatkuvasti pientä actionia päällä. Jäätikkä sulaa, mutta toisaalta myös kasvaa. Se muuttaa muotoaan ja liikkuu. Jäätiköllä on esimerkiksi oma ”viemäristö”, jota pitkin jäätikön sulamisvedet virtaavat.


Sen reissun jälkeen olemme käyneet jäätiköllä lukemattomia kertoja. Olen tehnyt päiväretkiä osana isompaa ryhmää, käynyt jäätiköllä yhdessä esikoisen kanssa, grillannut jään päällä hodareita (yhdellä matkalla eräs islantilainen ystävämme oli raahannut rinkassaan matkakaasugrilliä, nakkeja, nakkisämpylöitä, sinappia, majoneesikastiketta ja paahdettua sipulia - koska miksipä ei!) ja kokeillut jääkiipeilyä. Pääsinpä kerran viemään sinne myös Islannissa käyneen Antti Holman.

Perheretki jäätikölle! Kuvasta puuttuu kuopus, joka jäi päiväksi mummolaan.

Puolisoni on vaeltanut Islannin ja Grönlannin jäätiköitä ristiin rastiin matkailijoiden kanssa ja kaveriporukassa. Yleensä kävellen ja hiihtäen, mutta joskus matkaa on pitänyt tehdä myös moottorikelkoilla ja jäätikkökäyttöön muunnetuilla autoilla. Maaliskuussa olisi taas vuorossa Islannin ja koko Euroopan suurimman jäätikön Vatnajökullin ylitys. 

Minua on kosiskeltu tälle matkalle mukaan jo muutaman vuoden, mutta en ole vielä kehdannut lähteä. Ei minua se hiihtäminen ja vaeltaminen kuumota, vaan telttamajoitus ulkona. Kyllä minä hiihtää jaksan, mutta että sulattaisin lunta juomavedeksi. Enpä tiedä… Se vaatii jo omistautumista.

Pidemmällä jäätikkövaelluksella käytetään railoalueilla turvaköysiä.

Islannin pinta-alasta noin 15 prosenttia on jopa yli kilometrin paksuisen jäätikön peitossa. Euroopan suurimmat jäätiköt löytyvät täältä meidän lähes takapihalta. Islannissa jäätiköitä voi ihailla pienen välimatkan päästä autonikkunasta tai kävelemällä lähelle. Yksi parhaita näköyhteyksiä jäätikölle on, kun ajelee Islannin kiertävää ykköstietä Reykjavíkista Skaftafellin luonnonpuistoon päin. Skaftafellissä voi sumuttomalla säällä nähdä Vatnajökullin, vaikka ei poistuisi edes autosta. Sinne ajaa Reykjavíkista taukoineen noin viidessä tunnissa. 

Pääkaupungista jäälle pääsee nopeamminkin. Parin tunnin ajomatkan päässä Reykjavíkista sijaitsee Sólheimajökullin jäätikkö. Sinne jäätikkövaellusten lähtöpisteelle eli isohkolle parkkipaikalle voi ajaa kuka tahansa ja käydä vilkaisemassa jäätikköä.

Sain esikoisesta seuraa jäätikkövaellukselle viime kesänä.

Minulla on välillä tapana hengailla mieheni työpaikalla, jäätikön lisäksi myös siellä toimiston puolella. Jos meillä on molemmilla tiedossa tasapitkät toimistopäivät, parkkeeraan itseni hänen työpöytänsä ääreen oman läppärini kanssa. Omat hommat ja yhteinen lounas on hauskaa vaihtelua yksin työhuoneella istumiselle. 

Kun kirjoittelin tätä postausta siellä Islannin jäätikkövaeltajien päämajassa Icelandic Mountainguidesilla, juolahti mieleeni kahvitauolla kysäistä puolison työkaverilta, voisinkohan saada alekoodin jäätikköretkille. Kuka tietää, ehkä täällä lukijoissa on lähiaikoina Islantiin-suuntaajia. 

Tässä olisi alekoodi, jotka syöttämällä saa 15 prosentin alennuksen jäätikkömatkasta. Koodit ovat voimassa heinäkuun loppuun saakka. 

Jos vaakatasossa vaeltaminen ei riitä, niin jäätiköillä voi kokeilla myös jääkiipeilyä.

Jäätikkövaellus Sólheimajökullilla (parin tunnin jäätikköretki, minimi-ikä 8 v). Vaelluksen lähtöpaikalle on reilun parin tunnin ajomatka ykköstietä pitkin Reykjavíkista. Matkalla tänne voi pysähtyä katselemassa päätien varrella olevia upeita vesiputouksia Seljalandsfossia ja Skógafossia. Jäätikölle on päätieltä eli ykköstietä lyhyt matka, muutamia kilometrejä. Alkuperäinen hinta 9 900 ISK / n. 80 €, alekoodilla 8 400 ISK / n. 68 €. Sisältää kokeneen jäätikköoppaan palvelut ja tarvittavat varusteet.  Alekoodi: NW18


Helppo kajakkiretki Sólheimajökullin jäätikkölaguunilla. (2 tunnin helppo kajakkiretki, minimi-ikä 16 v). Koe jäätikkölaguuni kajakilla! Hiljaisessa jäätikkölaguunissa kelluu suuria jäämassoja. Niiden välissä melominen on hiljainen ja hieno elämys. Retken alkuperäinen hinta 12 900 ISK / n. 105 €, alekoodilla 10 900 ISK / n. 90 €. Sisältää kokeneen opppaan palvelut ja tarvittavat varusteet kuten kuivapuvun. Alekoodi: NW18


Samalla alekoodilla 15 prosenttia pois myös jääkiipeilyretkistä jäätiköllä.

Perhelomailua.

PS. Hasardivaroitus! Jäätikölle ei saa turvallisuussyistä missään nimessä nousta omin päin ilman opasta ja kunnollisia varusteita. Jos sinne lähtee lenkkareilla liukastelemaan eikä tunne turvallisia polkuja, saattaa päätyä jäärailon nielaisemaksi.

Kuvat: Björgvin Hilmarsson

Tunnisteet: ,