Kuinka paljon islanninhevonen maksaa? Mistä haetaan työttömyystukea? Minne tehdään osoitteenmuutosilmoitus? Mistä löytyy Islannin suurin m...

Kysy mitä vain Islannista

16.12.17 Satu Kommentteja: 201

Kuinka paljon islanninhevonen maksaa? Mistä haetaan työttömyystukea? Minne tehdään osoitteenmuutosilmoitus? Mistä löytyy Islannin suurin metsä? Entä minne kannattaa mennä telttailemaan, jos haluaa vaeltaa, kylpeä kuumavesilähteissä eikä nähdä muita turisteja? Kuinka paljon islantilaiset syövät vuodessa hevosenlihaa?


Saan viikoittain, välillä jopa päivittäin, aivan mahtavia kysymyksiä Islannista. Niitä tipahtelee eri blogijuttujen kommentteihin, Facebookiin, Instaan ja välillä sähköpostiinkin. Vaikka kyselyjä tulee aika paljon, yritän silti vastata jokaiseen. Näitä on oikeasti tosi hauskaa saada. Vilpitön kiitos siis siitä, että luotatte mielipiteeseeni ja kyselette kaikenlaista. Tykkään!

Ajattelin tehdä näiden kysymysten lähettämisen hieman helpommaksi ja perustan siksi tällaisen oman postauksen, jonka tallennan myös tuonne blogin sivupalkkiin (mobiilissa se näkyy kun skrollaat alaspäin).

Tämän postauksen perään saa laittaa mitä tahansa Islantiin liittyviä kysymyksiä. Vastaan niin pian kuin pystyn ja ohjaan eteenpäin oikeille lähteille. Jos en tiedä enkä osaa auttaa, kerron senkin. 

Mikki on siis auki. Kyselkäähän pois.

Jos sinua kiinnostaa Islannin-matkailu, kannattaa tutustua kirjoittamaani Tripsteri Islanti -matkaoppaaseen netissä. Verkko-oppaasta on olemassa myös tuhdimpi kirjaversio, kirjoittamani Islanti-matkaopaskirja, jota saa mm. Suomalaisista ja netissä esim. Adlibriksestä.

Jos taas mielit Islantiin töihin ja asuman, kannattaa tutustua tähän Töihin Islantiin -juttusarjaan.

201 kommenttia:

 1. Minkälainen sosiaaliturva Islannissa on? Etenkin mietin terveyden- ja sairaanhoitoa. Millaista reittiä lääkäriin pääsee ja minkä verran lääkkeistä maksetaan itse? Toki kiinnostaa myös muut etuudet, työttömyysturva, sairauspäiväraha jne etuudet, millaisilla nimikkeillä ovatkaan. Paljon nämä ovat ja millä edellytyksillä mitäkin saa. Joo, laaja kysymys!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhdistelmä pohjoismaista ja pohjoisamerikkalaista. Esim. hammaslääkäri on täysin yksityinen ja siksi kallis (lapsille tosin ilmainen). Perusterveydenhuolto terveyskeskuksissa kuten Suomessakin, mutta erikoislääkärien vastaanotot, esim gyne, ovat hintavampia. Jos käy onnettomuus ja joutuu ambulanssikyydillä sairaalaan, maksut ovat suht pieniä.

   Lääkkeiden hinnoista en osaa sanoa, kun en ole joutunut ostamaan täällä reseptilääkkeitä.

   Työttömyysturva on muutaman kuukauden mittainen, ja sen jälkeen ei mitään. Toisaalta täällä on täystyöllisyys, eli töitä on kaikille.

   Jos joutuu saikulle, palkallisia saikkupäiviä kertyy noin 2 päivää per työssäolokuukausi eli työsuhteen kestosta riippuu, kauanko saa sairauslomalta korvauksia. Jossain kohtaa tipahtaa ns. "kelan" tuelle ja se on aika pieni.

   Islannissa pitää EU:n kansalainsen asua 6 kk että pääsee sosiaaliturvan piiriin. Tai pääsee suoraan, jos on näyttää todistus lähtömaasta, että on ollut vakuutettuna lähtömaassa (esim. Suomessa).

   Mutta noin pähkinänkuoressa: Sosiaaliturva on paljon huonompi kuin Suomessa. Pienituloiset maksavat enemmän veroja kuin Suomessa, suurituloiset huomattavasti vähemmän kuin Suomessa.

   Poista
 2. Onko joka islantilaisella tytöllä oma issikka 😁,, halusi oma heppatyttöni kysyä? Paljon se issikka oikein siellä sitten maksaa, Suomessakin ovat kalliimpia hevosia, jos ihan perustason helpoista puhuu.. Kulkeeko issikoita vapaana laumassa villinä, vai onko ne laumat laitumella 😎? Onko siellä ratsastuskoulujen? Ehtiikö viikossa issikoida ja käydä kuumissa lähteissä? Ja mitkä ovat sellaisia must juttuja viikon resissukla!?
  Entä onko uimahalleissa myös tuo lähes 40asteinen vesi?
  Ja itse Islannin hintatasoon, siis puhutaan ja kuulee kuinka kallista siellä on,,niin paljon esim. Ulkonasyöminen, vaikka pitää ja olut/limosa maksaa? Ja aito islantilainen villapaita? Ja vielä siitä, että luin kirjastasi, että Joulu on irlantilaiselle juhla, johon pukeudutaan ja käydään kampaajalla ym. Onko muita oikein perinteitä joulupöydässä!? Ja vietetäänkö Joulu oman perheen parissa vai suvun kanssa? Sai käsityksen, että suku on tosi tärkeä, eli onko lahjalistalla 40nimeä!? Ja mennnääkö Jouluna issikalla kirkkoon,, vai kuuluko Joulukirkko perinteisiin?
  Nimimerkillä tuhansia kysymyksiä 😊💙

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Katariina!
   Ei ole joka tytöllä omaa issikkaa, vaikka täällä onkin hevonen per neljä islantilaista. Useimmiten on kuitenkin niin että ne kenellä on hevosia, on niitä useampia, isoimmilla tiloilla jopa satoja. Hevonen ja issikka etenkin on tosi laumaeläin, se ei viihdy yksin tai kaksin vaan vaatii itselleen jengin ympärilleen voidakseen hyvin.

   Hinnat ovat nollasta eurosta satoihintuhansiin euroihin. Pullahevosia saa ilmaiseksi, ne vain niityllä elelevät kesät ja talvet, talvisin saavat tietysti heinää kun maa on jäässä. Kalleimmat jalostushevoset ja hyvin arvosanoin palkitut askellajimestarit ovat isojen omakotitalojen hintaisia.

   On täällä ratsastuskoulujakin, vaikka se yleisin tapa mennä issikalla on päräyttää maastolenkille, ja sitä matkalijoillekin suosittelen.

   Viikossa ehtii käydä ratsastamassa, kuumissa kylvyissä ja vaikka mitä muutakin, vaikkapa jäätiköllä! Tuolla www.tripsteri.fi/islanti -sivuilla (jotka olen kirjoittanut) on lisää matkavinkkejä eri mittaisille matkoille, retkille ja kaikenlaiseen islantilaiseen puuhasteluun.

   Uimaloissa on paaaaaljon lämpimämpää vettä kuin Suomessa. Iso osa uimaloista on täällä ulkona, mutta vesi on altaasta riippuen 27 asteesta noin 43 asteeseen.

   Täällä on tällä hetkellä tosi kallista, koska Islannin kruunu on vahvistunut niin paljon. Olut baarissa on noin 12-15 euroa, lounas ravintolassa alkaen 18-22 euroa jne. Aito islantilainen käsinneulottu villapaita on noin 200-300 euroa. Sen neulomiseen menee nopealtakin pari työpäivää ja pelkkä lankojen kustannus on noin 50 euroa (arvio).

   Issikalla ei mennä joulukirkkoon, vaan autolla - tai kävellen jos asuu lähellä :) En itse kuulu kirkkoon ja aika iso osa perheestäni ei kuulu, eli joulukirkko ei ole meidän jouluperinteissä, mutta kyllä aika monet käyvät.

   Jouluaattoateria vaihtelee perheittäin. Usein alkuruokana on joku keitto (hummerikeitto on aika suosittua), pääruokana kalkkunaa, naudanlihaa, lammasta tai poroa. Jälkiruokana jotain perheen perinteistä jälkiruokaa, meillä se on itsetehty jäätelö. Sitten joulupäivänä syödään sellainen perinteinen islantilainen jouluateria eli riiputettua lampaanlihaa, valkokastiketta, papuja ja perunoita.

   Joulu on islantilaisille iso juhla, mutta perheestä riippuu miten isolla porukalla sitä vietetään. Usein on 10-20 ihmistä samassa, eli "lähiperhe". Mutta joillekin se lähiperhe on pienempi.

   Poista
 3. Hei,
  Luin juuri Tripsteri -oppaasi (mahtava!) ja nyt 10 v. poikani on pääsyt siihen käsiksi ja bongailee kiinnostavia paikkoja. Olemme matkustamassa mieheni ja kolmen 5-10 v. pojan kanssa ensi heinäkuussa Islantiin. Ja harmittaa kyllä että sattuu olemaan pahinta turistiaikaa, emme valitettavasti pääse muulloin.
  Ajattelimme kulkuneuvoksi 4x4 Camper -autoa, ja yöpyisimme siellä. Mitä mieltä olet tästä vaihtoehdosta lasten kanssa? Meille sopisi paremmin päästä vapaasti kulkemaan ja improvisoimaan reittiä, siksi emme halua varata kaikkia majoituspaikkoja etukäteen. Toisaalta matkailuauto on ehkä kömpelömpi ja sillä ei pääse joka paikkaan... siksi tuo camper.
  Onko sinulla vinkkejä ratsastuspaikoista tai vaellusreiteistä jossa 5-vuotiaskin pysyisi mukana? Entä tiedätkö mitään kivaa luettavaa lapsille esim. Islannin mytologiasta tms... löytyisiköhän lentokentältä tai jostain turistikaupasta? Emme asu Suomessa, joten suomenkieliset kirjat pitäisi löytyä netistä, tai voisi se olla englanniksi tai espanjaksikin.
  Onko jotain muuta vinkkiä lasten kanssa matkustaessa?
  Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Heinäkuu on toisaalta oikein kiva kuukausi, koska on todennäköisesti lämpimintä. Ja jos aiotte kierrellä Islantia, turisteja on itä- ja pohjoisosissa vähemmän kuin etelärannikolla ja Länsivuonoilla on myös rauhallista. Riippuu tietysti kuinka pitkään aiotte olla. Parin-kolmen päivän reissulla ei kannata lähteä etelärannikkoa kaummas, mutta reilussa viikossa ehtii kiertää koko saaren.

   Camper-auto on hyvä vaihtoehto, jos on retkimieltä. Me itse ainakin ollaan tykätty camperilla menemisestä (uudessa-seelannissa) ja Islannissa useimmiten telttailemme kesäaikaan. Ottakaa vaan lämpimät makuupussit (talvimakuupussit) mukaan. Islannin kiertävä tie on asfaltoitu eli "kömpelöllä" matkailuautollakin saaren pääsee kiertämään.

   Useimmilla ratsastustalleilla otetaan pikkulapsia mukaan retkelle ns. käsihevosena eli yksi oppaista pitää kiinni hevosen ohjaksista ja lapsi vain istuu satulassa. Tein tällaisen tunnin mittaisen ratsastusretken oman tyttäreni kanssa reilu vuosi sitten Eldhestarin tallilla. Pyynnöstä varmasti järjestyy muuallakin lyhyillä retkillä. Kokopäiväretkillä pitää yleensä pystytä hallitsemaan hevonen itse, koska kuljetaan sen verran pidempi matka.

   Onko teidän lapsi tottunut luonnossa kävelijä? On monia kivoja päivärettejä, joissa on upeat maisemat ja lämpimät luonnonkylvyt reitin varrella, mutta ne vaativat muutaman tunnin mittaista rauhallista kävelyä. Sitten ihan sellaista "hengailua" ja pieniä kävelyretkiä voi tehdä missä vain luontonähtävyyksien lähellä. Islannissa on luonto läsnä joka paikassa, eli sellaisia sattumanvaraisia pieniä kävelyretkiä voi tehdä missä vain. Kaikkialla saa vapaasti kävellä, ellei sitä ole erikseen kielletty kylteillä.

   Poista
 4. 1. Minkälainen kuva islantilaisilla on Suomesta? Onko jotain yleisiä väärinkäsityksiä (myytejä) Suomesta ja suomalaisista? Onko suomalaisilla yleisiä väärinkäsityksiä Islannista tai islantilaisista? Kirjassa Pohjolan onnelat (en muista tekijää) Islanti-osiossa kerrotaan että islantilaiset vertaavat Pohjoismaiden kansoista itseään usein suomalaisiin. Näkevät näissä kahdessa jotain samanlaista. Pitääköhän paikkansa?

  2. Pystyykö islannin kielen avulla ymmärtämään fäärin kieltä? En tiedä miksi tämä kiinnostaa minua, jotenkin kumpikin kieli vaikuttaa tekstinä niin samannäköiseltä.

  3. Eroaako pukeutumiskulttuuri suomalaisesta?

  4. Tunnistatko suomalaiset turistit katukuvasta pelkän olomuodon perusteella? Olen lukenut ulkosuomalaisten blogeja joissa kerrotaan että he aina tunnistavat suomalaisen.

  5. Pääseekö siellä hyvin liikkumaan pyörällä, vai onko kyseessä autoilijoiden valtakunta?

  6. Uskotaanko siellä todellakin menninkäisiin?

  ps. Kiitos tästä blogista. Islanti vaikuttaa todella kiehtovalta maalta ja hyvältä paikalta asua. En vain tiedä sopiiko se ihmiselle jonka mielestä Suomenkin kesät ovat turhan viileitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka - ja kiitokset kiitoksista. Tässä vastauksia

   1. Islantilaiset tosiaan kokevat suomalaiset hyvin samankaltaisiksi. Viimeksi kun taksilla ajoin kotiin työmatkalta kuski oli ihan fiiliksissä kun kuuli että olen Suomesta. Suomalaisten kanssa on kuulemma aina hauskointa bilettää, kun meillä on niin reilu ja hauska meininki. En ole törmännyt järjestelmällisiin väärinkäsityksiin, eli sanoisin kyllä että aika realistinen kuva heillä on Suomesta ja suomalaisuudesta. Sauna ja metsät kiinnostaa.

   2. Kyllä! Mun puolisoni vertasi sitä niin, että vähän samalla tavalla kuin suomen ja viron kieli muistuttavat toisiaan, Färsaarilla puhuttu kieli ja Islannissa puhuttu kieli muistuttavat toisiaan. Ihan kaikkea ei ymmärrä, mutta aika paljon kuitenkin.

   3. Islantilaiset pukeutuvat fiinimmin (kaupungeissa.

   4. No eipä juuri. Melkein kaikilla matkaajilla on ulkoiluhenkiset vaatteet, että turistit kyllä ainakin Reykjavikin kaupunkikuvassa erottuvat, mutta suomalaiset eivät. Kielestä tietysti aina tunnistaa, mutta muuten en kyllä huomaa eroa.

   5. Autoilijakansaa tämä on. Mutta onneksi viime vuosina pyöräilystä on tullut "trendikästä" ja yhä useammat käyvät töissä pyörillä ja pyöräilyväyliä on tullut lisää. Mutta kyllä Suomi on tässä paljon Islantia edellä.

   6. Ei sillä tavalla kirjailmellisesti; se on enemmänkin sellaista uskoa ja rakkautta hyvin kerrottuihin tarinoihin ja luonnon arvostamista.

   Poista
 5. Miten islantilaiset suhtautuvat valaanpyyntiin? Islanti valitettavasti on niitä harvoja maita jotka valaanpyyntiä harjoittavat. Jostain silmiini osui artikkeli, ettei 2016-2017 olisi pyydetty valaita, koska se ei ole ollut enää taloudellisesti kannattavaa. Valaanlihan kysyntä on ilmeisesti kysynnän laskettua romahtanut. Onko valaanpyynti siellä joku aihe joka jakaa mielipiteitä? Ainakaan valaanliha ei ole mitenkään näkyvästi ollut esillä kun olen siellä käynyt. Joidenkin ravintoloiden ruokalistalla sitä on näkynyt, mutta enemmänkin mainostetaan retkiä valaita katsomaan kuin syötäväksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika penseästi enemmistö suhtautuu. Sitten on muutamia vanhoja jääriä joiden mielestä se on meidän "oikeus", ja valitettavasti tämä pieni vähemmistö on aika äänekäs. Islantilaiset syövät tosi vähän valaanlihaa. Muutamat ravintolat tarjoilievat sitä ruokalistoillaan ja mainostavat kaduilla, koska monet turistit syövät valasta sen takia, että luulevat sen kuuluvan jotenkin paikallisiin tapoihin.

   Poista
 6. Mulla on ollut uusintakierroksella Islantilainen voittaa aina ja siihen liittyen yksi kysymys. Kirjassa kerrot, että pankkikriisin jälkeen islantilainen ei pystynyt vaihtamaan valuuttaa kuin näyttämällä lentolipun. Mikä on tilanne tällä hetkellä? Joko saa vaihdettua valuuttaa ilman todisteita että on lähdössä ulkomaille?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valuuttarajoitteet ovat nyt poissa, ja rahaa pystyy vaihtamaan helpommin. Mutta edelleenkin esim. ulkomaanvaluutan vaihtaminen islantilaisessa verkkopankissa on ihan hullun vaikeaa; se onnnistuu vain tiettyinä kellonaikoina.

   Poista
 7. Miten Islannissa maksetaan parkkimaksut? Kolikoilla vai kortilla vai käykö molemmat joka paikassa? Onko parkkikiekkoja käytössä ja jos on, niin löytyykö sellainen valmiina vuokra-autoista?

  Entäpä tankkaus; maksetaanko kortilla vai käteisellä vai käykö molemmat kuten Suomessakin?

  Ja vielä yksi autoilujuttu.. pääseekö lentokentältä kävelemällä Rental Carsin autojen luo vai onko aina tilattava bussikuljetus? Täytyykö tämä kuljetus tilata jo hyvissä ajoin vai riittääkö esim. edellisenä päivänä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parkkikiekkoja ei ole. Kaupunkialueilla pitää maksaa etenkin keskusta-alueilla, mutta ei muualla. Nämä maksulliset paikat on aina erikseen merkitty. Parkkimaksun voi maksaa lähimpään parkkiautomaattiin millä tahansa luottokortilla. Kolikotkin käyvät.

   Suurin osa bensiksistä on automaatteja, eli maksu hoituu maksukorteilla. Käteiselläkin mamksu varmasti onnistuu, mutta täytyy sanoa, että en ole ikinä kokeillut. Tankkaan aina kortilla.

   Lentokentältä matka vuokra-auton luokse riippuu autovuokraamosta. Siinä vuokra-autotiskillä kun autosopimusta käy tekemään, osataan varmasti antaa lisäohjeita. Ainakin Hertzillä ja Aviksella on tiskit siinä saapuvien hallissa.

   Poista
 8. Moikka,
  kesäkuussa olisi tarkoitus tulla tutustumaan Länsivuonoihin. Kartasta katsoen sielläkin on joitakin jäätiköitä, mutta missä niihin pääsisi parhaiten tutustumaan? Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Länsivuonoilla on Drangajökullin jäätikkö, mutta se sijaitsee sellaisessa paikassa että sinne on pääsy vain veneellä ja vaeltamalla, autoteitä ei mene jäätikölle asti.

   Poista
 9. Islantilainen sukunimikäytäntö kiinnostaa. Eikös siellä kaikilla ole sukunimenä ole isän nimi + dottir/son?

  Jos vanhemmat eivät ole naimisissa, saako lapsi silti automaattisesti sukunimeksi isän nimen + dottir/son? Suomessahan lapselle tulee äidin sukunimi, ellei isyydentunnistusta tehdä ennen ristiäisiä/nimiäisiä. Tai näin oli ainakin muutama vuosi sitten, kun kaveri sai ensimmäisen lapsensa ja oli vain avoliitossa lapsen isän kanssa.

  Entäs, jos isästä ei ole tietoa tai naispari saa lapsen, miten silloin lapsen sukunimi muodostetaan? Äidin nimi + dottir/son vai mahdollisesti äidinisän nimi + dottir/son?

  Jos ulkomaalainen mies menee naimisiin islantilaisen naisen kanssa, he asuvat Islannissa ja saavat lapsia, miten lasten sukunimi muodostuu? Jos isä on vaikka Matti Virtanen. Onko lasten sukunimi Mattisdottir/Mattisson vai Virtanen?

  Tiedätkö, miten islantilaiseen sukunimikäytäntöön suhtaudutaan ulkomailla, esimerkiksi Suomessa? Jos teidän perhe asuisi Suomessa ja lapset olisivat syntyneet täällä, olisivatko he voineet saada Suomessa saman sukunimen kuin Islannissa vai olisiko heillä joko sinun tai miehesi sukunimi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, juuri näin. Patro- tai matronyymi (saa ottaa molemmat, eli saa olla myös äidin- ja isäntytär tai -poika).

   Vanhemmat saavat itse päättää, antavatko patro- vai matronyymin. Jos lapsi syntyy yksinhuoltajaäidille tai naisparille eikä isää ole tiedossa tai vaikka onkin eikä hänen nimeään haluta käyttää patronyymissa, lapselle tulee matronyymi.

