Kuinka paljon islanninhevonen maksaa? Mistä haetaan työttömyystukea? Minne tehdään osoitteenmuutosilmoitus? Mistä löytyy Islannin suurin m...

Kysy mitä vain Islannista

16.12.17 Satu Kommentteja: 203

Kuinka paljon islanninhevonen maksaa? Mistä haetaan työttömyystukea? Minne tehdään osoitteenmuutosilmoitus? Mistä löytyy Islannin suurin metsä? Entä minne kannattaa mennä telttailemaan, jos haluaa vaeltaa, kylpeä kuumavesilähteissä eikä nähdä muita turisteja? Kuinka paljon islantilaiset syövät vuodessa hevosenlihaa?


Saan viikoittain, välillä jopa päivittäin, aivan mahtavia kysymyksiä Islannista. Niitä tipahtelee eri blogijuttujen kommentteihin, Facebookiin, Instaan ja välillä sähköpostiinkin. Vaikka kyselyjä tulee aika paljon, yritän silti vastata jokaiseen. Näitä on oikeasti tosi hauskaa saada. Vilpitön kiitos siis siitä, että luotatte mielipiteeseeni ja kyselette kaikenlaista. Tykkään!

Ajattelin tehdä näiden kysymysten lähettämisen hieman helpommaksi ja perustan siksi tällaisen oman postauksen, jonka tallennan myös tuonne blogin sivupalkkiin (mobiilissa se näkyy kun skrollaat alaspäin).

Tämän postauksen perään saa laittaa mitä tahansa Islantiin liittyviä kysymyksiä. Vastaan niin pian kuin pystyn ja ohjaan eteenpäin oikeille lähteille. Jos en tiedä enkä osaa auttaa, kerron senkin. 

Mikki on siis auki. Kyselkäähän pois.

Jos sinua kiinnostaa Islannin-matkailu, kannattaa tutustua kirjoittamaani Tripsteri Islanti -matkaoppaaseen netissä. Verkko-oppaasta on olemassa myös tuhdimpi kirjaversio, kirjoittamani Islanti-matkaopaskirja, jota saa mm. Suomalaisista ja netissä esim. Adlibriksestä.

Jos taas mielit Islantiin töihin ja asuman, kannattaa tutustua tähän Töihin Islantiin -juttusarjaan.

203 kommenttia:

 1. Onko Islannissa kirpputoreja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On! Mutta ei yhtä hyviä kuin Suomessa. Reykjavikin keskustassa on kivoja vintage-kirppiksiä, mutta ne ovat tosi hintavia. Suomen kirppiksiltä löytää parempia juttuja edullisesti...

   Poista
 2. Kiitti tästä uudesta kyselykanavasta. Kysyttävää riittää... Nyt suunnittelen ensi kesän Islannin reissua. Reitti luultavasti Kjöluria pitkin pohjoiseen ja länsi kautta takaisin etelään. Matkassa kaksi aikuista ja kaksi 10v seikkailuhenkistä poikaa. Kaipailen jotain kivaa elämysvinkkiä pojille. Valassafaria ja laavaluolaa olen jo reitin varrelta katsonut mutta joku ei-niin-turistijuttu. Reissu on mulle äkkiä laskettuna seitsemäs joten kaikki perusturistijutut on tullu tsekattua jo monesti :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa! Jos ehditte, käykää Kerlingarfjöllillä siinä Kjölurin varrella pari päivää ja yksi yö. Siellä on kivoja vaelluspaikkoja (inc., kuuma lähde) eikä se ole ihan täyteen tuutattu turisteja. Sieltä voi vuokrata simppeleitä mökkejä tai mennä telttailualueelle. Hotellikin on, mutta sen hinta-laatusuhde ei musta ole ihan paras mahdollinen. Mökeissä voi tehdä itse ruokaa, se on plussaa, sillä tuon hotlan ravintola on tosi kallis verrattuna laatuun.

   Muutoin suosittelen lännessä menemään Länsivuonoille, jos teillä on aikaa. Vaikka sitä Strandiria pitkin (itäiset Länärit) tai sitten vaihtoehtoisesti etelärannikolle päin ja sieltä lautalla Flateyn kautta Snaefellsnesiin. Mitä kaukaisempi kylä ja mitä vähemmän google ehdottaa luonnonnähtävyyksiä, sitä enemmän rauhassa saa olla :-)

   Poista
 3. Juurikin tuo kiinnostaa, että mistä löytyy kuumia lähteitä, joissa ei todennäköisesti törmää muihin ihmisiin ja jonne olisi autolta kohtuullinen kävelymatka, jotta siellä voisi piipahtaa päiväseltään? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Islannissa on sellaisia luonnonlähteitä joku kolmisenkymmentä, vähän riippuen mitkä siihen laskee mukaan. Kesällä (etenkin heinä-elokuu) kaikki ne mestat jotka ovat lähellä tietä ja ykköstien varrella ovat tupaten täynnä. MItä syrjäisempään paikkaan Islannissa menee matkailemaan, sitä rauhallisemmat luonnonkylvytkin saa. Suosittelen esim. Länsivuonoja (siellä on aika paljon kivoja pieniä luonnonlähteitä), Itävuonoja tai noita pohjoisosan pienempiä paikkoja.

   Poista
 4. Löytyykö parin kolmen yön vaellusreittejä aloittelijalle,joiden varrella pääsisi pulahtamaan kuumaan lähteeseen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löytyy :-) Mutta saattaa olla kesäaikaan täyttä, sillä suosituimmilla vallusreiteillä on kesäisin yksilöreissaajien lisäksi myös ryhmiä. Laugavegurin vaellus (55 km, noin 3-4 päivää) on maan suosituin vaellus, mutta se on myös turvallinen vähemmän vaeltaneellekin, koska alueella liikkuu niin paljon porukkaa. Sen reitin varrella on yksi maksuton ja yksi maksullinen kuuma lähde.

   Poista
 5. Minkälainen sosiaaliturva Islannissa on? Etenkin mietin terveyden- ja sairaanhoitoa. Millaista reittiä lääkäriin pääsee ja minkä verran lääkkeistä maksetaan itse? Toki kiinnostaa myös muut etuudet, työttömyysturva, sairauspäiväraha jne etuudet, millaisilla nimikkeillä ovatkaan. Paljon nämä ovat ja millä edellytyksillä mitäkin saa. Joo, laaja kysymys!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhdistelmä pohjoismaista ja pohjoisamerikkalaista. Esim. hammaslääkäri on täysin yksityinen ja siksi kallis (lapsille tosin ilmainen). Perusterveydenhuolto terveyskeskuksissa kuten Suomessakin, mutta erikoislääkärien vastaanotot, esim gyne, ovat hintavampia. Jos käy onnettomuus ja joutuu ambulanssikyydillä sairaalaan, maksut ovat suht pieniä.

   Lääkkeiden hinnoista en osaa sanoa, kun en ole joutunut ostamaan täällä reseptilääkkeitä.

   Työttömyysturva on muutaman kuukauden mittainen, ja sen jälkeen ei mitään. Toisaalta täällä on täystyöllisyys, eli töitä on kaikille.

   Jos joutuu saikulle, palkallisia saikkupäiviä kertyy noin 2 päivää per työssäolokuukausi eli työsuhteen kestosta riippuu, kauanko saa sairauslomalta korvauksia. Jossain kohtaa tipahtaa ns. "kelan" tuelle ja se on aika pieni.

   Islannissa pitää EU:n kansalainsen asua 6 kk että pääsee sosiaaliturvan piiriin. Tai pääsee suoraan, jos on näyttää todistus lähtömaasta, että on ollut vakuutettuna lähtömaassa (esim. Suomessa).

   Mutta noin pähkinänkuoressa: Sosiaaliturva on paljon huonompi kuin Suomessa. Pienituloiset maksavat enemmän veroja kuin Suomessa, suurituloiset huomattavasti vähemmän kuin Suomessa.

   Poista
 6. Maksaako koulu Islannissa tai muodostuuko siitä kustannuksia?

  Entä millaiset ovat päivähoitomaksut, millaiset ovat ryhmäkoot ja henkilökunnan määrä ryhmässä/koulutuksensa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löysinkin sun tekstin päivähoidosta http://www.salamatkustaja.com/2014/08/islantilaisesta-paivahoidosta.html?m=1
   Varmaan samantapaista edelleen?

   Poista
  2. Peruskoulu on maksuton, ruoasta pitää maksaa. Se on muistaakseni muutaman kympin kuussa (euroissa) per lapsi. Päiväkoti on noin 200 €/kk, vähän riippuu kunnasta ja onko sisaruksia, onko vanhemmat yhdessä vai eronneita, paljon on tuloja jne.

   Yliopisto on lähes maksuton, lukukausimaksu on muutaan sadan euron suuruinen.

   Päiväkotiryhmien koot vaihtelevat; ei ole sitovia määräyksiä vaan päiväkodit päättävät itse.
   Toivottavasti tästä oli apua :-)

   Poista
 7. Mistä löytää rauhallisia kuumia lähteitä, joihin uskaltaa mennä ja mitä vaaroja niihin liittyy. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei saa mennä kokeilematta kädellä - voi olla polttavan kuumaa. Tai sitten voit jäätyä, koska vesi saattaakin olla tosi vilpoista.

   Islannissa on kolmisenkymmetä kuumaa lähdettä joissa voi pulahtaa, olen listannut näitä esim. täällä Tripsterin-matkasivustolla.

   https://www.tripsteri.fi/islanti-blogi/islannin-parhaat-luonnonvaraiset-lahteet

   Minun mielestä vieläkin autenttimsepi Islanti-kokemus on mennä uimaan tavallisiin uimahalleihin. Niitä löytyy täältä yli sata, ja vesi on aina tarpeeksi kuumaa uimiselle ulkona. Sisäänpääsykin vain muutaman euron :-)

   Poista
 8. Siinähän se jo tulikin heti postauksesi alussa: mitä maksaa islanninhevonen siellä Islannissa? Siis jos nyt puhutaan tuollaisesta suht laadukkaasta 5-käyntisestä perusharrastepollesta, mutta ei kuitenkaan mistään kisaratsusta, nuoresta lupauksesta tai jalostukseen tarkoitetusta.

  Entä miten helppoa tai vaikeaa on suomalaiselle ostaa Islannista sijoituskämppä (byrokratia, rahallisesti?)? Siis niin, että suurimman osan ajasta pitää vuokralla tai tyhjillään ja käyttää itse silloin kuin pystyy, pidempiä tai lyhyempiä aikoja ja ehkä sitten joskus muuttaa pysyvästi.

  Ja millä korvata vuonna 2016 (muistaakseni) suljettu Reykjavíkin paras kahvila? Nimi on nyt tietysti jossain hukassa, mutta oli siinä Ingolfstorgin kulmassa Adalstrætilla. Babalú ja jo edesmennyt Tíu drópar omista löydöistä lähimpänä sitä, mutta ei vaan taida olla toista samanlaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 1. Hevosten hinnat. Kääks, nämä vaihtelee ihan hirveästi ja on tosi vaikea sanoa mitään varmaa. Jos haluat viisaskellajisen, ne eivät ole ihan halpoja. Varmasti ainakin kymppitonni pitää lyödä tiskiin, luultavasti enemmänkin. Siihen päälle vielä kuljetus Suomeen, joka on muutamia tonneja.

   2. Jos sulla on lyödä rahat ostajan käteen, voit ostaa täältä kämpän. Suomesta ei vielä ainakaan muutama vuosi sitten saanut lainaa asunnonostoa Islannissa varten. Ja islantilaispankista et saa lainaa jos sulla ei ole täällä asiakkuutta pankissa ja se vaatii kennitalan eli sotun ja tietysti tuloja, vakuuksia jne. Älä osta ainakaan vielä, hinnat ovat nyt huipussaan. Parin tai kolmen vuoden kuluttua varmasti tapahtuu jotain tasaantumista hinnoissa, kun uudet asuntoalueet valmistuvat ja tämä turistiryysis vähän hellittää.

   3. Hmm. Mun mielestä paras on Reykjavik Roasters (ennen nimellä Kaffismidjan). Heillä on kaksi paikkaa tässä keskustassa, toinen Karastigurilla ja toinen Brautarholtilla. Tuossa kuvailemassasi paikassa oli joskus kahvila nimeltään Stofan ja se on edelleen olemassa: muutti Frida Fraenka -nimisen antiikkikaupan kiinteistöön parin sadan metrin päähän. Olikohan se se paikka mitä hait?

   Poista
 9. Onko joka islantilaisella tytöllä oma issikka 😁,, halusi oma heppatyttöni kysyä? Paljon se issikka oikein siellä sitten maksaa, Suomessakin ovat kalliimpia hevosia, jos ihan perustason helpoista puhuu.. Kulkeeko issikoita vapaana laumassa villinä, vai onko ne laumat laitumella 😎? Onko siellä ratsastuskoulujen? Ehtiikö viikossa issikoida ja käydä kuumissa lähteissä? Ja mitkä ovat sellaisia must juttuja viikon resissukla!?
  Entä onko uimahalleissa myös tuo lähes 40asteinen vesi?
  Ja itse Islannin hintatasoon, siis puhutaan ja kuulee kuinka kallista siellä on,,niin paljon esim. Ulkonasyöminen, vaikka pitää ja olut/limosa maksaa? Ja aito islantilainen villapaita? Ja vielä siitä, että luin kirjastasi, että Joulu on irlantilaiselle juhla, johon pukeudutaan ja käydään kampaajalla ym. Onko muita oikein perinteitä joulupöydässä!? Ja vietetäänkö Joulu oman perheen parissa vai suvun kanssa? Sai käsityksen, että suku on tosi tärkeä, eli onko lahjalistalla 40nimeä!? Ja mennnääkö Jouluna issikalla kirkkoon,, vai kuuluko Joulukirkko perinteisiin?
  Nimimerkillä tuhansia kysymyksiä 😊💙

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Katariina!
   Ei ole joka tytöllä omaa issikkaa, vaikka täällä onkin hevonen per neljä islantilaista. Useimmiten on kuitenkin niin että ne kenellä on hevosia, on niitä useampia, isoimmilla tiloilla jopa satoja. Hevonen ja issikka etenkin on tosi laumaeläin, se ei viihdy yksin tai kaksin vaan vaatii itselleen jengin ympärilleen voidakseen hyvin.

   Hinnat ovat nollasta eurosta satoihintuhansiin euroihin. Pullahevosia saa ilmaiseksi, ne vain niityllä elelevät kesät ja talvet, talvisin saavat tietysti heinää kun maa on jäässä. Kalleimmat jalostushevoset ja hyvin arvosanoin palkitut askellajimestarit ovat isojen omakotitalojen hintaisia.

   On täällä ratsastuskoulujakin, vaikka se yleisin tapa mennä issikalla on päräyttää maastolenkille, ja sitä matkalijoillekin suosittelen.

   Viikossa ehtii käydä ratsastamassa, kuumissa kylvyissä ja vaikka mitä muutakin, vaikkapa jäätiköllä! Tuolla www.tripsteri.fi/islanti -sivuilla (jotka olen kirjoittanut) on lisää matkavinkkejä eri mittaisille matkoille, retkille ja kaikenlaiseen islantilaiseen puuhasteluun.

   Uimaloissa on paaaaaljon lämpimämpää vettä kuin Suomessa. Iso osa uimaloista on täällä ulkona, mutta vesi on altaasta riippuen 27 asteesta noin 43 asteeseen.

   Täällä on tällä hetkellä tosi kallista, koska Islannin kruunu on vahvistunut niin paljon. Olut baarissa on noin 12-15 euroa, lounas ravintolassa alkaen 18-22 euroa jne. Aito islantilainen käsinneulottu villapaita on noin 200-300 euroa. Sen neulomiseen menee nopealtakin pari työpäivää ja pelkkä lankojen kustannus on noin 50 euroa (arvio).

   Issikalla ei mennä joulukirkkoon, vaan autolla - tai kävellen jos asuu lähellä :) En itse kuulu kirkkoon ja aika iso osa perheestäni ei kuulu, eli joulukirkko ei ole meidän jouluperinteissä, mutta kyllä aika monet käyvät.

   Jouluaattoateria vaihtelee perheittäin. Usein alkuruokana on joku keitto (hummerikeitto on aika suosittua), pääruokana kalkkunaa, naudanlihaa, lammasta tai poroa. Jälkiruokana jotain perheen perinteistä jälkiruokaa, meillä se on itsetehty jäätelö. Sitten joulupäivänä syödään sellainen perinteinen islantilainen jouluateria eli riiputettua lampaanlihaa, valkokastiketta, papuja ja perunoita.

   Joulu on islantilaisille iso juhla, mutta perheestä riippuu miten isolla porukalla sitä vietetään. Usein on 10-20 ihmistä samassa, eli "lähiperhe". Mutta joillekin se lähiperhe on pienempi.

   Poista
 10. Millaiset on mahikset vegaanilla säilyä Islannissa hengissä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan hyvät! Ravintoloissa ja kahvilissa vegaanitarjonta on lisääntynyt etenkin kaupungeissa. Maalla saattaa joutua selittämään enemmän mitä eroa on vegaanilla ja vegellä. Kaupoista saa kuitenkin hyvin kaikkia ei-eläinkunnan tuotteita kuten kotimaisia kasviksia ja juureksia, kuivahyllyiltä löytyy aina papuja, linssejä ja sen sellaista. :)

   Poista
 11. Onks se urbaanilegenda totta, että Islanti on omavarainen banaaneissa? :D
  Ja muutenkin onko kauppapuutarhoja ja kasvihuoneita paljon, näkyykö ilmainen lämpöenergia lähikaupan heviosastolla jotenkin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se ihan urbaani legenda. Banaaneiden kasvatus vie niin paljon energiaa ja tilaa, että se ei kannata. Tomaateissa olemme lähes omavaraisia :-) Salaatit, kurkut, mausteyrtit jne. ovat myös kotimaisia vuoden ympäri, kiitos noiden isojen, uusiutuvalla energialla valaistujen ja lämmitettyjen kasvihuoneiden.

   Poista
 12. Jos tulee Islantiin 3 yöksi, onko siinä ajassa mahdollista mahduttaa jääluolaa ja kuumissa lähteissä käymistä (3 v lapselle sopiva) ? Ajattelin vain jos ne on pitkien matkojen päässä toisistaan. Onko 3 vuotiaan kanssa mahdollista mennä katsomaan jääluolaa? Minkä hintaista se on vai kävelläänkö sinne itse? Ei mitään hajua miten toi jääluola juttu toteutetaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On mahdollista, hyvin ehtii :) Jääluolaan voi tehdä päiväretken ja kuumavesialtaisiin pääsee ihan joka paikassa. Reykjavikissakin kymmenkunta kylpylää. Luonnon kuumiin lähteisiin kannattaa mennä vain kesäaikaan, mutta ne vaativat vaeltamista. Onnistuu toki sitten jos pätkä kulkee esim. kantorinkassa.

   Jääluolia on monenlaisia. Sellainen koko perheen jääluola on jäätikön sisään kaivettu jäätunneli, jonne on helppo mennä myös sellaisten, jotka eivät ole muuten aktiivisia haikkajia tai ovat esim. lapsia. Ks. intotheglacier.is

   Sitten sellaiset luonnonmukaiset eli ajan myötä syntyneet jääluolat jäätiköillä (nämä on ne, mistä eri instatileillä näkee hienoja kuvia) vaativat kuntoa ja vaeltamista, sinne ei vain voi "ilmestyä paikalle". Nämä luolat ovat yleensä vain aikuisille ja vanhemmille lapsille, koska kulkeminen vaatii jääpiikkejä ja muita varusteita. Oikein hienoja paikkoja, mutta niiden olemassaoloa ei voi taata, vaan on tosi sääriippuvainen.

   Poista
 13. Hei! Millainen on stereotypinen islantilainen mies ja nainen? Millaisiksi ihmisiksi sinä kuvailisit islantilaisia? Onko yhteneväsyyksiä tyypillisiin suomalaisiin piirteisiin? ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puheliaita, reippaita ja mukavalla tavalla rehvakkaita. Eivät välitä pokkuroinnista tai jäykistä säännöistä, vaan suhtautuvat asioihin käytäntö edellä. Siis hirveän hyviä tyyppejä :-) Huumori on islantilaisilla ja suomalaisilla tosi samankaltaista, se on ihanaa!

