Kuinka paljon islanninhevonen maksaa? Mistä haetaan työttömyystukea? Minne tehdään osoitteenmuutosilmoitus? Mistä löytyy Islannin suurin m...

Kysy mitä vain Islannista

16.12.17 Satu Kommentteja: 47

Kuinka paljon islanninhevonen maksaa? Mistä haetaan työttömyystukea? Minne tehdään osoitteenmuutosilmoitus? Mistä löytyy Islannin suurin metsä? Entä minne kannattaa mennä telttailemaan, jos haluaa vaeltaa, kylpeä kuumavesilähteissä eikä nähdä muita turisteja? Kuinka paljon islantilaiset syövät vuodessa hevosenlihaa?


Saan viikoittain, välillä jopa päivittäin, aivan mahtavia kysymyksiä Islannista. Niitä tipahtelee eri blogijuttujen kommentteihin, Facebookiin, Instaan ja välillä sähköpostiinkin. Vaikka kyselyjä tulee aika paljon, yritän silti vastata jokaiseen. Näitä on oikeasti tosi hauskaa saada. Vilpitön kiitos siis siitä, että luotatte mielipiteeseeni ja kyselette kaikenlaista. Tykkään!

Ajattelin tehdä näiden kysymysten lähettämisen hieman helpommaksi ja perustan siksi tällaisen oman postauksen, jonka tallennan myös tuonne blogin sivupalkkiin (mobiilissa se näkyy kun skrollaat alaspäin).

Tämän postauksen perään saa laittaa mitä tahansa Islantiin liittyviä kysymyksiä. Vastaan niin pian kuin pystyn ja ohjaan eteenpäin oikeille lähteille. Jos en tiedä enkä osaa auttaa, kerron senkin. 

Mikki on siis auki. Kyselkäähän pois.

Jos sinua kiinnostaa Islannin-matkailu, kannattaa tutustua kirjoittamaani Tripsteri Islanti -matkaoppaaseen netissä. Verkko-oppaasta on olemassa myös tuhdimpi kirjaversio, kirjoittamani Islanti-matkaopaskirja, jota saa mm. Suomalaisista ja netissä esim. Adlibriksestä.

Jos taas mielit Islantiin töihin ja asuman, kannattaa tutustua tähän Töihin Islantiin -juttusarjaan.

47 kommenttia:

 1. Onko Islannissa kirpputoreja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On! Mutta ei yhtä hyviä kuin Suomessa. Reykjavikin keskustassa on kivoja vintage-kirppiksiä, mutta ne ovat tosi hintavia. Suomen kirppiksiltä löytää parempia juttuja edullisesti...

   Poista
 2. Kiitti tästä uudesta kyselykanavasta. Kysyttävää riittää... Nyt suunnittelen ensi kesän Islannin reissua. Reitti luultavasti Kjöluria pitkin pohjoiseen ja länsi kautta takaisin etelään. Matkassa kaksi aikuista ja kaksi 10v seikkailuhenkistä poikaa. Kaipailen jotain kivaa elämysvinkkiä pojille. Valassafaria ja laavaluolaa olen jo reitin varrelta katsonut mutta joku ei-niin-turistijuttu. Reissu on mulle äkkiä laskettuna seitsemäs joten kaikki perusturistijutut on tullu tsekattua jo monesti :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa! Jos ehditte, käykää Kerlingarfjöllillä siinä Kjölurin varrella pari päivää ja yksi yö. Siellä on kivoja vaelluspaikkoja (inc., kuuma lähde) eikä se ole ihan täyteen tuutattu turisteja. Sieltä voi vuokrata simppeleitä mökkejä tai mennä telttailualueelle. Hotellikin on, mutta sen hinta-laatusuhde ei musta ole ihan paras mahdollinen. Mökeissä voi tehdä itse ruokaa, se on plussaa, sillä tuon hotlan ravintola on tosi kallis verrattuna laatuun.

   Muutoin suosittelen lännessä menemään Länsivuonoille, jos teillä on aikaa. Vaikka sitä Strandiria pitkin (itäiset Länärit) tai sitten vaihtoehtoisesti etelärannikolle päin ja sieltä lautalla Flateyn kautta Snaefellsnesiin. Mitä kaukaisempi kylä ja mitä vähemmän google ehdottaa luonnonnähtävyyksiä, sitä enemmän rauhassa saa olla :-)

   Poista
 3. Juurikin tuo kiinnostaa, että mistä löytyy kuumia lähteitä, joissa ei todennäköisesti törmää muihin ihmisiin ja jonne olisi autolta kohtuullinen kävelymatka, jotta siellä voisi piipahtaa päiväseltään? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Islannissa on sellaisia luonnonlähteitä joku kolmisenkymmentä, vähän riippuen mitkä siihen laskee mukaan. Kesällä (etenkin heinä-elokuu) kaikki ne mestat jotka ovat lähellä tietä ja ykköstien varrella ovat tupaten täynnä. MItä syrjäisempään paikkaan Islannissa menee matkailemaan, sitä rauhallisemmat luonnonkylvytkin saa. Suosittelen esim. Länsivuonoja (siellä on aika paljon kivoja pieniä luonnonlähteitä), Itävuonoja tai noita pohjoisosan pienempiä paikkoja.

