Kun tänään kolahti postiluukku, yksi pitkään to do -listallani roikkunut asia tuli suoritetuksi. Sain Islannin kansalaisuuden - saan äänes...

Sinulle on postia!

27.10.17 Satu Kommentteja: 14

Kun tänään kolahti postiluukku, yksi pitkään to do -listallani roikkunut asia tuli suoritetuksi. Sain Islannin kansalaisuuden - saan äänestää! Iik! Mahtavaa! Upeaa! Rakastan!! Ihan itseänikin hämmästyttää kuinka onnelliseksi tästä kirjeestä tulin.

Meni vähän viime tippaan. Vaalit ovat nimittäin jo huomenna.


Tämän äänestysoikeuden takia minä kansalaisuutta ylipäätään edes hain. Olen asunut täällä vuosikymmenen, tehnyt töitä, saanut lapsia, mennyt naikkareihin, palkannut ihmisiä töihin, ostanut, myynyt, kirjoittanut satoja liuskoja erilaisia juttuja Islannista, maksanut veroja. On jo korkea aika, että pääsen myös päättämään asioista. Tämän kokoisessa maassa yhdelläkin äänellä on paljon väliä.

Islannissa järjestettiin parlamenttivaalit vajaa vuosi sitten. Ajattelin silloin, että eihän tässä mikään kiire ole sitä kaksoiskansalaisuutta hakea, koska seuraavaan kerran vaalit ovat vasta muutaman vuoden kuluttua. No syyskuussa hallitus yllättäen kaatui ja uudet vaalit laitettiin kuuden viikon päähän. Juoksin suorinta tietä paikalliseen ulkomaalaisvirastoon hakemuspaperit kainalossa. Hakemukseni ehti tulla hyväksytyksi juuri ja juuri. Vaalit ovat huomenna, todistus kansalaisuudesta tuli tänään.

Islantilainen - siis minäkin nyt - sanoisi tähän:

Þetta reddast. Tämä järjestyy. 

14 kommenttia:

 1. Onnittelut! Se on huikea hetki, saada jonkun toisen maan kansalaisuus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on! Ja se onnen tunne siellä äänestyskopissa. Voi morjes!!!

   Poista
 2. Lämpimät onnittelut! Voisitko avata hieman omia mietteitäsi islantilaisesta politiikasta? Yleisellä tasolla – miten ihmiset suhtautuvat politiikkaan, kuinka paljon siitä puhutaan vaikkapa ystävien tai perheen kesken – ja sitten tarkemmin nykytilanteen ja päivänpolttavien aiheiden ja debattien tiimoilta? Kiinnostaisi kuulla täkäläisestä poliittisesta kulttuurista tarkkasilmäisen, skarpin paikallisen näkökulmasta (etenkin nyt kun olet nyt aivan 'virallisestikin' paikallinen, vaikkemme me lukijat sitä aiemminkaan kyllä epäilleet). Kippis uudelle passillesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Khyl! Tästä asiasta mulla olisi niin paljon avauduttavaa, että postaus on varmasti luvassa. ;-)

   Poista
 3. Onnea, mielenkiinnolla täällä seurasin vaalejanne. Onko sulla nyt siis kaksoiskansalaisuus vai miten?

  Ja totta hienosti järjestyi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mulla on kaksoiskansalaisuus. En olisi suostunut luopumaan Suomen kansalaisuudesta. On kuitenkin kiva, että on EU-passi - ja ihan muistakin syistä.

   Poista
 4. Onnea, mielenkiinnolla täällä seurasin vaalejanne. Onko sulla nyt siis kaksoiskansalaisuus vai miten?

  Ja totta hienosti järjestyi.

  VastaaPoista
 5. Mahtavaa! Onnittelut (sekä sulle että myös Islannille, tottakai!)! En tiedä, miten kauan prosessissa menisi esimerkiksi Suomessa, mutta Vaikuttaa oleen harvianisen sujuva prosessi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Pohjoismaalaiselle, täällä 7 vuotta asuneelle kansalaisuuden hakeminen on tosi helppoa. Ei tarvitse kuin ilmoittaa ja toimittaa muutamia dokumentteja. Jos on EU:n alueelta tai EU:n ulkopuolelta, se menee paljon vaikeammaksi ja kestää kauemmin.

   Poista
 6. Onnea kaksoiskansalaisuudesta!

  VastaaPoista

Mitä tuumaat?