   Poista
 14. Hei! Ollaan pohdittu miehen kanssa reissua Islantiin toukokuun puolen välin hujakoille. Onko silloin vielä rauhallisempaa, vai ovatko turistit jo kansoittaneet paikat? Entä minkälainen ilmasto on Islannissa toukokuussa, vai vaihteleeko se paljonkin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Säät ovat epävakaita ja muuttuvat nopeasti, mutta kyllä toukokuussa on jo ihan keväistä etenkin saaren eteläosissa. Päivät ovat pitkiä ja valoisia. Turistien suhteen high-sesonki alkaa oikeastaan vasta kesäkuun lopussa (heinäkuu-syyskuu ovat kiireisimpiä), mutta matkailijoita on vuoden ympäri. Toukouussa saa kuitenkin edullisempia talvihintoja esim. hotelleissa.

   Poista
 15. Tervehdys! Islantiin toukokuun lopussa lähdössä ikuinen hevostyttö äiti, seikkailija isä, vajaa kaksi vuotias tyttö ja yksi setti isovanhempia, jotka ovat enemmänkin jalat maassa ihmisiä. Johan on setti, aikaa on viikko. Heittäisitkö muutaman suosituksen mihin mennä? auto olisi tarkoitus vuokrata käyttöön koko ajaksi ja luonto kiinnostaa kaikissa muodoissaan. Mitä tehdä taaperon kanssa Islannissa?

  Mukavaa uutta vuotta ja kiitos mainiosta blogista 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sibbe - ja mahtavaa matkaa teille!
   Suosittelisin teille yöpymistä hevostilalla; ne voivat mennä ratsastamaan jotka haluavat ja muut voisivat sillä välin hengailla ulkona tai ottaa nokosia. Hevostiloja on täällä paljon, mm. Eldhestar ja Sydri-Langholt tarjoavat päiväretkien ohella myös majoitusta. Eldhestar on vähän korkeatasoisempi hotelli, Sydri-Langholt oikein mukava ja sydämellinen guesthouse.

   Ja sitten kannattaa lukaista lapsiperhematkailusta esim. tämä juttu: https://www.tripsteri.fi/islanti/lapsiperheen-islanti

   Poista
 16. Mua kiinnostaa nuo Kerlingarfjöllin mökit mutta mitä kautta ne kannattaa varata? Niiden omien sivujen kautta vai jonkun välittäjän? Esim. Bookingissa tarjolla vain kahden hengen mökkejä ja hinta aika suolainen. Pitääkö kahdelle aikuiselle ja kahdelle 10v ottaa tosiaan kaksi mökkiä? Mua kiinnostaisi sellainen jyrkkäharjakattoinen leikkimökki mitä siellä pihalla olen nähnyt, mutta en oikein tiedä mistä niitä pitäisi varata...Onko jääluolailu vai talven aktiviteetti? Jäätikköretkiä olen nähnyt järjestettävän myös kesällä mutta entäs ne luolat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa varata suoraan sieltä Kerlingarfjölliltä. Niiden nettisivut oli ainakin viime vuonna ihan hirveät, mutta ne vastaa kyllä niihin meileihin :D Ne on tosi kalliita... No kaikkihan täällä on, mutta tuo on vielä superkallis - koska muutakaan vaihtoehtoa ei alueella ole. Mutta se on kyllä sen arvoinen kokemus vaikka parin päivän ajan. Päivävaellusmaastot ovat tuolla alueella tosi vaihtelevat ja hienot! Ja jo pelkkä ajomatka sinne on ihan nannaa.

   Jääluolia on ympäri vuoden, mutta niiden olemassaolo vaihtelee - eli ei voi etukäteen tietää ihan varmaksi, pääseekö luolaan vai ei. Niitä syntyy koko ajan lisää ja vanhoja sulaa, eli olosuhteet vaihtelevat. Mun mies kävi just kuvaamassa työnantajansa jääluolia markkinointimatskuihin, oli tooooosi hienon näköistä. Eli kyse oli näistä retkistä: https://www.mountainguides.is/day-tours/ice-cave-tours/

   Jos ajaa itse Víkiin, matkan hinta on paljon edullisempi.

   Poista
 17. Hei! Kannattaako yrittäminen Islannissa? Tai miten verot jne. Oon kiinnostunut kovasti maasta, ja ei vitsi, ois ihana kirjoittaa kirjoja! (Hehe, ookkohan mun idoli... :D)

  Ja miten muut verot Islannissa, voisikko verrata esim. Suomeen veroissa jne?

  Oon aina halunnu kirjoittaa, tein jo pienenä kirjoja (jokka on noloja.. :D) Pelottaa vaan sen oman nimen "julkisuus". :/

  Nooh, oon varmasti nuorimpia lukijoita ja oonhan kohta 16 ja on mulla aikaa!

  Ja kielestä vielä, että tuleeko koskaa mielee sen opiskelusta et "hitto, ihana kieli ja kaiken yritän mut ihan saakelin vähän puhujia!" ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riippuu ihan siitä, onko businesidea hyvä ja millainen markkinatilanne on. Mutta jos ajattelee paperinpyörityksen määrää, niin Islannissa yrittäminen on helpompaa/nopeampaa kuin Suomessa. Verotus on aika sama, pienituloisten henkilöverotus korkeampi kuin Suomessa, kovatuloisilla matalampi. Yritysverotus ja alv samaa luokkaa. Eläkemaksut pienempiä samoin palkan ohessa maksettavat sivukulut. Palkkaaminen ja irtisanominen on myös helpompaa kuin Suomessa ja sairaspäivien palkkavelvoite kevyempi kuin Suomessa.

   Mä oon aatellut kielen pienuuden motivoivana asiana: koska sitä osaa niin harva, ei ole väliä että en puhu itse täydellisesti. Englantia osaa niin moni niin hyvin että sen opiskelu tuntuu musta siksi vaikeammalta kuin islannin opiskelun.

   Poista
 18. Minkälainen on islantilainen vuorokausi? Siis se tavallinen arki, jota ei välttämättä tule kokeneeksi lomamatkalla.

  Milloin syödään aamupalaa, lounasta ja illallista? Mitä noilla aterioilla yleensä syödään? Syödäänkö yksin vai yhdessä - vai onko sillä mitään väliä?
  Hissutellaanko iltaisin kotona, vai tavataanko tuttavia kahviloissa? Kutsutaanko kavereita kylään?

  Askarruttaa tällaiset arkiset asiat, jotka nykyisessä asuinmaassa ovat aika tavalla toisin kuin Suomessa. Mahtaakohan olla toisin myös Islannissa?
  Kiitos jo etukäteen vastauksesta, ja mainiosta blogista tottakai!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on muuten hyvä kysymys - ja vaatisi ihan oman postauksen. Ehkäpä sellaisen teenkin :-) Kiitos vinkistä!

   Mutta noin pikaisesti: päiväkoteihin viedään lapset kasin pintaan, samoin kouluun. Työpäivä kestää noin viiteen. Lounas on puoliltapäivin tai vähän sen jälkeen, illallista syödään tyypillisesti seitsemältä. Aamiainen on cheerios-linjaa, leipää, skyriä, jogurttia, smoothieta. Aika samantyylistä kuin Suomessa. Lounasravintoloita on vain harvoilla työpaikoilla (siis sellaisia työmaaruokaloita), eli joko mennään syömään ravintolalounas tai sitten nautitaan omat eväät. Päivän pääateria on useimmiten illallinen.

   Islantilaiset ovat aika ahkeria kyläilemään eikä täällä ole etukäteen pakko soittaa, että saako tulla kylään. Usein vaan koputetaan oveen ja tungetaan sisälle. :D

   Poista
 19. Moikka! Kiitoksia ensinnäkin hyvästä blogista �� Kahden viikon reissu Islantiin Huhtikuussa ja paku vuokrattu koko ajaksi. Asutaan siis tuossa camperissa koko tuo kaksi viikkoa tarkoituksena kiertää paljon ja tehdä vaelluksia. Kysymys: Onko huhtikuussa pienemmät tiet jo sellaisessa kunnosss,että sinne pääsee ajamaan camperilla vai onko se iso tie vain ns. ajokuntoinen?

  Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Ihana reissu teillä tulossa :) Ottakaa talvimakuupussit mukaan, yöt saattavat olla vielä kylmiä. Ykköstie eli saaren kiertävä tie on ajokunnossa ja myös suurin osa kaksinumeroisista pikkuteistä. Campereilla ei saa mennä maan sisäosiin niille f-alkuisille erämaateille kesälläkään, ja keväällä ne eivät ole lumen takia auki millekään liikenteelle. F-tiet ovat auki vain ihan keskikesällä kesäkuun lopusta elokuun loppuun. Mutta asfaltoidut tiet kylissä ja kyliin, ja päätie saaren ympäri ovat avoinna :)

   Poista
 20. Heippa Satu, ensiksi haluan sanoa että sinulla on aivan mahtava blogi ja tällaiselle joka haaveilee muuttavansa Islantiin lähivuosina aivan elinehto tuntuu. ;) Kysymykseni koskee lapsen koulunkäyntiä ja mietinkin että jos muuttaa pienen alle koulunikäisen lapsen kanssa maahan niin missä iässä se koulu nyt sitten alkaa ja onkohan helppoa pienen lapsen oppia se kieli sitten että pystyy koulussa olemaan. Vielä tyttäreni on kovin pieni mutta kyllähän tämä mietityttää vanhempia aina muutenkin jo ajoissa kun kyseessä on koulu. Suomalaista koulua siellä ei varmastikaan ole valita, entä muita pohjoismaalaisia peruskouluja? Toisaalta jos lapseni osaisi sitten islantia puhua islantilainen koulu voisi olla aika hauska ajattelen. Onko se suomalaisen koulun tapainen muuten?
  Kiitos paljon jo etukäteen, ja todella suuri kiitos hauskasta blogista vielä. :) hyvää alkanutta 2018 teidän koko perheelle.
  T. Johanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, ihanaa kuulla! Kiitos :)
   Täällä alkaa peruskoulu 6-vuotiaana eli samaan aikaan kuin Suomessa esikoulu. Pienet lapset oppivat kielen aika nopeasti; olen seurannut muutamia muista maista muuttaneita lapsia esikoiseni koululuokalla ja aika nopeasti he ovat uuden kielen omaksuneet. Ja ainakin oman lapseni luokalla olen pistänyt merkille, että he jotka eivät kieltä vielä kunnolla osaa (esim. maahanmuuttajat), istuvat usein sellaisten lasten vieressä joilla on itselläkin kaksikieleinen tai monikielinen tausta ja pystyvät sillä tavalla tukemaan kielenoppimisessa.

   Täällä on pari kansainvälistä (yksityistä) koulua, joissa saa opetusta enkuksi ja ranskaksi. Ns. Suomi-koulu kokoontuu kerran pari kuussa pariksi tunniksi kerrallaan, mutta se ei ole siis virallinen peruskoulu vaan tämän lapsille suunnatun koulun ideana on ylläpitää suomen kielen taitoa ja opettaa suomea täällä asuville islanninsuomalaisille. Saat siitä lisätietoa minulta, jos kiinnostuit :-)

   Poista
 21. Moi Satu!
  Kiitos kauneimmin kirjoitetusta ja hyödyllisimmästä matkaoppaasta mitä olen lukenut. (Tripsteri - Islanti matkaopas) Kahden viikon matka Islantiin on jo varattu ensi kesäksi, jee jee! Aiomme vuokrata auton ja kiertää saarta. Hankalin tie jolla tulemme ajamaan lienee Kjölur. Olemme tutkineet autonvuokrausfirmoja ja kysymykseni koskeekin vakuutuksia. Firmat yrittävät myydä vuokrauksen yhteyteen jos jonkinlaista lisävakuutusta (GB, SCDW, SADW, TP) Kuinka välttämättömiä nämä vakuutukset ovat vai ovatko ne vain keino nostaa hintaa?
  Terveisin: Suvi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva matka teillä tulossa, superia! Kjölur on hieno reitti, kannattaa ottaa neliveto, eikä muilla vuokra-autoilla sinne varmasti edes pääsisi. Hyvä siis vuokratessa varmistaa, että auto soveltuu Kjölurille. Tie itsessään on ihan ok ajaa hyvällä säällä, pikkuisen kuoppainen hiekkatie, mutta ei ole jokienylityksiä tms.

   Vakuutusten kanssa on tosi vaikea sanoa mitään yleispätevää... Osa niistä on varmasti turhia, koska joka ikistä asiaa ei voi kuitenkaan vakuuttaa. Aina jotain voi sattua, mutta se että kuinka todennäköistä se on ja haluaako siitä turvasta maksaa satoja euroja on toinen kysymys... Mä olen itse tehnyt niin, että en ota koskaan autovuokraamojen tarjoamia lisävakuutuksia, vaan matkavakuutukseni korvaa ne ylimenevät mahdolliset vahingot (omavastuu toki on, mutta se on vain muutaman satasen). Teidänkin kannattaa tsekata oma matkavakuutus, että korvaisikohan se jotain tilanteen sattuessa. Ettei ainakaan kahta kertaa ota samaa vakuutusta.

   Poista
 22. Heissan!
  Olen katsonut Trapped ja Case ja nyt menee Netflixiltä Hranio( viimeinen on se o/ö näköinen kirjain).. lisäksi lukenut ja/tai kuunnellut Arnaldur Indrioasonin kirjoja..
  Niin kun annat hyviä lisävinkkejä niin (sun omat luettu 🤗) niin kirja ja sarja/elokuva vinkkejä islantilaisia nyt tietty tähän, jos tulee mieleen... Ja kun kirjassasi; Islantilainen voittaa ainakertoit hyvästä kulttuuritarjonnasta teatteri yn niin näkyykö näitä eloukuvissa olevia teatterissa kun on niin pieni väestöpohja?..
  Sellaista ja hei lasketellaanko Islannissa? Tai hiihdetäänkö vai onko vaeltelu kävellen tai issikoilla siellä tavallisempaa? Lisäksi kiinnostaa itse seuralaisena, että onko Islannin lähistöllä saaria?! 😁👍.. kiitos viivyttävästä blogista, podcasteista ja kirjoista,, nyt odottaa innolla sitä uusinta kirjaa😊👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon katsonut nolon vähän islantilaista telkkariviihdettä. Tuon Trappedin seuraamisen aloitin vasta nyt, ja voi että se on hyvä! Islannissa on leffateattereita, esim. Reykjavikissakin muutama ja kyllä nuo kaikki isot maailman ensi-illat näytetään täälläkin eli ohjelmisto on aika sama. Vuosittain on hyviä leffafestareita, ja silloin tarjolla on enemmän indie-leffoja.

   Reykjavikin keskustassa on eräs tosi mainio leffateatteri nimeltään Bio Paradis; siellä näytetään paljon islantilaista elokuvaa ja eurooppalaisia pienemmän budjetin leffoja. Siellä on tosi kiva käydä!

   Islannissa lasketellaan joo, mutta Suomessa on kyllä paljon paremmat laskettelurinteet; eli Ylläs, Levi jne pesevät kyllä islantilaisrinteet koossa ja tarjonnassa. Vuoristohiihtoa tehdään jonkun verran (back-country skiing) ja lumilautailua & laskettelua noissa melko pienissä laskettelukeskuksissa. Murtsikkalatuja taas on tosi vähän, eli siihenkin on Suomessa paremmat mahdollisuudet.

   Islannin lähistöllä on satoja saaria; osa on pieniä kivikasoja, osa niinkin isoja että niillä on ihan asutustakin ja säännöllinen lautta- ja/tai lentoliikenne pääsaarelle. Esim. Vestmannasaaret Islannin etelärannikolla on tosi upea luontokohde tulivuorineen ja kallionkielekkeineen.

   Poista
 23. Suomessa, ainakin täällä Varsinais-Suomessa on alku vuodesta ollut aivan kummallinen sää. Nytkin on kauhea lumikaaos ja edellisestä vastaavasta on vain viikko aikaa. Ja siinä välissä kaikki satanut lumi ehti jo kertaalleen kokonaan sulaa. Väkisinkin alkaa pohtia ilmastonmuutosta ja sen seurauksia. Miten islantilaiset suhtautuvat ilmastonmuutokseen? Jäätiköiden sulaminen on aika konkreettisesti läsnä siellä liikkuessa mutta aika vähän olen törmännyt huoleen jäätiköiden tilasta tai tulevaisuudesta. Päinvastoin esimerkiksi Jökulsárlónia mainostetaan turisteille upeana luontokohteena. Onhan se mykistävän kaunis paikka, mutta siellä jäätiköiden sulaminen on jotenkin niin konkreettisesti läsnä, että minä tulen siellä aina hirveän surulliseksi. Oikeastaan ainut kerta missä olen törmännyt islantilaisten huoleen ilmastonmuutoksesta oli äskettäin löytämän blogikirjoitus Langjökull jäätikön sisälle tehtävistä retkistä. Siinä mainittiin, että kierroksella kerrotaan Langjökullin uhkaavan sulaa seuraavan 100 vuoden kuluessa kokonaan jos ilmastonmuutosta ei saada pysähtymään. Ovatko islantilaiset huolissaan ja tehdäänkö siellä jotain konkreettista? Vai otetaanko vain islantilaisittain rennosti ja ajatellaan, että on sitä luonnonvoimien myllerryksestä ennenkin selvitty? Kierrätys siellä ainakin on ihan surkealla tolalla (tai oli 2014, on se saattanut siitä kehittyä)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi ihana sanoa, että ovat kaikki huolissaan, mutta ei se kyllä valitettavasti mene niin.. co2-päästöt per henkilö on Euroopan korkeimpia (vaikka kaikki energia on uusiutuvaa!), kierrätys on ihan hanurista (suurehko mutta harvaan asuttu maa - eli onhan jätteiden lajittelu ja keräys hankalampi järjestää kuin jossain suurkaupungissa) ja rakennetaan energiaintensiivistä teollisuutta kuten noita alumiinisulattamoja. Osa ihmisistä on hyvinkin ympäristötietoisia, mutta käytännön tasolla kuitenkin ainakin vielä toistaiseksi sellainen vähän liian positiivinen hällä väliä -mentaliteetti vallitsee. Mutta ehkä se tästä muuttuu, toivotaan näin!

   Poista
 24. Moikka ...ja kiva kun on tälläinen paikka jossa voi kysellä kaikkea ;)Tyttäreni on "Islanti höperö" ja kävikin siellä vuosi sitten ja rakastui maahan entisestään. Hän täyttää tänä vuonna 30 v. ja haluaisin ostaa hänelle islantilaisen villapaidan..kysymys kuuluukin onko sinulla linkkejä mistä voisin luotettavasti tilata sellaisen paidan?? Kiitos sinulle etukäteen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jesh, hyvä idea! Islantilaiset lopapeysat ovat ihania ulkovaatteita ja tosi lämpimiä. Jos ostat verkosta, yksi luotettavia käsinneulottujen puseroiden ostopaikkoja on esimerkiksi tämä: https://handknit.is/

   Poista
 25. Heippa!

  Huhtikuussa Islantiin tulossa tyttäreni kanssa kaksin. Ihan ollaan turisteja ja ensikertalaisia Islannissa. Muutenkin vain vähän matkusteltu, joten..

  Autonvuokraus; kannattaako varata ennalta vai vasta perillä? Onko esim. hinnassa eroa?

  Laxnes hevosfarmi ja Aurora Guesthouse; ovatko tuttuja Sinulle? Voitko suositella?

  Miten hyvin Visa Electron käy maksukorttina?

  Millaiset kelit huhtikuun lopulla yleensä on? Ilmeisesti kesärenkaat jo vuokra-autoissa? Tarkoitus ajella vain Golden Ring -reitti ja hevosfarmille, eli ei mitään sisämaanreissuja.

  Ja vaatetus.. kuinka lämpimästi kannattaa tuolloin varautua?

  Kiitos jo etukäteen! Juuri luen kirjaasi "Islantilainen voittaa aina" ja nyt käyn vielä blogisi kimppuun :) Aivan mahtavaa miten olet ottanut tämän Islanti -asian haltuun ja jaat tätä kaikkea meille muille! Kiitos!!!  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Kiitos kivasta viestistä ja kiitoksista <3
   Tässä vastauksia:

   Laxnes on mulle tuttu, siellä ekan kerran ratsastin Islannissa yli 15 vuotta sitten ja käyn siellä yhä edelleen satunnaisesti. Kiva turistiystävällinen talli, joka ei kuitenkaan ole liian iso.