   Poista
 4. Löytyykö parin kolmen yön vaellusreittejä aloittelijalle,joiden varrella pääsisi pulahtamaan kuumaan lähteeseen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löytyy :-) Mutta saattaa olla kesäaikaan täyttä, sillä suosituimmilla vallusreiteillä on kesäisin yksilöreissaajien lisäksi myös ryhmiä. Laugavegurin vaellus (55 km, noin 3-4 päivää) on maan suosituin vaellus, mutta se on myös turvallinen vähemmän vaeltaneellekin, koska alueella liikkuu niin paljon porukkaa. Sen reitin varrella on yksi maksuton ja yksi maksullinen kuuma lähde.

   Poista
 5. Minkälainen sosiaaliturva Islannissa on? Etenkin mietin terveyden- ja sairaanhoitoa. Millaista reittiä lääkäriin pääsee ja minkä verran lääkkeistä maksetaan itse? Toki kiinnostaa myös muut etuudet, työttömyysturva, sairauspäiväraha jne etuudet, millaisilla nimikkeillä ovatkaan. Paljon nämä ovat ja millä edellytyksillä mitäkin saa. Joo, laaja kysymys!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhdistelmä pohjoismaista ja pohjoisamerikkalaista. Esim. hammaslääkäri on täysin yksityinen ja siksi kallis (lapsille tosin ilmainen). Perusterveydenhuolto terveyskeskuksissa kuten Suomessakin, mutta erikoislääkärien vastaanotot, esim gyne, ovat hintavampia. Jos käy onnettomuus ja joutuu ambulanssikyydillä sairaalaan, maksut ovat suht pieniä.

   Lääkkeiden hinnoista en osaa sanoa, kun en ole joutunut ostamaan täällä reseptilääkkeitä.

   Työttömyysturva on muutaman kuukauden mittainen, ja sen jälkeen ei mitään. Toisaalta täällä on täystyöllisyys, eli töitä on kaikille.

   Jos joutuu saikulle, palkallisia saikkupäiviä kertyy noin 2 päivää per työssäolokuukausi eli työsuhteen kestosta riippuu, kauanko saa sairauslomalta korvauksia. Jossain kohtaa tipahtaa ns. "kelan" tuelle ja se on aika pieni.

   Islannissa pitää EU:n kansalainsen asua 6 kk että pääsee sosiaaliturvan piiriin. Tai pääsee suoraan, jos on näyttää todistus lähtömaasta, että on ollut vakuutettuna lähtömaassa (esim. Suomessa).

   Mutta noin pähkinänkuoressa: Sosiaaliturva on paljon huonompi kuin Suomessa. Pienituloiset maksavat enemmän veroja kuin Suomessa, suurituloiset huomattavasti vähemmän kuin Suomessa.

   Poista
 6. Maksaako koulu Islannissa tai muodostuuko siitä kustannuksia?

  Entä millaiset ovat päivähoitomaksut, millaiset ovat ryhmäkoot ja henkilökunnan määrä ryhmässä/koulutuksensa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löysinkin sun tekstin päivähoidosta http://www.salamatkustaja.com/2014/08/islantilaisesta-paivahoidosta.html?m=1
   Varmaan samantapaista edelleen?

   Poista
  2. Peruskoulu on maksuton, ruoasta pitää maksaa. Se on muistaakseni muutaman kympin kuussa (euroissa) per lapsi. Päiväkoti on noin 200 €/kk, vähän riippuu kunnasta ja onko sisaruksia, onko vanhemmat yhdessä vai eronneita, paljon on tuloja jne.

   Yliopisto on lähes maksuton, lukukausimaksu on muutaan sadan euron suuruinen.

   Päiväkotiryhmien koot vaihtelevat; ei ole sitovia määräyksiä vaan päiväkodit päättävät itse.
   Toivottavasti tästä oli apua :-)

   Poista
 7. Mistä löytää rauhallisia kuumia lähteitä, joihin uskaltaa mennä ja mitä vaaroja niihin liittyy. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei saa mennä kokeilematta kädellä - voi olla polttavan kuumaa. Tai sitten voit jäätyä, koska vesi saattaakin olla tosi vilpoista.