   Jos jompikumpi vanhemmista on ulkomaalainen, lapselle voidaan antaa ulkomaalaisen vanhemman sukunimi, jos vanhemmat näin haluavat. Meidänkin lapset olisivat siis voineet olla Rämö, mutta en tätä halunnut, koska täällä Islannissa asutaan. He olisivat voineet olla myös Satusdóttir, mutta se tuntui minusta vähän omituiselta yhdistää suomenkielinen etunimi islanninkieliseen jälkiosaan. Niinpä me annoimme lapsille omani kaltaiset etunimet ja "sukunimi" isän mukaan.

   Kiinnostava juttu tuo ajatusleikki siitä, jos asuisimme Suomessa ja lapset olisivat syntyneet siellä. En ole ihan varma, antaako Suomen säännökset luvan antaa lapselle sukunimi toisen vanhemman maan perinteiden mukaisesti. Kun eikös Suomessa ole sellainenkin sääntö, että kahden vanhemman samoilla lapislla pitää olla sama sukunimi kaikilla. Islannissahan näin ei ole, koska siskolla ja veljellä on erilainen pääte sukunimessä. Tätä pitäisikin kysyä joltain Suomessa asuvalta islantilaiselta.

   Poista
 10. 1. Onko islantilaisilla yhtä mutkaton suhtautuminen alastomuuteen kuin suomalaisilla? Luin äskettäin Yhdysvalloissa asuvan suomalaisen bloggarin kommentteja amerikkalaisista pukuhuoneista ja suihkuista (joissa alastomuutta ei näy) ja rupesi kiinnostamaan miten on kylpyläkulttuurin luvatussa maassa Islannissa… eli uskaltaisitko viedä islantilaisystäväsi suomalaiseen saunaan.

  2. Ostin juuri kirjasi Islantilainen kodinonni (rakastan kirjaa, aion antaa sen äidilleni ja siskollenikin luettavaksi) jossa kerrot että maassa käydään autolla hakemassa isot annokset jäätelöä iltapalaksi. Onko ylipaino kovakin ongelma maassa?

  3. Onko islantilaisissa työyhteisöissä minkälainen johtamistyyli? Eli ollaanko palavereissa ruotsalaistyylisesti keskustellen ja kaikkien mielipiteitä kuunnellen vai onko siellä yrityksissä suomalaistyylisesti selvä hierarkia ja selvät pomot jotka tekevät päätökset. Kirjastasi päätellen islantilaiset ovat ainakin varsin suorapuheista kansaa eli asioita ei panna ruotsalaiseen tapaan kauniimpaan pakettiin.

  4. Islantilaiset ovat tunnetusti kielinationalistista porukkaa (eli ei lainasanoja ainakaan kirjakieleen) ja hyvin ylpeitä kielestään. Mutta sotketaanko siellä puheeseen ikinä englanninkielisiä termejä tai onko englanninkielisiä slangisanontoja?

  5. Mikä on mielestäsi suurin ero suomalaisissa ja islantilaisissa miehissä? Entäs naisissa?

  6. Tunnen sen verran islantilaista historiaa että tiedän että maa solmi personaaliunionin vuonna 1918 Tanskan kanssa jolloin maa oli nimeltään Islannin kuningaskunta ja käytännössä täysin suvereeni. Toisen maailmansodan aikana maasta tehtiin tasavalta 1944 kansanäänestyksen jälkeen. Kumpaa vuotta islantilaiset pitävät itsenäistymisvuotenaan? Onko siellä tänä vuonna Islanti 100-juhlia? Ja onko itsenäisyyspäivä samalla tavalla tärkeä päivä kuin Suomessa?

  ps. ja kiitos mahtavasta kirjasta. Olisipa hienoa päästä joskus tekemään reissu Islantiin. Keskittyisin varmaan käymään niissä lämpimissä uima-altaissa. Se vaikutti niin rennolta ja mukavalta touhulta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ville kehuista :) Tässä vastauksia:

   1. Joo, yhtä luonnollinen. Islantilaisten lempipuuhaa uimahalleissa onkin kytätä, että meneehän turistit myös ilman vaatteita suihkuun ja peseytyy kunnolla ennen altaasee menoa. Suosituimpiin uimaloihin on tullut pari suihkuverhollista suihkutilaa, koska monille ei-paikallisille se mutkaton suhtautuminen alastomuuteen on vaikeaa.

   2. Tämä on jännä juttu. Islannissa ollaan toisaalta tosi kovia urheilemaan, syömään kalaa ja eletään tosi vanhoiksi. Eliniänodote on maailman korkeimpia. Mutta sitten toisaalta täällä on ylipaino kasvava ongelma ja noudattaa aika samaa kaavaa kuin esim. Yhdysvalloissa: mitä pienempi tuloluokka, sitä suurempi ylipaino-ongelma (tästä on tehty asuinaluekohtaistakin vertailua).

   3. Suorapuheista ja ratkaisukeskeistä mutta samaan aikaan ei-pomottavaa. Eli mitä omat kokemukset kertovat, palaverit ovat aika lyhyitä ja niissä puhutaan paljon, mutta palaverit voidaan järjestää vaikka kahvilassa tai ravintolassa, tai puhua työasioista vapaa-ajalla ja toisaalta vapaa-ajanasioista työpaikalla. Töitä tehdään paljon ja päivät ovat pitkiä, mutta se ei ole sellaista kurinalaista järjestelmällisyyttä kuitenkaan. Tämä on itse asiassa niin kiinnostava aihe, että olisi kiva kirjoittaa tästä enemmänkin!

   4. Kyllä, ja etenkin nuoremmat. Viralliseen kieleen anglismit eivät ole tulleet, mutta puhekieleen kyllä. Esimerkiksi sana mahdollisuus (chance) on käännetty islannin puhekielelle "sjiens". Kirjoitetussa kielessä sitä ei huomaa, mutta puhutussa kyllä.

   5. Kauhean vaikea kysymys, kun kaikki ovat kuitenkin yksilöinä erilaisia. Semmoinen yleinen havainto on puheliaisuus; islantilaiset puhuvat enemmän ja myös tuntemattomille.

   6. Vuotta 1944, päivämäärällä 17.6. Tuo päivä on tosi tärkeä; kaupungilla on kulkueita ja konsertteja, etenkin lapsiperheet tulevat silloin kaupunkiin ja heiluttelevat viirejä ja käyvät vilkaisemassa parvekkeella heiluttelevaa presidenttiä ja tämän puolisoa.


   Poista
 11. Tänään oli juuri Hesarin nettisivuilla Islantia ylistävä artikkeli nimeltään Onnellisten saari. Artikkelissa kuitenkin huomautetaan että islantilaiset syövät enemmän masennuslääkkeitä kuin mikään muu kansa Euroopassa. Haastattelussa Dóra Guðmundsdóttir sanoo että:

  ”Ehkä islantilaiset haluavat ongelmiin nopeita ratkaisuja”, tuumii onnellisuustutkija. Ongelmat pitäisi pystyä kohtaamaan. Minun lempimääritelmäni onnellisuudesta kuuluu, että se on ilon ja kärsimyksen summa.”

  Oletko Dóran kanssa samaa mieltä... hakevatko islantilaiset nopeita ratkaisuja? Toki ehkä siellä on vaan höveli suhtautuminen masennuslääkkeisiin.

  Toisaalta voisi kuvitella että sielläkin kärsitään kaamosmasennuksesta kuten Suomessakin...

  VastaaPoista
 12. Joo mä huomasin tämän artikkelin. Ja otti vähän pannuun, että se käsitteli ihan niitä samoja asioita kuin uusin kirjani, mutta kirjaa ei mainittu. Yhyy. : (

  Islannissa on aika käytännönläheinen ja nopeiden fiksien meininki, eli tuo Dóran havainto on mun mielestä ihan oikeansuuntainen.

  VastaaPoista
 13. Hei Satu, ja kiitos ihanasta blogista! :)
  Olemme suuntaamassa Islantiin huhtikuussa, yhdistelmänä Islanti - New York, ja pohdimme nyt kuumeisesti mitä tehdä Islannissa ja mihin suunnata. Ajattelinkin lähestyä sinua kysymyksellämme, koska tällä hetkellä meillä on vain oma "mututuntuma" suunnittelun tukena. Olemme pohtineet ajoa pohjoiseen, esim. Dalvikiin, mutta mitä olet mieltä, kannattaako se näin lyhyellä reissulla? Olemme Islannissa perjantai-iltapäivästä maanantaihin, jolloin lentomme Nykiin lähtee iltapäivällä. Auto meillä on vuokrattuna koko ajalle ja matkassa kaksi aikuista.

  Kiitos jo ennakkoon sinulle, ja mukavaa kevättä! :)
  -Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Tiia! Oletko tutustunut matkaoppaaseeni Tripsteri Islanti? Se löytyy kirjana kaupasta ja kirjastoista, ja siitä hieman tiiviimpi esitys maksuttomana verkko-oppaana: www.tripsteri.fi/islanti

   Siellä on paljon matkailuaiheista tietoa, esimerkkimatkoja erimittaisille reissuille ym. Ja mielelläni vastaan lisäkysymyksiin :)

   Jos te ette ole aikaisemmin käyneet Islannissa ja kun ottaa huomioon että on huhtikuu (eli saattaa olla pohjoisessa vielä lumista ja talvista), voisi olla ihan varteenotettava idea seikkailla Islannin etelärannikolla, Snaefellsnesissä ja Reykjavikissa. Näin ei mene liikaa aika ajamiseen vaan jää enemmän aikaa nauttia maisemista, ravintoloista ja kuumista uima-altaista, joissa pääsee mukaan paikallistunnelmaan.

   Poista
 14. Minulla ei ole mitään kysyttävää enemmän vain henkilökohtaista pohdintaa. Olen lukenut kaksi Islanti kirjaasi (Islantilainen voittaa aina ja tämä uudempi Islantilainen kodinonni) ja olen kummassakin kirjassa tuli ilmi mielenkiintoisia kulttuurisia eroja suomalaisten ja islantilaisten välillä.

  Sen jälkeen olen pohtinut että johtuukohan näiden kansojen mentaliteettierot osittain luonnonoloista. Islannin luonto ja ilmastohan ovat kovia ja ennakkoarvaattomia. Milloin tahansa voi tulla tulivuorenpurkaus, maanjäristys ym. luonnonmullistus ja sääkin on aika arvaaton tuulineen ja sateinen. Ehkä tälläisessä ympäristössä ihmiset oppivat tarttumaan nopeasti hetkeen ja takomaan rautaa silloin kun kuumaa. Sillä huomenna voi tulla luonnonmullistus ja kaiken joutuu aloittamaan silti alusta.

  Suomen luonto ja ilmasto ovat myös todella kovia, mutta toisin kuin Islannissa, myös hyvin arvattava. Jokainen tietää että talvella tulee taas olemaan kylmä ja paljon lunta. Suomessa hyvin organisoitumalla ja ennakkosuunnittelulla selvittiin parhaiten kylmien talvien läpi ja sen takia "evoluutio" suosi täällä taas eritapaista kulttuuria. (Toki myös jotkut muut tekijät kuten erilainen geopoliittinen tilanne ovat vaikuttaneet erojen syntyyn, mutta kiehtovinta mielestäni on ollut pohtia asiaa luonnonolojen eroilla).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä varmasti on osittain luonnonoloista kiinni; Islannissa sää määrittää paljon enemmän kuin vaikkapa Suomessa. Kun tuulee kovaa, niin tuulee niin kovaa että tieyhteydet saattavat olla poikki eikä lentoja lennetä.

   Toinen yksi iso syy on varmasti lähihistoria; Islannissa ei juuri kärsitty toisen maailmansodan jaloissa, vaan täällä tuo aikakausi näyttäytyi nousukautena ja kaiken uuden tulemisena.

   Poista
 15. Kerrot kirjassasi että ansiostasi Islannin nimilautakunta hyväksyi uuden nimen virallisten nimien luetteloonsa. Oletko kuullut että tyttäresi jälkeen nimeä olisi annettu kenellekään muulle? Vai onko tyttäresi vieläkin nimen ainoa edustaja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilastokeskuksen mukaan vain yksi löytyy tällä hetkellä :)

   Poista
 16. Hei!
  Olemme luultavasti tulossa Islantiin toukokuussa mieheni ja vähän yli puolivuotiaan lapsemme kanssa! Olen matkustellut aika paljon ennen ja tämä olisi ensimmäinen ulkomaanmatka vauvan kanssa, joten jännittää �� mutta eiköhän sekin hyvin menisi. Olen lukenut, että Islanti on lapsiystävällinen maa. Olen lukenut postauksiasi ja tripsteri sivua ja olemme miettineet seuraavanlaista ohjelmaa; vuokraisimme viikoksi auton ja kiertelisimme Reykjavikia ja Reykjanesia sekä Etelä-Islantia. Vikin kylä oli ilmeisesti kiva. Entä onnistuukohan päiväretki jäätiköille? Itse aion mennä kauan haaveilemalleni päivän ratsastusretkelle!:) Uimahallissa olisi myös kiva käydä! Ja joku pieni vaellus olisi suunnitelmissa. Vaikka sinne kuumalle joelle, josta jossain postauksessa/kommenteissa olit maininnut, että n.3 kilometrin päässä on joku kuuma joki �� Mietin vaan, että onko nämä realistisia suunnitelmia!�� Onnistuukohan matkailu kiltin 6-7 kk vauvan kanssa sielä �� toisaalta miksi ei onnistuisi. Vuokra-autoon saa varmasti vuokrattua istuimenkin. Ja kantorepussa vauva varmasti kulkisi jotain pienempiä reittejä pihallakin :) Vauva myös tykkää kylpeä, mutta toki katsotaan millaisia paikkoja olisi, että mennäänkö vuorotellen. Onko suositella erityisesti noi pienelle vauvalle sopivaa uimalaa? Entäs onko lähistöllä Prisman kaltaista ruokakauppaa? Kiitos jo etukäteen!

  -saara

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Saara!
   Islanti on tosi helppo maa matkusta lasten kanssa; lapset ovat tervetulleita joka puolelle. Lastenistuimet saa autovuokraamoista (kunhan muistaa varata sen etukäteen), ravintoloista löytyy aina syöttötuoleja ja uima-altaiden pesutiloista löytyy kylpyammeita, lasten leluja ja uima-allasalueelta kellukkeita jne.

   Jos teidän lapsi on tottunut olemaan kantorinkassa, Reykjadalurin vaellus on tosi mainio. Se on noin tunnin suuntaansa, eli koko retkeen kannattaa varata noin puolikkaan päivän. Siinä on lähistöllä ajomatkan päässä parikin issikkatallia, jotka tarjoavat myös majoitusta (esim. Eldhestar ja Sydra-Langholt). Sellainen voisi olla kätevä paikka vaikka yhdeksi yöksi, niin mies ja lapsi voivat viettää aikaa majoitustiloissa ja pihalla sillä välin kun sinä olet ratsastamassa.

   Jäätikköretkelle ei minun muistini mukaan voi ottaa lasta mukaan kantorinkassa (turvallisuussyistä, koska siellä on kompastumisriski), eli jos teette jäätikköretken, niin toinen joutuu odottelemaan lapsen kanssa.

   Uimahalleja on Islannissa yli 100: joka kylästä löytyy vaihtoehto. Uimapaikat (sundlaug) onkin tosi hauskoja paikkoja tutustua paikalliseen meininkiin ja lapsetkin usein tykkäävät polskia vedessä eli toimivaa ajanvietettä koko familylle.

   Poista
 17. 1. Minkälainen lapsenkasvatustyyli on Islannissa? Onko se ranskalaiseen tapaan autoritaarinen vai enemmän pehmeämmän suomalaistavan kasvatusta vai jotain siltä väliltä? Miten siellä yleensä suhtaudutaan ylivilkkaisiin tai julkisilla paikoilla kiukutteleviin lapsiin?

  2. Mitä islantilaiset ajattelevat ruotsalaisista? Mie luin juuri kirjan jossa kerrottiin että sekä suomalaiset, norjalaiset että tanskalaiset kokevat ruotsalaiset vähän ärsyttävinä (eli jonkin sortin pikkuveli-syndrooma). Mites Islannissa? Saman kirjan mukaan islantilaisilla olisi jonkin sortin pikkuvelisyndrooma entiseen emämaa Tanskaan mutta pitääköhän paikkansa.

  3. Tiedän että Islannista on laivayhteys Färsaarille. Liikkuukohan se kuinka usein ja onkohan minkähintainen. Olisi hauska yhdistää Islannin ja Färsaarten reissut toisiinsa.

  4. Olen lukenut paljon Islannin kukoistavasta turismista. Mutta mistäköhän maista sinne matkaillaan eniten? Näkyykö sielläkin kiinalaiset ja japanilaisturistit kameroineen yhtä selvästi täällä Suomessa kesäaikaan.

  5. Kirjassa kerrot kuinka islantilaiset vaikuttavat pitkältä kansalta. Tilastojen mukaan 1996 syntyneet islantilaisnaiset ovat suunnilleen samanpituisia suomalaisnaisten kanssa ja samana vuonna syntyneet islantilaismiehet olisivat noin sentin pidempiä suomalaisiin verrattuna. Mutta näyttääkö katukuva silti pidemmältä eli ovatko islantilaiset pidemmän tuntuisia? (Tilaston löysin täältä http://www.ncdrisc.org/height-mean-map.html)

  6. Vietetäänkö Islannista pääsiäistä hyvin samanlaisella traditiolla kuin Suomessa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Tässä vastauksia :)
   1. Välitöntä ja keskustelevaa. Lapset otetaan mukaan melkein joka paikkaan ja heihin suhtaudutaan hyvin. Ruumiillista kuristusta ei täällä hyväksytä.
   2. Islantilaisilla on vähän samanlainen suhtautuminen tanskalaisiin kuin suomalaisilla ruotsalaisiin. Mutta aika kilttiä kuittailua se on, islantilaiset kokevat minun mielestäni aika vahvasti olevansa pohjoismaalaisia.
   3. Juu, löytyy! Itä-Islannin Seydisfjördurista on lauttayhteys ainakin kerran viikossa Färsaarten kautta Tanskaan. Lippujen hinnat vaihtelevat hyttiluokan, mukana tulevan auton tms. mukaan. Katso tarkemmin Smyril Linen sivuilta, niin saat ajankohtaiset tiedot
   4. Aasialaisten matkailijoiden määrä on kasvanut paljon, mutta Keski-Euroopasta ja Amerikasta tulee tällä hetkellä vielä eniten matkaajia.
   5. Saattaapi johtua siitä että olen itse kovin lyhyt :D
   6. Vietetään joo; paitsi palmusunnuntaina ei ole virpomistraditiota. Mutta muutoin pääsiäinen on sellaisen minilomailun aikaa. Aika monet menee mökeille, lähtee ulkomaanmatkalle ja viettää aikaa perheen kanssa.

   Poista
 18. Olen kuullut että Islannissa ihmiset tekevät yleensä montaa työtä ja että työpäivät saattavat olla sen takia pitkiä. Ytsäväni kysyi minulta tänään; "vietetäänköhän siellä ikinä lomaa" ja ilmoitin kysyväni siulta. Eli miten ihmiset viettävät siellä lomia jos työpaikkojakin on useita...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin samanlaiset loma-ajat kuin Suomessakin; pari lomapäivää per työssäolokuukausi. Osa ottaa vuosilomapäivät palkkana, mutta suurin osa pitää muutaman viikon mittaiset kesälomat.

   Poista
 19. Luin juuri sunnuntaisuomalaisesta islantilaisen näyttelijän Joi (Johann) Johanssonin haastattelun. Haastattelussa häneltä kysytään mikö on suurin ero islantilaisten ja suomalaisten välillä. Hän vastaa että ihmiset ovat melko samanlaisia esimerkiksi huumorin ja omista asioista kertomisen suhteen, mutta islantilaiset ovat amerikkalaisempia. Islantilaiset ovat kuulemma sekoitus eurooppalaisuutta ja yhdysvaltalaisvaikutusta. Sitten hän viittaa Islannissa pitkään olleeseen Yhdysvaltain tukikohtaan ja sen syvään vaikutukseen yhteiskuntaan.

  Ihan mielenkiinnosta kysyisin millä tavalla luulet että islantilaiset ovat amerikkalaisempia kuin suomalaiset? Missä asioissa yhdysvaltalaisen kulttuurin vaikutus näkyy?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esimerkiksi yksityisautoilun suosio, isot automarketit, kulutuskulttuuri, se että vauraus saa näkyä eikä sitä piilotella, suhtautuminen kateuteen, pikaruoan suosio, kaupunkisuunnittelu ja yhtenä aika isona yhteiskunnan tasolla se miten terveydenhuolto on järjestetty.

   Poista
 20. Hei Satu. Olen tulossa noin kuukauden kuluttua Islantiin jo toista kertaa. Edellisellä kerralla jäi Esja-vuori näkemättä ja ajattelinkin että saisin sen tällä kertaa mahdutettua mukaan. Olen etsinyt tietoa mutten ole ihan varma miten pitkät ne reitit oikein ovat? Minulla on auto (ja lapsia mukana), jolla ajaisin niin pitkälle kuin mahdollista ja ajattelin että kävisimme ainakin Steinnillä. Eli miten lähelle pääsen autolla ja kuinka kauan kestää kiivetä Steinille?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me kiivettiin Esjalle viime kesänä perheen kanssa, rauhalliseen tahtiin kesti tunnin. Se parkkipaikka on ihan autotien vieressä.

