Unelmaduunarit: Paljonko työstä kuuluisi saada palkkaa?

Ah, palkkaneuvottelut! Mitä jos pyytää liian vähän liksaa? Naiset kuulemma usein pyytävät. Ja  se takia Juuson palkkakehitys laukkaa jossain horisontissa kun Liisa vääntää samaa duunia hintaan 13,50 € tunti.  Mutta entä jos pyytää liikaa ja työnantaja saa hakijasta ihan kukkeliskuu-kuvan? 


Halusimme käsitellä Unelmaduunareiden ekalla tuotantokaudella myös rahaa. Koska melkein kaikkihan meistä työtä sen takia tekevät: että saa rahapalkkaa. Vaikka raha ei olisi se tärkein motivaation lähde työn tekemiseen, on se kuitenkin täysin välttämätöntä. Hyvin harva pystyisi kaikki päivät tekemään henkistä hyvinvointia lisääviä mukavia asioita, jos niistä ei saisi ollenkaan palkkaa. Ilolla kun ei laskuja makseta...

Mietimme pitkään, kuka olisi hyvä vieras juuri tähän aiheeseen. Pohdimme useita vaihtoehtoja, kunnes sen keksimme: tietysti Elina Lepomäki! Elina on entinen pankkiiri, koulutukseltaan DI ja ekonomi ja työskentelee nykyään kansanedustajana (puolueena kokoomus). Ilahduimme Hannen kanssa, että Elina suostui ja ehti tulla vieraaksemme.

Elinalla on hyvin perusteltuja mielipiteitä, joita hänellä on pokkaa esittää suoraan, vaikka hän varmasti tietää, että ne eivät kaikkien kuulijoiden mieltä lämmitä. Tuo suoraan puhumisen taito on minusta ihailtava ominaisuus. On nimittäin niin kovin helppoa olla hajuton ja mauton, puhua  paljon sanomatta mitään ja olla kaikille mieliksi. Sellainen kevyt tsirpatus pitää kyllä yllä mukavaa ja välittömän kevyttä tunnelmaa cocktail-tilaisuuksissa, mutta se ei vie niitä juhlia eteenpäin. 



Mistä tietää, miten paljon palkkaa kuuluu pyytää? Entä jos pyytää liian vähän? Tai liikaa? Puhutaanko rahasta liikaa vai liian vähän? Miten työ kuuluisi hinnoitella?

Elinalla oli paljon peruskaurasta eroavia ajatuksia. Ei aina kannata pyytää niin paljoa kuin kehtaa, joskus voi pyytää himoitsemastaan työstä pientäkin palkkaa (MUTTA: neuvottele siihen muuta palkitsevaa palkan päälle). Rahasta ei puhuta Elinan mielestä Suomessa liikaa vaan ehkä liiankin avoimesti.

Kuuntele siis tämä podcast ja haasta omat näkemyksesi! Ja opi uutta. Elinan vinkit palkkaneuvotteluihin ovat erityisen arvokkaita etenkin heille, jotka hakevat ensimmäistä tärkeää, oman alansa työpaikkaa.

Niin ja tämä seuraava lohdutuksena kaikille meille: työntekijät, jotka painiskelevat palkkaneuvottelujen kanssa, ja yrittäjät, jotka pohtivat oikeaa hintatasoa myymälleen tuotteelle tai palvelulle.

Ei se hinnoittelu ole aina helppoa heillekään, jotka ovat tehneet paljon töitä rahan kanssa ja laskeneet arvoja isoille ja pienille kokonaisuuksille satoja, jos ei jopa tuhansia kertoja. Jos eteen tulee aihealue, josta ei ole itsellä aikaisempaa kokemusta, voi sen asian arvoa miettiessä kone hetken aikaa pykiä tyhjää. Kysyimme nimittäin podcastin lopussa Elinalta, kuinka hän hinnoittelisi lapsenhoitajan, catering-tarjoilun ja valokuvaajan työn. Se ei ollutkaan ihan helppo kysymys.

Työn arvoa ei ole helppo määritellä hetkessä, siihen menee aikaa. Muistetaan me kaikki tämä. Eli ei se haittaa, jos ei mene ekalla kerralla oikein. Tekemällä oppii. Seuraavalla kerralla menee paljon paremmin lähelle täydellistä.


Jos haluat jättää palautetta, aihetoiveita tai muuten vain avautua, voit toki jättää viestejä tänne bloginkin puolelle, mutta meillä on Unelmaduunareille myös oma Facebook-sivu, josta löytyy kootusti kaikki podcastiimme liittyvät jutut ja päivitykset.

Ehkä kiinnostuit myös näistä: 
Mikä on podcast ja miten sitä kuunnellaan? Aloittavan kuuntelijan opas.
Unelmaduunarit-podcast - tästä on kyse.


Aikaisemmat jaksot:

Antti Holma ja näin löytyy luovuus

Janita Autio: Opiskelu ei ole ainoa reitti unelma-ammattiin

Ilkka Halava: Elämme ihmiskunnan jännittävintä ajanjaksoa

Jenni Rotonen: Pupulandia ja bloggaaminen työnä

Marjut Rahkola: Kotiäitivuosina perustettu lastenvaatemerkki kasvoi miljoonabisnekseksi

Jari Oinonen: Uratykki ja koti-isä kertoo, kuinka yhdistää hyvä työura ja onnellinen lapsiperhe

Maria Löfgren: Onnellisena töissä

Joonas Laurila: Pätevät vinkit motivaatioon

Tunnisteet: , ,