   Aurora on tuttu; se ei ainakaan silloin muutama vuosi sitten kun mä siellä kävin ollut kovinkaan luksus, mutta ihan mukava. Plussaa keskustasijainnista. Jos siis tämä on nyt sama guesthouse; Aurora senkin nimi oli ja sijaitsi lähellä Eldsmidjan-pitseriaa ja Reykjavikin isoa kirkkoa eli Hallgrimskirkjaa.

   Electron käy joka paikassa siellä missä luottokorttikin. Ainoastaan auton vuokraamista varten tarvitaan luottokortti.

   Vuokra-auto kannattaa ottaa etukäteen; hinnat eivät juuri koskaan laske matkan lähestyessä.

   Huhtikuussa on useimmiten jo keväistä ja sulaa; toki yöpakkasia voi vielä olla ja tulla luntakin mutta ei ole kovin todennäköistä ainakaan täällä etelärannikolla. Talvirenkaita saa pitää toukokuulle asti eli luulenpa vuokra-autoissakin olevan tuolloin vielä nastarenkaat tai vaihtoehtoisesti kitkarenkaat, joita pidetään kesät ja talvet.

   Kannattaa ottaa lämpimät vaatteet mukaan, siis lapaset, pipot, tuulenkestävä takki ja hyvät lämpimät kengät. Kannattaa ajatella se niin, että Suomessa on lämpimämpää kuin täällä ja että Islantiin tullaan säästä huolimatta, ei sään takia :-D Eli kannattaa pakata mukaan lämmintä vaatetta. Teepaitakelejä on kesäkuusta elokuuhun muutama päivä kesän aikana, eli juuri koskaan täällä ei ole hirvittävän lämmin.

   Mukavaa matkaa :-)

   Poista
 26. Kiitos nopeasta vastauksestasi! Kysyisin vielä muutaman lisäkysymyksen..

  Onko huhtikuun lopulla mahdollista nähdä lunneja? Oleskelemme Reykjavikissa ja siitä käsin lyhyehköjä reissuja tarkoitus tehdä.

  Autoilusta vielä.. täällä Suomessa en mielelläni aja Oulua isommassa kaupungissa, mutta vastaavasti olen ajellut Lapissa pienillä teillä ja huonoissa keleissä; niin mitä luulet, onko Reykjavik liian "iso pala kakkua" tällaiselle autoilijalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reykjavik on helppo ajaa autolla; mä oon ajanut täällä aikuisiällä ajokortin ja se meni ihan ookoo. Keskusta on pieni ja ns. valtaväyliä on ihan muutama vain. Liikenneympyröitä on paljon, mutta korkeintaan kaksikaistaisia.

   Huhtikuussa lunnit ovat vielä avomerellä, eli niitä ei rantakielekkeillä vielä näy. Jos haluatte nähdä lunneja, niin ottakaa sellainen lunnibongausreissu, mikä vie veneellä vähän kauemmas satamasta. Ainakin Elding-niminen firma järjestää näitä (lähdöt Reykjavikin satamasta)

   Poista
 27. Kävin juuri kommentoimassa urheilupostaustasi ja siitä tulikin mieleen:
  kuinka paljon kamppailulajeja Islannissa harrastetaan? Eritoten taekwondoa? Onko Reykjavikissä TKD-koulua tai tarjontaa urheiluseurassa? Onko olemassa esim. Islannin mestaruuksia? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, on täällä taekwondo-harrastusta. Täällä on siitä lisätietoa: http://tki.is/
   Vapaaottelu on myös tosi paljon esillä - johtuen lähinnä noiden islantilaisten menestyksestä (siinäkin) :D

   Poista
 28. Voitko suositella jotain tv-sarjaa tai elokuvaa missä olisi islantilaisia maisemia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loukussa (Trapped) on hyvä. Meidän perheystävä näyttelee siinä pääosaa. No hän taitaa olla tällä hetkellä jokaisessa islantilaissarjassa, jossa kaivataan isokokoista ja karvaista miespääosanäyttelijää :D

   Poista
 29. Hei,
  Luin juuri Tripsteri -oppaasi (mahtava!) ja nyt 10 v. poikani on pääsyt siihen käsiksi ja bongailee kiinnostavia paikkoja. Olemme matkustamassa mieheni ja kolmen 5-10 v. pojan kanssa ensi heinäkuussa Islantiin. Ja harmittaa kyllä että sattuu olemaan pahinta turistiaikaa, emme valitettavasti pääse muulloin.
  Ajattelimme kulkuneuvoksi 4x4 Camper -autoa, ja yöpyisimme siellä. Mitä mieltä olet tästä vaihtoehdosta lasten kanssa? Meille sopisi paremmin päästä vapaasti kulkemaan ja improvisoimaan reittiä, siksi emme halua varata kaikkia majoituspaikkoja etukäteen. Toisaalta matkailuauto on ehkä kömpelömpi ja sillä ei pääse joka paikkaan... siksi tuo camper.
  Onko sinulla vinkkejä ratsastuspaikoista tai vaellusreiteistä jossa 5-vuotiaskin pysyisi mukana? Entä tiedätkö mitään kivaa luettavaa lapsille esim. Islannin mytologiasta tms... löytyisiköhän lentokentältä tai jostain turistikaupasta? Emme asu Suomessa, joten suomenkieliset kirjat pitäisi löytyä netistä, tai voisi se olla englanniksi tai espanjaksikin.
  Onko jotain muuta vinkkiä lasten kanssa matkustaessa?
  Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Heinäkuu on toisaalta oikein kiva kuukausi, koska on todennäköisesti lämpimintä. Ja jos aiotte kierrellä Islantia, turisteja on itä- ja pohjoisosissa vähemmän kuin etelärannikolla ja Länsivuonoilla on myös rauhallista. Riippuu tietysti kuinka pitkään aiotte olla. Parin-kolmen päivän reissulla ei kannata lähteä etelärannikkoa kaummas, mutta reilussa viikossa ehtii kiertää koko saaren.

   Camper-auto on hyvä vaihtoehto, jos on retkimieltä. Me itse ainakin ollaan tykätty camperilla menemisestä (uudessa-seelannissa) ja Islannissa useimmiten telttailemme kesäaikaan. Ottakaa vaan lämpimät makuupussit (talvimakuupussit) mukaan. Islannin kiertävä tie on asfaltoitu eli "kömpelöllä" matkailuautollakin saaren pääsee kiertämään.

   Useimmilla ratsastustalleilla otetaan pikkulapsia mukaan retkelle ns. käsihevosena eli yksi oppaista pitää kiinni hevosen ohjaksista ja lapsi vain istuu satulassa. Tein tällaisen tunnin mittaisen ratsastusretken oman tyttäreni kanssa reilu vuosi sitten Eldhestarin tallilla. Pyynnöstä varmasti järjestyy muuallakin lyhyillä retkillä. Kokopäiväretkillä pitää yleensä pystytä hallitsemaan hevonen itse, koska kuljetaan sen verran pidempi matka.

   Onko teidän lapsi tottunut luonnossa kävelijä? On monia kivoja päivärettejä, joissa on upeat maisemat ja lämpimät luonnonkylvyt reitin varrella, mutta ne vaativat muutaman tunnin mittaista rauhallista kävelyä. Sitten ihan sellaista "hengailua" ja pieniä kävelyretkiä voi tehdä missä vain luontonähtävyyksien lähellä. Islannissa on luonto läsnä joka paikassa, eli sellaisia sattumanvaraisia pieniä kävelyretkiä voi tehdä missä vain. Kaikkialla saa vapaasti kävellä, ellei sitä ole erikseen kielletty kylteillä.

   Poista
 30. Himoiten katselin syksylle ratsastusvaellusmatkaa saga-matkoilta, mutta pärjääkö tällainen "kielitaito jäi kohtuun"-tyyppi mukana sen reilun viikon reissun?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta! Jos siis tarkoitat sitä suomeksi opastettua matkaa, jonka oppaana toimin, niin kyllä pärjää. Opastukset jne. on kaikki suomeksi ja jos jossain tarvitsee käännösapua, niin olen paikalla koko ajan :-)

   Poista
 31. Koska Islannissa alkaa kevät? Siis säiden puolesta? Koska lintujen pesintä alkaa? Entä koska alkaa lupiinien kukinta? En ole koskaan ollut keväällä Islannissa. Eniten minulla on kokemusta syyskuun säistä. Syksyllä säät ovat ihan OK, kaikki tiet ovat vielä auki, turistikausi hiipumassa, samoin hintataso mutta valoisan ajan lyhyys on iso ongelma. Keväällä riittäisi valoa, lunnejakin näkyisi mutta sääolosuhteet voivat olla hyvinkin talviset ja osa teistä aukeaa vasta kesäkuun lopulla. Onko maaliskuun loppu vielä olosuhteiltaan ihan talvinen? Jos matkan keskittäisi vain etelään? Olen kerran viettänyt uudenvuoden Islannissa ja ajanut Jökulsárlónille asti, mutta talviset maisemat eivät oikein napanneet. Loskainen laavapelto ei juurikaan ulkonäöllisesti eroa suomalaisesta loskaisesta viljapellosta. Eli sellaista ajankohtaa pohdiskelen jolloin olisi jo selkeästi kevät...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on tosi vaihtelevaa. Viime vuonna tiputti melkein metrin lunta maaliskuussa, tänä vuonna taas lumista ei jälkeäkään ja tulppaanit jo nousevat kukkapenkissä. Kevät on epävakaata. Toukokuussa alkaa olla jo niin pitkät päivät ja aurinko paistaa, että kyllä silloin voi jo olla melko varma että ei saa lumisadetta. Maan keskiosissa eli noissa oikein kuoppaisten teiden erämaissa tosin kesä on hyvin lyhyt, kesäkuun lopusta elokuun loppuun.

   Poista
 32. Heippa Satu, olen tulossa ensimmäistä kertaa Islantiin maaliskuun lopussa. Meitä on neljän hengen porukka, ollaan vuokrattu auto ja asutaan airbnb-huoneistossa. Meillä on kolme kokonaista päivää seikkailla, ajateltiin sitä kultaista kolmiota ja mahduttaa siihen mahdollisimman paljon matkan varrelta sun vinkkejä. Haluaisin siskoni kanssa myös ehdottomasti käydä reykjavikin crossfit-salilla, osaatko sanoa voiko sinne vain tulla vai pitääkö etukäteen sopia tulosta? Päätettiin juuri että ei mennä sinne Blue Lagooniin vaan käydään paikallisten kylpylöissä ja jossakin luonnonvaraisessa. Mitä suosittelist toiseksi päiväretkeksi kultaisen kolmion lisäksi? Niin ihanaa tulla sinne! Kävin juuri ostamassa Islannin matkaoppaasi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Reetta kun ostit kirjani :-)
   Crossfit Reykjavikiin voi tulla walk-in-asiakkaana milloin vain. Sivuilta crossfitreykjavik.is näkee tuntitaulukon. On hyvä tullla noin varttia ennen tunnin alkua niin ehtii hoitaa maksut ja muut hyvissä ajoin. WOD:eja on puolen tunnin välein kello 5:45-8.30, 11-12.30 ja 16-19) eli on hyvä määrä vaihtoehtoja.

   Jos on hyvä ajokeli eli maisemat kohdallaan, kannattaa lähteä Snaefellsnesiin ja kiertää niemimaa. Siellä on upeita rantoja, laavamuodostelmia, Islannin ehkäpä instatuin vuori eli Kirkjufjell ja niemenkärjessä oleva jäätikkö. Mutta jos on kovin sumuista, ei jäätikkö näy kunnolla, siihen kannattaa varautua.

   Poista
 33. 1. Minkälainen kuva islantilaisilla on Suomesta? Onko jotain yleisiä väärinkäsityksiä (myytejä) Suomesta ja suomalaisista? Onko suomalaisilla yleisiä väärinkäsityksiä Islannista tai islantilaisista? Kirjassa Pohjolan onnelat (en muista tekijää) Islanti-osiossa kerrotaan että islantilaiset vertaavat Pohjoismaiden kansoista itseään usein suomalaisiin. Näkevät näissä kahdessa jotain samanlaista. Pitääköhän paikkansa?

  2. Pystyykö islannin kielen avulla ymmärtämään fäärin kieltä? En tiedä miksi tämä kiinnostaa minua, jotenkin kumpikin kieli vaikuttaa tekstinä niin samannäköiseltä.

  3. Eroaako pukeutumiskulttuuri suomalaisesta?

  4. Tunnistatko suomalaiset turistit katukuvasta pelkän olomuodon perusteella? Olen lukenut ulkosuomalaisten blogeja joissa kerrotaan että he aina tunnistavat suomalaisen.

  5. Pääseekö siellä hyvin liikkumaan pyörällä, vai onko kyseessä autoilijoiden valtakunta?

  6. Uskotaanko siellä todellakin menninkäisiin?

  ps. Kiitos tästä blogista. Islanti vaikuttaa todella kiehtovalta maalta ja hyvältä paikalta asua. En vain tiedä sopiiko se ihmiselle jonka mielestä Suomenkin kesät ovat turhan viileitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka - ja kiitokset kiitoksista. Tässä vastauksia

   1. Islantilaiset tosiaan kokevat suomalaiset hyvin samankaltaisiksi. Viimeksi kun taksilla ajoin kotiin työmatkalta kuski oli ihan fiiliksissä kun kuuli että olen Suomesta. Suomalaisten kanssa on kuulemma aina hauskointa bilettää, kun meillä on niin reilu ja hauska meininki. En ole törmännyt järjestelmällisiin väärinkäsityksiin, eli sanoisin kyllä että aika realistinen kuva heillä on Suomesta ja suomalaisuudesta. Sauna ja metsät kiinnostaa.

   2. Kyllä! Mun puolisoni vertasi sitä niin, että vähän samalla tavalla kuin suomen ja viron kieli muistuttavat toisiaan, Färsaarilla puhuttu kieli ja Islannissa puhuttu kieli muistuttavat toisiaan. Ihan kaikkea ei ymmärrä, mutta aika paljon kuitenkin.

   3. Islantilaiset pukeutuvat fiinimmin (kaupungeissa.

   4. No eipä juuri. Melkein kaikilla matkaajilla on ulkoiluhenkiset vaatteet, että turistit kyllä ainakin Reykjavikin kaupunkikuvassa erottuvat, mutta suomalaiset eivät. Kielestä tietysti aina tunnistaa, mutta muuten en kyllä huomaa eroa.

   5. Autoilijakansaa tämä on. Mutta onneksi viime vuosina pyöräilystä on tullut "trendikästä" ja yhä useammat käyvät töissä pyörillä ja pyöräilyväyliä on tullut lisää. Mutta kyllä Suomi on tässä paljon Islantia edellä.

   6. Ei sillä tavalla kirjailmellisesti; se on enemmänkin sellaista uskoa ja rakkautta hyvin kerrottuihin tarinoihin ja luonnon arvostamista.

   Poista
 34. Miten islantilaiset suhtautuvat valaanpyyntiin? Islanti valitettavasti on niitä harvoja maita jotka valaanpyyntiä harjoittavat. Jostain silmiini osui artikkeli, ettei 2016-2017 olisi pyydetty valaita, koska se ei ole ollut enää taloudellisesti kannattavaa. Valaanlihan kysyntä on ilmeisesti kysynnän laskettua romahtanut. Onko valaanpyynti siellä joku aihe joka jakaa mielipiteitä? Ainakaan valaanliha ei ole mitenkään näkyvästi ollut esillä kun olen siellä käynyt. Joidenkin ravintoloiden ruokalistalla sitä on näkynyt, mutta enemmänkin mainostetaan retkiä valaita katsomaan kuin syötäväksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika penseästi enemmistö suhtautuu. Sitten on muutamia vanhoja jääriä joiden mielestä se on meidän "oikeus", ja valitettavasti tämä pieni vähemmistö on aika äänekäs. Islantilaiset syövät tosi vähän valaanlihaa. Muutamat ravintolat tarjoilievat sitä ruokalistoillaan ja mainostavat kaduilla, koska monet turistit syövät valasta sen takia, että luulevat sen kuuluvan jotenkin paikallisiin tapoihin.

   Poista
 35. Mitä ruokia kaipaat Suomesta kun asut Islannissa? Löytääkö sieltä kunnon ruisleipää tai salmiakkia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karjalanpiirakoita ja ruisleipää. Täällä on yksi leipomo joka tekee aika hyvää vuokaruisleipää, mutta muutoin täkälainen ruisleipä on minun makuun liian makeaa.

   Poista
 36. Olet markkinoinnut Islantia matkailumaana suomalaisille. Sen tähden minusta olisi mielenkiintoista tietää miten markkinoisit Suomea matkailumaana islantilaisille. Meillähän ei ole yhtä dramaattista luontoa, mutta ehkä metsät ja järvet voisivat islantilaisille varsin eksoottinenkon kokemus. Ja ps. missä asuu islantilaisten joulupukki?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kysymys! Markkinoisin ihan hulluna niitä Kainuun ja vastaavien karhusafareja. Ne ovat ihan tajuttoman hienoja luontoelämyksiä. Itsekin haaveilen vielä sellaisesta. Sitten on Lapin hiihto- ja laskettelumestat, jotka ovat ihan maailmanluokkaa. Kesäisin saaristo ja Hanko <3

   Kylläpäs tuli Suomi-ikävä nyt :-)

   Islantilaisten joulupukit (niitä on 13) asuvat lähivuorella, Reykjavikissa se on Esja.

   Poista
 37. Mulla on ollut uusintakierroksella Islantilainen voittaa aina ja siihen liittyen yksi kysymys. Kirjassa kerrot, että pankkikriisin jälkeen islantilainen ei pystynyt vaihtamaan valuuttaa kuin näyttämällä lentolipun. Mikä on tilanne tällä hetkellä? Joko saa vaihdettua valuuttaa ilman todisteita että on lähdössä ulkomaille?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valuuttarajoitteet ovat nyt poissa, ja rahaa pystyy vaihtamaan helpommin. Mutta edelleenkin esim. ulkomaanvaluutan vaihtaminen islantilaisessa verkkopankissa on ihan hullun vaikeaa; se onnnistuu vain tiettyinä kellonaikoina.

   Poista
 38. Miten Islannissa maksetaan parkkimaksut? Kolikoilla vai kortilla vai käykö molemmat joka paikassa? Onko parkkikiekkoja käytössä ja jos on, niin löytyykö sellainen valmiina vuokra-autoista?

  Entäpä tankkaus; maksetaanko kortilla vai käteisellä vai käykö molemmat kuten Suomessakin?

  Ja vielä yksi autoilujuttu.. pääseekö lentokentältä kävelemällä Rental Carsin autojen luo vai onko aina tilattava bussikuljetus? Täytyykö tämä kuljetus tilata jo hyvissä ajoin vai riittääkö esim. edellisenä päivänä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parkkikiekkoja ei ole. Kaupunkialueilla pitää maksaa etenkin keskusta-alueilla, mutta ei muualla. Nämä maksulliset paikat on aina erikseen merkitty. Parkkimaksun voi maksaa lähimpään parkkiautomaattiin millä tahansa luottokortilla. Kolikotkin käyvät.

   Suurin osa bensiksistä on automaatteja, eli maksu hoituu maksukorteilla. Käteiselläkin mamksu varmasti onnistuu, mutta täytyy sanoa, että en ole ikinä kokeillut. Tankkaan aina kortilla.

   Lentokentältä matka vuokra-auton luokse riippuu autovuokraamosta. Siinä vuokra-autotiskillä kun autosopimusta käy tekemään, osataan varmasti antaa lisäohjeita. Ainakin Hertzillä ja Aviksella on tiskit siinä saapuvien hallissa.

   Poista
 39. Moikka,
  kesäkuussa olisi tarkoitus tulla tutustumaan Länsivuonoihin. Kartasta katsoen sielläkin on joitakin jäätiköitä, mutta missä niihin pääsisi parhaiten tutustumaan? Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Länsivuonoilla on Drangajökullin jäätikkö, mutta se sijaitsee sellaisessa paikassa että sinne on pääsy vain veneellä ja vaeltamalla, autoteitä ei mene jäätikölle asti.