   Islannissa on kolmisenkymmetä kuumaa lähdettä joissa voi pulahtaa, olen listannut näitä esim. täällä Tripsterin-matkasivustolla.

   https://www.tripsteri.fi/islanti-blogi/islannin-parhaat-luonnonvaraiset-lahteet

   Minun mielestä vieläkin autenttimsepi Islanti-kokemus on mennä uimaan tavallisiin uimahalleihin. Niitä löytyy täältä yli sata, ja vesi on aina tarpeeksi kuumaa uimiselle ulkona. Sisäänpääsykin vain muutaman euron :-)

   Poista
 8. Ei nyt liity tähän postaukseen, mutta halusin kiittää ihanista kirjoistasi! Jokin aika takaperin sain Islantilainen Voittaa Aina sekä Unelmahommissa tänne Berliiniin ja molemmat tuli luettua luvattoman nopeasti. Tykkäsin molemmista todella paljon, sulla on niin hyvä tyyli kirjoittaa mistä tulee sun oma persoona esiin sekä sopivasti on myös sellaista kaunokirjallisuuteen taipuvaa kuvailua.

  Unelmahommissa ilahdutti molempien kertomuksissa se, että molemmissa tuli esiin että miten tavallaan pienestä ja randomista ne hommat alkoivat ennenkuin sitten alkoi se määrätietoinen puskeminen päämäärän saavuttamiseksi. Se oli kans positiivista kun Hanne kertoi lukihäiriöstään. Ehkä siksi, että edelleenkin aika monen alan työt ja varsinkin yrittäjyys mystifoidaan sellaisiksi synnynnäisiksi ominaisuuksiksi mitä ihmisissä joko on tai ei ole. Siihen sitten päälle suomalainen jäätävä epäonnistumisen pelko niin oppimiselle ja kehittymiselle ei jää tilaa. Oli kans autuasta lukea sitä sun blogibännerituskailua ym, koska mähän olin tietenkin ajatellut että Sadulla nyt vaan on täydellinen blogi kun se syntyi täydelliseksi bloggaajaksi :D

  Senhän näkee jokainen missä ne omat esikuvat on tosi hyviä, mutta mulla ainakin omaa tekemistä auttaa paljon enemmän tajuta, ettei nekään syntyessään ollut kaikessa niin hyviä. Että ne jutut on jotain mitä voi oppia ja missä voi kehittyä.

  Erikoisbonus, että rahasta ja hinnoittelusta oli ihan konkreettisesti puhetta. Oma ala on musiikkipuolella, ja se jos mikä on sellaista ilmaistyön kenttää. Oli kivaa saada sekä tukea omille ajatuksille että löytää uusia ajatuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos upeesta kommentista! Se tuli ihan oikeaan paikkaan :-)
   Nyt mun banneri on hyvä, mutta ai kauhee se oli kyllä ihan hirveä silloin blogin alkuaikoina. Haha! Tais olla murokuhlo ja sen vieressä puoliksi syöty paahtoleipä. Kyllä nyt hymyilyttää :D

   Poista
 9. Siinähän se jo tulikin heti postauksesi alussa: mitä maksaa islanninhevonen siellä Islannissa? Siis jos nyt puhutaan tuollaisesta suht laadukkaasta 5-käyntisestä perusharrastepollesta, mutta ei kuitenkaan mistään kisaratsusta, nuoresta lupauksesta tai jalostukseen tarkoitetusta.

  Entä miten helppoa tai vaikeaa on suomalaiselle ostaa Islannista sijoituskämppä (byrokratia, rahallisesti?)? Siis niin, että suurimman osan ajasta pitää vuokralla tai tyhjillään ja käyttää itse silloin kuin pystyy, pidempiä tai lyhyempiä aikoja ja ehkä sitten joskus muuttaa pysyvästi.

  Ja millä korvata vuonna 2016 (muistaakseni) suljettu Reykjavíkin paras kahvila? Nimi on nyt tietysti jossain hukassa, mutta oli siinä Ingolfstorgin kulmassa Adalstrætilla. Babalú ja jo edesmennyt Tíu drópar omista löydöistä lähimpänä sitä, mutta ei vaan taida olla toista samanlaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 1. Hevosten hinnat. Kääks, nämä vaihtelee ihan hirveästi ja on tosi vaikea sanoa mitään varmaa. Jos haluat viisaskellajisen, ne eivät ole ihan halpoja. Varmasti ainakin kymppitonni pitää lyödä tiskiin, luultavasti enemmänkin. Siihen päälle vielä kuljetus Suomeen, joka on muutamia tonneja.

   2. Jos sulla on lyödä rahat ostajan käteen, voit ostaa täältä kämpän. Suomesta ei vielä ainakaan muutama vuosi sitten saanut lainaa asunnonostoa Islannissa varten. Ja islantilaispankista et saa lainaa jos sulla ei ole täällä asiakkuutta pankissa ja se vaatii kennitalan eli sotun ja tietysti tuloja, vakuuksia jne. Älä osta ainakaan vielä, hinnat ovat nyt huipussaan. Parin tai kolmen vuoden kuluttua varmasti tapahtuu jotain tasaantumista hinnoissa, kun uudet asuntoalueet valmistuvat ja tämä turistiryysis vähän hellittää.

