Toffeeperunat. Kinuskipotut. Karkkia pannullinen. Islantilaisen juhlakattauksen kiiltävänruskein helmi. Islantilainen keittiö on parhaimmi...

Islantilaisen keittiön herkku: karamellisoidut perunat

24.1.18 Satu Kommentteja: 4

Toffeeperunat. Kinuskipotut. Karkkia pannullinen. Islantilaisen juhlakattauksen kiiltävänruskein helmi. Islantilainen keittiö on parhaimmillaan erinomaista kalaa, lampaanlihaa, kotimaisia juureksia ja kasviksia - ja karamellisoituja perunoita!


Islannissa näitä kutsutaan ruskeiksi tai rusketetuiksi perunoiksi. Minulle ne ovat lempinimeltään toffeeperunoita, vaikka valmistukseen ei kermaa käytetäkään. Kun makea kastike kohtaa tavallisen keitetyn perunan, se nyt vain tuntuu suussa ihan ruokakarkilta.

Kun minulle ensimmäisen kerran tarjoiltiin islantilaisessa kodissa perinteinen juhlapäivällinen eli lampaanpotkaa, vihreitä säilykeherneitä ja raperperihilloa, oli lisukkeena karamellisoituja perunoita. Rakastuin niihin välittömästi. Se on jännä juttu, että tavallisia perunoita jaksan syödä kaksi, korkeintaan kolme, mutta näitä menee yhdellä aterialla helposti vaikka kymmenen. Sille on syynsä, että tätä karppaajan unelmaa ei ole tapana tarjoilla ihan jokaisena arkipäivänä... 

Karamellisoidut perunat ovat alunperin laskeutuneet laavakökkäreelle tanskalaisten mukana ja Tanskassa näitä varmasti valmistetaan edelleen. Islannissa nämä ovat supersuosittuja kotona kokatessa. Näitä ei juuri ravintoloiden ruokalistoilla näe, mutta sitäkin useammin juhlallisempana lisukkeena kotidinnerillä. Yhdelle ystävälleni nämä ovat kuulemma se kaikkein paras mahdollinen krapularuoka. Jos edellisiltana on venähtänyt baarissa pitkään, hän ryhtyy keittelemään seuraavana aamuna perunoita. 

Tässäpä tämä mainio perunaohje teillekin:

Brúnaðar kartöflur eli karamellisoidut perunat ("toffeeperunat")

1 kilo perunoita
1 dl sokeria
50 g voita

1. Keitä perunat kypsiksi, mutta älä anna ylikypsyä. Suosi kiinteää lajiketta, esimerkiksi siikli on hyvä.
2. Anna perunoiden jäähtyä ja kuori ne.
3. Sulata sokeri pannulla. Kun sula sokeri alkaa ruskettua, lisää voi. Laske hellan lämpötilaa.
4. Huljauta jäähtyneet ja kuoritut perunat vedessä siten, että ne ovat aavistuksen märkiä.
5. Lisää pinnalta märät perunat sokerivoi-seokseen. Kääntele perunoita pannulla siten, että karamellisoosi leviää kaikkien perunoiden kaikille pinnoille. Jatka perunoiden lempeää huljuttelea kastikkeessa niin kauan, että ne alkavat pikkuisen kiiltää pinnalta.
6. Valmista tarjoiltavaksi.

4 kommenttia:

 1. Kiitos! Näen jo että kesällä kun jää perunoita se muutama ruualta yli, niistä voi tehdä näitä!

  VastaaPoista
 2. Jeps, nää on tanskalaisen jouluaaton potut! Mä katoin ekalla kerralla ihmetellen, mutta ankan kanssa ne myös maistuivat ihan mielettömän hyviltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syödäänkö näitä muuten Tanskassa myös joulun ulkopuolella? Vai onko tämän heidän versio "imelletystä perunalaatikosta", jota näkee Suomessa useimmiten vain joulupöydässä?

   Poista

Mitä tuumaat?