   Poista
 40. Islantilainen sukunimikäytäntö kiinnostaa. Eikös siellä kaikilla ole sukunimenä ole isän nimi + dottir/son?

  Jos vanhemmat eivät ole naimisissa, saako lapsi silti automaattisesti sukunimeksi isän nimen + dottir/son? Suomessahan lapselle tulee äidin sukunimi, ellei isyydentunnistusta tehdä ennen ristiäisiä/nimiäisiä. Tai näin oli ainakin muutama vuosi sitten, kun kaveri sai ensimmäisen lapsensa ja oli vain avoliitossa lapsen isän kanssa.

  Entäs, jos isästä ei ole tietoa tai naispari saa lapsen, miten silloin lapsen sukunimi muodostetaan? Äidin nimi + dottir/son vai mahdollisesti äidinisän nimi + dottir/son?

  Jos ulkomaalainen mies menee naimisiin islantilaisen naisen kanssa, he asuvat Islannissa ja saavat lapsia, miten lasten sukunimi muodostuu? Jos isä on vaikka Matti Virtanen. Onko lasten sukunimi Mattisdottir/Mattisson vai Virtanen?

  Tiedätkö, miten islantilaiseen sukunimikäytäntöön suhtaudutaan ulkomailla, esimerkiksi Suomessa? Jos teidän perhe asuisi Suomessa ja lapset olisivat syntyneet täällä, olisivatko he voineet saada Suomessa saman sukunimen kuin Islannissa vai olisiko heillä joko sinun tai miehesi sukunimi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, juuri näin. Patro- tai matronyymi (saa ottaa molemmat, eli saa olla myös äidin- ja isäntytär tai -poika).

   Vanhemmat saavat itse päättää, antavatko patro- vai matronyymin. Jos lapsi syntyy yksinhuoltajaäidille tai naisparille eikä isää ole tiedossa tai vaikka onkin eikä hänen nimeään haluta käyttää patronyymissa, lapselle tulee matronyymi.

   Jos jompikumpi vanhemmista on ulkomaalainen, lapselle voidaan antaa ulkomaalaisen vanhemman sukunimi, jos vanhemmat näin haluavat. Meidänkin lapset olisivat siis voineet olla Rämö, mutta en tätä halunnut, koska täällä Islannissa asutaan. He olisivat voineet olla myös Satusdóttir, mutta se tuntui minusta vähän omituiselta yhdistää suomenkielinen etunimi islanninkieliseen jälkiosaan. Niinpä me annoimme lapsille omani kaltaiset etunimet ja "sukunimi" isän mukaan.

   Kiinnostava juttu tuo ajatusleikki siitä, jos asuisimme Suomessa ja lapset olisivat syntyneet siellä. En ole ihan varma, antaako Suomen säännökset luvan antaa lapselle sukunimi toisen vanhemman maan perinteiden mukaisesti. Kun eikös Suomessa ole sellainenkin sääntö, että kahden vanhemman samoilla lapislla pitää olla sama sukunimi kaikilla. Islannissahan näin ei ole, koska siskolla ja veljellä on erilainen pääte sukunimessä. Tätä pitäisikin kysyä joltain Suomessa asuvalta islantilaiselta.

   Poista
 41. Luen juuri uutta kirjaasi islantilaisesta perhe-elämästä. Olen aikaisemmin lukenut ranskalaisesta perhe-elämässä ja hauska yhteneväisyys näiden kahden maan välillä on se kummassakin maassa varsin huonot perhe-etuudet esim. vapaiden suhteen Suomeen verrattuna mutta silti korkeampi syntyvyys. Kummassakin maassa on kuitenkin yleistä naisten työssä käynti sekä yleinen ajatus siitä että nainen ei luovu itsestään tulleessaaan äidiksi. Liekkö tässä yksi syy siihen että näissä maissa löytyy Euroopan korkeimmat hedelmällisyysluvut?

  Suomessa puhutaan nyt paljon alenevasta syntyvyydestä? Onko sinulle neuvoja Islanti-kokemusteni valossa antaa suomalaisille päättäjille mitä kannattasi tehdä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielestäni olet ihan oikeilla jäljillä, kyllä minä näen asian ainakin osittain juuri näin. On suurempi halukkuus yrittää lisääntyä ja hankkia lapsia, jos omasta minuudesta ja elämästä ei tarvitse tehdä ns. vaihtokauppoja.

   Aivan ensimmäiseksi Suomessa pitäisi saada ne vanhempainvapaat jaettua tasaisemmin.

   Poista
 42. 1. Onko islantilaisilla yhtä mutkaton suhtautuminen alastomuuteen kuin suomalaisilla? Luin äskettäin Yhdysvalloissa asuvan suomalaisen bloggarin kommentteja amerikkalaisista pukuhuoneista ja suihkuista (joissa alastomuutta ei näy) ja rupesi kiinnostamaan miten on kylpyläkulttuurin luvatussa maassa Islannissa… eli uskaltaisitko viedä islantilaisystäväsi suomalaiseen saunaan.

  2. Ostin juuri kirjasi Islantilainen kodinonni (rakastan kirjaa, aion antaa sen äidilleni ja siskollenikin luettavaksi) jossa kerrot että maassa käydään autolla hakemassa isot annokset jäätelöä iltapalaksi. Onko ylipaino kovakin ongelma maassa?

  3. Onko islantilaisissa työyhteisöissä minkälainen johtamistyyli? Eli ollaanko palavereissa ruotsalaistyylisesti keskustellen ja kaikkien mielipiteitä kuunnellen vai onko siellä yrityksissä suomalaistyylisesti selvä hierarkia ja selvät pomot jotka tekevät päätökset. Kirjastasi päätellen islantilaiset ovat ainakin varsin suorapuheista kansaa eli asioita ei panna ruotsalaiseen tapaan kauniimpaan pakettiin.

  4. Islantilaiset ovat tunnetusti kielinationalistista porukkaa (eli ei lainasanoja ainakaan kirjakieleen) ja hyvin ylpeitä kielestään. Mutta sotketaanko siellä puheeseen ikinä englanninkielisiä termejä tai onko englanninkielisiä slangisanontoja?

  5. Mikä on mielestäsi suurin ero suomalaisissa ja islantilaisissa miehissä? Entäs naisissa?

  6. Tunnen sen verran islantilaista historiaa että tiedän että maa solmi personaaliunionin vuonna 1918 Tanskan kanssa jolloin maa oli nimeltään Islannin kuningaskunta ja käytännössä täysin suvereeni. Toisen maailmansodan aikana maasta tehtiin tasavalta 1944 kansanäänestyksen jälkeen. Kumpaa vuotta islantilaiset pitävät itsenäistymisvuotenaan? Onko siellä tänä vuonna Islanti 100-juhlia? Ja onko itsenäisyyspäivä samalla tavalla tärkeä päivä kuin Suomessa?

  ps. ja kiitos mahtavasta kirjasta. Olisipa hienoa päästä joskus tekemään reissu Islantiin. Keskittyisin varmaan käymään niissä lämpimissä uima-altaissa. Se vaikutti niin rennolta ja mukavalta touhulta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ville kehuista :) Tässä vastauksia:

   1. Joo, yhtä luonnollinen. Islantilaisten lempipuuhaa uimahalleissa onkin kytätä, että meneehän turistit myös ilman vaatteita suihkuun ja peseytyy kunnolla ennen altaasee menoa. Suosituimpiin uimaloihin on tullut pari suihkuverhollista suihkutilaa, koska monille ei-paikallisille se mutkaton suhtautuminen alastomuuteen on vaikeaa.

   2. Tämä on jännä juttu. Islannissa ollaan toisaalta tosi kovia urheilemaan, syömään kalaa ja eletään tosi vanhoiksi. Eliniänodote on maailman korkeimpia. Mutta sitten toisaalta täällä on ylipaino kasvava ongelma ja noudattaa aika samaa kaavaa kuin esim. Yhdysvalloissa: mitä pienempi tuloluokka, sitä suurempi ylipaino-ongelma (tästä on tehty asuinaluekohtaistakin vertailua).

   3. Suorapuheista ja ratkaisukeskeistä mutta samaan aikaan ei-pomottavaa. Eli mitä omat kokemukset kertovat, palaverit ovat aika lyhyitä ja niissä puhutaan paljon, mutta palaverit voidaan järjestää vaikka kahvilassa tai ravintolassa, tai puhua työasioista vapaa-ajalla ja toisaalta vapaa-ajanasioista työpaikalla. Töitä tehdään paljon ja päivät ovat pitkiä, mutta se ei ole sellaista kurinalaista järjestelmällisyyttä kuitenkaan. Tämä on itse asiassa niin kiinnostava aihe, että olisi kiva kirjoittaa tästä enemmänkin!

   4. Kyllä, ja etenkin nuoremmat. Viralliseen kieleen anglismit eivät ole tulleet, mutta puhekieleen kyllä. Esimerkiksi sana mahdollisuus (chance) on käännetty islannin puhekielelle "sjiens". Kirjoitetussa kielessä sitä ei huomaa, mutta puhutussa kyllä.

   5. Kauhean vaikea kysymys, kun kaikki ovat kuitenkin yksilöinä erilaisia. Semmoinen yleinen havainto on puheliaisuus; islantilaiset puhuvat enemmän ja myös tuntemattomille.

   6. Vuotta 1944, päivämäärällä 17.6. Tuo päivä on tosi tärkeä; kaupungilla on kulkueita ja konsertteja, etenkin lapsiperheet tulevat silloin kaupunkiin ja heiluttelevat viirejä ja käyvät vilkaisemassa parvekkeella heiluttelevaa presidenttiä ja tämän puolisoa.


   Poista
 43. Tänään oli juuri Hesarin nettisivuilla Islantia ylistävä artikkeli nimeltään Onnellisten saari. Artikkelissa kuitenkin huomautetaan että islantilaiset syövät enemmän masennuslääkkeitä kuin mikään muu kansa Euroopassa. Haastattelussa Dóra Guðmundsdóttir sanoo että:

  ”Ehkä islantilaiset haluavat ongelmiin nopeita ratkaisuja”, tuumii onnellisuustutkija. Ongelmat pitäisi pystyä kohtaamaan. Minun lempimääritelmäni onnellisuudesta kuuluu, että se on ilon ja kärsimyksen summa.”

  Oletko Dóran kanssa samaa mieltä... hakevatko islantilaiset nopeita ratkaisuja? Toki ehkä siellä on vaan höveli suhtautuminen masennuslääkkeisiin.

  Toisaalta voisi kuvitella että sielläkin kärsitään kaamosmasennuksesta kuten Suomessakin...

  VastaaPoista
 44. Joo mä huomasin tämän artikkelin. Ja otti vähän pannuun, että se käsitteli ihan niitä samoja asioita kuin uusin kirjani, mutta kirjaa ei mainittu. Yhyy. : (

  Islannissa on aika käytännönläheinen ja nopeiden fiksien meininki, eli tuo Dóran havainto on mun mielestä ihan oikeansuuntainen.

  VastaaPoista
 45. Hei Satu, ja kiitos ihanasta blogista! :)
  Olemme suuntaamassa Islantiin huhtikuussa, yhdistelmänä Islanti - New York, ja pohdimme nyt kuumeisesti mitä tehdä Islannissa ja mihin suunnata. Ajattelinkin lähestyä sinua kysymyksellämme, koska tällä hetkellä meillä on vain oma "mututuntuma" suunnittelun tukena. Olemme pohtineet ajoa pohjoiseen, esim. Dalvikiin, mutta mitä olet mieltä, kannattaako se näin lyhyellä reissulla? Olemme Islannissa perjantai-iltapäivästä maanantaihin, jolloin lentomme Nykiin lähtee iltapäivällä. Auto meillä on vuokrattuna koko ajalle ja matkassa kaksi aikuista.

  Kiitos jo ennakkoon sinulle, ja mukavaa kevättä! :)
  -Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Tiia! Oletko tutustunut matkaoppaaseeni Tripsteri Islanti? Se löytyy kirjana kaupasta ja kirjastoista, ja siitä hieman tiiviimpi esitys maksuttomana verkko-oppaana: www.tripsteri.fi/islanti

   Siellä on paljon matkailuaiheista tietoa, esimerkkimatkoja erimittaisille reissuille ym. Ja mielelläni vastaan lisäkysymyksiin :)

   Jos te ette ole aikaisemmin käyneet Islannissa ja kun ottaa huomioon että on huhtikuu (eli saattaa olla pohjoisessa vielä lumista ja talvista), voisi olla ihan varteenotettava idea seikkailla Islannin etelärannikolla, Snaefellsnesissä ja Reykjavikissa. Näin ei mene liikaa aika ajamiseen vaan jää enemmän aikaa nauttia maisemista, ravintoloista ja kuumista uima-altaista, joissa pääsee mukaan paikallistunnelmaan.

   Poista
 46. Minulla ei ole mitään kysyttävää enemmän vain henkilökohtaista pohdintaa. Olen lukenut kaksi Islanti kirjaasi (Islantilainen voittaa aina ja tämä uudempi Islantilainen kodinonni) ja olen kummassakin kirjassa tuli ilmi mielenkiintoisia kulttuurisia eroja suomalaisten ja islantilaisten välillä.

  Sen jälkeen olen pohtinut että johtuukohan näiden kansojen mentaliteettierot osittain luonnonoloista. Islannin luonto ja ilmastohan ovat kovia ja ennakkoarvaattomia. Milloin tahansa voi tulla tulivuorenpurkaus, maanjäristys ym. luonnonmullistus ja sääkin on aika arvaaton tuulineen ja sateinen. Ehkä tälläisessä ympäristössä ihmiset oppivat tarttumaan nopeasti hetkeen ja takomaan rautaa silloin kun kuumaa. Sillä huomenna voi tulla luonnonmullistus ja kaiken joutuu aloittamaan silti alusta.

  Suomen luonto ja ilmasto ovat myös todella kovia, mutta toisin kuin Islannissa, myös hyvin arvattava. Jokainen tietää että talvella tulee taas olemaan kylmä ja paljon lunta. Suomessa hyvin organisoitumalla ja ennakkosuunnittelulla selvittiin parhaiten kylmien talvien läpi ja sen takia "evoluutio" suosi täällä taas eritapaista kulttuuria. (Toki myös jotkut muut tekijät kuten erilainen geopoliittinen tilanne ovat vaikuttaneet erojen syntyyn, mutta kiehtovinta mielestäni on ollut pohtia asiaa luonnonolojen eroilla).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä varmasti on osittain luonnonoloista kiinni; Islannissa sää määrittää paljon enemmän kuin vaikkapa Suomessa. Kun tuulee kovaa, niin tuulee niin kovaa että tieyhteydet saattavat olla poikki eikä lentoja lennetä.

   Toinen yksi iso syy on varmasti lähihistoria; Islannissa ei juuri kärsitty toisen maailmansodan jaloissa, vaan täällä tuo aikakausi näyttäytyi nousukautena ja kaiken uuden tulemisena.

   Poista
 47. Kerrot kirjassasi että ansiostasi Islannin nimilautakunta hyväksyi uuden nimen virallisten nimien luetteloonsa. Oletko kuullut että tyttäresi jälkeen nimeä olisi annettu kenellekään muulle? Vai onko tyttäresi vieläkin nimen ainoa edustaja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilastokeskuksen mukaan vain yksi löytyy tällä hetkellä :)

   Poista
 48. Hei!
  Olemme luultavasti tulossa Islantiin toukokuussa mieheni ja vähän yli puolivuotiaan lapsemme kanssa! Olen matkustellut aika paljon ennen ja tämä olisi ensimmäinen ulkomaanmatka vauvan kanssa, joten jännittää �� mutta eiköhän sekin hyvin menisi. Olen lukenut, että Islanti on lapsiystävällinen maa. Olen lukenut postauksiasi ja tripsteri sivua ja olemme miettineet seuraavanlaista ohjelmaa; vuokraisimme viikoksi auton ja kiertelisimme Reykjavikia ja Reykjanesia sekä Etelä-Islantia. Vikin kylä oli ilmeisesti kiva. Entä onnistuukohan päiväretki jäätiköille? Itse aion mennä kauan haaveilemalleni päivän ratsastusretkelle!:) Uimahallissa olisi myös kiva käydä! Ja joku pieni vaellus olisi suunnitelmissa. Vaikka sinne kuumalle joelle, josta jossain postauksessa/kommenteissa olit maininnut, että n.3 kilometrin päässä on joku kuuma joki �� Mietin vaan, että onko nämä realistisia suunnitelmia!�� Onnistuukohan matkailu kiltin 6-7 kk vauvan kanssa sielä �� toisaalta miksi ei onnistuisi. Vuokra-autoon saa varmasti vuokrattua istuimenkin. Ja kantorepussa vauva varmasti kulkisi jotain pienempiä reittejä pihallakin :) Vauva myös tykkää kylpeä, mutta toki katsotaan millaisia paikkoja olisi, että mennäänkö vuorotellen. Onko suositella erityisesti noi pienelle vauvalle sopivaa uimalaa? Entäs onko lähistöllä Prisman kaltaista ruokakauppaa? Kiitos jo etukäteen!

  -saara

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Saara!
   Islanti on tosi helppo maa matkusta lasten kanssa; lapset ovat tervetulleita joka puolelle. Lastenistuimet saa autovuokraamoista (kunhan muistaa varata sen etukäteen), ravintoloista löytyy aina syöttötuoleja ja uima-altaiden pesutiloista löytyy kylpyammeita, lasten leluja ja uima-allasalueelta kellukkeita jne.

   Jos teidän lapsi on tottunut olemaan kantorinkassa, Reykjadalurin vaellus on tosi mainio. Se on noin tunnin suuntaansa, eli koko retkeen kannattaa varata noin puolikkaan päivän. Siinä on lähistöllä ajomatkan päässä parikin issikkatallia, jotka tarjoavat myös majoitusta (esim. Eldhestar ja Sydra-Langholt). Sellainen voisi olla kätevä paikka vaikka yhdeksi yöksi, niin mies ja lapsi voivat viettää aikaa majoitustiloissa ja pihalla sillä välin kun sinä olet ratsastamassa.

   Jäätikköretkelle ei minun muistini mukaan voi ottaa lasta mukaan kantorinkassa (turvallisuussyistä, koska siellä on kompastumisriski), eli jos teette jäätikköretken, niin toinen joutuu odottelemaan lapsen kanssa.

   Uimahalleja on Islannissa yli 100: joka kylästä löytyy vaihtoehto. Uimapaikat (sundlaug) onkin tosi hauskoja paikkoja tutustua paikalliseen meininkiin ja lapsetkin usein tykkäävät polskia vedessä eli toimivaa ajanvietettä koko familylle.

   Poista
 49. 1. Minkälainen lapsenkasvatustyyli on Islannissa? Onko se ranskalaiseen tapaan autoritaarinen vai enemmän pehmeämmän suomalaistavan kasvatusta vai jotain siltä väliltä? Miten siellä yleensä suhtaudutaan ylivilkkaisiin tai julkisilla paikoilla kiukutteleviin lapsiin?

  2. Mitä islantilaiset ajattelevat ruotsalaisista? Mie luin juuri kirjan jossa kerrottiin että sekä suomalaiset, norjalaiset että tanskalaiset kokevat ruotsalaiset vähän ärsyttävinä (eli jonkin sortin pikkuveli-syndrooma). Mites Islannissa? Saman kirjan mukaan islantilaisilla olisi jonkin sortin pikkuvelisyndrooma entiseen emämaa Tanskaan mutta pitääköhän paikkansa.

  3. Tiedän että Islannista on laivayhteys Färsaarille. Liikkuukohan se kuinka usein ja onkohan minkähintainen. Olisi hauska yhdistää Islannin ja Färsaarten reissut toisiinsa.

  4. Olen lukenut paljon Islannin kukoistavasta turismista. Mutta mistäköhän maista sinne matkaillaan eniten? Näkyykö sielläkin kiinalaiset ja japanilaisturistit kameroineen yhtä selvästi täällä Suomessa kesäaikaan.