   3. Hmm. Mun mielestä paras on Reykjavik Roasters (ennen nimellä Kaffismidjan). Heillä on kaksi paikkaa tässä keskustassa, toinen Karastigurilla ja toinen Brautarholtilla. Tuossa kuvailemassasi paikassa oli joskus kahvila nimeltään Stofan ja se on edelleen olemassa: muutti Frida Fraenka -nimisen antiikkikaupan kiinteistöön parin sadan metrin päähän. Olikohan se se paikka mitä hait?

   Poista
 10. Onko joka islantilaisella tytöllä oma issikka 😁,, halusi oma heppatyttöni kysyä? Paljon se issikka oikein siellä sitten maksaa, Suomessakin ovat kalliimpia hevosia, jos ihan perustason helpoista puhuu.. Kulkeeko issikoita vapaana laumassa villinä, vai onko ne laumat laitumella 😎? Onko siellä ratsastuskoulujen? Ehtiikö viikossa issikoida ja käydä kuumissa lähteissä? Ja mitkä ovat sellaisia must juttuja viikon resissukla!?
  Entä onko uimahalleissa myös tuo lähes 40asteinen vesi?
  Ja itse Islannin hintatasoon, siis puhutaan ja kuulee kuinka kallista siellä on,,niin paljon esim. Ulkonasyöminen, vaikka pitää ja olut/limosa maksaa? Ja aito islantilainen villapaita? Ja vielä siitä, että luin kirjastasi, että Joulu on irlantilaiselle juhla, johon pukeudutaan ja käydään kampaajalla ym. Onko muita oikein perinteitä joulupöydässä!? Ja vietetäänkö Joulu oman perheen parissa vai suvun kanssa? Sai käsityksen, että suku on tosi tärkeä, eli onko lahjalistalla 40nimeä!? Ja mennnääkö Jouluna issikalla kirkkoon,, vai kuuluko Joulukirkko perinteisiin?
  Nimimerkillä tuhansia kysymyksiä 😊💙

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Katariina!
   Ei ole joka tytöllä omaa issikkaa, vaikka täällä onkin hevonen per neljä islantilaista. Useimmiten on kuitenkin niin että ne kenellä on hevosia, on niitä useampia, isoimmilla tiloilla jopa satoja. Hevonen ja issikka etenkin on tosi laumaeläin, se ei viihdy yksin tai kaksin vaan vaatii itselleen jengin ympärilleen voidakseen hyvin.

   Hinnat ovat nollasta eurosta satoihintuhansiin euroihin. Pullahevosia saa ilmaiseksi, ne vain niityllä elelevät kesät ja talvet, talvisin saavat tietysti heinää kun maa on jäässä. Kalleimmat jalostushevoset ja hyvin arvosanoin palkitut askellajimestarit ovat isojen omakotitalojen hintaisia.

   On täällä ratsastuskoulujakin, vaikka se yleisin tapa mennä issikalla on päräyttää maastolenkille, ja sitä matkalijoillekin suosittelen.

   Viikossa ehtii käydä ratsastamassa, kuumissa kylvyissä ja vaikka mitä muutakin, vaikkapa jäätiköllä! Tuolla www.tripsteri.fi/islanti -sivuilla (jotka olen kirjoittanut) on lisää matkavinkkejä eri mittaisille matkoille, retkille ja kaikenlaiseen islantilaiseen puuhasteluun.

   Uimaloissa on paaaaaljon lämpimämpää vettä kuin Suomessa. Iso osa uimaloista on täällä ulkona, mutta vesi on altaasta riippuen 27 asteesta noin 43 asteeseen.

   Täällä on tällä hetkellä tosi kallista, koska Islannin kruunu on vahvistunut niin paljon. Olut baarissa on noin 12-15 euroa, lounas ravintolassa alkaen 18-22 euroa jne. Aito islantilainen käsinneulottu villapaita on noin 200-300 euroa. Sen neulomiseen menee nopealtakin pari työpäivää ja pelkkä lankojen kustannus on noin 50 euroa (arvio).

   Issikalla ei mennä joulukirkkoon, vaan autolla - tai kävellen jos asuu lähellä :) En itse kuulu kirkkoon ja aika iso osa perheestäni ei kuulu, eli joulukirkko ei ole meidän jouluperinteissä, mutta kyllä aika monet käyvät.

   Jouluaattoateria vaihtelee perheittäin. Usein alkuruokana on joku keitto (hummerikeitto on aika suosittua), pääruokana kalkkunaa, naudanlihaa, lammasta tai poroa. Jälkiruokana jotain perheen perinteistä jälkiruokaa, meillä se on itsetehty jäätelö. Sitten joulupäivänä syödään sellainen perinteinen islantilainen jouluateria eli riiputettua lampaanlihaa, valkokastiketta, papuja ja perunoita.

   Joulu on islantilaisille iso juhla, mutta perheestä riippuu miten isolla porukalla sitä vietetään. Usein on 10-20 ihmistä samassa, eli "lähiperhe". Mutta joillekin se lähiperhe on pienempi.