   Poista
 21. Löytyykö sieltä Islannista Suomen tapaista tanssilavaperinnettä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei samanlaista kuin Suomesta; ulkotanssilavoja ei ole (sääkysymys, hehe). Kun välillä kylätaloilla järjestetään "juhlia", sveitaballeja, siellä usein on soittajia esiintymässä ja hauskaa pidetään.

   Poista
 22. Loma Islantiin lähenee.. onnistuuko koko päivän ratsastusvaelluksen varaus vielä perillä (lähellä Reykjavikia olevalle tallille), niin näkisi säätilanteen. Vai kannattaako varata jo ennalta? Kyseessä olisi vain yksi henkilö, joka tuolle reissulle lähtisi.

  Aurora Guesthouse on reissussa majapaikkamme; heillä ei ollut vuokra-autolle parkkipaikkaa, mutta sanoivat, että kadulle voisi jättää ilmaiseksi. Mitä luulet, löytyykö katupaikka helposti suht läheltä?

  Mikä liittymä (Telia, DNA, Elisa..) on Reykjavikissa ja lähistöllä mielestäsi paras?

  Ja pukeutuminen.. millaisilla kengillä ja takilla siellä mahdollisesti parin viikon päästä pärjää..?

  Voiko Visa Electron kortilla maksaa esim. bensa-automaateilla, ravintoloissa, uimahalleissa jne?

  Kiitos Satu! Ihanaa ku jaat Islanti-tietoutta!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka!
   Hevosreissu: kahden tunnin mittaisille vaelluksille järjestyy melkein aina tilaa vaikka seuraavalle päivälle. Jos haluat päivävaelluksen eli kokopäiväretken, saattaa olla hyvä varata muutamaa päivää etukäteen, sillä tilaa (eli retkiä) on rajatummin.

   Parkkipaikkojen saatavuus on vähän kinkkinen; niitä on kyllä katujen varsilla ja aina auton jonnekin saa parkkiin. Tosin on vähän kummallista lupailu ilmaisesta parkkipaikasta; Reykjavikissa katuparkkeerauskin maksaa, sen voi maksaa luottokortilla parkkimittariin, joka antaa ikkunalle laitettavan lapun. Saattaa olla että siellä täällä on yksittäisä ilmaisia katuparkkipaikkoja, mutta niitä on kyllä aika vähän.

   Suomalaisista kännyliittymistä en osaa sanoa, kun en ole vuosiin käyttänyt. Mutta täällä on noin yleisesti tosi hyvät yhteydet eli 3g toimii kuin vettä vaan. Islanti kuuluu siihen roaming-vapaaseen EU-alueeseen vaikka maa ei olekaan EU:n jäsen. En tiedä millaiset sopimusehdot suomalaisilla liittymillä on, mutta pääsäännön mukaan mitään isoja roaming-maksuja ei pitäisi enää tällä eurooppalaisella alueella olla.

   Sää vaihtelee tosi nopeasti. Viime viikolla oli teepaitakeli parina päivänä, eilen tuli paljon lunta ja on taas pakkasta. Kannattaa varustautua lämpimästi, mukavat ja tukevat kengät, mielellään sellaiset jotka pitävät kosteutta, jos tarkoituksena seikkailla muuallakin kuin kaupungissa. Vaihtokengät on hyvä ottaa mukaan.

   Electron käy joka paikassa.

   Kivaa reissua!

   Poista
 23. 1. Miten islantilainen koulujärjestelmä eroaa suomalaisesta? Panostetaanko koulussa esim. enemmän sosiaalisiin taitoihin kuin Suomessa. Ja onko arvosteluasteikko minkälainen esim. yhdestä viiteen?

  2. Minkälainen deittailu- ja parisuhteenmuodostamiskulttuuri Islannissa on? Näin kerran yhden tanskalaisen ohjelman jossa nainen kävi tutustumassa eri maiden deittailukulttuureihin ja Islannissa oli hänen mukaansa tapana treffailla ulkoilmassa esim. käydä yhdessä ratsastamassa? Ja kuuluuko muuten miehen maksaa ensimmäisillä treffeillä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka!
   1. Ei kovinkaan paljoa. Suurin osa kouluista on julkisia, luokkakoot esim täällä Reykjavikissa ovat suurimmassa kolussa noin 20-25 oppilasta per luokka. Koulu alkaa 6-vuotiaana mutta varsinaista esikoulua ei ole. Mä en oikein osaa verrata opetuksen sisältöä ja painotuksia, kun omasta peruskoulusta on jo niin pitkä aika. Tokaluokkalaisella tytöllämme on lukujärjestyksessä islantia, matikkaa, kässää, kuvista, uintia (3 kertaa viikossa), kirjastotuntia, musiikkia, lauluharjoituksia, luonnontietoa ja yhteiskuntaoppia. Arvosteluasteikko on tällä hetkellä kirjaimilla; A on paras ja D (vai olikohan se E) on hylätty.

   2. Se on juuri näin! On toki sitä perinteistä mennään leffaan, syömään, kahville tai baariin, mutta jos on joku yhteinen harrastus tai kiinnostuksen kohde, niin sitten pyydetään usein mukaan sinne. Hevosmiehet (ja heitä on paljon) pyytää melkein aina naisia ratsastamaan, se on kiva juttu :) Tai vuoristovaellukselle, hiihtämään tms. Islannissa on aika tasavertainen meininki treffihommissakin, ei ole mitenkään omituista jos mies maksaa, mutta usein sovitaan että maksetaan puoliksi, joskus nainen voi tarjota. Eli ei ole yhtä oikeaa tai väärää tapaa. Islannissa on se kiva, että sosiaalisesti on kauhean vaikeaa mokata. Ei ole käytöskoodeja, jotka pitäisi osata pilkulleen tehdäkseen asiat oikein.


   Poista
 24. Hei!

  Ompa ihastuttava blogi, muistaakseni olen törmännyt tähän aiemminkin, mutta vasta nyt jäin lueskelemaan oikein ajan kanssa. :) Kysymykseni liittyy työntekoon Islannissa.

  Tein opintojeni ohessa Erasmus-harjoittelun islantilaisella hevos- ja matkailutilalla ja täytyy sanoa, että sain melkoisen tutustumispaketin maan harmaaseen talouteen! Tietenkään nuorena ja tyhmänä en tajunnut, että "verot on maksettu palkasta etukäteen" tarkoittaa yhtä kuin pimeä työ... Työviikot olivat 6 päiväisiä ja työpäivät 9-12 tuntia. Palkka taisi olla jotain 60 000 kruunun luokkaa kuussa, mutta toki asumisen ja ruuan sai ilmaiseksi. Yritys pyöri pelkällä ulkomaalaisella puoli-ilmaisella työvoimalla. Lähinnä 18-20 vuotiailla innokkailla heppatytöillä. Nuorin työntekijä oli peräti 16-vuotias ja samaa duunia paiski kuin me vanhemmatkin. Ihan en kunnialla tuosta työharjoittelusta selvinnyt; burn outista palautumiseen meni reilun vuoden verran...

  Islantiin rakastuin kuitenkin tuon kesän aikana niin palavasti, että olen alkanut haaveilemaan näin valmistuttuani ja vakityötä etsiessä uudelleen työjaksosta tuossa ihanan karussa maassa. Ja toisaalta haluaisin saada tuolle työharjoittelujaksolle vastapainoksi positiivisen kokemuksen maan työkulttuurista. Mutta miten voisi varmistua siitä, että homma menee maan lakien ja työehtosopimusten mukaisesti? Onko esimerkiksi jotain tiettyjä kanavia, joista on turvallista etsiä töitä? Euresin sivut mulla onkin tässä auki jo.

  Kiitos vielä ihanasta blogista! Islanti-ikävä vaan kasvaa, kun katselee näitä kaikkia ihania kuvia ja lukee sun postauksia. :') <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mukavasta viestistä. Oi kyllä, harmaa talous kukoistaa ja etenkin matkailun parissa. Ja tuo hevostallipelleily on ikävä kyllä arkea yhä edelleen; ei kaikilla talleilla mutta osalla. Keväällä julkaistiin mielenkiintoinen tutkivan journalismin juttu (siis täällä Islannissa paikallisessa lehdessä), jossa listattiin noita kyseenalaisesti toimivia talleja.

   Heti jos tarjotaan käteismaksua tai puhutaan "ylläpidosta" palkkana, kannattaa laittaa jarrut päälle. Jos on kennitala (eli paikallinen sotu), pankkitili ja yhteys omaan ammattiliittoon (siihen kannattaa aina liittyä saadakseen neuvoja juuri esim. työsopimusasioissa ja apua ongelmatilanteissa), on aika varmoilla vesillä. Kun yritys sanoo maksavansa työehtosopimusten mukaista palkkaa, se on selvä merkki siitä, että asiat ovat kunnossa.

   Poista
  2. Kiitos vastauksesta ja vinkeistä!

   Törmäsinkin Facebookin issikkaryhmissä tuohon lehtijuttuun ja muutama tuttu talli valitettavasti löytyikin listalta, jota toisaalta osasin odottaakin huhujen perusteella. :/

   Lähdinkin jo tutustumaan noihin islantilaisten ammattiyhdistysten sivuihin ja löysin jopa tällaisen ulkomaalaisille tarkoitetun sivuston: http://www.volunteering.is/. Yksi tila pohjoisestakin osui silmään, jossa mainittiin ilmoituksessa "payroll with ID number". Kuulosti ainakin heti paremmalta. :D

   Poista
 25. 1. Onko siellä asunnot yleensä miten hyvin tuulenkestäviä ja lämpimiä? Luin yhdestä Irlannissa (ei siis Islannissa) asuvasta suomalaisesta joka järkyttyi irlantilaisasuntojen kylmyydestä. Siellä kun ei oltu keksitty keskuslämmitystä tai useampi kerroksisia ikkunoita. Suomessahan on se jännä juttu että vaikka täällä on kylmä ulkona, niin sisällä pärjää vaikka alusvaatteissa.

  2. Lämmityksestä puheen ollen. Luin joskus että siellä olisi lämmitetyt kadut. Eli kaduilla ei tarvitsisi liukastella liukkaimpaankaan aikaan. Pitääköhän paikkansa?

  3. Onko totta että siellä tulee vesijohtoverkosta vesi niin kuumana että siitä pystyy tekemään suoraan kahvin? Onko totta että vesi saattaa tuoksahtaa rikiltä? Nämä on kanssa lukemiani asioita.

  4. Onko #metoo liike näkynyt Islannissa millään tavoin? Entäs onko tietoa onko naisiin kohdistuva väkivalta isokin ongelma maassa. Oli järkyttävä nimittäin huomata että tasa-arvoisina pidetyt Tanska, Suomi ja Ruotsi olivat EU:n väkivaltaisimmat maat naisille EU:n tekemässä tutkimuksessa. Toivon että Islanti ja Norja olisivat Pohjoismaista poikkeus säännöstä.

  5. Onko EU-jäsenyys puheenaihe maassa samalla tavalla kun Nato-jäsenyys on ikuisuusaihe Suomessa. Puhutaanko siellä samalla tavalla EU-optiosta, kun täällä Nato-optiosta? Vai onko kalastusvesistään mustasukkaiselle Islannille selvää ettei se halua liittyä moiseen.

  6. Ja sitten lopuksi se kirjastasi löytyvä Lummureiden ohje? Tuleekohan siitä taikinasta kuinka monelle. Ajattelin joskus pitää islantilaisaiheisen illan ystävilleni ja tehdä avioliitto-onnea, skyrkakkua ja lummereita ja mietin että riittääköhän kirjasta olevasta ohjeesta sellaiselle kahdeksalle ihmiselle vai pitääkö tehdä isompi Lummur-taikina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Täsäs vastauksia.
   1. Ovat lämpimiä, Suomen tasolla. Täällä on energia niin halpaa, että taloja lämmitetään tosi lämpimiksi ja tuuletus hoidetaan avaamalla ikkunat selälleen.

   2. Juu, pitää osittain. Se riippuu kadunpätkästä. Kirjoitin tästä aikanaan oman blogipostauksen, kannattaa katsoa tämä juttu: http://www.salamatkustaja.com/2014/12/mina-en-luo-enaa-koskaan-lunta.html

   3. Tämäkin riippuu kiinteistöstä ja sijainnista. Kuuma vesi voi olla todella kuumaa ja siinä polttaa näppinsä, eli kuumavesihanan kanssa pitää olla varovainen. Kahviin en sitä laittaisi, koska kuumassa vedessä on jonkin verran kaikenlaisia mineraaleja (vulkaanisuus), ja se maistuu pahalta. Ja tuoksahtaa vähän kananmunalta sisältämänsä rikin vuoksi. Rikkiä on siis hyvin pieni määrä, se ei tee iholle mitään huonoa, mutta se tuoksahtaa vähän. Vuosien saatossa hajuun on tottunut. Kylmävesihanasta tuleva vesi taas on erinomaista juomavettä, eli pullovettä ei missään nimessä kannata täältä ostaa.

   4. On näkynyt. Kirjoitin viime vuoden lopussa tästä laajan jutun Ylelle, se löytyy täältä: https://yle.fi/uutiset/3-9905161
   Parhaillaan täällä valmistellaan raiskauslainsäädäntöä, joka edellyttää molempien osapuolien suostumisen seksiin, eli enää ei tarvitsisi uhrin todistaa että hän sanoi ei, vaan molempien pitää todistaa sanoneensa kyllä. Hyvä edistysaskel!

   5. Ei ole. Välillä se nousee jutunaiheeksi, mutta kalastusmiljardööreillä on niin vahvat syyt pysyä poissa EU:sta, että asia ei varmaankaan koskaan etene täällä mihinkään.

   6. Minä teen tuosta taikinamäärästä neljälle jos se on ainoa tarjottava, ja kuudelle, jos kahvipöydässä on muitakin.

   Poista
 26. Miten islantilaiset suhtautuvat vaihtoehtohoitoihin (homeopatia ym)? Entä kauneusleikkauksiin? Tai kevyempiin ehostuksiin, kuten tekoripsiin, jotka nyt vaikuttaa Suomessa olevan "kaikilla"? Tai vaikkapa hiusten värjäykseen; onko siellä esim. samaa trendiä kuin Suomessa näyttää olevan, eli hiuksia värjätään hyvinkin erikoisen väriseksi (violetti, pinkki..) Entä miten rakennekynnet? Eli kaikkinensa olisi mukava kuulla tästä aiheesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se Antti Holman lanseeraama "maakuntatukka" ei ole täällä kovin suosittua. Hiuksia värjätään kyllä paljon, mutta "luonnollisilla" värisävyillä. Tuhkablondaaminen on juuri nyt tosi suosittua.

   Tekoripsiä..hmm.. kyllä niitä on, mutta ei ole mainstream-juttu. Rintojensuurennuksia tms teetetään jonkun verran käsittääkseni, mutta tämäkään ei mikään kovin suosittu juttu täällä ole; (tai ei ainakana tähän omaan sosiaaliseen kuplaan mahdu yhtäkään esimerkkiä).

   Vaihtoehtohoidoista on jonkun verran juttua ja niistä puhutaan kyllä, mutta aika marginaalissa se on kuitenkin.

   Poista
 27. Mietin sitä kirjassasi olevaa 3+3+3 vanhempainvapaamallia. Jos äiti synnyttää lapsen niin ettei isää ole tiedossa (sinkuillahan saattaa olla lomaromansseja) saako hän tuolloin pitää myös isän osuuden? Entäs jos isä ei ole jostain syystä kykenevä huolehtimaan lapsesta yksin (esim. vakava asperger), niin saako hän pitää oman osuutensa samaan aikaan äidin kanssa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Systeemi joustaa eri tilanteissa hyvin. Yksinhuoltajat saavat sen koko 9 kk itselleen, koska vanhempia on vain yksi. Kaksosten tai kolmosten vanhemmat saavat pidemmät vanhempainvapaat.

   Poista
 28. Mitenkäs islantilaiset nuoret.. onko heillä samoja trendejä kuin Suomessa, että talvella kuljetaan nilkat paljaina tai mitä näitä nyt milloinkin on; ilman pipoa, ilman hanskoja, napa paljaana, tennareilla läpi talven, repaleisilla farkuilla.. Vai vaikuttaako Islannissa kylmä tuuli siinä määrin, että tällaisiin "villityksiin" ei edes nuoret lähde ;-)

  Entä millainen koira-kulttuuri Islannissa on? Suosituimmat rodut? Ovatko koirat enemmän työkoirakäytössä vai seurakoirina? Miten koiraharrastukset? Koiranäyttelyt? Kasvatustoiminta? Saikos koiria tuoda Islantiin?

  Käykö Islannissa paljon maailmanluokan tähtiä esiintymässä?

  Tuleeko mieleesi jokin stereotypia islantilaisista, joka ei lopulta pidäkään paikkaansa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Islantilaiset ovat aika ylipainoisia noin keskimäärin; täällä taitaa olla yksi Euroopan lihavimmista kansoista. On niitä urheiluihmisiä, ulkoilijoita ja kalan syöjiä, mutta sitten se suuri yleisö kuitenkin syö ns. pitsaa ja burgeria. Yhteiskunta on siis aika jakaantunut: eri sosioekonomisilla alueilla näkyy myös terveyserot. Keskiarvopaino kasvaa koko ajan täälläkin.

   Kyllä täällä käy jonkin verran maailman tähtiä konserteissa, kätevästi kun ollaan tässä Euroopan ja Yhdysvaltojen välissä. Ei se mitenkään jokaviikkoista ole tai edes kerran kuukaudessa, mutta muutaman kerran vuodessa joku iso nimi täällä käy vetämässä keikan joko ennen tai jälkeen Euroopan kiertueen.

   Koiria saa tuoda Islantiin, mutta karenssiaika on pitkä. En ole kovin perillä koiraroduista, mutta perinteisesti Islannin lammaskoira on ollut suosittu maaseutukoira ja ennen kaikkea juuri työkoira. Kaupungistumisen myötä niiden pikkupuudeleiden määrä on kasvanut. Reykjavikissa oli koirakielto vielä joitakin vuosikymmeniä sitten: koirien ajateltiin kuuluvan vain maalle, ei kaupunkiin. Nykyään kyllä näkee paljon koiria kaupunkilaisillakin. Mutta sellaisia aidattuja koirapuistoja täällä ei ole.

   Islantilaiset ovat niin kovia autoilemaan ja viihtyvät sisätiloissa talviaikaan, että sää ei määrittele pukeutumista. Turistit tunnistaakin kaupunkikuvasta helposti: heillä on aina tuulen ja sateenpitävää, lämmintä vaatetta päällä. Paikallisilla taas ei niinkään.

   Poista
 29. Muutama matkailijaa askarruttava kysymys. Ovatko ruokakaupat suljettuina kansallispäivänä kesäkuussa? Mitä kivaa Reykjavikissa on tarjolla kansallispäivänä? Muistelin, että sinulta olisi postaus ko. päivältä, mutten löytänyt. Entä, jos päiväretkeilee Törsmörkissä, niin olisiko mielekkäin paikka Langidalur, Basar vai Husadalur? Luin Tripsterin esittelyn, mutta jäin miettimään päiväreittien määrää ja laatua. Huomasin että bussit saattavat viedä eri paikkoihin. Kiitos etukäteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kansallispäivänä keskustassa on paljon ihmisiä; tullaan katsomaan aamupäivän kulkuetta, presidenttiparin tervehdystä parlamenttiaukiolla, on musiikkia ja yhdessäoloa. Ei mitään kovin virallista vaan enemmän sellaista vapaata karnevaalitunnelmaa.

   Pääosa kaupoista on kiinni, mutta muutama palvelee kyllä pyhäpäivänäkin. Esimerkiksi keskustan Krambud on aina auki 24/7 (tilanne tällä hetkellä) ja esim. Hagkaup Reykjavikin Skeifanin alueella.

   Nuo kaikki paikat Thorsmörkissä ovat oikein kivoja, paha sanoa suosikkia.. Aiotteko yöpyä? Jos, niin uudelta nimeltään Volcano Huts eli Husadalur on tosi kiva! Päivävaelluspaikkoja ja reittejä on jokaisella alueella.

   Minä suosittelisin melkein jäämään yhdeksi yöksi Thorsmörkiin ja tutustumaan siellä alueisiin vaikkapa parinkin päivän ajan.

   Poista
 30. 1. Mites siellä alkoholi? Saako ostettua ihan maitokaupasta vai onko siellä Suomen tapainen alkoholimonopoli? Olen jostain kuullut että alkoholi on siellä vielä huomattavasti kalliimpaa kuin Suomessa.
  2. Entäs juomakulttuuri. Onko se humalahakuista (harvoin ja kunnolla) kuten Suomessa? Siellähän kanssa teinien juomatavat ovat siistiytyneet (kuten Suomessakin) mutta juovatko vielä keski-ikäiset humalahakuisesti?
  3. Olen suklaaholisti. Minkälaiset suklaavalikoimat siellä on kaupoissa.
  4. Saako sieltä salmiakkia kaupasta?
  5. Onko siellä yleensä kuinka hyvät valikoimat laktoosittomia tuotteita?
  Olen huomannut että suurin osa Suomessa myytävistä Skyr-tuotteista eivät ole laktoosittomia.
  6. Löytyykö Reykjavikista kunnon teehuonetta tai teepuotia? Minkälaista siellä on teenystävän kannalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 1. Alkoholimonopoli, Vínbud. Sieltä joutu hakemaan myös keskioluet. Ja on kalliimpaa. Kannattaa ostaa alkoholijuomat Keflavikin lentokentän taxfreessä siinä matkalaukkuhihnojen läheisyydessä olevasta myymälästä. Saattaa säästää jopa puolet hinnassa.
   2. Harvoin ja kunnolla ennemmin kuin sellainen eteläeurooppalainen viiniä joka aterialla -tissuttelu.
   3. Superhyvät! Suklaalaku-yhdistelmiä on paljon ja jos siitä tykkää, niin täällä ei maisteleminen lopu kesken. Jos olet artesaanisuklaan ystävä, kannattaa tutustua Ommnomm-nimiseen suklaamerkkiin. Heillä on käsittääkseni tehdaskin tässä keskustan tuntumassa ja sinne järjestetään välillä opastettuja kierroksia.
   4. Ei. Tai no, fazun turkinpippureita jostain kaupoista, mutta ei samalla tavalla valikoimaa kuin vaikka Suomessa.
   5. Hyvin vähän. Laktoosittomat tuotteet tulivat valikoimiin vasta ihan muutama vuosi sitten; kaupoista saa jonkun verran maitoja ja jogurtteja, jotka laktoosittomia.
   6. Ei mitään kovin ihmeellistä, täällä ollaan enemmän kahvinjuojia. Teetä kyllä saa kahviloista, mutta en usko sen poikkeavan kovinkaan paljoa suomalaisten kahviloiden perusteevalikoimasta.