  5. Kirjassa kerrot kuinka islantilaiset vaikuttavat pitkältä kansalta. Tilastojen mukaan 1996 syntyneet islantilaisnaiset ovat suunnilleen samanpituisia suomalaisnaisten kanssa ja samana vuonna syntyneet islantilaismiehet olisivat noin sentin pidempiä suomalaisiin verrattuna. Mutta näyttääkö katukuva silti pidemmältä eli ovatko islantilaiset pidemmän tuntuisia? (Tilaston löysin täältä http://www.ncdrisc.org/height-mean-map.html)

  6. Vietetäänkö Islannista pääsiäistä hyvin samanlaisella traditiolla kuin Suomessa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Tässä vastauksia :)
   1. Välitöntä ja keskustelevaa. Lapset otetaan mukaan melkein joka paikkaan ja heihin suhtaudutaan hyvin. Ruumiillista kuristusta ei täällä hyväksytä.
   2. Islantilaisilla on vähän samanlainen suhtautuminen tanskalaisiin kuin suomalaisilla ruotsalaisiin. Mutta aika kilttiä kuittailua se on, islantilaiset kokevat minun mielestäni aika vahvasti olevansa pohjoismaalaisia.
   3. Juu, löytyy! Itä-Islannin Seydisfjördurista on lauttayhteys ainakin kerran viikossa Färsaarten kautta Tanskaan. Lippujen hinnat vaihtelevat hyttiluokan, mukana tulevan auton tms. mukaan. Katso tarkemmin Smyril Linen sivuilta, niin saat ajankohtaiset tiedot
   4. Aasialaisten matkailijoiden määrä on kasvanut paljon, mutta Keski-Euroopasta ja Amerikasta tulee tällä hetkellä vielä eniten matkaajia.
   5. Saattaapi johtua siitä että olen itse kovin lyhyt :D
   6. Vietetään joo; paitsi palmusunnuntaina ei ole virpomistraditiota. Mutta muutoin pääsiäinen on sellaisen minilomailun aikaa. Aika monet menee mökeille, lähtee ulkomaanmatkalle ja viettää aikaa perheen kanssa.

   Poista
 50. Olen kuullut että Islannissa ihmiset tekevät yleensä montaa työtä ja että työpäivät saattavat olla sen takia pitkiä. Ytsäväni kysyi minulta tänään; "vietetäänköhän siellä ikinä lomaa" ja ilmoitin kysyväni siulta. Eli miten ihmiset viettävät siellä lomia jos työpaikkojakin on useita...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin samanlaiset loma-ajat kuin Suomessakin; pari lomapäivää per työssäolokuukausi. Osa ottaa vuosilomapäivät palkkana, mutta suurin osa pitää muutaman viikon mittaiset kesälomat.

   Poista
 51. Luin juuri sunnuntaisuomalaisesta islantilaisen näyttelijän Joi (Johann) Johanssonin haastattelun. Haastattelussa häneltä kysytään mikö on suurin ero islantilaisten ja suomalaisten välillä. Hän vastaa että ihmiset ovat melko samanlaisia esimerkiksi huumorin ja omista asioista kertomisen suhteen, mutta islantilaiset ovat amerikkalaisempia. Islantilaiset ovat kuulemma sekoitus eurooppalaisuutta ja yhdysvaltalaisvaikutusta. Sitten hän viittaa Islannissa pitkään olleeseen Yhdysvaltain tukikohtaan ja sen syvään vaikutukseen yhteiskuntaan.

  Ihan mielenkiinnosta kysyisin millä tavalla luulet että islantilaiset ovat amerikkalaisempia kuin suomalaiset? Missä asioissa yhdysvaltalaisen kulttuurin vaikutus näkyy?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esimerkiksi yksityisautoilun suosio, isot automarketit, kulutuskulttuuri, se että vauraus saa näkyä eikä sitä piilotella, suhtautuminen kateuteen, pikaruoan suosio, kaupunkisuunnittelu ja yhtenä aika isona yhteiskunnan tasolla se miten terveydenhuolto on järjestetty.

   Poista
 52. Hei Satu. Olen tulossa noin kuukauden kuluttua Islantiin jo toista kertaa. Edellisellä kerralla jäi Esja-vuori näkemättä ja ajattelinkin että saisin sen tällä kertaa mahdutettua mukaan. Olen etsinyt tietoa mutten ole ihan varma miten pitkät ne reitit oikein ovat? Minulla on auto (ja lapsia mukana), jolla ajaisin niin pitkälle kuin mahdollista ja ajattelin että kävisimme ainakin Steinnillä. Eli miten lähelle pääsen autolla ja kuinka kauan kestää kiivetä Steinille?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me kiivettiin Esjalle viime kesänä perheen kanssa, rauhalliseen tahtiin kesti tunnin. Se parkkipaikka on ihan autotien vieressä.

   Poista
 53. Löytyykö sieltä Islannista Suomen tapaista tanssilavaperinnettä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei samanlaista kuin Suomesta; ulkotanssilavoja ei ole (sääkysymys, hehe). Kun välillä kylätaloilla järjestetään "juhlia", sveitaballeja, siellä usein on soittajia esiintymässä ja hauskaa pidetään.

   Poista
 54. Loma Islantiin lähenee.. onnistuuko koko päivän ratsastusvaelluksen varaus vielä perillä (lähellä Reykjavikia olevalle tallille), niin näkisi säätilanteen. Vai kannattaako varata jo ennalta? Kyseessä olisi vain yksi henkilö, joka tuolle reissulle lähtisi.

  Aurora Guesthouse on reissussa majapaikkamme; heillä ei ollut vuokra-autolle parkkipaikkaa, mutta sanoivat, että kadulle voisi jättää ilmaiseksi. Mitä luulet, löytyykö katupaikka helposti suht läheltä?

  Mikä liittymä (Telia, DNA, Elisa..) on Reykjavikissa ja lähistöllä mielestäsi paras?

  Ja pukeutuminen.. millaisilla kengillä ja takilla siellä mahdollisesti parin viikon päästä pärjää..?

  Voiko Visa Electron kortilla maksaa esim. bensa-automaateilla, ravintoloissa, uimahalleissa jne?

  Kiitos Satu! Ihanaa ku jaat Islanti-tietoutta!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka!
   Hevosreissu: kahden tunnin mittaisille vaelluksille järjestyy melkein aina tilaa vaikka seuraavalle päivälle. Jos haluat päivävaelluksen eli kokopäiväretken, saattaa olla hyvä varata muutamaa päivää etukäteen, sillä tilaa (eli retkiä) on rajatummin.

   Parkkipaikkojen saatavuus on vähän kinkkinen; niitä on kyllä katujen varsilla ja aina auton jonnekin saa parkkiin. Tosin on vähän kummallista lupailu ilmaisesta parkkipaikasta; Reykjavikissa katuparkkeerauskin maksaa, sen voi maksaa luottokortilla parkkimittariin, joka antaa ikkunalle laitettavan lapun. Saattaa olla että siellä täällä on yksittäisä ilmaisia katuparkkipaikkoja, mutta niitä on kyllä aika vähän.

   Suomalaisista kännyliittymistä en osaa sanoa, kun en ole vuosiin käyttänyt. Mutta täällä on noin yleisesti tosi hyvät yhteydet eli 3g toimii kuin vettä vaan. Islanti kuuluu siihen roaming-vapaaseen EU-alueeseen vaikka maa ei olekaan EU:n jäsen. En tiedä millaiset sopimusehdot suomalaisilla liittymillä on, mutta pääsäännön mukaan mitään isoja roaming-maksuja ei pitäisi enää tällä eurooppalaisella alueella olla.

   Sää vaihtelee tosi nopeasti. Viime viikolla oli teepaitakeli parina päivänä, eilen tuli paljon lunta ja on taas pakkasta. Kannattaa varustautua lämpimästi, mukavat ja tukevat kengät, mielellään sellaiset jotka pitävät kosteutta, jos tarkoituksena seikkailla muuallakin kuin kaupungissa. Vaihtokengät on hyvä ottaa mukaan.

   Electron käy joka paikassa.

   Kivaa reissua!

   Poista
 55. 1. Miten islantilainen koulujärjestelmä eroaa suomalaisesta? Panostetaanko koulussa esim. enemmän sosiaalisiin taitoihin kuin Suomessa. Ja onko arvosteluasteikko minkälainen esim. yhdestä viiteen?

  2. Minkälainen deittailu- ja parisuhteenmuodostamiskulttuuri Islannissa on? Näin kerran yhden tanskalaisen ohjelman jossa nainen kävi tutustumassa eri maiden deittailukulttuureihin ja Islannissa oli hänen mukaansa tapana treffailla ulkoilmassa esim. käydä yhdessä ratsastamassa? Ja kuuluuko muuten miehen maksaa ensimmäisillä treffeillä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka!
   1. Ei kovinkaan paljoa. Suurin osa kouluista on julkisia, luokkakoot esim täällä Reykjavikissa ovat suurimmassa kolussa noin 20-25 oppilasta per luokka. Koulu alkaa 6-vuotiaana mutta varsinaista esikoulua ei ole. Mä en oikein osaa verrata opetuksen sisältöä ja painotuksia, kun omasta peruskoulusta on jo niin pitkä aika. Tokaluokkalaisella tytöllämme on lukujärjestyksessä islantia, matikkaa, kässää, kuvista, uintia (3 kertaa viikossa), kirjastotuntia, musiikkia, lauluharjoituksia, luonnontietoa ja yhteiskuntaoppia. Arvosteluasteikko on tällä hetkellä kirjaimilla; A on paras ja D (vai olikohan se E) on hylätty.

   2. Se on juuri näin! On toki sitä perinteistä mennään leffaan, syömään, kahville tai baariin, mutta jos on joku yhteinen harrastus tai kiinnostuksen kohde, niin sitten pyydetään usein mukaan sinne. Hevosmiehet (ja heitä on paljon) pyytää melkein aina naisia ratsastamaan, se on kiva juttu :) Tai vuoristovaellukselle, hiihtämään tms. Islannissa on aika tasavertainen meininki treffihommissakin, ei ole mitenkään omituista jos mies maksaa, mutta usein sovitaan että maksetaan puoliksi, joskus nainen voi tarjota. Eli ei ole yhtä oikeaa tai väärää tapaa. Islannissa on se kiva, että sosiaalisesti on kauhean vaikeaa mokata. Ei ole käytöskoodeja, jotka pitäisi osata pilkulleen tehdäkseen asiat oikein.


   Poista
 56. Hei!

  Ompa ihastuttava blogi, muistaakseni olen törmännyt tähän aiemminkin, mutta vasta nyt jäin lueskelemaan oikein ajan kanssa. :) Kysymykseni liittyy työntekoon Islannissa.

  Tein opintojeni ohessa Erasmus-harjoittelun islantilaisella hevos- ja matkailutilalla ja täytyy sanoa, että sain melkoisen tutustumispaketin maan harmaaseen talouteen! Tietenkään nuorena ja tyhmänä en tajunnut, että "verot on maksettu palkasta etukäteen" tarkoittaa yhtä kuin pimeä työ... Työviikot olivat 6 päiväisiä ja työpäivät 9-12 tuntia. Palkka taisi olla jotain 60 000 kruunun luokkaa kuussa, mutta toki asumisen ja ruuan sai ilmaiseksi. Yritys pyöri pelkällä ulkomaalaisella puoli-ilmaisella työvoimalla. Lähinnä 18-20 vuotiailla innokkailla heppatytöillä. Nuorin työntekijä oli peräti 16-vuotias ja samaa duunia paiski kuin me vanhemmatkin. Ihan en kunnialla tuosta työharjoittelusta selvinnyt; burn outista palautumiseen meni reilun vuoden verran...

  Islantiin rakastuin kuitenkin tuon kesän aikana niin palavasti, että olen alkanut haaveilemaan näin valmistuttuani ja vakityötä etsiessä uudelleen työjaksosta tuossa ihanan karussa maassa. Ja toisaalta haluaisin saada tuolle työharjoittelujaksolle vastapainoksi positiivisen kokemuksen maan työkulttuurista. Mutta miten voisi varmistua siitä, että homma menee maan lakien ja työehtosopimusten mukaisesti? Onko esimerkiksi jotain tiettyjä kanavia, joista on turvallista etsiä töitä? Euresin sivut mulla onkin tässä auki jo.

  Kiitos vielä ihanasta blogista! Islanti-ikävä vaan kasvaa, kun katselee näitä kaikkia ihania kuvia ja lukee sun postauksia. :') <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mukavasta viestistä. Oi kyllä, harmaa talous kukoistaa ja etenkin matkailun parissa. Ja tuo hevostallipelleily on ikävä kyllä arkea yhä edelleen; ei kaikilla talleilla mutta osalla. Keväällä julkaistiin mielenkiintoinen tutkivan journalismin juttu (siis täällä Islannissa paikallisessa lehdessä), jossa listattiin noita kyseenalaisesti toimivia talleja.

   Heti jos tarjotaan käteismaksua tai puhutaan "ylläpidosta" palkkana, kannattaa laittaa jarrut päälle. Jos on kennitala (eli paikallinen sotu), pankkitili ja yhteys omaan ammattiliittoon (siihen kannattaa aina liittyä saadakseen neuvoja juuri esim. työsopimusasioissa ja apua ongelmatilanteissa), on aika varmoilla vesillä. Kun yritys sanoo maksavansa työehtosopimusten mukaista palkkaa, se on selvä merkki siitä, että asiat ovat kunnossa.

   Poista
  2. Kiitos vastauksesta ja vinkeistä!

   Törmäsinkin Facebookin issikkaryhmissä tuohon lehtijuttuun ja muutama tuttu talli valitettavasti löytyikin listalta, jota toisaalta osasin odottaakin huhujen perusteella. :/

   Lähdinkin jo tutustumaan noihin islantilaisten ammattiyhdistysten sivuihin ja löysin jopa tällaisen ulkomaalaisille tarkoitetun sivuston: http://www.volunteering.is/. Yksi tila pohjoisestakin osui silmään, jossa mainittiin ilmoituksessa "payroll with ID number". Kuulosti ainakin heti paremmalta. :D

   Poista
 57. 1. Onko siellä asunnot yleensä miten hyvin tuulenkestäviä ja lämpimiä? Luin yhdestä Irlannissa (ei siis Islannissa) asuvasta suomalaisesta joka järkyttyi irlantilaisasuntojen kylmyydestä. Siellä kun ei oltu keksitty keskuslämmitystä tai useampi kerroksisia ikkunoita. Suomessahan on se jännä juttu että vaikka täällä on kylmä ulkona, niin sisällä pärjää vaikka alusvaatteissa.

  2. Lämmityksestä puheen ollen. Luin joskus että siellä olisi lämmitetyt kadut. Eli kaduilla ei tarvitsisi liukastella liukkaimpaankaan aikaan. Pitääköhän paikkansa?

  3. Onko totta että siellä tulee vesijohtoverkosta vesi niin kuumana että siitä pystyy tekemään suoraan kahvin? Onko totta että vesi saattaa tuoksahtaa rikiltä? Nämä on kanssa lukemiani asioita.

  4. Onko #metoo liike näkynyt Islannissa millään tavoin? Entäs onko tietoa onko naisiin kohdistuva väkivalta isokin ongelma maassa. Oli järkyttävä nimittäin huomata että tasa-arvoisina pidetyt Tanska, Suomi ja Ruotsi olivat EU:n väkivaltaisimmat maat naisille EU:n tekemässä tutkimuksessa. Toivon että Islanti ja Norja olisivat Pohjoismaista poikkeus säännöstä.

  5. Onko EU-jäsenyys puheenaihe maassa samalla tavalla kun Nato-jäsenyys on ikuisuusaihe Suomessa. Puhutaanko siellä samalla tavalla EU-optiosta, kun täällä Nato-optiosta? Vai onko kalastusvesistään mustasukkaiselle Islannille selvää ettei se halua liittyä moiseen.

  6. Ja sitten lopuksi se kirjastasi löytyvä Lummureiden ohje? Tuleekohan siitä taikinasta kuinka monelle. Ajattelin joskus pitää islantilaisaiheisen illan ystävilleni ja tehdä avioliitto-onnea, skyrkakkua ja lummereita ja mietin että riittääköhän kirjasta olevasta ohjeesta sellaiselle kahdeksalle ihmiselle vai pitääkö tehdä isompi Lummur-taikina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Täsäs vastauksia.
   1. Ovat lämpimiä, Suomen tasolla. Täällä on energia niin halpaa, että taloja lämmitetään tosi lämpimiksi ja tuuletus hoidetaan avaamalla ikkunat selälleen.

   2. Juu, pitää osittain. Se riippuu kadunpätkästä. Kirjoitin tästä aikanaan oman blogipostauksen, kannattaa katsoa tämä juttu: http://www.salamatkustaja.com/2014/12/mina-en-luo-enaa-koskaan-lunta.html

   3. Tämäkin riippuu kiinteistöstä ja sijainnista. Kuuma vesi voi olla todella kuumaa ja siinä polttaa näppinsä, eli kuumavesihanan kanssa pitää olla varovainen. Kahviin en sitä laittaisi, koska kuumassa vedessä on jonkin verran kaikenlaisia mineraaleja (vulkaanisuus), ja se maistuu pahalta. Ja tuoksahtaa vähän kananmunalta sisältämänsä rikin vuoksi. Rikkiä on siis hyvin pieni määrä, se ei tee iholle mitään huonoa, mutta se tuoksahtaa vähän. Vuosien saatossa hajuun on tottunut. Kylmävesihanasta tuleva vesi taas on erinomaista juomavettä, eli pullovettä ei missään nimessä kannata täältä ostaa.

   4. On näkynyt. Kirjoitin viime vuoden lopussa tästä laajan jutun Ylelle, se löytyy täältä: https://yle.fi/uutiset/3-9905161
   Parhaillaan täällä valmistellaan raiskauslainsäädäntöä, joka edellyttää molempien osapuolien suostumisen seksiin, eli enää ei tarvitsisi uhrin todistaa että hän sanoi ei, vaan molempien pitää todistaa sanoneensa kyllä. Hyvä edistysaskel!

   5. Ei ole. Välillä se nousee jutunaiheeksi, mutta kalastusmiljardööreillä on niin vahvat syyt pysyä poissa EU:sta, että asia ei varmaankaan koskaan etene täällä mihinkään.

   6. Minä teen tuosta taikinamäärästä neljälle jos se on ainoa tarjottava, ja kuudelle, jos kahvipöydässä on muitakin.

   Poista
 58. Miten islantilaiset suhtautuvat vaihtoehtohoitoihin (homeopatia ym)? Entä kauneusleikkauksiin? Tai kevyempiin ehostuksiin, kuten tekoripsiin, jotka nyt vaikuttaa Suomessa olevan "kaikilla"? Tai vaikkapa hiusten värjäykseen; onko siellä esim. samaa trendiä kuin Suomessa näyttää olevan, eli hiuksia värjätään hyvinkin erikoisen väriseksi (violetti, pinkki..) Entä miten rakennekynnet? Eli kaikkinensa olisi mukava kuulla tästä aiheesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se Antti Holman lanseeraama "maakuntatukka" ei ole täällä kovin suosittua. Hiuksia värjätään kyllä paljon, mutta "luonnollisilla" värisävyillä. Tuhkablondaaminen on juuri nyt tosi suosittua.

   Tekoripsiä..hmm.. kyllä niitä on, mutta ei ole mainstream-juttu. Rintojensuurennuksia tms teetetään jonkun verran käsittääkseni, mutta tämäkään ei mikään kovin suosittu juttu täällä ole; (tai ei ainakana tähän omaan sosiaaliseen kuplaan mahdu yhtäkään esimerkkiä).

   Vaihtoehtohoidoista on jonkun verran juttua ja niistä puhutaan kyllä, mutta aika marginaalissa se on kuitenkin.

   Poista
 59. Mietin sitä kirjassasi olevaa 3+3+3 vanhempainvapaamallia. Jos äiti synnyttää lapsen niin ettei isää ole tiedossa (sinkuillahan saattaa olla lomaromansseja) saako hän tuolloin pitää myös isän osuuden? Entäs jos isä ei ole jostain syystä kykenevä huolehtimaan lapsesta yksin (esim. vakava asperger), niin saako hän pitää oman osuutensa samaan aikaan äidin kanssa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Systeemi joustaa eri tilanteissa hyvin. Yksinhuoltajat saavat sen koko 9 kk itselleen, koska vanhempia on vain yksi. Kaksosten tai kolmosten vanhemmat saavat pidemmät vanhempainvapaat.