   Poista
 11. Millaiset on mahikset vegaanilla säilyä Islannissa hengissä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan hyvät! Ravintoloissa ja kahvilissa vegaanitarjonta on lisääntynyt etenkin kaupungeissa. Maalla saattaa joutua selittämään enemmän mitä eroa on vegaanilla ja vegellä. Kaupoista saa kuitenkin hyvin kaikkia ei-eläinkunnan tuotteita kuten kotimaisia kasviksia ja juureksia, kuivahyllyiltä löytyy aina papuja, linssejä ja sen sellaista. :)

   Poista
 12. Onks se urbaanilegenda totta, että Islanti on omavarainen banaaneissa? :D
  Ja muutenkin onko kauppapuutarhoja ja kasvihuoneita paljon, näkyykö ilmainen lämpöenergia lähikaupan heviosastolla jotenkin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se ihan urbaani legenda. Banaaneiden kasvatus vie niin paljon energiaa ja tilaa, että se ei kannata. Tomaateissa olemme lähes omavaraisia :-) Salaatit, kurkut, mausteyrtit jne. ovat myös kotimaisia vuoden ympäri, kiitos noiden isojen, uusiutuvalla energialla valaistujen ja lämmitettyjen kasvihuoneiden.

   Poista
 13. Jos tulee Islantiin 3 yöksi, onko siinä ajassa mahdollista mahduttaa jääluolaa ja kuumissa lähteissä käymistä (3 v lapselle sopiva) ? Ajattelin vain jos ne on pitkien matkojen päässä toisistaan. Onko 3 vuotiaan kanssa mahdollista mennä katsomaan jääluolaa? Minkä hintaista se on vai kävelläänkö sinne itse? Ei mitään hajua miten toi jääluola juttu toteutetaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On mahdollista, hyvin ehtii :) Jääluolaan voi tehdä päiväretken ja kuumavesialtaisiin pääsee ihan joka paikassa. Reykjavikissakin kymmenkunta kylpylää. Luonnon kuumiin lähteisiin kannattaa mennä vain kesäaikaan, mutta ne vaativat vaeltamista. Onnistuu toki sitten jos pätkä kulkee esim. kantorinkassa.

   Jääluolia on monenlaisia. Sellainen koko perheen jääluola on jäätikön sisään kaivettu jäätunneli, jonne on helppo mennä myös sellaisten, jotka eivät ole muuten aktiivisia haikkajia tai ovat esim. lapsia. Ks. intotheglacier.is

   Sitten sellaiset luonnonmukaiset eli ajan myötä syntyneet jääluolat jäätiköillä (nämä on ne, mistä eri instatileillä näkee hienoja kuvia) vaativat kuntoa ja vaeltamista, sinne ei vain voi "ilmestyä paikalle". Nämä luolat ovat yleensä vain aikuisille ja vanhemmille lapsille, koska kulkeminen vaatii jääpiikkejä ja muita varusteita. Oikein hienoja paikkoja, mutta niiden olemassaoloa ei voi taata, vaan on tosi sääriippuvainen.

   Poista
 14. Hei! Millainen on stereotypinen islantilainen mies ja nainen? Millaisiksi ihmisiksi sinä kuvailisit islantilaisia? Onko yhteneväsyyksiä tyypillisiin suomalaisiin piirteisiin? ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puheliaita, reippaita ja mukavalla tavalla rehvakkaita. Eivät välitä pokkuroinnista tai jäykistä säännöistä, vaan suhtautuvat asioihin käytäntö edellä. Siis hirveän hyviä tyyppejä :-) Huumori on islantilaisilla ja suomalaisilla tosi samankaltaista, se on ihanaa!

   Poista
 15. Hei! Ollaan pohdittu miehen kanssa reissua Islantiin toukokuun puolen välin hujakoille. Onko silloin vielä rauhallisempaa, vai ovatko turistit jo kansoittaneet paikat? Entä minkälainen ilmasto on Islannissa toukokuussa, vai vaihteleeko se paljonkin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Säät ovat epävakaita ja muuttuvat nopeasti, mutta kyllä toukokuussa on jo ihan keväistä etenkin saaren eteläosissa. Päivät ovat pitkiä ja valoisia. Turistien suhteen high-sesonki alkaa oikeastaan vasta kesäkuun lopussa (heinäkuu-syyskuu ovat kiireisimpiä), mutta matkailijoita on vuoden ympäri. Toukouussa saa kuitenkin edullisempia talvihintoja esim. hotelleissa.

   Poista
 16. Tervehdys! Islantiin toukokuun lopussa lähdössä ikuinen hevostyttö äiti, seikkailija isä, vajaa kaksi vuotias tyttö ja yksi setti isovanhempia, jotka ovat enemmänkin jalat maassa ihmisiä. Johan on setti, aikaa on viikko. Heittäisitkö muutaman suosituksen mihin mennä? auto olisi tarkoitus vuokrata käyttöön koko ajaksi ja luonto kiinnostaa kaikissa muodoissaan. Mitä tehdä taaperon kanssa Islannissa?