   Poista
 31. Hei Satu!

  1. Olen lähdössä vappuviikolla Islantiin, Reykjavikiin. Kyseessä on opastettu matka. Ohjelmaan kuuluu mm. Kultainen kolmio retki (8h) ja Sininen laguuni. Tuskailen nyt pukeutumisen kanssa. Olet jo jonkin verran vastaillut pukeutumiseen liittyviin kysymyksiin, mutta kysyn kuitenkin:). Laadukkaat ulkoiluvaatteet (mm. Partioaitta)olen todennut todella hintaviksi ja kaupunkilaistyttönä en viitsisi maksaa maltaita vaellusvaatteista. Mistä saisi suht laadukkaat mutta hinnaltaan kuohkeat (alle 100e) ulkoiluhousut (sekä sateen että tuulenpitävät), hanskat yms.? Kengät ja villakerrasto löytyy. Tuleeko toukokuussa kuuma jos laittaa kerroksen päälle villa fleecetakin?

  2. Vietetäänkö Islannissa vappua? Ovatko kaupat vapunpäivänä kiinni..?

  3. Tekeekö hirveän muotirikoksen, jos ilmestyy ulkohousut ja fleecetakki ravintolaan:)?

  4. Pärjääkö kala-allergikko Islannissa?

  Kiitos

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 1. Kannattaa katsoa lähimarkettien tarjonta, niissäkin myydään ihan päteviä ulkoiluvaatteita. Toinen hyvä vaihtoehto on saada lainaan samankokoiselta kaverilta; ei kannata tosiaan ostaa kalliita teknisiä vermeitä, jos tietää että niille ei juurikaan ole käyttöä. En usko että fleecen kanssa tulee kuuma - ja jos tulee, sehän on aina helppo ottaa pois ja tunkea vaikka päiväreppuun/laukkuun.

   2. 1.5. on työläisten päivä, mutta se ei ole yhtä iso juhla kuin Suomessa. Osa kaupoista on kiinni, pankit jne ovat kiinni, mutta keskustassa monet kaupat ovat auki jo ihan matkailijoidenkin takia.

   3. Et tee :D Reykjavik on täynnä matkailijoita, jotka pukeutuvat juuri noin ja se on ihan ymmärrettävää: kun liikkuu ulkona ja käy retkillä, ei voi vedellä minarissa ja pikkukengissä. Tärkeintä on, että on mukava olla eikä tule kylmä.

   4. Pärjää! Ravintoloista saa maukasta islanninlammasta, kasvivaihtoehtoja jne.

   Poista
 32. Edelliseen kysymyskenttään liittyen vielä: millaista säätä Islantiin on luvattu ensi viikoksi (vko 18):)

  Kiitos jälleen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän on mahdoton vastata; sääennusteet vaihtelevat niin kovasti. Kannattaa seurata paikallisen ilmatieteenlaitoksen sivuja: www.vedur.is, ne saa myös englannin kielellä.

   Poista
 33. Teillä on siellä päin hyvät heinikkoalueet. Mites löytyykö punkkeja ja käärmeitä?
  Onko Islannissa suunnistusta? En muista kuulleeni suunnistuskisoista sieltä päin, enkä tunne yhtään islantilaista kilpasuunnistajaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käärmeitä ei ole ollenkaan, ja punkkejakin hyvin vähänlaisesti ainakin menneinä kesinä. Eikä ole oikein hyttysiäkään :-)

   Suunnistus ei ole täällä kovin iso juttu, en tiedä harrastetaanko sitä ollenkaan. Islannissa kun ei ole suuria metsäalueita ollenkaan.

   Poista
 34. Haaveilen että kirjoittaminen on joskus ammattini. Haaveilen myös joskus asuvani ulkomailla (luultavasti Keski-Euroopassa). Kysyisinkin nyt miten pidät suomen kielen "elossa" vieraskielisessä ympäristössä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on iso etu, että voin tehdä töitä osittain suomeksi, kirjoittaa kirjoja ja myös kirjoittaa tätä blogia, sitä kautta kielitaito säilyy ja kehittyy - ja siirtyy myös lapislle. On ihana huomata, että he puhuvat niin hyvin suomea.

   Poista
 35. Aion tehdä vapuksi sitä siun Skyr-kakkua. Onko kakku vielä hyvää jos tekee kaksi päivää etuajassa (suosittelit vähintään 24 tunnin maustumisaikaa jääkaapissa) ja miten monta dl laitat itse site kermavaahtoa sekaan. Mietin tuleeko parempi vähemmällä vai enemmällä kermavaahdolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 12 tuntia eli yön yli riittää :) Mutta ei se pilalle mene kahdessa päivässä, kunhan on vain koko ajan kylmässä.

   Vaihtelen kermavaahdon määrää vähän sen mukaan miten paljon jääkaapissa sattuu olemaan, tai haluanko tehdä kevyemmän vai makeamman version. Yleensä laitan 4 dl, jonka vaahdotan ja sekoitan skyriin.

   Poista
 36. 1. Onko Islannissa taskuvarkaita?

  2. Miten islantilaiset suhtautuvat Euroviisuihin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 1. On varmasti, ihan kuten kaikkialla muuallakin, mutta iso ongelma se ei täällä ole. Ei siis tarvitse pitää käsilaukusta kiinni kaksin käsin kaupungilla, ym.
   2. Ovat tosi innokkaita, Euroviisu-karsinnat ovat iso puheenaihe ja melkein kaikki seuraavat viisuja. Se on iso juhlailta täällä; usein kutsutaan vieraita kylään Euroviisuiltana, tehdään yhdessä ruokaa ja kannustetaan Islantia, joka ei melkein koskaan voita :D

   Poista
 37. Hei Satu (ja Hänskätär),

  Kyllä siellä Islannissakin suunnistetaan. Kisoja ja suunnistusseurakin löytyy http://rathlaup.is/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, loistavaa! Kiitos tästä tiedosta, aina oppii jotain uutta.

   Poista
 38. 1. Kertomasi mukaan islantilaiset pitävät itseään parhaimpina:), mutta onko jotain, mitä he haluaisivat maassaan muuttuvan/kehittyvän?

  2. Miten islantilaiset suhtautuvat pakoilaiskriisiin? Saapuuko Islantiin pakolaisia?

  3. Ihan mielenkiinnosta, mitä asioita miehesi hämmästelee/ihailee suomalaisessa kulttuurissa?

  4. Olen kuullut jostain, että turismi Pohjois-Euroopasta olisi hiipumaan päin. Että matkoja olisi peruutettu…? Pitääkö tämä paikkansa? Ja jos pitää, mikä siihen on syynä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 1. On, paljonkin. Kaikki eivät tietenkään ole tyytyväisiä, ja tällä hetkellä etenkin korkeat asumiskustannukset ovat todella kova paikka monelle.
   2. Noin yleisesti islantialiset ovat aika avarakatseista porukkaa; ulkomaalaisia on aina ollut täällä ja islantilaisia on ollut aina ulkomailla. Enemmistö haluaisi ottaa enemmän turvapaikanhakijoita ja pakolaisia, mutta Islannin ulkomaalaisvirasto on noudattanut käsittämättömän tiukkaa linjaa viime aikoina. Tänne kuitenkin tarvittaisiin lisää ihmisiä, joten on hankala välillä käsittää, miksi yksi valtion pulju toimii niin järkyttävän hitaasti ja hankalasti.
   3. Hmm. Suolakurkkujen syöntiä nyt ainakin :D
   4. Olen kuullut että matkoja on ylipäätään peruttu enemmän tänä vuonna kuin viime vuonna, varaustilanne kesän yli ei ole yhtä hyvä mitä viime vuonna tähän aikaan. Yksi tärkeimpiä vaikuttimia tähän on varmasti Islannin jatkuvasti kohonnut hintataso.

   Poista
 39. 1. Mitä islantilaiset ajattelevat suomalaisesta saunakulttuurista?
  2. Entäs mitäs he ajattelevat suomalaisten tavasta uida avannossa? Joskus jopa saunomisen yhteydessä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomalainen sauna tunnetaan täällä hyvin. 1980-luvulla oli buumi rakentaa sähkösaunoja asuntoihin, mutta nykyään ne toimivat lähinnä varastoina. Islantialiset käyvät itse enemmän höyrysaunoissa, joita on uima-altaiden yhteydessä.

   Avantouinti on täällä vähemmän tunnetumpi; Reykjavikissa on kyllä meriuimareiden kerho, eli he käyvät tuossa jääkylmässä meressä uimassa ja lämmittelevät kuumissa vesialtaisa sen jälkeen.

   Poista
 40. Hei! Olemme pian matkustamassa Islantiin 3-vuotiaan lapseni kanssa ja haluaisin käydä hänen kanssaan kiertämässä tuon Golden Circlen. Matkustaisimme sinne bussilla Reykjavikista. Luin blogistasi, että bussi matkaa ei tarvitse varata etukäteen, mutta tiedätkö onko busseihin mahdollista saada turvaistuin ja kannattaisiko silloin varata bussikierros etukäteen? Tiedätkö minkä verran kävelemistä tuolla reitillä tulee; jaksaako 3-vuotias sen kävellä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Jos tulette lapsen kanssa joka tarvitsee turvaistuimen (ja 3-vuotias tarvitsee) niin retki kannattaa varata etukäteen ja ilmoittaa heti varauksen yhteydessä että haluaa lastenistuimen. Niitä kun ei pidetä busseissa mukana paitsi erityisvarauksesta.

   Kultaisella kierroksella ei ole paljoa kävelyä. Geysireitä ja vesiputousta pääsee katsomaan läheltä pienenkin kävelymatkan päästä, muutamia satoja metrejä. Toki siellä on pidempiä kävelypolkuja jos haluaa ulkoilla enemmän, mutta ei siis tarvitse kuitenkaan.

   Thingvellirin kansallispuistossa voi kävellä oman fiiliksen mukaan joko ihan vähän tai vaikka kilometrin, parikin. Kolmevuotias jaksaa varmasti kävellä, ei tarvitse ottaa rattaita.

   Täällä on tullut kesä tosi myöhään ja vieläkin on viileää. Kannattaa ottaa kumisaappaat ja villasukat ainakin tuolle kultaiselle kierrokselle, sillä siellä saattaa pienet jalat kastua lenkkareissa, on vesilätäkköjä jne. Lenkkarit taas riittävät hyvin kaupunkiolosuhteissa.

   Kannattaa varata mukaan tuulenpitäviä ja vedenkestäviä vaatteita, pipo, hanskat ja kauluri myös mukaan, niitä voi tarvita kylmänä päivänä. Sää vaihtelee täällä hurjasti, eli voi olla että teepaidallakin pärjää, jos käy hyvä tuuri. Tämä on vähän tällaista, vaikea neuvoa ihan tarkasti mitä ottaa mukaan, koska sääolosuhteet tosiaan ovat aika arvaamattomat.

   Poista
 41. Ja vielä edellisen kysymyksen kirjoittaja kysyy; Millaiset vaatteet lapselle tuossa kesäkuun alussa sinne kannattaa pakata mukaan, jos käy noilla retkillä? Ja erityisesti, millaiset kengät? Välikausikengät, kumpparit vai pärjääkö ihan lenkkareilla? Kiitos vastauksista :)

  VastaaPoista
 42. 1. Islannissa on todella hyvä työtilanne. Mutta onko maassa yleistä osa-aikatöiden tekeminen esim. Alankomaiden malliin vai painetaanko siellä täyttä päivää Suomen malliin?

  2. Islantilaiset myös eläköityvät varsin myöhään. Onko siellä tavanomaista että työntekijä elälöityy pikkuhiljaa osa-aikatöiden kautta vai painetaanko siellä hiki hatussa aina eläkkeelle asti.

  3. Mikä mielestäsi ylipäätän tekee islantilaisesta työkulttuurista sellaisen että ihmiset jaksavat työskennellä lähes seitsemänkymppisiksi? Tämä on asia jonka kovaa vauhtia ikääntyvä Suomi saisi oppia Islannista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka!
   Täällä tehdään tosi paljon osa-aikatöitä; on kovin tyypillistä sekin, että ihmisillä on useampi kuin yksi työsuhde. Eli tehdään sen päätyön ohella osa-aikatöitä esim. viikonloppuisin. Hintataso on täällä nyt niin kova ja asuminen kallista että monelle tämmöinen useamman työn kombo on taloudellisista syistä pakollista.

   Eläköitymisjuttu vaihtelee aika paljon henkilöittäin, riippuu paljon työpaikasta. Tunnen jotain vähän iäkkäämpiä lastentarhan työntekijöitä, jotka tekevät lyhennettyä päivää ja jäävät eläkkeelle vähitellen. Anoppini (työskenteli opettajana) teki myös näin; jättäytyi vähitellen pois töistä muutama vuosi sen jälkeen kun olisi jo päässyt eläkkeelle.

   Taloudellinen pakko on varmasti yksi syy tällä hetkellä; hinnat ovat nousseet koko ajan ja asuminen kallista. Toisaalta täällä ollaan myös aina oltu ahkeria tekemään töitä, asenne on vähän sellainen leikkisä eikä niin vakava, asioihin suhtaudutaan välillä hyvinkin huolettomasti. Ehkä se auttaa jaksamaan. Islantilaisten eliniänodote on myös aika korkea, eli ihmiset ovat seitsemänkymmppisinäkin vielä uskomattoman reippaita ja freesejä. Eivät tietysti kaikki, mutta poikkeuksellisen harvinasta sellainen pidempi työura ja reipas elämäntyyli ei ole.

   Poista
 43. Hei Satu! Ja kiitos loistavasta blogista sekä hyvistä kirjoista - matkaopas on ollut jo kotvan aikaa iltalukemisenani. Onnittelut myös apurahasta :)!
  Olemme tulossa viettämään minun 60-v. synttäreitäni Islantiin 10-.17.7. Meitä tulee kaikkiaan 13 aikuista, ja mökki on varattu Ulfjoltsvatn -järven rannalta. Olen miettinyt, pääseeköhän sinne tavallisella henkilöautolla vai pitääkö vuokrata neliveto? Mökin/talon omistajalta (Thor Barddal) voin tietysti asiaa myös kysyä, mutta jos satut tietämään...
  Selfoss on lähin kaupunki, ja siellä ajattelin tarjota näille läheisilleni ruuat, jos sopiva ravintola tms. löytyisi. Osaatko neuvoa kohtuuhintaista kivaa paikkaa? Ajattelin vaikkapa jotakin islantilaista kalaruokaa, olisiko suosituksia siitä? Meidän 13:n hengen porukalle varmaankin pitää varata pöydät etukäteen?
  Entä sitten issikkavaellus. Ainakin joitakin meidän porukasta se kiinnostaisi, ehkäpä itsekin uskaltaisin hepan selkään (kääk!) - kuulemma jokainen osaa ratsastaa islanninhevosella... Minkä hintaisia ja tasoisia retket ovat? Molemmat tyttäreni ovat muutama vuosi sitten olleet Islannissa (toinen jopa 3 kk: marras-joulu-tammikuu, josta 2 kk töissä), ja silloin tammikuussa ratsastivat vain ympyrää jossain tarhassa - se ei ehkä nyt kiinnosta :). Onko ryhmäalennuksia ja pitääkö varata paljon etukäteen?
  Kiitos etukäteen - matkakuume alkaa jo vaivata!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Maija! Kiitos kivasta viestistä ja palautteesta <3
   Tuonne järven mökkialueelle pääsee tavallisella autolla, ette tarvitse nelivetoa. Sillä alueella on paljon islantilaisten mökkejä, ja ihan tavallisilla autoilla sinne useimmat menevät.

   Kannattaa varata illallispaikka etukäteen kun ryhmä on noin suuri, jotta saatte varmasti kivan pöydän ja kaikki voivat istua yhdessä. Yksi oikein kiva ravintola Selfossissa on Tryggvaskáli. Se on tasokas mutta ei kovin kallis ravintola ja sijaitsee kaupungin vanhimmassa, vuonna 1890 rakennetussa talossa. Ravintolassa panostetaan lähiruokaan ja esimerkiksi hitaasti kypsytetty lohi on siellä aivan taivaallista. Hitaasti kypsytetty lohi, joka tarjoillaan mustikalla terästetyt karamellisoidun voikastikkeen kera on taivaallista. Ravintolan osoite on Austurvegur 2. Suosittelen!

   Issikkaretket ovat oikein kivoja ja niille voi lähteä myös aivan ensikertalaiset. Siinä teidän lähistöllä on useampi talli, yksi on melko iso Eldhestar; ryhmät ovat isoja mutta toisaalta hevoset ovat todella rauhallisia ja retkivalikoimaa on paljon. Tunnin retket maksavat noin 40-50 € ja kahden tunnin retket noin 80 euroa; tilalla on myös kokopäiväretkiä kokeneemmille ratsastajille. Niiden hinta retkilounaineen on noin 200 €.

   Ihanaa reissua teille, toivottavasti näistä vinkeistä oli apua.
   Islannin-terkuin
   Satu

   Poista
 44. 1. Minkälainen kirjastolaitos siellä Islannissa on jos verrataan esim. Suomeen?
  2. Kuljettaako tuuli siellä mukanaan tulivuorentuhkaa? Joutuuko esim. pesemään ikkunoita tuhkasta? Tarttuuko sitä vaatteisiin? Ja onko siellä ikinä tuhkamyrskyjä esim. aavikon hiekkamyrskyjen tapaan?
  3. Ollaanko siellä yhtään huolissaan että ilmastonmuutos voi sulattaa maan jäätiköt?
  4. Entäs ollaanko huolissaan mitä massaturismi voi tehdä maan ainutlaatuiselle luonnolle?
  5. Luin jostain että islannin kielessä ei esiinny murteita, vaan ympäri maata puhutaan aika lailla samalla tavalla. Pitääkö tämä paikkansa?
  6. Koetaanko siellä että Islanti on osa Eurooppaa? Vai puhutaanko siellä Euroopasta etäänä olevana mantereena jonne välillä mennään reissailemaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka!
   1. Ihan ok, mutta ei ihan yhtä kattava.
   2. Ainoastaan jos on tulivuorenpurkaus käynnissä eli tuhkaa ilmassa; tätä tapahtuu tosi harvoin.
   3. Ollaan, tai siis eivät kaikki ole mutta osa ihmisistä on hereillä tässä asiassa. Jäätiköt ovat sulaneet nopeasti ja niiden vetäytymisen voi huomata ihan vuositasolla.
   4. Tavallaan joo, mutta islantilaiset ovat aika opportunisteja. Nyt kun on mahdollisuus tehdä massia matkailulla, keskitytään bisneksen tekoon ja luonnonsuojeluasiat saavat vähemmän tilaa keskusteluissa. Eikä matkailu edes ole se isoin ongelma, vaan yksityisautoilu (Reykjavikissa) ja alumiinisulattamot ja niihin energiaa tuottavat voimalaitokset, jotka ovat vaikuttaneet luontoon suureesti.
   5. Juu!
   6. Kyllä islantilaiset kokevat olevansa eurooppalaisia, maa kuuluu Euroopan talousalueeseen, vaikka ei EU:n jäsen ole.

   Poista
 45. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On jotain kokemusta :) Olin täällä aikanaan bisnesopiskelijana vaihdossa ja kursseja enkuksi silloin 2000-luvun alussa oli tosi vähän. Nyt tosin jo enemmän. Jos opiskelet bisnestä, juridiikkaa tms. kannattaa tsekata Reykjavik Universityn tarjonta. Se on yksityinen yliopisto (eli aika kallis), mutta kaikki opetus on englanniksi.