   Poista
 60. Mitenkäs islantilaiset nuoret.. onko heillä samoja trendejä kuin Suomessa, että talvella kuljetaan nilkat paljaina tai mitä näitä nyt milloinkin on; ilman pipoa, ilman hanskoja, napa paljaana, tennareilla läpi talven, repaleisilla farkuilla.. Vai vaikuttaako Islannissa kylmä tuuli siinä määrin, että tällaisiin "villityksiin" ei edes nuoret lähde ;-)

  Entä millainen koira-kulttuuri Islannissa on? Suosituimmat rodut? Ovatko koirat enemmän työkoirakäytössä vai seurakoirina? Miten koiraharrastukset? Koiranäyttelyt? Kasvatustoiminta? Saikos koiria tuoda Islantiin?

  Käykö Islannissa paljon maailmanluokan tähtiä esiintymässä?

  Tuleeko mieleesi jokin stereotypia islantilaisista, joka ei lopulta pidäkään paikkaansa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Islantilaiset ovat aika ylipainoisia noin keskimäärin; täällä taitaa olla yksi Euroopan lihavimmista kansoista. On niitä urheiluihmisiä, ulkoilijoita ja kalan syöjiä, mutta sitten se suuri yleisö kuitenkin syö ns. pitsaa ja burgeria. Yhteiskunta on siis aika jakaantunut: eri sosioekonomisilla alueilla näkyy myös terveyserot. Keskiarvopaino kasvaa koko ajan täälläkin.

   Kyllä täällä käy jonkin verran maailman tähtiä konserteissa, kätevästi kun ollaan tässä Euroopan ja Yhdysvaltojen välissä. Ei se mitenkään jokaviikkoista ole tai edes kerran kuukaudessa, mutta muutaman kerran vuodessa joku iso nimi täällä käy vetämässä keikan joko ennen tai jälkeen Euroopan kiertueen.

   Koiria saa tuoda Islantiin, mutta karenssiaika on pitkä. En ole kovin perillä koiraroduista, mutta perinteisesti Islannin lammaskoira on ollut suosittu maaseutukoira ja ennen kaikkea juuri työkoira. Kaupungistumisen myötä niiden pikkupuudeleiden määrä on kasvanut. Reykjavikissa oli koirakielto vielä joitakin vuosikymmeniä sitten: koirien ajateltiin kuuluvan vain maalle, ei kaupunkiin. Nykyään kyllä näkee paljon koiria kaupunkilaisillakin. Mutta sellaisia aidattuja koirapuistoja täällä ei ole.

   Islantilaiset ovat niin kovia autoilemaan ja viihtyvät sisätiloissa talviaikaan, että sää ei määrittele pukeutumista. Turistit tunnistaakin kaupunkikuvasta helposti: heillä on aina tuulen ja sateenpitävää, lämmintä vaatetta päällä. Paikallisilla taas ei niinkään.

   Poista
 61. Muutama matkailijaa askarruttava kysymys. Ovatko ruokakaupat suljettuina kansallispäivänä kesäkuussa? Mitä kivaa Reykjavikissa on tarjolla kansallispäivänä? Muistelin, että sinulta olisi postaus ko. päivältä, mutten löytänyt. Entä, jos päiväretkeilee Törsmörkissä, niin olisiko mielekkäin paikka Langidalur, Basar vai Husadalur? Luin Tripsterin esittelyn, mutta jäin miettimään päiväreittien määrää ja laatua. Huomasin että bussit saattavat viedä eri paikkoihin. Kiitos etukäteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kansallispäivänä keskustassa on paljon ihmisiä; tullaan katsomaan aamupäivän kulkuetta, presidenttiparin tervehdystä parlamenttiaukiolla, on musiikkia ja yhdessäoloa. Ei mitään kovin virallista vaan enemmän sellaista vapaata karnevaalitunnelmaa.

   Pääosa kaupoista on kiinni, mutta muutama palvelee kyllä pyhäpäivänäkin. Esimerkiksi keskustan Krambud on aina auki 24/7 (tilanne tällä hetkellä) ja esim. Hagkaup Reykjavikin Skeifanin alueella.

   Nuo kaikki paikat Thorsmörkissä ovat oikein kivoja, paha sanoa suosikkia.. Aiotteko yöpyä? Jos, niin uudelta nimeltään Volcano Huts eli Husadalur on tosi kiva! Päivävaelluspaikkoja ja reittejä on jokaisella alueella.

   Minä suosittelisin melkein jäämään yhdeksi yöksi Thorsmörkiin ja tutustumaan siellä alueisiin vaikkapa parinkin päivän ajan.

   Poista
 62. 1. Mites siellä alkoholi? Saako ostettua ihan maitokaupasta vai onko siellä Suomen tapainen alkoholimonopoli? Olen jostain kuullut että alkoholi on siellä vielä huomattavasti kalliimpaa kuin Suomessa.
  2. Entäs juomakulttuuri. Onko se humalahakuista (harvoin ja kunnolla) kuten Suomessa? Siellähän kanssa teinien juomatavat ovat siistiytyneet (kuten Suomessakin) mutta juovatko vielä keski-ikäiset humalahakuisesti?
  3. Olen suklaaholisti. Minkälaiset suklaavalikoimat siellä on kaupoissa.
  4. Saako sieltä salmiakkia kaupasta?
  5. Onko siellä yleensä kuinka hyvät valikoimat laktoosittomia tuotteita?
  Olen huomannut että suurin osa Suomessa myytävistä Skyr-tuotteista eivät ole laktoosittomia.
  6. Löytyykö Reykjavikista kunnon teehuonetta tai teepuotia? Minkälaista siellä on teenystävän kannalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 1. Alkoholimonopoli, Vínbud. Sieltä joutu hakemaan myös keskioluet. Ja on kalliimpaa. Kannattaa ostaa alkoholijuomat Keflavikin lentokentän taxfreessä siinä matkalaukkuhihnojen läheisyydessä olevasta myymälästä. Saattaa säästää jopa puolet hinnassa.
   2. Harvoin ja kunnolla ennemmin kuin sellainen eteläeurooppalainen viiniä joka aterialla -tissuttelu.
   3. Superhyvät! Suklaalaku-yhdistelmiä on paljon ja jos siitä tykkää, niin täällä ei maisteleminen lopu kesken. Jos olet artesaanisuklaan ystävä, kannattaa tutustua Ommnomm-nimiseen suklaamerkkiin. Heillä on käsittääkseni tehdaskin tässä keskustan tuntumassa ja sinne järjestetään välillä opastettuja kierroksia.
   4. Ei. Tai no, fazun turkinpippureita jostain kaupoista, mutta ei samalla tavalla valikoimaa kuin vaikka Suomessa.
   5. Hyvin vähän. Laktoosittomat tuotteet tulivat valikoimiin vasta ihan muutama vuosi sitten; kaupoista saa jonkun verran maitoja ja jogurtteja, jotka laktoosittomia.
   6. Ei mitään kovin ihmeellistä, täällä ollaan enemmän kahvinjuojia. Teetä kyllä saa kahviloista, mutta en usko sen poikkeavan kovinkaan paljoa suomalaisten kahviloiden perusteevalikoimasta.

   Poista
 63. Hei Satu!

  1. Olen lähdössä vappuviikolla Islantiin, Reykjavikiin. Kyseessä on opastettu matka. Ohjelmaan kuuluu mm. Kultainen kolmio retki (8h) ja Sininen laguuni. Tuskailen nyt pukeutumisen kanssa. Olet jo jonkin verran vastaillut pukeutumiseen liittyviin kysymyksiin, mutta kysyn kuitenkin:). Laadukkaat ulkoiluvaatteet (mm. Partioaitta)olen todennut todella hintaviksi ja kaupunkilaistyttönä en viitsisi maksaa maltaita vaellusvaatteista. Mistä saisi suht laadukkaat mutta hinnaltaan kuohkeat (alle 100e) ulkoiluhousut (sekä sateen että tuulenpitävät), hanskat yms.? Kengät ja villakerrasto löytyy. Tuleeko toukokuussa kuuma jos laittaa kerroksen päälle villa fleecetakin?

  2. Vietetäänkö Islannissa vappua? Ovatko kaupat vapunpäivänä kiinni..?

  3. Tekeekö hirveän muotirikoksen, jos ilmestyy ulkohousut ja fleecetakki ravintolaan:)?

  4. Pärjääkö kala-allergikko Islannissa?

  Kiitos

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 1. Kannattaa katsoa lähimarkettien tarjonta, niissäkin myydään ihan päteviä ulkoiluvaatteita. Toinen hyvä vaihtoehto on saada lainaan samankokoiselta kaverilta; ei kannata tosiaan ostaa kalliita teknisiä vermeitä, jos tietää että niille ei juurikaan ole käyttöä. En usko että fleecen kanssa tulee kuuma - ja jos tulee, sehän on aina helppo ottaa pois ja tunkea vaikka päiväreppuun/laukkuun.

   2. 1.5. on työläisten päivä, mutta se ei ole yhtä iso juhla kuin Suomessa. Osa kaupoista on kiinni, pankit jne ovat kiinni, mutta keskustassa monet kaupat ovat auki jo ihan matkailijoidenkin takia.

   3. Et tee :D Reykjavik on täynnä matkailijoita, jotka pukeutuvat juuri noin ja se on ihan ymmärrettävää: kun liikkuu ulkona ja käy retkillä, ei voi vedellä minarissa ja pikkukengissä. Tärkeintä on, että on mukava olla eikä tule kylmä.

   4. Pärjää! Ravintoloista saa maukasta islanninlammasta, kasvivaihtoehtoja jne.

   Poista
 64. Edelliseen kysymyskenttään liittyen vielä: millaista säätä Islantiin on luvattu ensi viikoksi (vko 18):)

  Kiitos jälleen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän on mahdoton vastata; sääennusteet vaihtelevat niin kovasti. Kannattaa seurata paikallisen ilmatieteenlaitoksen sivuja: www.vedur.is, ne saa myös englannin kielellä.

   Poista
 65. Teillä on siellä päin hyvät heinikkoalueet. Mites löytyykö punkkeja ja käärmeitä?
  Onko Islannissa suunnistusta? En muista kuulleeni suunnistuskisoista sieltä päin, enkä tunne yhtään islantilaista kilpasuunnistajaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käärmeitä ei ole ollenkaan, ja punkkejakin hyvin vähänlaisesti ainakin menneinä kesinä. Eikä ole oikein hyttysiäkään :-)

   Suunnistus ei ole täällä kovin iso juttu, en tiedä harrastetaanko sitä ollenkaan. Islannissa kun ei ole suuria metsäalueita ollenkaan.

   Poista
 66. Haaveilen että kirjoittaminen on joskus ammattini. Haaveilen myös joskus asuvani ulkomailla (luultavasti Keski-Euroopassa). Kysyisinkin nyt miten pidät suomen kielen "elossa" vieraskielisessä ympäristössä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on iso etu, että voin tehdä töitä osittain suomeksi, kirjoittaa kirjoja ja myös kirjoittaa tätä blogia, sitä kautta kielitaito säilyy ja kehittyy - ja siirtyy myös lapislle. On ihana huomata, että he puhuvat niin hyvin suomea.

   Poista
 67. Aion tehdä vapuksi sitä siun Skyr-kakkua. Onko kakku vielä hyvää jos tekee kaksi päivää etuajassa (suosittelit vähintään 24 tunnin maustumisaikaa jääkaapissa) ja miten monta dl laitat itse site kermavaahtoa sekaan. Mietin tuleeko parempi vähemmällä vai enemmällä kermavaahdolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 12 tuntia eli yön yli riittää :) Mutta ei se pilalle mene kahdessa päivässä, kunhan on vain koko ajan kylmässä.

   Vaihtelen kermavaahdon määrää vähän sen mukaan miten paljon jääkaapissa sattuu olemaan, tai haluanko tehdä kevyemmän vai makeamman version. Yleensä laitan 4 dl, jonka vaahdotan ja sekoitan skyriin.

   Poista
 68. 1. Onko Islannissa taskuvarkaita?

  2. Miten islantilaiset suhtautuvat Euroviisuihin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 1. On varmasti, ihan kuten kaikkialla muuallakin, mutta iso ongelma se ei täällä ole. Ei siis tarvitse pitää käsilaukusta kiinni kaksin käsin kaupungilla, ym.
   2. Ovat tosi innokkaita, Euroviisu-karsinnat ovat iso puheenaihe ja melkein kaikki seuraavat viisuja. Se on iso juhlailta täällä; usein kutsutaan vieraita kylään Euroviisuiltana, tehdään yhdessä ruokaa ja kannustetaan Islantia, joka ei melkein koskaan voita :D

   Poista
 69. Mites perinteinen islantilainen iskelmämusiikki? Duuri- vai mollivoittoista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa-a. Ei se ainakaan yhtä mollivoittoista ole kuin vaikka suomalainen, mutta toisaalta ei mitään happy happy -renkutuksiakaan. Kananttaa spotifystä kuunnella vaikka Elly Vilhjálmsia, siitä saa hyvin tuntumaa.

   Poista
 70. Hei Satu (ja Hänskätär),

  Kyllä siellä Islannissakin suunnistetaan. Kisoja ja suunnistusseurakin löytyy http://rathlaup.is/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, loistavaa! Kiitos tästä tiedosta, aina oppii jotain uutta.

   Poista
 71. 1. Kertomasi mukaan islantilaiset pitävät itseään parhaimpina:), mutta onko jotain, mitä he haluaisivat maassaan muuttuvan/kehittyvän?

  2. Miten islantilaiset suhtautuvat pakoilaiskriisiin? Saapuuko Islantiin pakolaisia?

  3. Ihan mielenkiinnosta, mitä asioita miehesi hämmästelee/ihailee suomalaisessa kulttuurissa?

  4. Olen kuullut jostain, että turismi Pohjois-Euroopasta olisi hiipumaan päin. Että matkoja olisi peruutettu…? Pitääkö tämä paikkansa? Ja jos pitää, mikä siihen on syynä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 1. On, paljonkin. Kaikki eivät tietenkään ole tyytyväisiä, ja tällä hetkellä etenkin korkeat asumiskustannukset ovat todella kova paikka monelle.
   2. Noin yleisesti islantialiset ovat aika avarakatseista porukkaa; ulkomaalaisia on aina ollut täällä ja islantilaisia on ollut aina ulkomailla. Enemmistö haluaisi ottaa enemmän turvapaikanhakijoita ja pakolaisia, mutta Islannin ulkomaalaisvirasto on noudattanut käsittämättömän tiukkaa linjaa viime aikoina. Tänne kuitenkin tarvittaisiin lisää ihmisiä, joten on hankala välillä käsittää, miksi yksi valtion pulju toimii niin järkyttävän hitaasti ja hankalasti.
   3. Hmm. Suolakurkkujen syöntiä nyt ainakin :D
   4. Olen kuullut että matkoja on ylipäätään peruttu enemmän tänä vuonna kuin viime vuonna, varaustilanne kesän yli ei ole yhtä hyvä mitä viime vuonna tähän aikaan. Yksi tärkeimpiä vaikuttimia tähän on varmasti Islannin jatkuvasti kohonnut hintataso.

   Poista
 72. 1. Mitä islantilaiset ajattelevat suomalaisesta saunakulttuurista?
  2. Entäs mitäs he ajattelevat suomalaisten tavasta uida avannossa? Joskus jopa saunomisen yhteydessä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomalainen sauna tunnetaan täällä hyvin. 1980-luvulla oli buumi rakentaa sähkösaunoja asuntoihin, mutta nykyään ne toimivat lähinnä varastoina. Islantialiset käyvät itse enemmän höyrysaunoissa, joita on uima-altaiden yhteydessä.

   Avantouinti on täällä vähemmän tunnetumpi; Reykjavikissa on kyllä meriuimareiden kerho, eli he käyvät tuossa jääkylmässä meressä uimassa ja lämmittelevät kuumissa vesialtaisa sen jälkeen.

   Poista
 73. Hei! Olemme pian matkustamassa Islantiin 3-vuotiaan lapseni kanssa ja haluaisin käydä hänen kanssaan kiertämässä tuon Golden Circlen. Matkustaisimme sinne bussilla Reykjavikista. Luin blogistasi, että bussi matkaa ei tarvitse varata etukäteen, mutta tiedätkö onko busseihin mahdollista saada turvaistuin ja kannattaisiko silloin varata bussikierros etukäteen? Tiedätkö minkä verran kävelemistä tuolla reitillä tulee; jaksaako 3-vuotias sen kävellä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Jos tulette lapsen kanssa joka tarvitsee turvaistuimen (ja 3-vuotias tarvitsee) niin retki kannattaa varata etukäteen ja ilmoittaa heti varauksen yhteydessä että haluaa lastenistuimen. Niitä kun ei pidetä busseissa mukana paitsi erityisvarauksesta.

   Kultaisella kierroksella ei ole paljoa kävelyä. Geysireitä ja vesiputousta pääsee katsomaan läheltä pienenkin kävelymatkan päästä, muutamia satoja metrejä. Toki siellä on pidempiä kävelypolkuja jos haluaa ulkoilla enemmän, mutta ei siis tarvitse kuitenkaan.

   Thingvellirin kansallispuistossa voi kävellä oman fiiliksen mukaan joko ihan vähän tai vaikka kilometrin, parikin. Kolmevuotias jaksaa varmasti kävellä, ei tarvitse ottaa rattaita.

   Täällä on tullut kesä tosi myöhään ja vieläkin on viileää. Kannattaa ottaa kumisaappaat ja villasukat ainakin tuolle kultaiselle kierrokselle, sillä siellä saattaa pienet jalat kastua lenkkareissa, on vesilätäkköjä jne. Lenkkarit taas riittävät hyvin kaupunkiolosuhteissa.

   Kannattaa varata mukaan tuulenpitäviä ja vedenkestäviä vaatteita, pipo, hanskat ja kauluri myös mukaan, niitä voi tarvita kylmänä päivänä. Sää vaihtelee täällä hurjasti, eli voi olla että teepaidallakin pärjää, jos käy hyvä tuuri. Tämä on vähän tällaista, vaikea neuvoa ihan tarkasti mitä ottaa mukaan, koska sääolosuhteet tosiaan ovat aika arvaamattomat.

   Poista
 74. Ja vielä edellisen kysymyksen kirjoittaja kysyy; Millaiset vaatteet lapselle tuossa kesäkuun alussa sinne kannattaa pakata mukaan, jos käy noilla retkillä? Ja erityisesti, millaiset kengät? Välikausikengät, kumpparit vai pärjääkö ihan lenkkareilla? Kiitos vastauksista :)

  VastaaPoista
 75. 1. Islannissa on todella hyvä työtilanne. Mutta onko maassa yleistä osa-aikatöiden tekeminen esim. Alankomaiden malliin vai painetaanko siellä täyttä päivää Suomen malliin?

  2. Islantilaiset myös eläköityvät varsin myöhään. Onko siellä tavanomaista että työntekijä elälöityy pikkuhiljaa osa-aikatöiden kautta vai painetaanko siellä hiki hatussa aina eläkkeelle asti.

  3. Mikä mielestäsi ylipäätän tekee islantilaisesta työkulttuurista sellaisen että ihmiset jaksavat työskennellä lähes seitsemänkymppisiksi? Tämä on asia jonka kovaa vauhtia ikääntyvä Suomi saisi oppia Islannista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka!
   Täällä tehdään tosi paljon osa-aikatöitä; on kovin tyypillistä sekin, että ihmisillä on useampi kuin yksi työsuhde. Eli tehdään sen päätyön ohella osa-aikatöitä esim. viikonloppuisin. Hintataso on täällä nyt niin kova ja asuminen kallista että monelle tämmöinen useamman työn kombo on taloudellisista syistä pakollista.

   Eläköitymisjuttu vaihtelee aika paljon henkilöittäin, riippuu paljon työpaikasta. Tunnen jotain vähän iäkkäämpiä lastentarhan työntekijöitä, jotka tekevät lyhennettyä päivää ja jäävät eläkkeelle vähitellen. Anoppini (työskenteli opettajana) teki myös näin; jättäytyi vähitellen pois töistä muutama vuosi sen jälkeen kun olisi jo päässyt eläkkeelle.