  Mukavaa uutta vuotta ja kiitos mainiosta blogista 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sibbe - ja mahtavaa matkaa teille!
   Suosittelisin teille yöpymistä hevostilalla; ne voivat mennä ratsastamaan jotka haluavat ja muut voisivat sillä välin hengailla ulkona tai ottaa nokosia. Hevostiloja on täällä paljon, mm. Eldhestar ja Sydri-Langholt tarjoavat päiväretkien ohella myös majoitusta. Eldhestar on vähän korkeatasoisempi hotelli, Sydri-Langholt oikein mukava ja sydämellinen guesthouse.

   Ja sitten kannattaa lukaista lapsiperhematkailusta esim. tämä juttu: https://www.tripsteri.fi/islanti/lapsiperheen-islanti

   Poista
 17. Mua kiinnostaa nuo Kerlingarfjöllin mökit mutta mitä kautta ne kannattaa varata? Niiden omien sivujen kautta vai jonkun välittäjän? Esim. Bookingissa tarjolla vain kahden hengen mökkejä ja hinta aika suolainen. Pitääkö kahdelle aikuiselle ja kahdelle 10v ottaa tosiaan kaksi mökkiä? Mua kiinnostaisi sellainen jyrkkäharjakattoinen leikkimökki mitä siellä pihalla olen nähnyt, mutta en oikein tiedä mistä niitä pitäisi varata...Onko jääluolailu vai talven aktiviteetti? Jäätikköretkiä olen nähnyt järjestettävän myös kesällä mutta entäs ne luolat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa varata suoraan sieltä Kerlingarfjölliltä. Niiden nettisivut oli ainakin viime vuonna ihan hirveät, mutta ne vastaa kyllä niihin meileihin :D Ne on tosi kalliita... No kaikkihan täällä on, mutta tuo on vielä superkallis - koska muutakaan vaihtoehtoa ei alueella ole. Mutta se on kyllä sen arvoinen kokemus vaikka parin päivän ajan. Päivävaellusmaastot ovat tuolla alueella tosi vaihtelevat ja hienot! Ja jo pelkkä ajomatka sinne on ihan nannaa.

   Jääluolia on ympäri vuoden, mutta niiden olemassaolo vaihtelee - eli ei voi etukäteen tietää ihan varmaksi, pääseekö luolaan vai ei. Niitä syntyy koko ajan lisää ja vanhoja sulaa, eli olosuhteet vaihtelevat. Mun mies kävi just kuvaamassa työnantajansa jääluolia markkinointimatskuihin, oli tooooosi hienon näköistä. Eli kyse oli näistä retkistä: https://www.mountainguides.is/day-tours/ice-cave-tours/

   Jos ajaa itse Víkiin, matkan hinta on paljon edullisempi.

   Poista
 18. Hei! Kannattaako yrittäminen Islannissa? Tai miten verot jne. Oon kiinnostunut kovasti maasta, ja ei vitsi, ois ihana kirjoittaa kirjoja! (Hehe, ookkohan mun idoli... :D)

  Ja miten muut verot Islannissa, voisikko verrata esim. Suomeen veroissa jne?

  Oon aina halunnu kirjoittaa, tein jo pienenä kirjoja (jokka on noloja.. :D) Pelottaa vaan sen oman nimen "julkisuus". :/

  Nooh, oon varmasti nuorimpia lukijoita ja oonhan kohta 16 ja on mulla aikaa!

  Ja kielestä vielä, että tuleeko koskaa mielee sen opiskelusta et "hitto, ihana kieli ja kaiken yritän mut ihan saakelin vähän puhujia!" ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riippuu ihan siitä, onko businesidea hyvä ja millainen markkinatilanne on. Mutta jos ajattelee paperinpyörityksen määrää, niin Islannissa yrittäminen on helpompaa/nopeampaa kuin Suomessa. Verotus on aika sama, pienituloisten henkilöverotus korkeampi kuin Suomessa, kovatuloisilla matalampi. Yritysverotus ja alv samaa luokkaa. Eläkemaksut pienempiä samoin palkan ohessa maksettavat sivukulut. Palkkaaminen ja irtisanominen on myös helpompaa kuin Suomessa ja sairaspäivien palkkavelvoite kevyempi kuin Suomessa.

   Mä oon aatellut kielen pienuuden motivoivana asiana: koska sitä osaa niin harva, ei ole väliä että en puhu itse täydellisesti. Englantia osaa niin moni niin hyvin että sen opiskelu tuntuu musta siksi vaikeammalta kuin islannin opiskelun.

   Poista
 19. Minkälainen on islantilainen vuorokausi? Siis se tavallinen arki, jota ei välttämättä tule kokeneeksi lomamatkalla.

  Milloin syödään aamupalaa, lounasta ja illallista? Mitä noilla aterioilla yleensä syödään? Syödäänkö yksin vai yhdessä - vai onko sillä mitään väliä?
  Hissutellaanko iltaisin kotona, vai tavataanko tuttavia kahviloissa? Kutsutaanko kavereita kylään?