   Poista
 46. Islantikaipuussani nettiä selatessani löysin YLE Areenasta Koiramies kiertää Islantia -sarjan. Tämä nyt esityksessä ollut oli ilmeisesti toinen kausi. Valitettavasti aikaisempia jaksoja ei esitysajan loppumisen jälkeen enää nähnyt mistään. Näissä nyt katsomissani jaksoissa Andri Freyr Vidarsson niminen islantilaisheppu kiertää Islantia ja yrittää nähdä kotimaansa turistin näkökulmasta. Hän kiertelee turistien suosimia luontokohteita ja kohteita, joissa on kehitetty jotain turisteja kiinnostavaa koettavaa. Sarjan katsominen herätti kysymyksen siitä, että miten islantilaiset noin niin kuin yleisesti suhtautuvat turisteihin? Moni on varmasti mielissään koska turismi kasvattaa omaa kukkaroa mutta omalla takapihalla roskaavat ja mellastavat turistit varmasti ärsyttävät monia. Lähinnä minua jäi askarruttamaan miten islantilaiset kokevat itseni kaltaiset budjettimatkailijat? Tämä Andri ei kovasti tuntunut arvostavan meitä. Hän oli närkästynyt (ja syystä) P-paikoille majoittuvista ja jätteensä ympäri viskelevistä telttailijoista, yleensäkin roskaajista mutta myös omien eväiden syöjistä. Hän oli sitä mieltä, että jos maahan kerran tulee, tulisi maahan jättää mahdollisimman paljon rahaa, käyttää mahdollisimman paljon palveluita ja jättää avokätisesti tippiä (vaikka tippaaminen ei ole edes islannissa yleinen tapa). Onko tämä yleinenkin mielipide? Aiheutanko pahennusta paikallisissa koska pakkaan Bónus possu -kaupasta omat eväät mukaan enkä juurikaan käytä ravintolapalveluita? Valitettavasti Islanti on niin valtavan kallis maa, ettei pienen matkabudjetin kanssa juurikaan ravintoloissa syödä. Auton vuokra sekä majoitus maksavat jo aivan törkeästi. Tietenkin olisi mahdollista lyhentää matkan kestoa puoleen ja käyttää sama määrä rahaa puolet lyhyemmässä ajassa. Toivovatko islantilaiset yleisesti maahan vain paksulompakkoisia turisteja meidän budjettimatkailijoiden sijaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoinen kysymys. On ihan totta, että Islanti yrittää kasvattaa enemmän kuluttavien matkailijoiden määrää, siitä saa elinkeinon useampi, mitä enemmän turisti käyttää rahaa. Tänne ei haluta esim. polttariporukoita briteistä halvoilla easyjetin kaltaisten halpisyhtiöiden lennoilla.

   Mutta ehkä vieläkin tärkeämpää kuin se kulutuksen lisääminen on se että turisteja saataisiin muuallekin kuin pk-seudulle, kultaiselle kierrokselle ja etelärannikolle. Yleensä he, joilla on vähemmän rahaa käytössä, viettävät Islannnissa pidempään aikaa ja sniiduilevat ehkä hotellien ja ulkona syömisen kanssa, mutta tuovat kuitenkin tuloja syrjäseuduille käyttäessään majataloja, ruokakauppoja, uimaloita jne.

   Poista
 47. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 48. Kiitos loistavasta blogista, jota tuli luettua ahkerasti varsinkin ennen Islannin heppailureissua :) Reissu oli muuten oikein onnistunut, mutta onko islantilaisten aikakäsitys jotenkin vähän vinoutunut? Tuntui olevan semmonen mentaliteetti, että yks asia hoidetaan kerrallaan, vaikka monta muutakin olis voinut hyvin hoitaa samaan aikaan. Tuntui, että ihan joka paikassa ja tilanteessa piti odottaa ihan hirveesti. ”10-15 minutes” tarkoitti välillä käytännössä jotain ihan muuta kuin varttia. Jopa lentokentällä toiminta oli käsittämättömän tehotonta! Suomalaisella alkoi jo vähän pinna kiristyä kaikkeen mahdolliseen odotteluun loppuviikosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, juuri näin! Täällä vartin myöhästyminen tarkoittaa että on vielä ajoissa. Mikään ei tapahdu juuri pilkulleen suunnitelmien mukaan, vaan asiat elävät ja kehittyvät. Ratkaisu ravistetaan hihasta lennossa. Se on aika ärsyttävää, tai oli. Nyt olen jo tottunut siihen, mutta kyllä se vähän pinnaan kävi alkuvuosina.

   Poista
 49. Heippa!

  Olen sydämeni Islannille menettänyt kolmekymppinen nainen, vaikkakin vain pari kertaa siellä käynyt. Viime kerralla menimme Islannissa naimisiin.

  Olemme pyöritelleet ajatusta jossakin vaiheessa sinne hetkeksi aikaa muuttamisesta, ehkä n. 6kk olisi ideaali. Tarkoitus olisi tulla töihin ja matkata sinne laivateitse omalla maasturilla, jotta päästäisiin tutustumaan myös sisämaahan.

  Kysymyksiä herääkin koskien tätä työasiaa. Meille ei ole väliä millaista työ on. Olen tehnyt kaikkea hotellisiivouksesta kaupanalaan ja toimistotöihin, ja pienenä tyttönä olen lapioinut talleilla hevosen lantaa, miehellä hieman samanlainen historia. :) Eli emme ole nirsoja. Mutta minkälaista työtä siellä voisi olla tarjolla, niin että siitä saisi jonkun verran palkkaakin (eli ei pelkkää työtä majoitusta ja ruokaa vastaan), jotta olisi mahdollisten vapaapäivien aikana rahaa ostaa bensaa autoon ja päästä kiertelemään maata, ja mistä netistä sitä kannattaisi etsiä?

  Onko näissä ulkomaalaisten pätkätöissä ilmennyt paljon ns. kusetuspolitiikkaa, eli 7 päivää töitä viikossa ilman ruokataukoja?

  Asuntotilanne on ymmärtääkseni vaikea, joten onko kannattavampaa suunnata maalle, voisiko siellä työnantajalla olla parempi mahdollisuus tarjota myös asunnonhakuun apua? Olisi tietysti kiva, että avioparina olisi oma asumus, tai edes oma, yhteinen huone. :)

  Kiitos jo etukäteen! Tämä blogisi on ihan huikea ja herättää aina suuren kaipauksen paluusta Islantiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta viestistä! Ainakin vielä tällä hetkellä täällä on täystyöllisyys ja ulkomaalaiset saavat tosi helposti töitä etenkin matkailun alalta. Kyllä niitä linssiinviilaajia riittää täällä niin kuin muuallakin, eli täytyy itse katsoa, että saa oikeansuuruista palkkaa ja kaikki eläkemaksut jne. hoidetaan asiallisesti. Suurin osa on rehtejä ja hoitaa hommat kunnolla, mutta aina sinne sekaan mahtuu niitä mätämuniakin.

   Reykjavikin asuntotilanne on aika kaamea ja kallis, ja maaseudultakin löytyy töitä (kaupat, kiskat, turistinähtävyydet, hotellit...), joten suuntaisin ainakin itse sinne. Sama palkka mutta pienemmät kulut.

   Ootko tutustunut näihin juttuihin, joita olen kirjoittanut Islannissa työskentelystä ja työnhausta täällä: http://www.salamatkustaja.com/p/islantiin-toihin.html

   Sieltä löytyy kokoelma kaikenlaista asunnonetsimisestä työpaikanhakujuttuihin. Usein on niin, että tänne kannattaa vain tulla pienen vararahaston turvin ja alka hakea töitä täällä, kun käy näyttäässä omaa naamaansa ja kertomassa mitä etsii ja mitä osaa, töitä voi saada nopeastikin. Islantilaiset ovat välillä vähän laiskoja vastailemaan meileihin ja meilitse tulleisiin hakemuksiin.

   Poista
 50. Hei vaan! Ihana blogi, tietty :)

  Haluaisin kysyä vähän pinnallisemman kysymyksen. Tuntuu että Pohjoismaissa (skandimaissa enemmän kuin Suomessa) on aika samankaltaista "väritöntä" muotia mitä vaatteisiin tulee (toki erojakin löytyy). Millaista pukeutumismuotia Islannissa on tällä hetkellä? Etenkin kesäisin? Ilmat vaikuttavat olevan hyvinkin erilaisia (vaikka toki mainitsitkin että tämä ei paikallisia haittaa). Mistä islantilaiset naiset ostavat vaatteensa? Saako nettikaupoista hyvin tilattua?

  Kiitos etukäteen. Piti kysyä kun tälläinen mahdollisuus tuli. Kyselen aina tutuilta kun he reissaavat tai asuvat ulkomailla, mutta en satu tuntemaan islantilaisia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Islantilaiset noin keskimäärin rakastavat pukeutua mustiin. Mustat vaatteet yhdistettynä glitterikenkiin ja isoihin koruihin ja turkiskaulukseen, siitä paikallisen tunnistaa... Islantilaiset panostaa pukeutumiseen aika lailla, siis kaupungissa etenkin. Maaseudulla on rennompi meininki.

   Turkikset ovat täällä vielä aika suosittuja ja se on selkeä ero esim. Suomeen. Ei täällä Suomessa näe kovin usein nuoria aikuisia ja keski-ikäisiä turkiskauluksissa ja kuolleet ketut kaulahuivina. Islannissa se on tosi yleistä.

   Poista
 51. Moi Satu!
  Olen matkaamassa viikon päästä islantiin vaeltelemaan ja muuten vain pyörimään päämäärättömänä. Tarkoitukseni olisi päästä jotenkin skogarista reykjavikiin maanantaina 13.8... Skogariin saavun laugavegurin vaellukselta silloin maanantaina johonki aikaan. Riippuu moelta menisi kyytejä, koska ne vaikuttavat myös siihen monelta on lähdettävä kävelemään porsmörkistä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Skogarista menee varmasti bussikyytejä Reykjavikiin, tuo on niin suosittu paikka, että kyydin saa varmasti julkisilla kesäaikaan.

   Poista
 52. Onko siellä Islannissa ikinä kunnon hellejaksoja? Täällä Suomessa ollaan nautittu nyt helteistä koko heinäkuu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei oo :D Sopii heille, jotka pitävät viileästä. Katso esim. tämä juttu meidän tämän vuoden kesästä:
   http://www.salamatkustaja.com/2018/07/on-ilmoja-pidellyt.html

   Poista
 53. Mikä tekee islannin kielestä vaikean? Luin nettisivulta eri kielten vaikeusasteesta englanninkieliselle puhujalle (http://www.effectivelanguagelearning.com/language-guide/language-difficulty) ja yllätyin huomatessani että islanti oli (ainoana germaanikielenä) laitettu varsin vaikeiden kielten ryhmään samaan kategoriaan suomen kielen kanssa. Ja koska olen kuullut islannin kielen vaikeudesta muualtakin. Niin olisi kiinnostavaa tietää mikä tekee kielestä niin vaikean että jopa toisen germaanikielen puhuja kokee sen vaikeaksi? Onko kyse siitä että islannin kielessä kaikille kansainväliselle sanastolle on luotu oma sanasto vai onko islannin kieliopissa jotain joka tekee vaikean?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle vaikeinta on ollut sanasto, koska se on laaja ja suoria anglismeja on vähän. Oon opiskellut saksaa, joten kieliopin haltuunotto oli minulle melko helppoa, vaati opiskelua mutta se ei tuntunut epäloogiselta tai järjettömän vaikealta. Kinkkisintä on musta sanasto ja sanontojen oppiminen.

   Poista
 54. 1. Onko siellä Islannissa minkälainen kulttuuri juomarahan antamisen suhteen?
  2. Masentuvatko islantilaiset koskaan huonoista keleistä, vai ollaanko niihin niin tottuneita että muuta ei odota. Täällä Suomessahan on maansuru aina kun sattuu olemaan viileä kesä tai turhan loskainen talvi.
  3. Toinen säihin liittyvä kysymys? Nauttivatko viileään ilmastoon tottuneet islantilaiset lämpimistä keleistä vai olisivatko esim. Suomessa tänä kesänä olleet helteet liikaa heille.
  4. Miten siellä varaudutaan arjessa maanjäristyksiin? Onko esim. töissä ja kouluissa ohjeet mihin mennä maanjäristyksen sattuessa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 1. Paikalliset eivät juuri jätä juomarahaa, paitsi jos vaikka ravintolaillallinen on ollut ihan super, niin kiitoksena henkilökunnalle juomarahaa kyllä arvostetaan. Eli ei ole pakko jättää eikä edes tavanomaista, mutta kukaan ei loukkaannut, jos antaa juomarahaa :)
   2. Masentuu, mutta en usko että se johtuu ilmasta. Täällä käytetään aika paljon mielialalääkkeitä ja mielenterveyspalvelut ovat huonossa jamassa. Ei hyvä kombo :/
   3. Kyllä ne nauttivat, pakettimatkoja Floridaan ja Kanarialle tehdään sen verran paljon, että aurinkoon taitaa olla valtaosalla mieli. Mekin nautimme tänä kesänä tosi paljon Suomen helteistä.
   4. Täällä ovat maanjäristykset aika pieniä, koska mannerlaatat liikkuvat toisistaan poispäin; sellaisia suuria, kokonaisa kyliä tuhoavia maanjäristyksiä ei ole, eikä niistä ole pelkoa. Maa järisee joka päivä, mutta niin pienesti ettei sitä huomaa. Tulivuorenpurkausten sattuessa toimintaohjeet ovat selvillä (sellaisilla alueilla, joissa tulivuori sijaitsee ihan "naapurustossa")

   Poista
 55. Moikka! Olemme menossa roadtripille Islannin eteläosaan, ja pari asiaa mietityttää. Toisella meistä on keliakia, joten miten hyvin Islannissa on gluteenitonta tarjontaa kaupoissa (esim. leipää) ja ravintoloissa? Meillä on käytössä vuokra-auto, niin onko tankkausmahdollisuuksia etelässä tiheästi vai tarvitseeko kiinnittää erityistä huomiota siihen, ettei jää välille? :D Ja onko Islannissa tietulleja tai muuta erikoista Suomeen verrattuna, mihin siellä ajellessa kannattaisi varautua?
  Suurkiitos blogista ja kattavasta matkaoppaasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka!
   Ajo-ohjeista, tieturvallisuudesta ja teiden kunnosta kannattaa katsoa lisää tästä jutustani:
   https://www.tripsteri.fi/islanti/islannin-ympari/autovuokra-islanti

   Tietulli on ollut vain yhdessä tunnelissa Länsi-Islannissa (Hvalafjördurin tunneli). Se on henkilöautolta muutaman euron ja voi maksaa kortilla. Tämäkin tullimaksu on tosin pian tipahtamassa pois mutta en tiedä tarkkaa ajankohtaa.

   Islannissa saa gluteiinittomia ruokia ravintoloista (useimmissa paikoissa merkattu ruokalistaan ja jos ei ole, kannattaa kysyä tarjoilijaltaja painottaa glúteinfrí ja että teillä on tosiaankin keliakia eli keittiön täytyy olla tarkkana). Kaupoista saa gluteiinittomia tuotteita, ei ehkä ihan pienimimmistä kioskeista mutta normaalikokoisista ruokakaupoista ihan kivasti (aamiaistarvikkeita, puuroja, leipiä jne.).

   Etelä-Islannissa on tiheässä bensiksiä, taitaa pisimmillään olla vain reilu 100 km bensisten välillä.

   Poista
 56. Onko siellä Islannissa kylpylöissä erilliset puku- ja kylpyhuoneet eri sukupuolille (kuten Suomessa) vai Unisex-tilat kuten Saksankielisessä Euroopassa? Entäs onko siellä yleistynyt Unisex-WC:t kuten Ruotsissa?

  VastaaPoista
 57. Kylpylöissä ja uimaloissa on pukkarit naisille ja miehille. Yleisten tilojen vessat esim. ravintoloissa ja baareissa ja museoissa ovat perinteisesti olleet naisten/miesten, mutta nyt on yleistynyt se, että vessoja ei enää sukupuoliteta vaan ovat kaikille.

  VastaaPoista
 58. Moi! Onkohan mennyt jo ihan villiksi matkailun kanssa? Olemme tehneet Islantiin neljä reissua ja haaveilimme ensi kesälle viidennestä - nyt pidemmäksi aikaa pohjoiseen ja itään. Nyt joudumme ajoittamaan reissun koulujen loma-aikaan ja kun äkkiseltään katsoimme hyväksi havaittujen majapaikkojen hintoja heoiä-elokuussa, niin aika kaukana ollaan muutamien vuosien takaisesta. Seurueessa on sellaisia, joiden takia retkeilymajat tai telttailu ei valitettavasti tule kyseeseen. Kalliiksi tulisi, mutta sitäkin enemmän hirvittää, onko turistit löytäneet jo massoina nämäkin alueet? Aiemmin koimme esim. Myvatnin alueen ja idän todella rauhallisina, vaikka päänähtävyyksillä toki muitakin näkyi :) Kuitenkin ihan toista kuin etelän tungos. Pitääkö nykyään jo syöksyä syvälle sisämaahan, että välttää sellaisen? Mietimmekin, jos suuntaisimme tällä kertaa Lofooteille... vai löytyykö vielä rauhaa auton ja pienten tai vanhojen jalkojen ulottuvilta? Kiitos etukäteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Pohjoisen, idän ja länsivuonojen alueet ovat vielä aika rauhallisia, matkailijoita on aika vähän. Kannattaa katsoa muuten maaseutumajoituskohteet (Hey Iceland, jos ette vielä ole katsoneet) ja airbnb-tarjonta, siellä on välillä ihan kivojakin mökkejä tai isompia asuntoja vuokrattavana, niiden kautta saattaa löytää hotelleja edullisempaa majoitusta.

   Mutta Lofootitkin ovat varmasti ihan mahtava paikka, jonne voisi tedä hienon reissun! Minustakin olisi hauskaa käydä siellä.

   Poista
 59. Kiitos mahtavista sivuista ja kirjoista. Olen oppinut Islannista niin paljon kaikkea uutta kauttasi. Yllättävin asia jonka olen oppinut maasta on se että maa on varsin sanottaisiinko oikeistolainen sosiaali- ja hyvinvointipolitiikkansa osalta. Työttömyysetuja saadaan vain muutamaksi kuukaudeksi, eikä toimeentulotukijärjestelmää ole (olen usein miettinyt miten siellä käy tukien ulkopuolelle joutuneiden), lapsilisät ovat vain köyhimmille perheille, yliopistoissa on lukukausimaksut, köyhien verotus on kovempaa kuin Suomessa ja rikkaiden matalampaa jne. (Olen muuten usein pohtinut johtuukohan Islannin heikompi sosiaaliturva siitä että maassa on aina ollut varsin hyvä työllisyystilanne eli sosiaaliturvaa ei ole ollut tarve kehittää samalla tavalla kuin esim. Suomessa).

  Sitten itse kysymykseen. Kokevatko islantilaiset maansa pohjoismaiseksi hyvinvointivaltioksi? Onko hyvinvointivaltio siellä samanlainen osa kansallista identitettiä kuin Suomessa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä islantilaiset kokevat itsensä vahvasti pohjoismaalaisiksi ja tätä "pohjoista yhteistyötä" tuodaan esiin useista eri näkökulmista. Yhteiskunta on jännä sekoitus amerikkalaista yhteiskuntamallia (suhteet USAan ovat olleet läheiset sijainninkin takia, ja etenkin toisen maailmansodan jälkeen) ja toisaalta pohjoismaista hyvinvointivaltiota. Suomessa on kyllä toimivampi sosiaaliturva ja terveydenhuolto kuin täällä, sitä on ikävä.

   Poista
 60. Kiitos upeasta blogistasi! Sain piipahtaa elokuussa tänä vuonna saarella. Ja nyt suunnittelemme jo ensi vuoden matkaa. Onko tietoa pääseekö Norjasta lautalla tai rahtilaivalla ja omalla autolla Islantiin? Etukäteen tiedosta kiittäen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Ja kiitokset kiitoksista! Norjasta ei pääse matkustajalautalla Islantiin. Aikaisemmin tuli Bergenistä alus, mutta ei enää. Nykyään se menee Pohjois-Tanskasta (ja pysähdys Färsaarilla). Kesto kolme päivää ja kovat aallot, eli pahoinvointilääkkeet on must, jos on heikko vatsa. :-)

   Poista
 61. Islantihan on nykyään varsin monikulttuurinen maa. Katsoin jostain että joka kymmenes maan asukas olisi ulkomaalaistaustainen... erityisesti puolalaisia tuntuu asuvan siellä runsaasti. Kun olet tavannut näitä ulkomaalaisia niin viihtyvätkö he yleensä vaikean kielen ja kylmän ilmaston Islannissa??? Vai kaipaavatko he lämpimämpiin maihin? Onko joku eritysasia josta kaikki maassa asuvat ulkomaalaiset yhteen ääneen valittavan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä suurin osa viihtyy ihan hyvin; täällä on töitä (ainakin tähän asti ollut) ja ulkomaalaisyhteisöt ovat kuitenkin sen verran isoja, että seuraa löytyy. Paikallisiin kun ei välttämättä tutustu ihan heti, siinä kesti itselläkin aika kauan aikaa.

   Pimeys on vaikeaa monille jotka tulevat etelämpää, päivä on talvella niin lyhyt ja ilma aika kurja kun myrskyä lykkää. Mutta kyllähän niihinkin tottuu. Ehkä semmoinen suurin epäkohta mikä täällä mun mielestä ihan aidosti on niin on se, että kieltä taitamatonta (jos ei osaa edes englantia kunnolla) viilataan välillä linssiin työmarkkinoilla. Maksetaan liian pientä palkkaa, koitetaan olla maksamatta ylitöistä jne jne. Kun ajatellaan, että he eivät osaa oikeuksiaan penätä. Tähän on kuitenkin toivottavasti tulossa muutosta, kun huomaan että ammattijärjestöt ovat aktiivisemmin alkaneet tehdä työtä myös maahanmuuttajien parissa.