   Taloudellinen pakko on varmasti yksi syy tällä hetkellä; hinnat ovat nousseet koko ajan ja asuminen kallista. Toisaalta täällä ollaan myös aina oltu ahkeria tekemään töitä, asenne on vähän sellainen leikkisä eikä niin vakava, asioihin suhtaudutaan välillä hyvinkin huolettomasti. Ehkä se auttaa jaksamaan. Islantilaisten eliniänodote on myös aika korkea, eli ihmiset ovat seitsemänkymmppisinäkin vielä uskomattoman reippaita ja freesejä. Eivät tietysti kaikki, mutta poikkeuksellisen harvinasta sellainen pidempi työura ja reipas elämäntyyli ei ole.

   Poista
 76. Hei Satu! Ja kiitos loistavasta blogista sekä hyvistä kirjoista - matkaopas on ollut jo kotvan aikaa iltalukemisenani. Onnittelut myös apurahasta :)!
  Olemme tulossa viettämään minun 60-v. synttäreitäni Islantiin 10-.17.7. Meitä tulee kaikkiaan 13 aikuista, ja mökki on varattu Ulfjoltsvatn -järven rannalta. Olen miettinyt, pääseeköhän sinne tavallisella henkilöautolla vai pitääkö vuokrata neliveto? Mökin/talon omistajalta (Thor Barddal) voin tietysti asiaa myös kysyä, mutta jos satut tietämään...
  Selfoss on lähin kaupunki, ja siellä ajattelin tarjota näille läheisilleni ruuat, jos sopiva ravintola tms. löytyisi. Osaatko neuvoa kohtuuhintaista kivaa paikkaa? Ajattelin vaikkapa jotakin islantilaista kalaruokaa, olisiko suosituksia siitä? Meidän 13:n hengen porukalle varmaankin pitää varata pöydät etukäteen?
  Entä sitten issikkavaellus. Ainakin joitakin meidän porukasta se kiinnostaisi, ehkäpä itsekin uskaltaisin hepan selkään (kääk!) - kuulemma jokainen osaa ratsastaa islanninhevosella... Minkä hintaisia ja tasoisia retket ovat? Molemmat tyttäreni ovat muutama vuosi sitten olleet Islannissa (toinen jopa 3 kk: marras-joulu-tammikuu, josta 2 kk töissä), ja silloin tammikuussa ratsastivat vain ympyrää jossain tarhassa - se ei ehkä nyt kiinnosta :). Onko ryhmäalennuksia ja pitääkö varata paljon etukäteen?
  Kiitos etukäteen - matkakuume alkaa jo vaivata!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Maija! Kiitos kivasta viestistä ja palautteesta <3
   Tuonne järven mökkialueelle pääsee tavallisella autolla, ette tarvitse nelivetoa. Sillä alueella on paljon islantilaisten mökkejä, ja ihan tavallisilla autoilla sinne useimmat menevät.

   Kannattaa varata illallispaikka etukäteen kun ryhmä on noin suuri, jotta saatte varmasti kivan pöydän ja kaikki voivat istua yhdessä. Yksi oikein kiva ravintola Selfossissa on Tryggvaskáli. Se on tasokas mutta ei kovin kallis ravintola ja sijaitsee kaupungin vanhimmassa, vuonna 1890 rakennetussa talossa. Ravintolassa panostetaan lähiruokaan ja esimerkiksi hitaasti kypsytetty lohi on siellä aivan taivaallista. Hitaasti kypsytetty lohi, joka tarjoillaan mustikalla terästetyt karamellisoidun voikastikkeen kera on taivaallista. Ravintolan osoite on Austurvegur 2. Suosittelen!

   Issikkaretket ovat oikein kivoja ja niille voi lähteä myös aivan ensikertalaiset. Siinä teidän lähistöllä on useampi talli, yksi on melko iso Eldhestar; ryhmät ovat isoja mutta toisaalta hevoset ovat todella rauhallisia ja retkivalikoimaa on paljon. Tunnin retket maksavat noin 40-50 € ja kahden tunnin retket noin 80 euroa; tilalla on myös kokopäiväretkiä kokeneemmille ratsastajille. Niiden hinta retkilounaineen on noin 200 €.

   Ihanaa reissua teille, toivottavasti näistä vinkeistä oli apua.
   Islannin-terkuin
   Satu

   Poista
 77. 1. Minkälainen kirjastolaitos siellä Islannissa on jos verrataan esim. Suomeen?
  2. Kuljettaako tuuli siellä mukanaan tulivuorentuhkaa? Joutuuko esim. pesemään ikkunoita tuhkasta? Tarttuuko sitä vaatteisiin? Ja onko siellä ikinä tuhkamyrskyjä esim. aavikon hiekkamyrskyjen tapaan?
  3. Ollaanko siellä yhtään huolissaan että ilmastonmuutos voi sulattaa maan jäätiköt?
  4. Entäs ollaanko huolissaan mitä massaturismi voi tehdä maan ainutlaatuiselle luonnolle?
  5. Luin jostain että islannin kielessä ei esiinny murteita, vaan ympäri maata puhutaan aika lailla samalla tavalla. Pitääkö tämä paikkansa?
  6. Koetaanko siellä että Islanti on osa Eurooppaa? Vai puhutaanko siellä Euroopasta etäänä olevana mantereena jonne välillä mennään reissailemaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka!
   1. Ihan ok, mutta ei ihan yhtä kattava.
   2. Ainoastaan jos on tulivuorenpurkaus käynnissä eli tuhkaa ilmassa; tätä tapahtuu tosi harvoin.
   3. Ollaan, tai siis eivät kaikki ole mutta osa ihmisistä on hereillä tässä asiassa. Jäätiköt ovat sulaneet nopeasti ja niiden vetäytymisen voi huomata ihan vuositasolla.
   4. Tavallaan joo, mutta islantilaiset ovat aika opportunisteja. Nyt kun on mahdollisuus tehdä massia matkailulla, keskitytään bisneksen tekoon ja luonnonsuojeluasiat saavat vähemmän tilaa keskusteluissa. Eikä matkailu edes ole se isoin ongelma, vaan yksityisautoilu (Reykjavikissa) ja alumiinisulattamot ja niihin energiaa tuottavat voimalaitokset, jotka ovat vaikuttaneet luontoon suureesti.
   5. Juu!
   6. Kyllä islantilaiset kokevat olevansa eurooppalaisia, maa kuuluu Euroopan talousalueeseen, vaikka ei EU:n jäsen ole.

   Poista
 78. Moikka! :)
  Mietin että osaatkohan sanoa/kertoa Islannissa opiskelusta? Yliopistossa siis! Olen itse törmännyt siihen että usea koulutusohjelma on vain islannin kielellä, ja enkuksi on vain muutamia? Minusta kaikki on niin epäselvästi selitetty. :/ On tunne että pakko päästä islantiin opiskelemaan, ihan sama mitä alaa mutta kunhan vain pääsisi ;D Harmi etten hallitse islannin kieltä yhtään, varmaan helpottaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On jotain kokemusta :) Olin täällä aikanaan bisnesopiskelijana vaihdossa ja kursseja enkuksi silloin 2000-luvun alussa oli tosi vähän. Nyt tosin jo enemmän. Jos opiskelet bisnestä, juridiikkaa tms. kannattaa tsekata Reykjavik Universityn tarjonta. Se on yksityinen yliopisto (eli aika kallis), mutta kaikki opetus on englanniksi.

   Poista
 79. Islantikaipuussani nettiä selatessani löysin YLE Areenasta Koiramies kiertää Islantia -sarjan. Tämä nyt esityksessä ollut oli ilmeisesti toinen kausi. Valitettavasti aikaisempia jaksoja ei esitysajan loppumisen jälkeen enää nähnyt mistään. Näissä nyt katsomissani jaksoissa Andri Freyr Vidarsson niminen islantilaisheppu kiertää Islantia ja yrittää nähdä kotimaansa turistin näkökulmasta. Hän kiertelee turistien suosimia luontokohteita ja kohteita, joissa on kehitetty jotain turisteja kiinnostavaa koettavaa. Sarjan katsominen herätti kysymyksen siitä, että miten islantilaiset noin niin kuin yleisesti suhtautuvat turisteihin? Moni on varmasti mielissään koska turismi kasvattaa omaa kukkaroa mutta omalla takapihalla roskaavat ja mellastavat turistit varmasti ärsyttävät monia. Lähinnä minua jäi askarruttamaan miten islantilaiset kokevat itseni kaltaiset budjettimatkailijat? Tämä Andri ei kovasti tuntunut arvostavan meitä. Hän oli närkästynyt (ja syystä) P-paikoille majoittuvista ja jätteensä ympäri viskelevistä telttailijoista, yleensäkin roskaajista mutta myös omien eväiden syöjistä. Hän oli sitä mieltä, että jos maahan kerran tulee, tulisi maahan jättää mahdollisimman paljon rahaa, käyttää mahdollisimman paljon palveluita ja jättää avokätisesti tippiä (vaikka tippaaminen ei ole edes islannissa yleinen tapa). Onko tämä yleinenkin mielipide? Aiheutanko pahennusta paikallisissa koska pakkaan Bónus possu -kaupasta omat eväät mukaan enkä juurikaan käytä ravintolapalveluita? Valitettavasti Islanti on niin valtavan kallis maa, ettei pienen matkabudjetin kanssa juurikaan ravintoloissa syödä. Auton vuokra sekä majoitus maksavat jo aivan törkeästi. Tietenkin olisi mahdollista lyhentää matkan kestoa puoleen ja käyttää sama määrä rahaa puolet lyhyemmässä ajassa. Toivovatko islantilaiset yleisesti maahan vain paksulompakkoisia turisteja meidän budjettimatkailijoiden sijaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoinen kysymys. On ihan totta, että Islanti yrittää kasvattaa enemmän kuluttavien matkailijoiden määrää, siitä saa elinkeinon useampi, mitä enemmän turisti käyttää rahaa. Tänne ei haluta esim. polttariporukoita briteistä halvoilla easyjetin kaltaisten halpisyhtiöiden lennoilla.

   Mutta ehkä vieläkin tärkeämpää kuin se kulutuksen lisääminen on se että turisteja saataisiin muuallekin kuin pk-seudulle, kultaiselle kierrokselle ja etelärannikolle. Yleensä he, joilla on vähemmän rahaa käytössä, viettävät Islannnissa pidempään aikaa ja sniiduilevat ehkä hotellien ja ulkona syömisen kanssa, mutta tuovat kuitenkin tuloja syrjäseuduille käyttäessään majataloja, ruokakauppoja, uimaloita jne.

   Poista
 80. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 81. Kiitos loistavasta blogista, jota tuli luettua ahkerasti varsinkin ennen Islannin heppailureissua :) Reissu oli muuten oikein onnistunut, mutta onko islantilaisten aikakäsitys jotenkin vähän vinoutunut? Tuntui olevan semmonen mentaliteetti, että yks asia hoidetaan kerrallaan, vaikka monta muutakin olis voinut hyvin hoitaa samaan aikaan. Tuntui, että ihan joka paikassa ja tilanteessa piti odottaa ihan hirveesti. ”10-15 minutes” tarkoitti välillä käytännössä jotain ihan muuta kuin varttia. Jopa lentokentällä toiminta oli käsittämättömän tehotonta! Suomalaisella alkoi jo vähän pinna kiristyä kaikkeen mahdolliseen odotteluun loppuviikosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, juuri näin! Täällä vartin myöhästyminen tarkoittaa että on vielä ajoissa. Mikään ei tapahdu juuri pilkulleen suunnitelmien mukaan, vaan asiat elävät ja kehittyvät. Ratkaisu ravistetaan hihasta lennossa. Se on aika ärsyttävää, tai oli. Nyt olen jo tottunut siihen, mutta kyllä se vähän pinnaan kävi alkuvuosina.

   Poista
 82. Heippa!

  Olen sydämeni Islannille menettänyt kolmekymppinen nainen, vaikkakin vain pari kertaa siellä käynyt. Viime kerralla menimme Islannissa naimisiin.

  Olemme pyöritelleet ajatusta jossakin vaiheessa sinne hetkeksi aikaa muuttamisesta, ehkä n. 6kk olisi ideaali. Tarkoitus olisi tulla töihin ja matkata sinne laivateitse omalla maasturilla, jotta päästäisiin tutustumaan myös sisämaahan.

  Kysymyksiä herääkin koskien tätä työasiaa. Meille ei ole väliä millaista työ on. Olen tehnyt kaikkea hotellisiivouksesta kaupanalaan ja toimistotöihin, ja pienenä tyttönä olen lapioinut talleilla hevosen lantaa, miehellä hieman samanlainen historia. :) Eli emme ole nirsoja. Mutta minkälaista työtä siellä voisi olla tarjolla, niin että siitä saisi jonkun verran palkkaakin (eli ei pelkkää työtä majoitusta ja ruokaa vastaan), jotta olisi mahdollisten vapaapäivien aikana rahaa ostaa bensaa autoon ja päästä kiertelemään maata, ja mistä netistä sitä kannattaisi etsiä?

  Onko näissä ulkomaalaisten pätkätöissä ilmennyt paljon ns. kusetuspolitiikkaa, eli 7 päivää töitä viikossa ilman ruokataukoja?

  Asuntotilanne on ymmärtääkseni vaikea, joten onko kannattavampaa suunnata maalle, voisiko siellä työnantajalla olla parempi mahdollisuus tarjota myös asunnonhakuun apua? Olisi tietysti kiva, että avioparina olisi oma asumus, tai edes oma, yhteinen huone. :)

  Kiitos jo etukäteen! Tämä blogisi on ihan huikea ja herättää aina suuren kaipauksen paluusta Islantiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta viestistä! Ainakin vielä tällä hetkellä täällä on täystyöllisyys ja ulkomaalaiset saavat tosi helposti töitä etenkin matkailun alalta. Kyllä niitä linssiinviilaajia riittää täällä niin kuin muuallakin, eli täytyy itse katsoa, että saa oikeansuuruista palkkaa ja kaikki eläkemaksut jne. hoidetaan asiallisesti. Suurin osa on rehtejä ja hoitaa hommat kunnolla, mutta aina sinne sekaan mahtuu niitä mätämuniakin.

   Reykjavikin asuntotilanne on aika kaamea ja kallis, ja maaseudultakin löytyy töitä (kaupat, kiskat, turistinähtävyydet, hotellit...), joten suuntaisin ainakin itse sinne. Sama palkka mutta pienemmät kulut.

   Ootko tutustunut näihin juttuihin, joita olen kirjoittanut Islannissa työskentelystä ja työnhausta täällä: http://www.salamatkustaja.com/p/islantiin-toihin.html

   Sieltä löytyy kokoelma kaikenlaista asunnonetsimisestä työpaikanhakujuttuihin. Usein on niin, että tänne kannattaa vain tulla pienen vararahaston turvin ja alka hakea töitä täällä, kun käy näyttäässä omaa naamaansa ja kertomassa mitä etsii ja mitä osaa, töitä voi saada nopeastikin. Islantilaiset ovat välillä vähän laiskoja vastailemaan meileihin ja meilitse tulleisiin hakemuksiin.

   Poista
 83. Hei vaan! Ihana blogi, tietty :)

  Haluaisin kysyä vähän pinnallisemman kysymyksen. Tuntuu että Pohjoismaissa (skandimaissa enemmän kuin Suomessa) on aika samankaltaista "väritöntä" muotia mitä vaatteisiin tulee (toki erojakin löytyy). Millaista pukeutumismuotia Islannissa on tällä hetkellä? Etenkin kesäisin? Ilmat vaikuttavat olevan hyvinkin erilaisia (vaikka toki mainitsitkin että tämä ei paikallisia haittaa). Mistä islantilaiset naiset ostavat vaatteensa? Saako nettikaupoista hyvin tilattua?

  Kiitos etukäteen. Piti kysyä kun tälläinen mahdollisuus tuli. Kyselen aina tutuilta kun he reissaavat tai asuvat ulkomailla, mutta en satu tuntemaan islantilaisia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Islantilaiset noin keskimäärin rakastavat pukeutua mustiin. Mustat vaatteet yhdistettynä glitterikenkiin ja isoihin koruihin ja turkiskaulukseen, siitä paikallisen tunnistaa... Islantilaiset panostaa pukeutumiseen aika lailla, siis kaupungissa etenkin. Maaseudulla on rennompi meininki.

   Turkikset ovat täällä vielä aika suosittuja ja se on selkeä ero esim. Suomeen. Ei täällä Suomessa näe kovin usein nuoria aikuisia ja keski-ikäisiä turkiskauluksissa ja kuolleet ketut kaulahuivina. Islannissa se on tosi yleistä.

   Poista
 84. Moi Satu!
  Olen matkaamassa viikon päästä islantiin vaeltelemaan ja muuten vain pyörimään päämäärättömänä. Tarkoitukseni olisi päästä jotenkin skogarista reykjavikiin maanantaina 13.8... Skogariin saavun laugavegurin vaellukselta silloin maanantaina johonki aikaan. Riippuu moelta menisi kyytejä, koska ne vaikuttavat myös siihen monelta on lähdettävä kävelemään porsmörkistä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Skogarista menee varmasti bussikyytejä Reykjavikiin, tuo on niin suosittu paikka, että kyydin saa varmasti julkisilla kesäaikaan.

   Poista
 85. Onko siellä Islannissa ikinä kunnon hellejaksoja? Täällä Suomessa ollaan nautittu nyt helteistä koko heinäkuu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei oo :D Sopii heille, jotka pitävät viileästä. Katso esim. tämä juttu meidän tämän vuoden kesästä:
   http://www.salamatkustaja.com/2018/07/on-ilmoja-pidellyt.html

   Poista
 86. Mikä tekee islannin kielestä vaikean? Luin nettisivulta eri kielten vaikeusasteesta englanninkieliselle puhujalle (http://www.effectivelanguagelearning.com/language-guide/language-difficulty) ja yllätyin huomatessani että islanti oli (ainoana germaanikielenä) laitettu varsin vaikeiden kielten ryhmään samaan kategoriaan suomen kielen kanssa. Ja koska olen kuullut islannin kielen vaikeudesta muualtakin. Niin olisi kiinnostavaa tietää mikä tekee kielestä niin vaikean että jopa toisen germaanikielen puhuja kokee sen vaikeaksi? Onko kyse siitä että islannin kielessä kaikille kansainväliselle sanastolle on luotu oma sanasto vai onko islannin kieliopissa jotain joka tekee vaikean?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle vaikeinta on ollut sanasto, koska se on laaja ja suoria anglismeja on vähän. Oon opiskellut saksaa, joten kieliopin haltuunotto oli minulle melko helppoa, vaati opiskelua mutta se ei tuntunut epäloogiselta tai järjettömän vaikealta. Kinkkisintä on musta sanasto ja sanontojen oppiminen.

   Poista
 87. 1. Onko siellä Islannissa minkälainen kulttuuri juomarahan antamisen suhteen?
  2. Masentuvatko islantilaiset koskaan huonoista keleistä, vai ollaanko niihin niin tottuneita että muuta ei odota. Täällä Suomessahan on maansuru aina kun sattuu olemaan viileä kesä tai turhan loskainen talvi.
  3. Toinen säihin liittyvä kysymys? Nauttivatko viileään ilmastoon tottuneet islantilaiset lämpimistä keleistä vai olisivatko esim. Suomessa tänä kesänä olleet helteet liikaa heille.
  4. Miten siellä varaudutaan arjessa maanjäristyksiin? Onko esim. töissä ja kouluissa ohjeet mihin mennä maanjäristyksen sattuessa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 1. Paikalliset eivät juuri jätä juomarahaa, paitsi jos vaikka ravintolaillallinen on ollut ihan super, niin kiitoksena henkilökunnalle juomarahaa kyllä arvostetaan. Eli ei ole pakko jättää eikä edes tavanomaista, mutta kukaan ei loukkaannut, jos antaa juomarahaa :)
   2. Masentuu, mutta en usko että se johtuu ilmasta. Täällä käytetään aika paljon mielialalääkkeitä ja mielenterveyspalvelut ovat huonossa jamassa. Ei hyvä kombo :/
   3. Kyllä ne nauttivat, pakettimatkoja Floridaan ja Kanarialle tehdään sen verran paljon, että aurinkoon taitaa olla valtaosalla mieli. Mekin nautimme tänä kesänä tosi paljon Suomen helteistä.
   4. Täällä ovat maanjäristykset aika pieniä, koska mannerlaatat liikkuvat toisistaan poispäin; sellaisia suuria, kokonaisa kyliä tuhoavia maanjäristyksiä ei ole, eikä niistä ole pelkoa. Maa järisee joka päivä, mutta niin pienesti ettei sitä huomaa. Tulivuorenpurkausten sattuessa toimintaohjeet ovat selvillä (sellaisilla alueilla, joissa tulivuori sijaitsee ihan "naapurustossa")

   Poista
 88. Moikka! Olemme menossa roadtripille Islannin eteläosaan, ja pari asiaa mietityttää. Toisella meistä on keliakia, joten miten hyvin Islannissa on gluteenitonta tarjontaa kaupoissa (esim. leipää) ja ravintoloissa? Meillä on käytössä vuokra-auto, niin onko tankkausmahdollisuuksia etelässä tiheästi vai tarvitseeko kiinnittää erityistä huomiota siihen, ettei jää välille? :D Ja onko Islannissa tietulleja tai muuta erikoista Suomeen verrattuna, mihin siellä ajellessa kannattaisi varautua?
  Suurkiitos blogista ja kattavasta matkaoppaasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka!
   Ajo-ohjeista, tieturvallisuudesta ja teiden kunnosta kannattaa katsoa lisää tästä jutustani:
   https://www.tripsteri.fi/islanti/islannin-ympari/autovuokra-islanti

   Tietulli on ollut vain yhdessä tunnelissa Länsi-Islannissa (Hvalafjördurin tunneli). Se on henkilöautolta muutaman euron ja voi maksaa kortilla. Tämäkin tullimaksu on tosin pian tipahtamassa pois mutta en tiedä tarkkaa ajankohtaa.