  Askarruttaa tällaiset arkiset asiat, jotka nykyisessä asuinmaassa ovat aika tavalla toisin kuin Suomessa. Mahtaakohan olla toisin myös Islannissa?
  Kiitos jo etukäteen vastauksesta, ja mainiosta blogista tottakai!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on muuten hyvä kysymys - ja vaatisi ihan oman postauksen. Ehkäpä sellaisen teenkin :-) Kiitos vinkistä!

   Mutta noin pikaisesti: päiväkoteihin viedään lapset kasin pintaan, samoin kouluun. Työpäivä kestää noin viiteen. Lounas on puoliltapäivin tai vähän sen jälkeen, illallista syödään tyypillisesti seitsemältä. Aamiainen on cheerios-linjaa, leipää, skyriä, jogurttia, smoothieta. Aika samantyylistä kuin Suomessa. Lounasravintoloita on vain harvoilla työpaikoilla (siis sellaisia työmaaruokaloita), eli joko mennään syömään ravintolalounas tai sitten nautitaan omat eväät. Päivän pääateria on useimmiten illallinen.

   Islantilaiset ovat aika ahkeria kyläilemään eikä täällä ole etukäteen pakko soittaa, että saako tulla kylään. Usein vaan koputetaan oveen ja tungetaan sisälle. :D

   Poista
 20. Moikka! Kiitoksia ensinnäkin hyvästä blogista �� Kahden viikon reissu Islantiin Huhtikuussa ja paku vuokrattu koko ajaksi. Asutaan siis tuossa camperissa koko tuo kaksi viikkoa tarkoituksena kiertää paljon ja tehdä vaelluksia. Kysymys: Onko huhtikuussa pienemmät tiet jo sellaisessa kunnosss,että sinne pääsee ajamaan camperilla vai onko se iso tie vain ns. ajokuntoinen?

  Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Ihana reissu teillä tulossa :) Ottakaa talvimakuupussit mukaan, yöt saattavat olla vielä kylmiä. Ykköstie eli saaren kiertävä tie on ajokunnossa ja myös suurin osa kaksinumeroisista pikkuteistä. Campereilla ei saa mennä maan sisäosiin niille f-alkuisille erämaateille kesälläkään, ja keväällä ne eivät ole lumen takia auki millekään liikenteelle. F-tiet ovat auki vain ihan keskikesällä kesäkuun lopusta elokuun loppuun. Mutta asfaltoidut tiet kylissä ja kyliin, ja päätie saaren ympäri ovat avoinna :)

   Poista
 21. Heippa Satu, ensiksi haluan sanoa että sinulla on aivan mahtava blogi ja tällaiselle joka haaveilee muuttavansa Islantiin lähivuosina aivan elinehto tuntuu. ;) Kysymykseni koskee lapsen koulunkäyntiä ja mietinkin että jos muuttaa pienen alle koulunikäisen lapsen kanssa maahan niin missä iässä se koulu nyt sitten alkaa ja onkohan helppoa pienen lapsen oppia se kieli sitten että pystyy koulussa olemaan. Vielä tyttäreni on kovin pieni mutta kyllähän tämä mietityttää vanhempia aina muutenkin jo ajoissa kun kyseessä on koulu. Suomalaista koulua siellä ei varmastikaan ole valita, entä muita pohjoismaalaisia peruskouluja? Toisaalta jos lapseni osaisi sitten islantia puhua islantilainen koulu voisi olla aika hauska ajattelen. Onko se suomalaisen koulun tapainen muuten?
  Kiitos paljon jo etukäteen, ja todella suuri kiitos hauskasta blogista vielä. :) hyvää alkanutta 2018 teidän koko perheelle.
  T. Johanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, ihanaa kuulla! Kiitos :)
   Täällä alkaa peruskoulu 6-vuotiaana eli samaan aikaan kuin Suomessa esikoulu. Pienet lapset oppivat kielen aika nopeasti; olen seurannut muutamia muista maista muuttaneita lapsia esikoiseni koululuokalla ja aika nopeasti he ovat uuden kielen omaksuneet. Ja ainakin oman lapseni luokalla olen pistänyt merkille, että he jotka eivät kieltä vielä kunnolla osaa (esim. maahanmuuttajat), istuvat usein sellaisten lasten vieressä joilla on itselläkin kaksikieleinen tai monikielinen tausta ja pystyvät sillä tavalla tukemaan kielenoppimisessa.