   Poista
 62. Hei! Siis onko todella niin, että Islannissa on vain kolmisenkymmentä kuumaa lähdettä niinkuin edellä kirjoitat? Siis niin vähän? Luulisi että olisi enemmän?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitin tuossa sellaisia kuumia lähteitä, jossa voi uida eli vesi ei ole liian kuumaa (yli 45-asteista) tai liian kylmää (alle 30 kun menee niin tuntuu viileältä). Luonnon kuumia lähteitä on satoja, mutta niistä tosiaan vai pieni osa soveltuu kylpemiseen.

   Poista
 63. Heippa! Miten hyvin Islannissa tunnetaan keliakia? Kuinka hyvin on tarjolla gluteenitonta ruokaa? Ajattelin tulla ensi syksynä tuollaiselle ratsastusmatkalle, jossa toimit oppaana, niin mietin miten pärjään keliakiani kanssa siellä.

  Olen matkaan lähdössä näillä näkymin yksin, niin osaatko antaa vinkkiä, mistä voisi löytää kaverin tuolle ratsastusmatkalle. Saisiko jostain selville jo etukäteen ketä samalle reissulle olisi lähdössä esim. Facebook-ryhmä tjms.?

  Kiitos vastauksesta jo etukäteen! Aion toteuttaa tuon ratsastusmatkan myötä suurimman ja pitkäaikaisimman toiveeni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Tunnetaan melko hyvin jo, gluteiiniton ruokavalio on arkipäivää myös islantilaisille. Ennen matkaa laitan kaikille yhteisesti meiliä ja jaan osallistujien luvalla meiliosoitteet, siinä jää kivasti aikaa tutustua ennen matkaa. Ja joka reissulla on hioutunut tosi hyvä reissuporukka, eli ekan päivän jälkeen harva enää edes muistaa kuka tuli yksin ja kuka kaverin kanssa. :)

   Poista
 64. Katsoin vastaustasi jossa puhuit Islannin korkeasta hintatasosta, joten menin Eurostatin hintaindeksi-sivuille (https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Comparative_price_levels_of_consumer_goods_and_services) ja hämmästyin. Maa on jopa Norjaa, Sveitsiä tai Tanskaa (muita kalliiksi tiedettyjä maita) huomattavasti kalliimpi. Keskimäärin hinnat näköjään ovat 66 % kalliimpia EU:n keskiarvoihin nähden ja ainut muuta Eurooppaa selkeästi halvempaa sähkö ja lämmitys. Mutta aloin miettimään mikäköhän selittää maan kalliuden. Keksin monta selittävää tekijää.
  1. Yli vahva valuutta. Eli hintataso on korkea vain vieraassa valuutassa oleville ei paikallisille. (Näinhän asia on Sveitsissä jossa korkea hintataso yhdistyy korkeaan ostovoimaan).
  2. Pieni markkina-alue, joka tarkoittaa että hintojen on oltava korkeita jotta tuotteille saa voiton (eli eräänlainen maanlaajuinen kyläkauppa-ilmiö). Pieni markkina-alue myös tarkoittaa herkästi ettei kilpailua ole paljon.
  3. Syrjäinen sijainti. Eurostatin tilastoissa syrjemmässä olevat maat kuten Norja, Suomi, Islanti ja Irlanti ovat selkeästi keskiarvoa kalliimpia. Tämä voi johtua tavaroiden pitkistä kuljetusmaksuista. Islannin kohdalla myös mietin että onkohan todellisuus että maa on omavarainen varsin harvan tuotteen kohdalla eli moni asia joudutaan tuomaan maahan varsin pitkän matkan kautta osasyyllinen korkeaan hintaan. Toisaalta syrjässä olevan maan ei tarvitse kilpailla naapurimaan hintojen kanssa. Esim. Keski-Euroopassahan ihmiset voivat käydä ostamassa naapurimaassa selkeästi halvemmat tuotteet rajan yli...
  4. Väestön keskittyminen yhteen kasvukeskukseen eli nostaako Reykjavikin kaupunkialueelle keskittyminen koko maan hintatasoa. Monethan väittävät että esim. Saksassa jossa kasvukeskuksia on ympäri maata useita on johtanut halvempaan hintatasoon.
  5. Korkea arvonlisäverotus. Monethan väittävät että Suomessa ruoan hinta on niin kallis moneen Euroopan maahan verrattuna koska meillä ruokaa verotetaan kovemmin. Alkoholin kalleus niin Suomessa kuin Islannissakin on varmaan ainakin osittain johtuva veroratkaisuista.
  6. Harvaan asutun maan kirous. Hinnat joudutaan pitämään koko maassa korkeana että palveluja on varaa tarjota myös syrjäisimmille kylille.
  7. Protektionistinen kauppapolitiikka jolla ulkomaalaiset tuotteet pidetään poissa kilpailemassa kotimaisen tuotannon kanssa. (Luin jostain että Norjassa ja Sveitsissä ruoka on paljon kalliimpaa kuin Suomessa koska maa ei EU-jäsenenä tarvitse vapauttaa samassa määrin maataloustuotteita kilpailuille kun EU-Suomessa).

  Ei minulla ole varsinaisesti mitään kysyttävää. Vain pohdintaa. Ehkä maan kalleus on yhdistelmä monia asioita eikä yhtä varsinaista pääsyytä ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Monet noista pitää tosiaankin paikkansa. Olen itse pro-EU ja haluaisin Islannin sille ja valuutaksi euron. Nyt tämä on tämmöinen pikkuriikkinen monopoli-peli eikä mikään toimiva kansantalous...

   Poista
 65. Luin jostain ihmisen sopeutumisesta uuteen kotimaahan. Ensimmäinen vuosi on vaikein sisältäen alkuhuuman jota seuraa kulttuurishokkivaihe kun alkuhuuma vaihtuu arjeksi ja täytyy opetella sopeutumaan uuden maan käytäntöihin koti-ikävän jäytäessä samalla. Tässä vaiheessa voi kaikki aikaisemmin kiehtonut ja erilainen käydä vain hermoon. Sen jälkeen alkaa pikkuhiljainen sopeutuminen maahan. Viiden vuoden jälkeen sopeutuminen alkaa olla niin pitkällä että ihminen alkaa pikku hiljaa etääntyä aikaisemman kotimaansa kulttuurista. Tämä johtuu siitä että uusi ympäristö rupeaa muuttamaan kaltaisekseen sekä siitä että entinen kotimaa muuttuu myös pikku hiljaa koko ajan sieltä pois asuttaessa. Tämä kaikki kysyisin sinulta.
  1. Tuleeko eteen vielä tilanteita jossa huomaat ettää "tässä asiassa olen todellakin vielä suomalainen".
  2. Oletko huomannut Suomen muuttuneen sinä aikana kun olet asunut Islannissa?
  3. Olisiko asioita joihin luulisit olevan vaikea sopeutua jos joskus muuttaisit Suomeen takaisin. Onko siis asioita jossa huomaat "tässä asiassa olen näköjään muuttunut islantilaiseksi"
  4. Jos Suomi-ikävä yllättää onko sinulla joitain "traditioita" joilla taltutat sen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipas kiva viesti, kiitos :-)
   1. Joo etenkin silloin, kun pitäisi saada joku asia valmisteltua ja organisoitua. Se on täällä ad hoc -kulttuurissa välillä aika mahdotonta...
   2. Olen! Helsingistä on tullut entistä upeampi kaupunki, siis ihan kunnon eurooppalainen city. Todella upeaa kaupunkikulttuuria ja mahtava matkailukaupunki, ihan tällaisen ulkosuomalaisenkin näkökulmasta.
   3. Kyllä varmaankin, luulisin. Etenkin jos muuttaisin sinne, mistä lähdin eli Helsinkiin. Reykjavik on niin paljon maalaisempi kaupunki ja lähellä luontoa. Suomessa olisi kyllä monta ihanaakin juttua, esim. ne lämpimät kesät ja Islantia edullisempi hintataso, paremmat leffateatterit ja teatteritarjonta, Helsingin kirjakaupat... Mä luulen että vanhemmuudessa mua ottaisi päähän se ainainen kiistely jostain perhepeteistä ja imetystukirenkaista ja mistä ikinä :D Täällä vanhemmuuteen suhtaudutaan tosi paljon rennommpin ja se on ollut musta IHANAA.
   4. Ei muhun oikein iske Suomi-ikävä. Mutta ei kyllä ikävä Islantiinkaan, jos olen satunnaisesti käymässä muualla. Enemmän ikävöin ihmisiä kuin paikkoja. Niin monet asiat pystyy kuitenkin digikanavien kautta tuomaan lähelle, esim. suomalaiset leffat, kirjat ja muut kulttuurielämykset, kulttuurierot ei varmaankaan tunnu enää niin suurilta kuin joskus 30 v sitten jolloin yhteydenpito oman sijainnin ulkopuolelle oli huomattavasti vaikeampaa kuin nyt.

   Poista
 66. Kovasti yritin selata aikaisempia kysymyksiä, mutta en ainakaan bongannut. Haaveilen road tripistä Länsivuonoille kesällä reilu 1,5v lapsen kanssa. Turvaistuin on minulle vähän kynnyskysymys. Vuokraamosta kun ei saamani vastauksen mukaan ole mahdollista saada selkä menosuuntaan istuinta 5-pistevöillä, vaan ainoastaan kasvot menosuuntaan 3-pistevöillä. Osaatko sanoa miten tämän ikäiset siellä tyypillisesti matkustavat? Tai jos on vinkkejä mistä voisi saada selkä menosuuntaan istuimen vuokralle niin kiitollisena otan vastaan. En oikein uskalla suunnitella reissua enempää ennen kuin varmistun, että lapselle löytyy passeli istuin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kysymys! Kummallista, että autovuokraamosta annettiin tuollainen vastaus, koska täällä suositellaan käytettävän selkä menosuuntaan -tuolia kolmivuotiaaksi asti. (tämä on islanniksi, mutta kuvista ehkä tajuaa jotain: https://www.samgongustofa.is/media/umferd/umferdaroryggi/Oryggi-barna-i-bilum---einblodungur.pdf)

   Kokeile jotain toista vuokraamoa, jos löytyisi selkä menosuuntaan -turvaistuin. toinen vaihtoehto on tuoda oma kotoa. Lennolla (Icelandair) saa sylilapselle tuoda rattaat tai turvaistuimen maksutta.

   Poista
 67. Kiitos vastauksesta! Olisin aikeissa varata matkan Sagamatkojen kautta kuten viimeksikin, joten en oikein voi kommunikoida suoraan vuokraamon kanssa, mutta jatkan selvittelyä. Ei tule itselle niin niuho olo, jos siellä paikallisetkin matkustavat turvallisemmin selkä menosuuntaan (: Joudumme ottamaan rattaat mukaan ja toisaalta oman istuimen lennättäminen arveluttaa, kun se ei juuri kolhuja sietäisi. Ihanaa, että on tällainen väylä kysyä asioita, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sagamatkat voi varmaankin varata tuolin sun puolesta? Ihanaa reissua sitten kun sen aika koittaa :)

   Poista
  2. Ei valitettavasti onnistunut muu kuin kasvot menosuuntaan istuin, mutta päätimme lähteä omatoimimatkalle. Jostain vuokraamosta löytyy varmasti kunnon penkki tai jos ei, viemme oman istuimen.

   Olen lukenut sekä Mondon että Tripsterin ja merkinnyt kaikki vinkit google mapsiin, mutta muutamaa vinkkiä vielä kaipaisin, jos se suinkin sopii. Olemme siis matkassa vuokra-autolla, kaksi aikuista ja 1,5vee. Tarkoitus yöpyä maailamajoitustyyppisissä.

   Olen tehnyt reittisuunnitelmaa siten, että
   päivä 1: Reykjavikissa kauppahommat ja sitten yöksi Snaefelssnesin alkupäähän johonkin Borgarnesista ylöspäin.
   päivä 2: Snaefelssnessin kierros, yöksi Stykkishólmurin huudeille.
   päivä 3: lautta Länsivuonoille, päivä Flateylla ja yöksi sitten Länsivuonoille johonkin lauttasataman huudeille.

   Sitten on tarkoitus kierrellä Länsivuonoja niin, että 4. ja 5. yö jossain ja 6. yö Hólmavikin seudulla, josta jatkaisimme heti aamusta ylös kohti Krossnesfallin seutua, jossa yksi yö. Eli siihen väliin jäisi kolme päivää ja kaksi yötä. Jotenkin minun on tosi vaikea hahmottaa noita Länsivuonoja, että mitä teitä kannattaa ajaa (neliveto ollaan ottamassa, mutta ei kuitenkaan mitään supermaastoautoa) ja miten siis jakaisi tuon ajan eli mihin sijoittaisi suunnilleen nämä kaksi yötä. Osaisitko vinkata?

   Sieltä Krossnesfallin seudulta on sitten tarkoitus laskeutua kohti paluulentoa. Tripsterin luettuani ajattelin, että yksi vaihtoehto voisi olla ajaa Húsafelliin illaksi, olla siellä yö ja viettää hetki päivää ennen kuin pitää suunnata kohti Keflavikia. Mietin kuitenkin, onko tuollaisen ajan takia järkevää koukata Húsafelliin vai olisiko siinä välissä joku muu nasta paikka viettää viimeinen yö?

   ps. miten sinulle voisi korvata tämän avun?!
   pps. jos näillä spekseillä tulee mieleen jotain erityisen kivoja maatilamajoitusmestoja, niin kuulen mielelläni tietysti, mutta uskon kyllä jotkin löytäväni surffailemalla - makuupusseja emme ole roudaamassa mukaan.

   Poista
  3. Tai tietysti voisi yön ennen Krissnesfallin reissua yöpyä jo ennen Holmavikia ja olla sitten Krossnesfallissa kaksi yötä (jolloin ei haittaa, vaikkei sinne ehtisi ihan aamulla vielä) ja ajaa vikana päivänä suoraan Keflavikiin perus pakollisine stoppeineen - toki voi tulla stressi, jos tulee mutkia matkaan, kun siihen matkaan taitaa mennä aika kauan.

   Ainiin, luksusta emme kaipaa, mutta katon pään päälle ja mahdollisuudet peseytymiseen ja päivän aikana kastuneiden vaatteiden kuivaamiseen. Muutaman tunnin patikointeja teemme mielellämme, mutta suuremmat vaellukswt saavat jäädä toiseen kertaan :)

   Poista
  4. Tuo suunnitelma kuulostaa musta hyvältä ja realistiselta. Länsivuonoilla on kesäaikaan ihan ok tietä, tietysti mutkaista ja kapeaa voi olla paikka paikoin ja paljon nähtävää, eli siirtymiin kannattaa varata aikaa. Mutta ehdottamasi päivien määrä kuulostaa musta just hyvältä. En ehkä lähtisi Husafellliin enää tuossa kohtaa, koska ajopäivä olisi niin kamalan pitkä. Mielummin Keflavikiin - tai no, riippuu tietysti hieman siitä, mihin aikaan teillä on paluulento...

   Hyviä paikkoja yöpyä voisi olla esim. Latrabjargin seutu, Isafjördur ja/tai Heydalur. Mondo-lehdessä ilmestyy pian kattava Länäri-reppari, kannattaa tutustua siihen. Ja tammikuun loppuun mennessä ilmestyy Tripsterin App Islantiin, siinä on kartat ja majoitussuositukset jne. mukana.

   Poista
 68. Täällä Suomessa ilmastonmuutos on näkynyt etenkin siinä että talvet tulevat myöhemmin. Minä synnyin 1980-luvulla ja olen huomannut talvien muutoksen elämäni aikana pimeämpään ja märempään suuntaan.

  Mites siellä Islannissa. Näkyykö ilmastonmuutos siellä muullakin tavoin kuin jäätiköiden vetäytymisenä? Muistaako esim. miehesi (tai jotkut muut tuntemasi islantilaiset) että talvet tai kesät olisivat olleet erilaisia hänen lapsuudessaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime vuosina talvet ovat olleet ainankin täällä eteläpuolella saarta todella lämpimät ja lunta on vähänlaisesti. Viime vuonna saatiin myös sateisin kesä sataan vuoteen - ilmastonmuutospuhe on kyllä täällä esillä. Erityisesti nyt uudenvuodenaikaan; täällä on massiiviset ilotulitukset vuodenvaihteessa ja niistä tulee verraten muihin päästöihin todella paljon ilmasaastetta. Monet veikkailevat, josko tämä järjestön räjäyttely laimenisi lähivuosina...

   Poista
 69. Moi, Olen järjestämässä 9-luokkalaisille luokkaretkeä Reykjavikiin/Islantiin. Onko vinkkejä mikä olisi hinnaltaan inhimillinen yöpymispaikka? Heitä on 24 + 2 aikuista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Juu, mulla voisi olla pari ideaa, jotka sopisi tähän tilojen ja budjetin kannalta. Laitatko mulle meiliä, niin voidaan jatkaa siitä; en mielellään laita helposti vanhentuvia tietoja tänne blogin puolelle, etteivät ne jää elämään ja tarjoa parin vuoden kuluttua vanhaa infoa :-)
   satu (at) suomi (piste) is

   Poista
 70. Hei ! Kiitos ihan mielettömän mukavasta blogista. Iso fani ! Aloin tänään puhumaan meidän tulevasta Islannin matkasta ja kollegani ( mies ) sanoi hän on tavannut koko teidän perheen. Olet siis julkkis .
  Me lennetään heti koulujen loppumisen jälkeen sinne ja otetaan matkailuauto 2 viikoksi.
  Ollaan minibudjetilla matkalla ja osaatko kertoa onko leirintäalueissa ihan ei todellakaan -vaihtoehtoja ? Onko jotain listausta leirintäalueista ?
  Ideana olisi ajaa joka päivä vähän ja sitten päivällä tehdä pieni kävelymatka, ihan max 5 km ja sitten taas ajelua ja leirintäalueelle.
  Ajomatkat eivät olisi pitkiä, koska aikaa on.
  Luin jostain leirintäaluelapusta, joka maksa reilu 150 e ja sen ostaa, ei tule muita kustannuksia majoituksissa. Voiko tämä pitää paikkansa ?
  Kesäkuun alussa on varmaan vielä leirintäalueilla hyvin tilaakin ?
  Olisi kiva käydä paljon kylien uimaloissa, mutta niissäkin hinnat vaihtelevat kovasti. Blue Lagoon on hintansa vuoksi aivan poissuljettu juttu.

  Nämä 30 lähdettä, minkälaiset hinnat niissä on ?

  Mistä aloittaisit minuna tutkimaan ?
  Meidän perhe matkustaa paljon ja harvoin liikaa suunnitellaan, mutta koska kaikki tuntuu maksavan paljon, on parempi tutkia asioita.

  Oletko tulossa ensi viikolla matkamessuile ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Kannattaa matkailuasioissa mennä tuonne tekemälleni Islanti-sivustolle: https://tripsteri.fi/islanti

   Siellä on asiaa mm. leirintäalueista ja matkailuautoista ja Islannin kiertämisestä ja uimaloista - ja lisää saa ilman muuta kysyä :)

   Oon tulossa matkamessuille, olen siellä ainakin torstaina ja sitten sunnuntaina (kello 12 vedän esityksen lapsiperhematkailusta Islanissa), tervetuloa kuuntelemaan ja voin samalla antaa lisää vinkkejä teidän reissua varten.

   Poista
 71. hei! olemme kesäkuussa tulossa islantiin, tarkoituksena vuokrata auto ja ajaa saaren ympäri. tarkoitus ois telttailla, pysähtyä kattomaan paikkoja ja valassafari johonkin matkanväliin. olisiko suositella miten ja millä aikataululla saadaan saari kierrettyä ja niin et kaikki oleellissimat asiat tulee nähtyä ja koettua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelisin viikkoa vähintään; jos haluaa paljon pysähdellä matkalla esim. vaeltamaan tms. kannattaa ottaa kymmenisen päivää. Tripsteri App Islanti ilmestyy tämän kuun lopussa, sinne tulee mm. saarikierros vinkkeineen ja majapaikkaideoineen, ja kartta tietysti messissä. Se ehtii hyvin ennen teidän reissua :)

   Poista
  2. Moikka Reea! Varaisin saarikierrokseen vähintään 7 vuorokautta, mutta jos haluatte pysähdellä matkalla esimerkiksi vaeltamaan tai retkeilemään ja ottaa muutenkin rennosti, 10 vrk olisi täydellinen. :)

   Poista
 72. Hei kiitos luennostasi Joensuun pääkirjastolla. Olet todella inspiroiva ihminen ja roolimalli jokaiselle vapaata elämää (eli ei työnantajaa) haluavalle. Tässä pari kysymystä jotka nousivat mieleen luennon jälkeen.
  1. Kaipaatko koskaan suomalaiseen metsään? Olen kuullut muualla asuvien puhuvan siitä kuinka suomalainen metsä erityisesti keväisin tuoksuu huumaavalta kun kaikki puhkeaa samaan aikaan kukkaan.
  2. Oletko koskaan viennyt islantilaista suomalaiseen metsään ja mitä ovat tykkäneet? Suomalainen luontohan voi olla islantilaisille varsin eksoottinen metsineen.
  3. Kerroit luennolla Islannissa pitkään olleesta yhdysvaltalaisesta tukikohdasta ja sen vaikutuksesta islantilaiseen kulttuuriin. Minulle tuli mieleen (kun kirjailijaluonne olen alan heti kehittää tarinoita päässäni), syntyiköhän yhdysvaltalaissotilaiden ja paikallisen naisväestön kesken paljonkin romansseja? Onkohan Islannissa paljonkin yhdysvaltalaissotilaiden lapsia? Eli tällainen ajatus tuli päähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Wille kauniista sanoista, mukavaa että pääsit paikalle. Joensuussa oli superkivaa käyvä visiitillä. On tultava joskus uudestaan ja kierreltävä vähän tarkemmin lähiseudulla.