   Islannissa saa gluteiinittomia ruokia ravintoloista (useimmissa paikoissa merkattu ruokalistaan ja jos ei ole, kannattaa kysyä tarjoilijaltaja painottaa glúteinfrí ja että teillä on tosiaankin keliakia eli keittiön täytyy olla tarkkana). Kaupoista saa gluteiinittomia tuotteita, ei ehkä ihan pienimimmistä kioskeista mutta normaalikokoisista ruokakaupoista ihan kivasti (aamiaistarvikkeita, puuroja, leipiä jne.).

   Etelä-Islannissa on tiheässä bensiksiä, taitaa pisimmillään olla vain reilu 100 km bensisten välillä.

   Poista
 89. Hei!
  Osaisitkohan sanoa, onko sairaanhoitaja/ensihoitajaopiskelijalla mitään mahdollisuutta päästä harjoitteluun Islantiin? Islannin ja Suomen haasteet ensihoidossa ovat samankaltaisia, sillä välimatkat ovat pitkiä ja asutus harvassa, joten olisi mielenkiintoista päästä näkemään paikallista sairaanhoitoa ja mahdollisesti ensihoitoa. Harjoittelu olisi mieletön kokemus ja antaisi paljon työelämävalmiuksia! Olen ymmärtänyt, että ambulanssipalvelut järjestetään Islannin Punaisen Ristin kautta, pääsisiköhän sitä kautta tai jonkin sairaalan kautta? 3kk:n harjoittelu olisi tähtäimessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ehdottomasti kysäistä, aloittaa esim. sieltä Punaiselta Ristiltä. En ole varma kielitaitovaatimuksista, mutta ehdottomasti kannattaa kysäistä. Täältä löytyy lisätietoja:
   https://www.raudikrossinn.is/english

   Poista
 90. Minkälainen talvi siellä Islannissa on? Katoin lämpötilataulukkoja ja huomasin että Reykjavikista tuntuu puuttuvan sekä kunnon hellekesät mutta myös paukkupakkaset. Toisaalta mietin että tekeeköhän kova tuuli talvista hyytäviä vähemmilläkin pakkasasteilla... Onko siellä koko talven lumipeite, vai enemmänkin harmaata loskaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reykjavikissa ja etelärannikolla on muutenkin aika tympeän leudot talvet, golf-virta pitää ilmaston leutona. Pohjoisessa sataa jo kunnolla lunta ja on pakkasasteita; lumipeite on useita metrejä.

   Poista
 91. Onko siellä Islannissa kylpylöissä erilliset puku- ja kylpyhuoneet eri sukupuolille (kuten Suomessa) vai Unisex-tilat kuten Saksankielisessä Euroopassa? Entäs onko siellä yleistynyt Unisex-WC:t kuten Ruotsissa?

  VastaaPoista
 92. Kylpylöissä ja uimaloissa on pukkarit naisille ja miehille. Yleisten tilojen vessat esim. ravintoloissa ja baareissa ja museoissa ovat perinteisesti olleet naisten/miesten, mutta nyt on yleistynyt se, että vessoja ei enää sukupuoliteta vaan ovat kaikille.

  VastaaPoista
 93. Moi! Onkohan mennyt jo ihan villiksi matkailun kanssa? Olemme tehneet Islantiin neljä reissua ja haaveilimme ensi kesälle viidennestä - nyt pidemmäksi aikaa pohjoiseen ja itään. Nyt joudumme ajoittamaan reissun koulujen loma-aikaan ja kun äkkiseltään katsoimme hyväksi havaittujen majapaikkojen hintoja heoiä-elokuussa, niin aika kaukana ollaan muutamien vuosien takaisesta. Seurueessa on sellaisia, joiden takia retkeilymajat tai telttailu ei valitettavasti tule kyseeseen. Kalliiksi tulisi, mutta sitäkin enemmän hirvittää, onko turistit löytäneet jo massoina nämäkin alueet? Aiemmin koimme esim. Myvatnin alueen ja idän todella rauhallisina, vaikka päänähtävyyksillä toki muitakin näkyi :) Kuitenkin ihan toista kuin etelän tungos. Pitääkö nykyään jo syöksyä syvälle sisämaahan, että välttää sellaisen? Mietimmekin, jos suuntaisimme tällä kertaa Lofooteille... vai löytyykö vielä rauhaa auton ja pienten tai vanhojen jalkojen ulottuvilta? Kiitos etukäteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Pohjoisen, idän ja länsivuonojen alueet ovat vielä aika rauhallisia, matkailijoita on aika vähän. Kannattaa katsoa muuten maaseutumajoituskohteet (Hey Iceland, jos ette vielä ole katsoneet) ja airbnb-tarjonta, siellä on välillä ihan kivojakin mökkejä tai isompia asuntoja vuokrattavana, niiden kautta saattaa löytää hotelleja edullisempaa majoitusta.

   Mutta Lofootitkin ovat varmasti ihan mahtava paikka, jonne voisi tedä hienon reissun! Minustakin olisi hauskaa käydä siellä.

   Poista
 94. Kiitos mahtavista sivuista ja kirjoista. Olen oppinut Islannista niin paljon kaikkea uutta kauttasi. Yllättävin asia jonka olen oppinut maasta on se että maa on varsin sanottaisiinko oikeistolainen sosiaali- ja hyvinvointipolitiikkansa osalta. Työttömyysetuja saadaan vain muutamaksi kuukaudeksi, eikä toimeentulotukijärjestelmää ole (olen usein miettinyt miten siellä käy tukien ulkopuolelle joutuneiden), lapsilisät ovat vain köyhimmille perheille, yliopistoissa on lukukausimaksut, köyhien verotus on kovempaa kuin Suomessa ja rikkaiden matalampaa jne. (Olen muuten usein pohtinut johtuukohan Islannin heikompi sosiaaliturva siitä että maassa on aina ollut varsin hyvä työllisyystilanne eli sosiaaliturvaa ei ole ollut tarve kehittää samalla tavalla kuin esim. Suomessa).

  Sitten itse kysymykseen. Kokevatko islantilaiset maansa pohjoismaiseksi hyvinvointivaltioksi? Onko hyvinvointivaltio siellä samanlainen osa kansallista identitettiä kuin Suomessa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä islantilaiset kokevat itsensä vahvasti pohjoismaalaisiksi ja tätä "pohjoista yhteistyötä" tuodaan esiin useista eri näkökulmista. Yhteiskunta on jännä sekoitus amerikkalaista yhteiskuntamallia (suhteet USAan ovat olleet läheiset sijainninkin takia, ja etenkin toisen maailmansodan jälkeen) ja toisaalta pohjoismaista hyvinvointivaltiota. Suomessa on kyllä toimivampi sosiaaliturva ja terveydenhuolto kuin täällä, sitä on ikävä.

   Poista
 95. Kiitos upeasta blogistasi! Sain piipahtaa elokuussa tänä vuonna saarella. Ja nyt suunnittelemme jo ensi vuoden matkaa. Onko tietoa pääseekö Norjasta lautalla tai rahtilaivalla ja omalla autolla Islantiin? Etukäteen tiedosta kiittäen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Ja kiitokset kiitoksista! Norjasta ei pääse matkustajalautalla Islantiin. Aikaisemmin tuli Bergenistä alus, mutta ei enää. Nykyään se menee Pohjois-Tanskasta (ja pysähdys Färsaarilla). Kesto kolme päivää ja kovat aallot, eli pahoinvointilääkkeet on must, jos on heikko vatsa. :-)

   Poista
 96. Islantihan on nykyään varsin monikulttuurinen maa. Katsoin jostain että joka kymmenes maan asukas olisi ulkomaalaistaustainen... erityisesti puolalaisia tuntuu asuvan siellä runsaasti. Kun olet tavannut näitä ulkomaalaisia niin viihtyvätkö he yleensä vaikean kielen ja kylmän ilmaston Islannissa??? Vai kaipaavatko he lämpimämpiin maihin? Onko joku eritysasia josta kaikki maassa asuvat ulkomaalaiset yhteen ääneen valittavan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä suurin osa viihtyy ihan hyvin; täällä on töitä (ainakin tähän asti ollut) ja ulkomaalaisyhteisöt ovat kuitenkin sen verran isoja, että seuraa löytyy. Paikallisiin kun ei välttämättä tutustu ihan heti, siinä kesti itselläkin aika kauan aikaa.

   Pimeys on vaikeaa monille jotka tulevat etelämpää, päivä on talvella niin lyhyt ja ilma aika kurja kun myrskyä lykkää. Mutta kyllähän niihinkin tottuu. Ehkä semmoinen suurin epäkohta mikä täällä mun mielestä ihan aidosti on niin on se, että kieltä taitamatonta (jos ei osaa edes englantia kunnolla) viilataan välillä linssiin työmarkkinoilla. Maksetaan liian pientä palkkaa, koitetaan olla maksamatta ylitöistä jne jne. Kun ajatellaan, että he eivät osaa oikeuksiaan penätä. Tähän on kuitenkin toivottavasti tulossa muutosta, kun huomaan että ammattijärjestöt ovat aktiivisemmin alkaneet tehdä työtä myös maahanmuuttajien parissa.

   Poista
 97. Hei! Siis onko todella niin, että Islannissa on vain kolmisenkymmentä kuumaa lähdettä niinkuin edellä kirjoitat? Siis niin vähän? Luulisi että olisi enemmän?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitin tuossa sellaisia kuumia lähteitä, jossa voi uida eli vesi ei ole liian kuumaa (yli 45-asteista) tai liian kylmää (alle 30 kun menee niin tuntuu viileältä). Luonnon kuumia lähteitä on satoja, mutta niistä tosiaan vai pieni osa soveltuu kylpemiseen.

   Poista
 98. Heippa! Miten hyvin Islannissa tunnetaan keliakia? Kuinka hyvin on tarjolla gluteenitonta ruokaa? Ajattelin tulla ensi syksynä tuollaiselle ratsastusmatkalle, jossa toimit oppaana, niin mietin miten pärjään keliakiani kanssa siellä.

  Olen matkaan lähdössä näillä näkymin yksin, niin osaatko antaa vinkkiä, mistä voisi löytää kaverin tuolle ratsastusmatkalle. Saisiko jostain selville jo etukäteen ketä samalle reissulle olisi lähdössä esim. Facebook-ryhmä tjms.?

  Kiitos vastauksesta jo etukäteen! Aion toteuttaa tuon ratsastusmatkan myötä suurimman ja pitkäaikaisimman toiveeni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Tunnetaan melko hyvin jo, gluteiiniton ruokavalio on arkipäivää myös islantilaisille. Ennen matkaa laitan kaikille yhteisesti meiliä ja jaan osallistujien luvalla meiliosoitteet, siinä jää kivasti aikaa tutustua ennen matkaa. Ja joka reissulla on hioutunut tosi hyvä reissuporukka, eli ekan päivän jälkeen harva enää edes muistaa kuka tuli yksin ja kuka kaverin kanssa. :)

   Poista
 99. Onko Reykjavikíssa joulunaikaan joulumarkkinoita tai joulutoreja? Joskus luin jostakin joulusirkuksestakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keskustassa on joulutunnelmaa; Laugavegurin varrella on Canopy-hotellin sisäpihalla ollut joulumyyjäistori, mutta se on aika pienikokoinen. Lähellä parlamenttitaloa on pieni luistelurata jouluvaloineen. Parhaiten joulutunnelman aistii mielestäni kahvioissa ja ravintoloissa ja pienissä putiikeissa; ulkona on niin kovin kylmä ja usein niin tuulista, että sellainen perinteinen joulumarkkinameininki ei ole kotiutunut Islantiin samalla tavoin kuin muihin eurooppalaisiin kohteisiin.

   Poista
 100. Moikka! Mikäs Islannin talouden tämän hetkinen tilanne on? Joko ylikuumeneminen alkaa olla lähellä? Seurailen kruunun kurssia ja kuluneen syksyn ajan olen ollut huomaavinani kruunun kurssin pikku hiljaa hivuttautuvan alemmas. Mikä tietenkin näin palkkansa eurona saavana on tulevia Islannin matkoja ajatellen vain hyvä asia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nousukausi on tainnut saavuttaa huippunsa ja talous on lievästi kyllä ylikuumentunut (etenkin asuntomarkkinat ja rakentaminen); keskuspankki nosti ohjauskorkoa ja luultavasti inflaatio alkaa pian purra. Kustannukset ovat ihan järjettömät tällä hetkellä ja tuntuu että tavallisella palkalla toimeentuleminen on jatkuvasti vaikeampaa. Suomi tuntuu ihanan edulliselta maalta tällä hetkellä... ; )

   Toivottavasti isk heikkenisi vielä jonkin verran ainakin, se voisi piristää matkailua, joka on nyt hieman alavireinen, koska hinnat ovat nousseet niin älyttömiksi...

   Poista
 101. Katsoin vastaustasi jossa puhuit Islannin korkeasta hintatasosta, joten menin Eurostatin hintaindeksi-sivuille (https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Comparative_price_levels_of_consumer_goods_and_services) ja hämmästyin. Maa on jopa Norjaa, Sveitsiä tai Tanskaa (muita kalliiksi tiedettyjä maita) huomattavasti kalliimpi. Keskimäärin hinnat näköjään ovat 66 % kalliimpia EU:n keskiarvoihin nähden ja ainut muuta Eurooppaa selkeästi halvempaa sähkö ja lämmitys. Mutta aloin miettimään mikäköhän selittää maan kalliuden. Keksin monta selittävää tekijää.
  1. Yli vahva valuutta. Eli hintataso on korkea vain vieraassa valuutassa oleville ei paikallisille. (Näinhän asia on Sveitsissä jossa korkea hintataso yhdistyy korkeaan ostovoimaan).
  2. Pieni markkina-alue, joka tarkoittaa että hintojen on oltava korkeita jotta tuotteille saa voiton (eli eräänlainen maanlaajuinen kyläkauppa-ilmiö). Pieni markkina-alue myös tarkoittaa herkästi ettei kilpailua ole paljon.
  3. Syrjäinen sijainti. Eurostatin tilastoissa syrjemmässä olevat maat kuten Norja, Suomi, Islanti ja Irlanti ovat selkeästi keskiarvoa kalliimpia. Tämä voi johtua tavaroiden pitkistä kuljetusmaksuista. Islannin kohdalla myös mietin että onkohan todellisuus että maa on omavarainen varsin harvan tuotteen kohdalla eli moni asia joudutaan tuomaan maahan varsin pitkän matkan kautta osasyyllinen korkeaan hintaan. Toisaalta syrjässä olevan maan ei tarvitse kilpailla naapurimaan hintojen kanssa. Esim. Keski-Euroopassahan ihmiset voivat käydä ostamassa naapurimaassa selkeästi halvemmat tuotteet rajan yli...
  4. Väestön keskittyminen yhteen kasvukeskukseen eli nostaako Reykjavikin kaupunkialueelle keskittyminen koko maan hintatasoa. Monethan väittävät että esim. Saksassa jossa kasvukeskuksia on ympäri maata useita on johtanut halvempaan hintatasoon.
  5. Korkea arvonlisäverotus. Monethan väittävät että Suomessa ruoan hinta on niin kallis moneen Euroopan maahan verrattuna koska meillä ruokaa verotetaan kovemmin. Alkoholin kalleus niin Suomessa kuin Islannissakin on varmaan ainakin osittain johtuva veroratkaisuista.
  6. Harvaan asutun maan kirous. Hinnat joudutaan pitämään koko maassa korkeana että palveluja on varaa tarjota myös syrjäisimmille kylille.
  7. Protektionistinen kauppapolitiikka jolla ulkomaalaiset tuotteet pidetään poissa kilpailemassa kotimaisen tuotannon kanssa. (Luin jostain että Norjassa ja Sveitsissä ruoka on paljon kalliimpaa kuin Suomessa koska maa ei EU-jäsenenä tarvitse vapauttaa samassa määrin maataloustuotteita kilpailuille kun EU-Suomessa).

  Ei minulla ole varsinaisesti mitään kysyttävää. Vain pohdintaa. Ehkä maan kalleus on yhdistelmä monia asioita eikä yhtä varsinaista pääsyytä ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Monet noista pitää tosiaankin paikkansa. Olen itse pro-EU ja haluaisin Islannin sille ja valuutaksi euron. Nyt tämä on tämmöinen pikkuriikkinen monopoli-peli eikä mikään toimiva kansantalous...

   Poista
 102. Pari kysymystä. Käyn päivittän katsomassa Reykjavikin webcameraa ja ihmettelen sitä, että oletteko oikeassa aikavyöhykkeessä, kun päivä ei näytä koskaan valkenevan, varsinkaan tähän aikaan vuodesta, aamut näyttävät olevan kärsimättömän pitkään pimeitä.
  Toinen asia, johon haluaisin vastauksen, on Reykjavikin lammen syvyys. Suorastaan pelottaa katsella kamerasta, kun ihmiset menevät jäälle heti, kun on ollut muutama miinusaste, eihän se vielä normaalisti riitä kestävän jään muodostukseen ja ihmettelen suuresti, kuinka ihmisiä näkyy jäällä kävelemässä välittömästi.
  Kamera on aivan loistava tapa käydä katsomassa, millainen sää teillä on, suosittelen.
  https://www.livefromiceland.is/webcams/reykjavikurtjorn/

  VastaaPoista
 103. Luin jostain ihmisen sopeutumisesta uuteen kotimaahan. Ensimmäinen vuosi on vaikein sisältäen alkuhuuman jota seuraa kulttuurishokkivaihe kun alkuhuuma vaihtuu arjeksi ja täytyy opetella sopeutumaan uuden maan käytäntöihin koti-ikävän jäytäessä samalla. Tässä vaiheessa voi kaikki aikaisemmin kiehtonut ja erilainen käydä vain hermoon. Sen jälkeen alkaa pikkuhiljainen sopeutuminen maahan. Viiden vuoden jälkeen sopeutuminen alkaa olla niin pitkällä että ihminen alkaa pikku hiljaa etääntyä aikaisemman kotimaansa kulttuurista. Tämä johtuu siitä että uusi ympäristö rupeaa muuttamaan kaltaisekseen sekä siitä että entinen kotimaa muuttuu myös pikku hiljaa koko ajan sieltä pois asuttaessa. Tämä kaikki kysyisin sinulta.
  1. Tuleeko eteen vielä tilanteita jossa huomaat ettää "tässä asiassa olen todellakin vielä suomalainen".
  2. Oletko huomannut Suomen muuttuneen sinä aikana kun olet asunut Islannissa?
  3. Olisiko asioita joihin luulisit olevan vaikea sopeutua jos joskus muuttaisit Suomeen takaisin. Onko siis asioita jossa huomaat "tässä asiassa olen näköjään muuttunut islantilaiseksi"
  4. Jos Suomi-ikävä yllättää onko sinulla joitain "traditioita" joilla taltutat sen?

  VastaaPoista

Mitä tuumaat?