   Täällä on pari kansainvälistä (yksityistä) koulua, joissa saa opetusta enkuksi ja ranskaksi. Ns. Suomi-koulu kokoontuu kerran pari kuussa pariksi tunniksi kerrallaan, mutta se ei ole siis virallinen peruskoulu vaan tämän lapsille suunnatun koulun ideana on ylläpitää suomen kielen taitoa ja opettaa suomea täällä asuville islanninsuomalaisille. Saat siitä lisätietoa minulta, jos kiinnostuit :-)

   Poista
 22. Moi Satu!
  Kiitos kauneimmin kirjoitetusta ja hyödyllisimmästä matkaoppaasta mitä olen lukenut. (Tripsteri - Islanti matkaopas) Kahden viikon matka Islantiin on jo varattu ensi kesäksi, jee jee! Aiomme vuokrata auton ja kiertää saarta. Hankalin tie jolla tulemme ajamaan lienee Kjölur. Olemme tutkineet autonvuokrausfirmoja ja kysymykseni koskeekin vakuutuksia. Firmat yrittävät myydä vuokrauksen yhteyteen jos jonkinlaista lisävakuutusta (GB, SCDW, SADW, TP) Kuinka välttämättömiä nämä vakuutukset ovat vai ovatko ne vain keino nostaa hintaa?
  Terveisin: Suvi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva matka teillä tulossa, superia! Kjölur on hieno reitti, kannattaa ottaa neliveto, eikä muilla vuokra-autoilla sinne varmasti edes pääsisi. Hyvä siis vuokratessa varmistaa, että auto soveltuu Kjölurille. Tie itsessään on ihan ok ajaa hyvällä säällä, pikkuisen kuoppainen hiekkatie, mutta ei ole jokienylityksiä tms.

   Vakuutusten kanssa on tosi vaikea sanoa mitään yleispätevää... Osa niistä on varmasti turhia, koska joka ikistä asiaa ei voi kuitenkaan vakuuttaa. Aina jotain voi sattua, mutta se että kuinka todennäköistä se on ja haluaako siitä turvasta maksaa satoja euroja on toinen kysymys... Mä olen itse tehnyt niin, että en ota koskaan autovuokraamojen tarjoamia lisävakuutuksia, vaan matkavakuutukseni korvaa ne ylimenevät mahdolliset vahingot (omavastuu toki on, mutta se on vain muutaman satasen). Teidänkin kannattaa tsekata oma matkavakuutus, että korvaisikohan se jotain tilanteen sattuessa. Ettei ainakaan kahta kertaa ota samaa vakuutusta.

   Poista
 23. Heissan!
  Olen katsonut Trapped ja Case ja nyt menee Netflixiltä Hranio( viimeinen on se o/ö näköinen kirjain).. lisäksi lukenut ja/tai kuunnellut Arnaldur Indrioasonin kirjoja..
  Niin kun annat hyviä lisävinkkejä niin (sun omat luettu 🤗) niin kirja ja sarja/elokuva vinkkejä islantilaisia nyt tietty tähän, jos tulee mieleen... Ja kun kirjassasi; Islantilainen voittaa ainakertoit hyvästä kulttuuritarjonnasta teatteri yn niin näkyykö näitä eloukuvissa olevia teatterissa kun on niin pieni väestöpohja?..
  Sellaista ja hei lasketellaanko Islannissa? Tai hiihdetäänkö vai onko vaeltelu kävellen tai issikoilla siellä tavallisempaa? Lisäksi kiinnostaa itse seuralaisena, että onko Islannin lähistöllä saaria?! 😁👍.. kiitos viivyttävästä blogista, podcasteista ja kirjoista,, nyt odottaa innolla sitä uusinta kirjaa😊👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon katsonut nolon vähän islantilaista telkkariviihdettä. Tuon Trappedin seuraamisen aloitin vasta nyt, ja voi että se on hyvä! Islannissa on leffateattereita, esim. Reykjavikissakin muutama ja kyllä nuo kaikki isot maailman ensi-illat näytetään täälläkin eli ohjelmisto on aika sama. Vuosittain on hyviä leffafestareita, ja silloin tarjolla on enemmän indie-leffoja.

   Reykjavikin keskustassa on eräs tosi mainio leffateatteri nimeltään Bio Paradis; siellä näytetään paljon islantilaista elokuvaa ja eurooppalaisia pienemmän budjetin leffoja. Siellä on tosi kiva käydä!

   Islannissa lasketellaan joo, mutta Suomessa on kyllä paljon paremmat laskettelurinteet; eli Ylläs, Levi jne pesevät kyllä islantilaisrinteet koossa ja tarjonnassa. Vuoristohiihtoa tehdään jonkun verran (back-country skiing) ja lumilautailua & laskettelua noissa melko pienissä laskettelukeskuksissa. Murtsikkalatuja taas on tosi vähän, eli siihenkin on Suomessa paremmat mahdollisuudet.

   Islannin lähistöllä on satoja saaria; osa on pieniä kivikasoja, osa niinkin isoja että niillä on ihan asutustakin ja säännöllinen lautta- ja/tai lentoliikenne pääsaarelle. Esim. Vestmannasaaret Islannin etelärannikolla on tosi upea luontokohde tulivuorineen ja kallionkielekkeineen.

   Poista

Mitä tuumaat?