   1. Kaipaan kyllä, niitä on täällä ikävä. Metsässä hiihtämistä ja kesäisin vaeltelua on ikävä.
   2. Joo, ollaan perheen kanssa käyty ja ovat tykänneet. Heille metsä on tosi eksoottinen paikka lintuineen ja eläimineen.
   3. Kyllä vaan, ja sama toiseenkin suuntaan (tosin aikaisemmin, ennen sotia) kun Islannista lähdettiin aikanaan sankoin joukoin Yhdysvaltoihin paremman elämän perässä töitä etsimään. Monet lähtijöistä olivat nuoria työikäisiä miehiä ja heistä osa perusti perheen Yhdysvaltoihin ja siellä on tietyilä alueilla paljon islantilaisgeenejä :-)

   Poista
 73. Hei! Telttailuteemalla jatketaan. Olemme luontoliikkujapariskunta(toinen eräopas), ja tulossa keväällä Islannin kiertoajelulle aikana, jolloin leirintäalueet eivät vielä ole auki. Olemme varanneet sisämajoitukset puolille öistä ja toisen puolen ajattelimme yöpyä maastossa. Nyt kuitenkin herättää kysymyksiä tuo telttailu siellä, sillä eri sivustoilta saa eri tietoa asiaan liittyen.

  Esimerkiksi Guide to Iceland-sivuston mukaan telttailu on kielletty kokonaan osassa maata, ja tulossa lähiaikoina kielletyksi kaikkialla varsinaisten leirintäpaikkojen ulkopuolella. Sivustolla on oikein lueteltuna nämä kielletyt kunnat ja myös koko etelärannikko on mainittu. Emme tietenkään halua tehdä mitään laitonta, joten olisi mukava saada tähän selvyys. Toki kansallispuistoissa on nuo merkityt alueet ja omat sääntönsä, mutta entä niiden ulkopuolella? Aiemmin olin ymmärtänyt, että "jokamiehen oikeus" pätee näin yhdellä teltalla matkustavia koko maassa. Sisämaahan ei sinällään ole tarkoitus vuokra-autolla mennä, vaan lähinnä etsiä helposti vaellettavia nukkumakohteita ykköstien varrelta.

  Toinen kysymykseni koskee lumitilannetta Islannissa yleensä maaliskuun alkupuolella. Eli jos tarkoituksenamme on poiketa luonnossa ja pikku päiväretkille kiertomatkamme lomassa, niin onko tarpeen vuokrata reissuun mukaan sukset, lumikengät vai pärjäämmekö pääosin ihan jalan. Jos näin, niin olisiko vinkata hyvää vuokraamoa Reykjavikin lähistöltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Sanna!
   Telttailu on hyvä aihe kysyä, säännöt ovat nimittäin muuttuneet paljon viimeisten vuosien aikana. Nykyään teltalla saa pääsääntöisesti yöpyä missä tahansa yhden yön, kunhan ei mene lähelle asutusta (tyyliin puutarhaan). Mutta viime aikoina osa kunnista on rajoittanut tätä vapaata telttailua erillisellä päätöksellä, koska liian monet majoittuivat teltoilla minne sattuu, vaikka telttailualue olisi ollut avoinna muutaman kilomterin, jopa ihan muutaman sadan metrin päässä. Ikävää, että tämä meni näin... Mutta muualla Islannissa (itä, pohjoinen, länsivuonot...) telttailu on vapaampaa ja erillisellä kyltillä on merkitty paikat, joissa ei saa yöpyä (esim. kansallispuistojen alueet tms.).

   Islannissa on kuitenkin muutamia telttailualueita läpi vuoden auki, niistä löytyy lista täällä: https://tjalda.is/en/camping-sites/open-all-year/

   Maaliskuussa on vielä aika todennäköisesti lunta. Pärjäätte kuitenkin ihan jalan (hyvät vaelluskengät, ja talvivaelluskamppeet kuitenkin mukaan), jot ette mitään valtavan pitkiä vaelluksia aio tehdä. Jos suunnitelmissa on vaeltaa pidempään vuoristossa, back country -skiing sukset on hyvä ottaa mukaan - mutta tämä siis vain, jos lähdette reissailemaan erämaihin ja kauemmas ykköstieltä.

   Toivottavasti näistä oli apua :)
   Mukavaa reissua!

   Poista
  2. Moi! Tästä oli valtavasti apua. Nyt uskallamme lähteä telttailemaan huojentunein mielin. Hätävarana voimme käyttää joitain noista linkkaamistasi telttailualueista. Itse olin löytänyt vain kaksi talvella auki olevaa kansallispuiston telttailualuetta, joista toista (Skaftafell) ajateltiin käyttää etelärannikolle saapuessa. Hieno reissu tästä tulee! Kiitos.

   Poista
 74. Nyt on lennot varattu ja kesäkuun alussa tullaan. Harkitsemme kämppärin ja auto plus majatalon välillä. Kämppäri maksaa 4 x enemmän, mutta silloin ei päivät ole lyöty lukkoon.
  Onko mahdollista kesäkuun alkupuolella ei pääse kiertämään saarta vielä ympäri ?
  Edes teoriassa ? Keskelle emme ole menossa vaan ympäri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kesäkuussa pääsee saaren ympäri; talvellakin pääsee (tie pidetään auki), mutta talvisin myrskyt voi hidastaa etenemistä, jos tulee muutaman tunnin mittaisia seisauksia liikenteessä. Mutta kesäisin sellaiset myrskyt ovat tosi epätodennäköisiä.

   Poista
 75. Hei Satu! Olen tulossa ystäväni kanssa huhtikuun puolivälin aikaan Islantiin. Kysymyksiä herättävä automatka on 16.4. Länsivuonojen Bjarnslaekurista (jonne saavumme lautalla) Làtrabjargin lintukallioille. Olen kirjoittanut Visit Westfjordsin matkailunedistämiskeskukseen, mutta en ole saanut vastausta. Mietimme, että pääsemmekö ajamaan kyseistä väliä tavallisella vuokra-autolla vai kannattaako meidän vuokrata jeeppi. Tätä kysymystä googlaillessa tulee paljon ristiriitaisia vastauksia, varsinkin kun suurin osa matkailijoista käy alueella keskikesällä. Osaisitko vastata, selviämmekö tavallisella autolla ja kuinka kauan matka Bjarnslaekurista Làtrabjargiin mahtaa kestää? Jossain luki, että tuohon aikaan teitä ei huolleta eikä siellä voi ajaa lainkaan. Oi kaima, auttaisitko meitä epätietoisuudessamme? Ellet itse osaa vastata, osaat ehkä neuvoa, mistä löydämme tietoa. Kiitos paljon! Satu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, tämä on ihan tuurista kiinni... Voi olla että lumet ovat sulaneet, voi olla että ei. Mä vuokraisin jeepin, koska se tie Latrabjargiin on aika pikkuruinen hiekkatie ja lunta voi olla paljon.
   Täällä on vinkkejä automatkailuun Islannissa ja samalla myös vinkit esim, karttoihin joista näkee ajankohtaiset lumitilanteet jne.: https://www.tripsteri.fi/islanti/islannin-ympari/autovuokra-islanti/

   Poista
 76. Hei,

  Yritin lähettää sähköpostia, mutta ei mennyt läpi @suomi.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se meili ei enää toimi, olen päivittänyt yhteystiedot tuonne sivupalkkiin :)

   Poista
 77. Hei, oletko koskaan kirjoittanut tästä? https://antroblogi.fi/2019/02/thorrablot-islanti/ En blogin hakutoiminnolla löytänyt, joten voiko juttu pitää edes paikkaansa, ellei siitä löydy täältä juttua? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon kirjoittanut ,mutta en itsekään löytänyt juttua enää :O Damn! Täytyy tehdä uusi juttu, koska onhan tuo ällöttävä ruokaperinne nyt oman postauksensa arvoinen :-)

   Poista
 78. Hei Satu ja suuri kiitos avuliaisuudestasi täällä :) Tripsteri äppi on ladattuna viikon päästä tapahtuvaa Islannin reissua varten!

  A) Luin netistä, että Golden Ring -reittiä ei suositella ajettavaksi näin talvella. Miten mahtaa olla - tulen tosiaan maaliskuun alussa sinne ja vuokra-auto olisi käytössä, ainahan voi kääntyä takaisin jos näyttää pahalta?

  B) Kuinka tuolla maaliskuun ekalla viikolla on valoisaa aikaa? Ilmeisesti vielä melko vähän? :)

  C) Viimeiseksi, onkohan tuo Blue Lagoon hintansa väärti? ;) Tarjolla olisi vain ilta-aikoja (klo 20-21), jolloin on jo pimeää. Mielipiteesi tähän? :)

  Kiitos vielä! Aika mahtavassa paikassa luonnon keskellä tekin saatte asua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka!
   Tarkoitat varmaankin Golden Ringillä Kultaista kierrosta. Se on ajettava talvisin; turistibusseillakin mennään useita lähtöjä vuoden jokaisena päivänä. Jos on tuodella huono sää (myrskylukemat), tiet suljetaan ja liikennettä ohjataan, mutta sitä sattuu aika harvoin. Reitti pidetään auki vuoden ympäri, lumet aurataan jne.

   Aika lähellä Suomen lukemia, on jo huomattavasti pidemmät päivät kuin tammikuussa. Aurinko valaisee jo seitseman aikaan ja kuuden maissa tulee pimeä.

   Blue Lagoon, hmm. Jakaa mielipiteitä. Se on todella kallis nykyään ja ennakkovaraus välttämätön. Se on mielestäni upea kerran elämässa -kokemus, mutta esimekriksi islantilaiset eivät itse enää käy siellä (paitsi kutsuvieraina yritystapahtumissa jne.). Se on upea kylpypaikka, mutta Islannissa on paljon muitakin tapoja kokea kuumat kylvyt ja nauttia niiden rentouttavasta vaikutuksesta.

   Poista
 79. Hei Satu,

  Kiitokset alkuun blogistasi ja kaikista kirjoistasi, joita olet kirjoittanut.

  Olen tulossa Islantiin perjantaina aamulla 5.4 ja meillä on 3 kokonaista päivää aikaa.
  Kysymykseni:
  1) Kolabrautin -ravintolassa ei ole solmiopakkoa, mutta kehtaako sinne mennä Goretakin kanssa sekä siisteillä farkuilla, paidalla ja lenkkareilla? Ei millään viitsisi yhtä ravintolailtaa varten pakata mukaan hienompia vaatteita (lähinnä kenkiä), kun ollaan käsimatkatavaroilla liikenteessä.

  2) Olisiko vinkkejä syötävistä Islanti tuliaisista, jotka kestäisivät kotiin Suomeen asti? Onko esim. suklaalaku siellä joku paikallinen herkku?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka!
   Kyllä kehtaa. Islantilaiset pukeutuvat yleensä fiinisti viikonloppuiltaisin mennessä ulos syömään, mutta hajontaa on. Eli ihan hyvin kehtaa :) Sadetakit ja reput voi onneksi aina piilottaa narikkaan.

   Poista
 80. Hei Satu, olen jo vuoden tutustunut Islantiin kauttasi, kiitos tiedoista ja tarinoista! Nyt on aika ensi kerran tulla livenä käymään, eli 01.-05.04 siellä.

  Kysymyksiä:

  1. Onko tuo Airport Direct ihan ok lentokenttäkuljetus, lippuja näytti saavan lentoasemalta, mennen tullen varmaan?

  2. Check in automaatilta näytti onnistuvan Icelandairilla ainakin Suomessa, varmaan Keflavikissakin. Matkustamme käsimatkatavaroilla, eli ei varmaan 2,5 tuntia ennen tarvitse lentokentällä nöpöttää?

  3. Perjantainen lentomme kotiin 05.04. nousee ilmaan jo 07.30., joten päädyimme lähtemään jo torstaina Reykjavikista Keflavikiin aamupalan jälkeen, vietämme sitten viimeisen päivän siellä - olemme noin 3 km:n päässä lentoasemalta. Eli kannattaako sitten mennä lentokenttäkuljetuksella Reykjavikista lentoasemalle ja ottaa vaikka taksi sieltä vai onko esim. paikallisbussikuljetusta, joka pysähtyy Keflavikissa? Aamulla kyllä K:sta kuljetus kentälle hotellistamme. ----Bongasin juuri tuon Giantess Caven ihan hotellimme vieressä, pakko poiketa!

  4. Tarviiko missään käteistä? Jos esim. nuo lentokenttäkuljetukset maksaa kortilla lentoasemalla?

  5. Varmaan tähän aikaan vuodesta olemme enimmäkseen nuo pari kokonaista päivää Reykjavikissa, katson suosituksiasi katseltavista ja koettavista - ei taida olla paras retkiaika nyt. Mutta sanopa pari juttua, jotka must nähdä, jonkun uimalan ajattelimme kokea!

  Kiitos jo etukäteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka!
   Kiitos kivasta viestistä. Tässä vastauksia.
   1. Joo, se on ihan samanlainen kuin ne muutkin bussifirmat. En ole ihan varma onko hintaeroa kamalan paljoa, mutta samaa reittiä ajavat ja palvelutasokin käsittääkseni aika sama.
   2. Ei tarvitse. Netissä check in ja boarding pass sms/e-mail. Kun matkustan pelkällä cabin bagilla, olen kentällä noin tuntia ennen lähtöä. Kesäisin tosin varaan enemmän aikaa, koska jonot turvatarkastukseen saattavat yllättää.
   3. Hmm, nyt en ole ihan varma. Julkiset bussiaikataulut löytyvät täältä, www.bus.is, sieltä varmasti selviää. Taksi Keflavikiin on kallis Reykjavikista, ehkä sitten ennemmin lentokenttäbussilla Keflavikin kentälle ja sieltä taksilla hotellille.
   4. Ei tarvitse, korteilla pärjää. :)
   5. Kultainen kierros, etelärannikko, jäätikkövaellus tai issikkaretki - noista jokaisen ehtii tehdä yhden päivän aikana ja vuoden ympäri. Useimmiten retkihintaan kuuluu nouto hotellilta, eli ei tarvitse omia kuljetuksia. Tai sitten ihan vain rentoutumista Reykjavikissa. Tripsteri.fi/islanti-sivuilta löytyy ehdotuksia Reykjavik-päivään ja myös paikallisiin uimaloihin. Mukavaa matkaa!
   t.Satu

   Poista
 81. Moikka Satu!
  Ollaan Islannissa toukokuun lopulla 12 pv ja matkaan lähdössä minun ja puolisoni lisäksi 2-vuotias lapsi. Ollaan omatoimimatkailua tehty jonkin verran, mutta jostain syystä ihanasta Islannista ei meinata saada otetta. Sun Tripsteri-kirja on kahlattu läpi, samoin sen nettisivut ja paaaljon postauksia sun ja monien muiden blogeista.
  No nyt ollaan päästy jo jonkin verran eteenpäin suunnitelmissa: auto on vuokrattu 8 päiväksi ja ensimmäisen yön majoitus Akranesissa sekä viimeiset 5 yötä Reykjavikissa varattuina. Reykjavikista tehdään parina päivänä päiväretkiä etelän suuntaan ja vikat pari päivää otetaan iisisti ja tutkitaan kahvila- ja ravintolatarjontaa ym. tarkemmin, jos budjetti siinä vaiheessa antaa vielä periksi ;)

  Ongelmaksi muodostui mitä reittiä ajella ja missä majoittua matkalla pohjoiseen tuon roadtripin aikana. Ensimmäinen yö tosiaan Akranesissa ja siitä mietittiin olisiko hyvä idea olla seuraava yö Snaefellsnesissa. Sitten pari yötä, joista ei vielä tietoa, ja Akureyrissä yksi yö luultavasti, ja sinne saapumispäivänä tai seuraavana valassafari Hauganesissa. Länsivuonoja harkittiin, mutta mietittiin meneekö silloin roadtrip liian paljon autossa istuessa, joten ajateltiin ehkä jättää se väliin. Pohjoisen valassafari on must ja se pääsyy, miksi pohjoiseen ajetaan. Siellä tosin näyttää olevan paljon nähtävää, kuten mm. Dalvik ym. pienet kalastajakylät, Myvatnin seutu ja Godafoss. Yksi vaihtoehto lisää tietysti voisi olla, että pyörimme Reykjavikin koillispuolella GC:n tienoilla, ajamme siitä Akyreyriin (tai niille main) 1-2 yöksi ja käymme valassafarilla ja sitten keskitymme Etelä-Islannin kohteisiin.
  Tiivistettynä: Kaipaamme vinkkejä välille Akranes/Snaefellsnes-Akureyr (aikaa pari päivää) tai Luoteis/Pohjois-Islantiin pariksi päiväksi (+kannattaako istua autossa muutamaa pientä jaloittelua lukuunottamatta pohjoisen ja Reykjavikin väli?).
  On vaikea tehdä suunnitelmaa, koska emme haluaisi ahtaa reissua liian täyteen monestakaan syystä, eikä vähiten siksi että taaperon päiväunet ja nukkumiset vievät oman osansa uhmasta puhumattakaan, mutta ettei aliarvioida aikaa, koska monet tuntuvat ehtineen nähdä niin valtavasti 5-6 päivän reissullakin. Pienen lapsen kanssa kun olisi tarpeen varata majoitukset ym. etukäteen, kun mihin tahansa telttamajoitukseen ei extempore ole mahdollista päätyä (meidän ainakaan) :)

  Yt, Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Kiitos Katja viestistä. Teillä on hauska matka tulossa :) On tosi hyvä muistaa, että nuo Islannin-välimatkat ovat autoillen pidempiä kuin esim. Suomessa. Tiellä saa ajaa korkeintaan 90 km/h ja tiet ovat usein mutkaisia.

   Voit laittaa mulle meiliäkin, jos kaipaat tarkempia matkavinkkejä, mutta tässä muutama ajatus.

   Teidän ei tarvitse lähteä pohjoiseen asti katsomaan valaita; Snaefellsnesistä Olafsvikistä lähtee myös valassafareita ja keväisin siellä on hyvä todennäköisyys nähdä orca-valaita eli niitä mustavalkoisia "tappajavalaita". Myvatn taas on upea matkailukohde, siellä kannattaa viettää ainakin yksi ihan kokonainen päivä, nähtävää on niin paljon. Eli jos Myvatn kiehtoo, sitten valassafari Hauganesissä on must. Husavik on tosi turistoitunut, eli mä en oikein suosittele sieltä enää valassafareita, jos muitakin mahdollisuuksia on. Esim. toi Hauganes on mukavan pieni ja rauhallinen, hyväksi testattu.

   Akureyristä ajaa noin 6-7 h Reykjavikiin, eli jos jätätte yhteen päivään ajon takaisin etelään, ei ongelmaa. Menomatkalla teette sitten niitä pysähdyksiä eri kylissä, valassafareilla jne.

   Akranesissa muuten avattiin vastikään kiva uimala, kannattaa käydä testaamassa! Se sijaitsee ihan siellä meren ääressä. En ole itse vielä ehtinyt käydä, mutta sukulaiset kehuivat kovasti.

   Mä tekisin itse 12 päivän reissun jaottelun näin:
   Reykjavik (max 2 yötä, kaupunki on niin pieni)
   Kultainen kierros (yöpyisin jossan matkan varrella)
   Etelärannikko (yöpyisin jossain matkan varrella)

   Loput 8 yötä:
   Sneafellsnes 2 yötä
   Haugenes/Akureyri/Dalvik 2 yötä
   Myvatnin seudulla (majoitusta voi olla vaikea saada sieltä järven ympäristöstä, eli voi katsoa vaikka Akureyristä/Grenivikistä tms) 1 yö
   Akranes 1 yö (jonka olette ilmeisesti jo varannet)
   Vika yö, etenkin jos aamulla varhainen lento olisin Keflavikissa jossain motellissa /b&b-paikassa)

   Toivottavasti tästä oli apua :)

   Poista
  2. Ja jos lataat Tripsterin maksuttoman applikaation (tripsteriapp.com), niin siellä islanti-oppaassa on majoituspaikkoja ehdotettu näiden teidänkin reittien varrelta) :-)

   Poista
 82. Hei tulemme Islantiin ensi viikolla,ymmärsin että alkoholi on kallista mutta onko tietoa saako tax free juomat joita ostaa koneesta tuoda maahan ja jos saa niin onko rajoituksia. Onko autolla ajaminen helppoa siellä jos vuokraa auton niin onko navi pakollinen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Maahan saa tuoda juomia ja niitä voi itse asiassa ostaa lentokentältäkin saapuessa, matkalaukkuhihnojen vieressä on iso viinakauppa :D Sinne kaikki islantilaiset painelevat ennen matkalaukkujen hakua. Hinnat ovat noin puolet Islannin maahinnoista. Määrärajoitukset löytyvät täältä: https://www.tollur.is/English/individuals/customs/traveling-to-iceland/duty-free-imports/

   Autolla ajaminen on helppoa; saaren kiertää vain yksi tie (tie numero 1) ja siltä lähtevät pienemmät tiet on hyvin merkitty. Google mapsilla mielestäni pärjää hyvin. Täällä on lisää vinkkejä vuokra-autoilusta Islannissa: https://www.tripsteri.fi/islanti/islannin-ympari/autovuokra-islanti/

   Poista
 83. Millainen Snæfellsjökull tulivuoren ohi menevä tie F570 on ajaa? Tie on luonnollisesti suljettu suurimman osan vuotta, mutta jos se on ajokuntoinen, onko siellä jotain nähtävää? Olen kiertänyt Snæfellssin niemimaan kolmesti ja kahdesti on ollut niin karmea keli ettei jäätikköhuippuisesta tulivuoresta näkynyt vilaustakaan. Kolmannella kerralla pilvet repeytyivät hetkeksi ja jäätikkö tuli hetkeksi näkyviin. Jos F570 uskaltautuu, onko jäätikkö paremmin näkyvissä sieltä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se vaatii nelivedon, ja on hidas. Muistaakseni noin 20 kilsaa pitkä ja siihen meni helpoisti valokuvaustaukoineen 1,5-2 tuntia. Tällä hetkellä se on vielä kiinni lumen takia, mutta keskikesällä ajokelpoinen jos on ollut lämmintä. Joenylityksiä ei vaadi, mutta aika kuoppainen se on. Jos on pilvistä sinne ei kannata mennä koska mitään ei kyllä näe :D Kirkkaalla säällä maisemat on tosi hienot ja sen jäätikön näkee yllättävän läheltä.

   Poista
 84. Moikka!

  Olen myös täysin kyseiseen maahan rakastunut, pääasiassa luonnon vuoksi. Nyt ensimmäistä kertaa lähdössä visiitille tämän kuun lopussa. Tarkoituksena on vaeltaa Laugavegur- reitillä ja katsella mitä muuta löytyy. Kysymys kuuluukin, että saako reitin varrelta juomakelpoista vettä? Jostain luin, että vesi olisi liian rikkipitoista, mutta pitääkö tämä paikkansa ja onko olemassa jotakin suunnitelmaa b, mikäli luonnosta ei juomakelpoista vettä saa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunis vaellus!
   Toukokuussa Laugavegurilla voi tosin olla vielä paljonkin lunta ja voi olla että ne vuoristomajat eivät ole vielä auki; reitti on vaelluskelpoinen yleensä vasta juhannuksen tienoilla ja sen jälkeen. Mutta jos olet tottunut vaeltaja ja kuljet osan matkaa suksilla, on se tietysti mahdollinen. Hyvät kartat ja kompassit ym, mukaan, koska reitin merkkaavat tikut eivät välttämättä ole lumen takia vielä näkyvissä.

   Reitillä saa juomavettä noista vuoristomökeistä joita on noin 10-15 km välein. Usein reitti tehdään 3-4 päivän mittaisena, vesipullot täytetään aina aamulla lähtiessä. Siellä on myös jokia jonkin verran ja osassa niistä on raikasta vettä, mutta osa joista on kuumavesijokia eli vesi on peräisin kuumista lähteistä ja silloin se tosiaan ei ole juomakelpoista.

   Poista
 85. Glymurin vaellus. Näyttäisi olevan määritelty helpohkoksi. Olen pari videota siitä katsonut ja näyttää olevan jonkun verran vaativampi kuin esimerkiksi Hengifoss. Siinä missä Hengifossille meno on tasaista ylämäkeä ( mikä muuttuu haastavaksi jos puuskainen myrskytuuli puhaltaa koko matkan vastaan. Itseasiassa alastulo puuskaisessa myötätuulessa oli haastavampaa. Pelkäsin kaatuvani puuskan voimasta ja kieriväni rinnettä alas...) näyttäisi reitti Glymurille olevan paljon epätasaisempi. Välillä oli aika jyrkänkin näköinen nousu. On joen ylitys tukkia pitkin ja uudelleen joen yli kahlaamalla. Ja aika läheltä reunaa polku näyttäisi menevän. Mikäs se luola siinä matkalla on? Olen tottunut kävelijä mutta fyysisistä rajoitteista johtuen kiipeäminen kovin jyrkkää ei oikein ole mun juttu. Eikä missään rotkon reunalla roikkuminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu ei se kyllä helppo vaellus ole. Jos on kuivaa, se on ihan ok, mutta onhan siinä kiipämistä ja se itärinne, jota pitkin kiivetään ylös, on paikoittain aika kapea ja pudotus tosi korkea. Sateella sinne ei kannata mennä, menee tosi vaikeaksi. Me ylitettiin se joki ottamalla kengät pois ja käärimällä lahkeet; oli virkistävän kylmä kokemus.

   Siinä on vaellusmatkan aikana luolaa ja kiveä kaikennäköistä, valtavan upeat maisemat ja hieno vaellus, mutta on huomattavasti vaikeampi kuin esim. Reykjadalur.

   Poista
 86. Hei Satu!

  Asuin viime syksyn Islannissa ja minua jäi vaivaamaan miten ruokakaupoissa oli lähes aina todella nuoria töissä kassalla? Monet siis näyttivät aivan yläasteikäisiltä tai ainakin alaikäisiltä. Mistä moinen johtuu? Ja ilmeisesti siellä ei lainsäädännöllisesti ole niin tiukkaa kassoilla työskentely kuin Suomessa? Ja tämä huomio ehkä enemmänkin Reykjavíkin ulkopuolella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, tosi nuoria on osa työntekijöistä. Kaikilla kassoilla ei myydä tupakkaa, ja alkoholia ei saa ruokakaupoista ollenkaan; siksi ei ole pakko olla täysi-ikäinen päästäkseen kauppaan töihin. Syy on työvoimapulassa; kaupan kassoilla on matalat palkat, ja usein ne jotka muita töitä saavat, menevät muihin hommiin. Nuoria ja maahanmuuttajia näkeekin kassahommissa eniten, noin keskimäärin.

   Poista
 87. Luin Erin Mayerin mainion The Culture Map-kirjan jossa kulttuureja oli ryhmitelty eri aihepiirien mukaan. Islanti ei ollut kirjassa mukana, joten mielenkiinnosta kysyn.
  1. Käytetäänkö Islannissa paljon elekieltä (eli onko se korkean merkitysyhteyden maa) vai vähän (jolloin se on matalan merkitysyhteyden maa)?
  2. Antavatko islantilaiset kielteisen palautteen suoraan ilman erityisiä pehmitysyrityksiä (kuten Tanskassa tai Saksassa) vai pyritäänkö antamaan kielteinen palaute epäsuorasti (kuten Britanniassa) tai antamalla ensin positiivista palautetta (kuten Yhdysvalloissa)?
  3. Onko islantilainen johtamiskulttuuri konseksukseen ja ryhmäpäätöksiin pyrkivä vai pomo siellä pomo?
  4. Perustuuko Islannissa busineksen teko suhteisiin (englanniksi relationship-based) vai annettuihin tehtäviin (englanniksi task-based)?
  5. Pyritäänkö islantilaisessa keskustelutilanteissa välttää avointa erimielisyyttä ja konflikteja vai päinvastoin arvostetaanko siellä kiihkeää debattia?
  6. Onko islantilaisilla lineaari vai joustava aikakäsitys? Onko siellä normaalimpaa että ihminen työtehtävänsä lineaarisessa järjestyksessä vai niin että työtehtäviä voi olla useampia samalla työpyödällä sekaisin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka!
   Kiitos kivoista kysymyksistä!
   1. Ei käytetä paljoa elekieltä. Aika suomalaistyylistä viestintää.
   2. Mun kokemuksen mukaan aika suoraan. Ei ainakaan sillä tavalla kohteliaan epäsuorasti kuin vaikka Briteissä.
   3. Iloinen sekamelska. Tietysti johtuu paljon esimiehestä itsestään mutta noin yleisesti täällä on todella matala hierarkia, työpaikoillakin. Sellaista pokkurointikulttuuria esimerkiksi ei ole ollenkaan. Kaikki ovat aika rennosti.
   4. Suhteisiin, todella vahvasti.
   5. Konflikteja ei vältellä, kyllä täällä aika suoraan puhutaan.
   6. Sekaisin. Ja aina myöhässä. Sellainen pieni kaaos ja aikataulujen venyminen ja kevyt valmistautuminen ovat aika tyypillisiä.

   Poista
 88. Islantiin suuntaava ystäväni vinkkasi Já.is karttasovelluksesta joka paikoin toimii paremmin kuin Google Maps. Innostuin valtavati tästä löydöstä sillä esimerkiksi paikannimet on merkitty todella yksityiskohtaisesti. Sieltä voi vaikka tarkistaa, että minkä nimisestä paikasta tulikaan kuvia otettua... Opettelen vasta sovelluksen käyttöä enkä osaa vielä kaikkia toimintoja hyödyntää. Vaikuttava joka tapauksessa. Osaatko kertoa enemmän tästä mielestäni aika kunnianhimoisesta sovelluksesta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No enpä oikein muuta kuin että tosiaan hyvin toimii :) Ja plussaa siitä, että sieltä löytyy myös kaikki vuortennimet, jokiennimet jne. Maantieteestä kiinnostuneen unelma! Ja siellä on myös sellainen mittaustoiminto, että on kätevä mitata etukäteen eri alueiden välimatkoja.

   Poista
 89. Kahdeksan yön reissu miehen ja taaperon kanssa Länsivuonoille heinäkuun lopussa alkaa olla suunniteltu ja olisi muutama tarkempi kysymys, jos suinkin satut ehtimään.

  1. Tripsterissä suosittelet ajamaan tien 56 kautta Länsivuonoilta. Kierrämme ns. vastapäivään eikä tie osu varsinaisesti reitille. Onko se niin hieno, että kannattaisi erikseen käydä ajamassa eestaas?
  2. Jos pitäisi valita näistä kahdesta uimapaikasta, kumpaa suosittelisit: Reykjaneslaug vai Hörgshildarlaug? Nämä eivät tainneet löytyä Trpisteristä, joskin on hatara mielikuva, että olisin jostain sinunkin kirjoituksestasi lukenut altaasta, johon tulee pyytää maatilalta lupa...
  3. Osaatko suositella kahvilaa/leipomoa tms. Stykkisholmurissa, josta saisi mukavasti aamupalaa? Saavumme majapaikkaan Baldurilla myöhään illalla eikä siellä ole aamiaista.
  4. Missä on lähin ruokakauppa ennen lauttamatkaa Flateylle (tosiaan lähdemme Brjanslaekurista ja yövymme Raudsdalurissa, missä ei ole aamiaista)?
  5. Ajamme heti ensimmäisenä päivänä aamulennon jälkeen Holmavikin seudulle. Missä Reykjavikin liepeillä suosittelisit käymään kaupassa hankkimassa isomman määrän eväitä ja esim. keittimeen kaasua? Jokin isompi automarketti? Onko siellä ihan ok valikoima lapselle pussipuuroja, smoothieita, naksuja ym?
  6. Tripsterissä olet suositellut tietä 570, mahtaisiko siellä helpohkosti pärjätä nelivetokatumaasturilla heinäkuun lopussa?

  Valtaisan iso kiitos, jos ehdit auttaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Kannattaa laittaa matkailuaiheiset kysymykset vastedes Tripsterin puolelle, seuraan sitä matkajutuissa useammin eli vastauski tulee varmemmin (saan meiliin ilmoituksen). Mutta tässä kuitenkin vastauksia, toivottavasti ehtivät ennen teidän matkaa.

   1. Tie 56 on Snaefellsnesissä, on siis hyvä reitti jos meinaa Länsivuonoille lautalla. Tie on kyllä kaunis, mutta en lähtisi sitä ihan vaan tien takia ajamaan, Länäreillä on jo itsessään niin hienoja maisemia.

   2. Molemmat ovat kivoja. Hörgshlidlaug on pienempi ja sijaitsee yksityisellä maatilalla (lupaa pitää käydä kysymässä), ja Reykjaneslaug on isompi, sijaitsee hotelli Reykjanesin mailla eli lupa pitää kysyä sinnekin (ja muistaakseni myös sisäänpääsymaksu).

   3. Sataman lähellä on ravintoloita; en ole itse käynyt niissä kesäaikaan. Talvisin olemme ruokailleet hotelleissa joissa majoittuneet. Mutta joku kiva sieltä varmasti löytyy, valikoimaa on :)

   4. Stykkisholmurissa.

   5. Esim. Borganes on hyvä pyshdyspaikka. Iso ruokakauppa (mm Bonus) ja leipomo, samoin löytyy iso huoltsikka, josta saa kaasuja retkikeittimiin.

   6. Kannattaa katsoa teiden kunto Islannin tiehallinnon sivuilta (ajo-olosuhteista löytyy tietoa täältä: https://www.tripsteri.fi/islanti/islannin-ympari/autovuokra-islanti/

   Poista
 90. Hei! olen aivan uusi Islanti-fani. Olemme mieheni kanssa tulossa ensimmäiselle Islannin matkallemme syyskuussa. Pikkuhiljaa alkaa into senkun vain kiihtyä, kun luin kirjasi Islantilainen voittaa aina! Lisäksi juttusi Mondon numerossa 3/2019. Olemme oikeastaan varanneet matkallemme jo kaiken perusturistisetin: Blue Lagoon, valastähyily, Golden Circle jne. Mutta vielä olisi kaksi päivää täyttää jollakin. Mikä olisi sellainen juttu, mihin sinä viet vieraasi ihan siinä Reykjavikissa tai hyvin lähellä, mistä ei välttämättä ääneen puhuta? t. Saritta Pirkanmaalta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, Islantiin! Tervetuloa :) Jos olette aktiivisia vaeltajia, kokeilkaa Reykjadalurin päivävaellusta. Se on suosittu, mutta syyskuun tienoilla seudulla on varmasti varsin rauhallista. Noin 3 h mittainen vaellus, ja kääntöpaikalla voi pulahtaa uimaan kuumaan jokeen.

   Toinen ehdoton suosikkini on jäätikkövaellusretki.

   Kannattaa ladata Tripsteri Islanti -appi (joka on mun kädenjälkeä, eli omat matkavinkkini löytyvät kätsyiten sieltä), siellä on matkakohteet esiteltyinä ja kartalle laitettuina. Appi löytyy täältä: https://www.tripsteriapp.com

   Poista
 91. Ihanaa kun vastaat täällä kysymyksiin, kiitos! Oot huippu <3

  Kiinnostaa, että vietetäänkö Islannissa prideja? Millainen ylipäänsä on sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen asema siellä? Entä naisten asema? Olen käsittänyt että tasa-arvo siellä olisi Suomea edellä ja naisten asema hyvä.

  Entä millaisia vinkkejä antaisit suomalaiselle, joka haaveilee muutosta Islantiin (ainakin joksikin aikaa) opintojen jälkeen? Mitä kaikkea kannattaisi ottaa huomioon? (Kiinnostaa spesifisti esim. millainen on hintataso, työpaikkojen saatavuus, pärjääkö englannilla?)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Kivaa että luet tätä blogiani :)
   Juu Islannissa on iso pride, elokuussa Reykjavikissa.

   Täältä löydät kootusti juttujani liittyen Islantiin muuttamiseen ym.
   http://www.salamatkustaja.com/p/islantiin-toihin.html

   Tästä blogista löytyy myös hakutyökalun kautta juttuja esim. hintatasosta.

   Lukuiloa :)

   Poista
 92. Onko Islannissa turvallista? Uskaltaako siellä yksin matkustaa ja esimerkiksi autolla kiertää paikkoja? Entä yöllä liikkuminen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On mielestäni suhteellisen turvallista. Tietysti rikoksia tapahtuu kuten kaikkialla maailmassa, mutta meno on noin yleisesti ottaen todella rauhallista.

   Poista
 93. Luin jostain että yhdenkään kansan omakuva ei ole täydellisen positiivinen. Esimerkiksi amerikkalaiset tiedostavat olevansa arrogantteja ja suomalaiset häpeilevät alkoholikulttuuriaan...

  Islantilaisilla tuntuu kansallinen itsetunto olevan kohdillaan, mutta jos he joskus katsovat itseään kriittisten silmälasien läpi niin mitä epäkohtia he kansassaan tai kulttuurissaan näkevät? Mitkä ovat esim. miehesi mielestä islantilaisten vähemmän hyvät piirteet...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suurpiirteisyys ja suunnittelemattomuus, sanoisin. Pitkäjänteisen suunnittelemattomuuden puute näkyy esimerkiksi siinä että isompien matkailijamäärien saapumiseen ei oltu varauduttu tarpeeksi esim. julkisia vessoja lisäämällä. Siis noin pienenä esimerkkinä. :)

   Poista
 94. Moi, olen jo jonkin aikaa harkinnut Islantiin muuttoa opiskelujen jälkeen, mutta mieltä askarruttaa asia josta en löydä niin mitään tietoa netistä. Mulla on lemmikki käärme ja haluaisin ehdottomasti ottaa sen mukaan mikäli muutan Islantiin mutta saako sen ottaa ja miten, laivalla vai lentäen?? Netistä ei löydy kuin kissoista ja koirista tietoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kinkkinen kysymys; nyt en ole ihan varma. Kannattaa olla yhteydessä viranomaisiin ja kysyä asiaa. Olen hieman epäileväinen sen suhteen saisiko matelijoita tuoda. Mutta kuten sanottua, parasta varmasti kysyä suoraan Mastista, eli täältä: http://www.mast.is/english

   Poista
 95. Hei!
  Olen lähdössä perheeni kanssa Islantiin miekkailukisamatkalle lokakuun puolivälissä. Olemme varanneet aikaa myös islantiin tutustumiselle. Nyt mietin pääseekö autolla vielä lokakuussa katsomaan HRAUNFOSSARin ja BARNAFROSSin putouksia eli ovatko tiet auki ko vuodenaikana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiet ovat auki, eli jos ei mitään tavatonta syysmyrskyä lykkää, tuonne on ihan turvallista ajaa. Vaikka lunta olisikin jo tullut (harvemmin vielä tuohon aikaan kuitenkaan), teitä aurataan, koska liikennettä piisaa. Noilla main on yksi isompi hotelli ja myös ihan tavallista vakituista asutusta, eli autoilla pääsee kulkemaan. Ihanaa matkaa :)
   t.Satu

   Poista
  2. Pääsee :) Tiet ovat auki, ihan senkin takia että alueella on jonkin verran asutusta ja läheiselle Langjökullille ja sen jäätikkötunneliin tehdään retkiä päivittäin eli tiellä on liikennettä.

   Poista
 96. Hei siellä kaukana. Olen miettinyt, että onko Islannissa allergioita tyyliin koivu, leppä, heinä, pujo ja homeet, niinkuin täällä Suomessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa vaan sinne toiseen kauas :) Kyllä täällä on allergoita siinä missä Suomessakin. En tiedä onko niitä määrällisesti niin paljoa kuin Suomessa (esim. laktoosiintoleranssi on täällä paljon harvinaisempi kuin Suomessa), mutta kyllä näitä allergioita ja herkkyyksiä on täälläkin. Ja hometaloja, ikävä kyllä...

   Poista
 97. Täällä Joensuussa on ollut tänä kesänä ennnätyskylmää. Heinäkuussa mitattiin nimittäin päivälämpötilan kylmyysennätys(10,1 astetta, hrrr!). Kyllä vähän on masentanut kun muualla on mitattu ennätyslämpötiloja...

  Mutta sitten itse kysymykseen. Miten islantilaiset suhtautuvat viileään kesäänsä? Onko säästä valittaminen siellä samanlainen kansallisurheilulaji kuin täällä Suomessa ja johon minäkin myönnän jatkuvasti syyllistyväni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on tosiaan aika viileää - aina. Jos on kovin sateista tai ihan hiton kylmää (alle 10 astetta koko kesä), kyllä sitä päivitellään. Maaseudulla sää on todella merkittävä puheenaihe, koska se vaikuttaa elinkeinoon niin rajusti. Islntilaiset matkustelevat kotimaassa "auringon mukaan", eli matkailuauto päräytetään yleensä sinne, missä ennuste näyttää aurinkoisimmalta. :)

   Poista
 98. Minua on pitkään kiehtontút ajatus vuodesta ulkomailla. Islanti on yksivaihtoehdoista. Mille aloille islannissa työllistyisi mielestäsi parhaiten englantia kohtuullisesti taitava ammattikoulun (merkonomi) käynyt yli 30-vuotias? Suomalaisilla on tietääkseni siellä varsin hyvä maine eli kansallisuus ei ainakaan varmaan olisi työllistymisen esteenä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskoisin että matkailu olisi yksi varteenotettava ala ja siellä työtehtäviä on kovin paljon erilaisia palveluammateista asiantuntijahommiin. Kannattaa ehdottomasti hakea; täällä blogissa on sivusto ulkomailla työskentelystä Islannissa, sieltä löytyy mm. vinkkejä työnhakuun ja arkeen Islannissa.

   Poista
 99. Hei! Kiitos Islantia käsittelevistä kirjoistasi❤️. Tein kuopuksemme 3 v kanssa matkan heinäkuussa Islantiin ja olit oikeassa: Islanti on mahtava kohde lasten kanssa matkustavalle! Yksi kysymys jäi askarruttamaan. Kävimme Harpassa ja siellä oli eräässä liikkeessä islantilais-brittiläis taiteilijan aivan upeita maalausjulisteita myynnissä. Olisikohan taiteilijan nimi ollut Bilsan? Voiko näitä tilata netistä vai pitääkö matkustaa uudestaan Reykjavik:n��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Anne! Kiitos viestistä, aivan mahtavaa kuulla että teillä oli loistava reissu lapsen kanssa. Harpassa on pari eri liikettä, jos te kävitte siellä design-puodissa joka on alakerroksen keskellä, se oli varmaankin tämä kauppa: http://epal.is/
   Heillä on kattava valikoima islantilaistakin designia verkossa, kannattaa katsoa, josko sieltä löytyisi. He toimittavat käsittääkseni myös ulkomaille.

   Poista

Mitä tuumaat?