Mikä on podcast ja miksi sitä pitäisi kuunnella?

Tiedättekö, mikä on podcast? Minä en ollut ihan varma, ennen kuin blogikollega Hanne alkoi tehdä Valeäidin nauhoituksia, jonne hän kutsui minut vieraaksi


Muistan jo joskus vuosia sitten lukeneeni täältä blogin kommenttikentistä toiveita siitä, että mitä jos olisin aloittanut podcastin näistä aiheista, kun podcastit olivat niin kova juttu Ruotsissakin jo, ja että siitä olisi voinut saada mielenkiintoisen lisän tänne blogiin. 

Olin vähän että jaaha, mikähän juttu tämä on. Minähän kuuntelen jo puhuttuja juttuja äänikirjoina ja radio-ohjelmina, että miten se podcast niinkuin eroaa niistä. Kohautin olkapäitä ja unohdin koko jutun vähäksi aikaa.

Sitten yhä useammasta suunnasta alkoi tulla näitä heikkoja signaaleja: kaverit suosittelivat podcasteja lenkkiseurana (koska tietävät rakkauteni äänikirja&juoksulenkki-komboon), muutamien yritysten some-virtaan alkoi ilmestyä podcasteja (Nordnetin sijoittamisesta käsitteleviä podcast-lähetyksiä kuuntelinkin muutaman) ja minua kansainvälisemmät ja edistyneemmät tyypit alkoivat droppailla suosittujen podcastaajien nimiä ja ohjelmia ja olivat niistä ihan innoissaan.

Pakostihan siinä sitten tutustuin aiheeseen itsekin. Valeäidin nauhoitusten ensimmäinen tuotantokausi oli ensimmäinen podcast, josta kuuntelin kaikki jaksot. Tykkäsin kuunnella sitä, koska tunsin Hannen. Tykkäsin kuunnella sitä, koska aiheet liittyivät omaankin elämääni. Tykkäsin kuunnella sitä, koska Hannen vieraista tiesin seuraamieni blogien kautta ison osan. Se oli vähän niin kuin olisi ollut tuttujen kanssa samassa tilassa vääntämässä kivoista aiheista.

Ja siitä se sitten lähti, sanoi postimerkkiharrastaja.


Tajusin, että podcast on yksi sosiaalinen media. Luen paljon kiinnostavia, hauskoja ja hyödyllisiä blogeja, jotka liittyvät jollain tapaa omaan elämääni - tai joiden  haluaisin joltain kantilta tulevan osaksi elämääni. Podcastit ovat vähän sama juttu: kiinnostavien tyyppien hyvin kertomia juttuja aiheista, joiden parissa tykkään viettää aikaa.

Luen blogeja jonkun verran työni puolesta, mutta ennen kaikkea harrastuksena. Iltaisin ennen nukkumaanmenoa, bussia odotellessa, aamiaista syödessä, inspiraatiota heretellessä, printterin sylkiessä paperia kirjanpitoa varten. 

Podcast toimii samalla tavalla: kuuntelen podcasteja tehdessäni töissä jotain monotonista (kirjanpitoa, sähköpostien arkistointia), laittaessa ruokaa, lenkillä, bussissa, pyöräillessä, autossa ja kävellessä kaupungilla asioita hoitelemassa.

Podcast-lähetys tulee kirjoitettua juttua lähemmäksi, jos se on tehty hyvin. Hyvä ääni ja puheen tempo luovat tunnelmaa ja olon läheisyydestä. Se on se ihan sama fiilis, mikä tulee hyvin luettua äänikirjaa kuunnellessa: puhe tulee samasta huoneesta minulle osoitettuna. Ihan kuin minäkin olisin siellä studiossa keskustelijoiden kanssa.

Pyörittelin tätä kaikkea jonkun aikaa päässäni, kunnes keväällä sen tajusin. Pitää tehdä oma podcast! Selvää oli, että ainakin yksi podcast-kausi pitäisi jatkaa Unelmahommissa-kirjan teemoja, koska meiltä jäi Hannen kanssa kirjasta valtavan monta hyvää juttua pois. Oli monta asiaa, jotka jäivät sanomatta. Oli monta vierasta, joita olisimme halunneet kirjaa varten jututtaa. 

Päätimme Hannen kanssa perustaa Unelmaduunarit-podcastin. Pyysimme hauskoja tyyppejä, joilla olisi sanottavaa asiastaan, vieraiksi meidän podcastiin kertomaan työelämästään, intohimostaan, motivaatiostaan ja jakamaan vinkkejä muille: näyttelijöitä, kirjailijoita, pankkiireja, kansanedustajia, valokuvaajia, juoksijoita, tulevaisuudentutkijoita... Ja tiedättekö mitä? Pyysimme vaikka ja ketä, ja ne kaikista mahtavimmat tyypit sanoivat kyllä. Ne halusivat tulla meidän tentattavaksi juuri meidän podcastiin. Miten siistiä! (No okei, yksi tutkija joutui kieltäytymään, mutta syy oli ymmärrettävä: hän muutti Tanskaan.)

Pitsasimme ideaa pari päivää ja teimme sopimuksen suomalaisen podcast-tuotantoyhtiön Wecastin kanssa. Unelmaduunarit-alkaa syyskuun puolivälin jälkeen - siitä lisää heti ensi viikolla.


Miten podcastseja kuunnellaan?

Tapoja on erilaisia - aivan kuin blogienkin lukemiseen tai äänikirjojen kuuntelemiseen. Tässä kolme vaihtoehtoa:
1. Kivikautinen eli se, mitä itse eniten suosin: podcasteja voi kuunnella suoraan netistä oman puhelimen, tietokoneen tai tabletin kautta. (Esimerkiksi Valeäidin nauhoitukset -podcast löytyy suoraan Hannen blogista). 
2. Kuuntele podcasteja oman luurin podcast-sovelluksella. Esimerkiksi iPhonessa se sovellus on Podcast. Sieltä voi nimellä hakea podcastin ja tilata sen, jolloin uusimmat jaksot päivittyvät automaattisesti puhelimeesi.
3. Lataa puhelimeesi Acastin-sovellus (esimerkiksi Wecastin tuottamat podcastit löytyvät kaikki sieltä). Acastissa on se hyvä ominaisuus, että sovellus suosittelee kuuntelijalle kiinnostavaa sisältöä kuuntelun mukaan. Acastin kautta on siis helppo löytää uutta, itseä mitä luultavimmin kiinnostavaa sisältöä. Tämä logiikka on tuttu esim. Spotifyn käyttäjille.


Mitä podcasteja kannattaa kuunnella?

Vaihtoehtoja on järjetön määrä ja niitä tulee koko ajan lisää. Podcastien etsiminen, vertailu ja omien suosikkien löytäminen ovat oma some-hifistelylajinsa. Minä olen podcastien kuuntelijanakin vielä kalkkiviivoilla, joten kuuntelulistani on varsin suppea. Tällä hetkellä omat suosikkini ovat:

Valeäidin nauhoitukset. Vanhemmuusläppää huumorilla, mutta vakavista aiheista. Hyvät vieraat ja podcast-juontaja, jonka puhetta on tosi miellyttävää kuunnella.

Suomen suosituin podcast. Paitsi että se on "se suosituin", tykkään myös ihan siksi että diggaan podcast-isännän Kasper Strömmanin jutuista blogipuolella. Uskalsin siis kokeilla podcastiakin. Kasperin kanssa studiossa Mikko Pykäri. 

Cafe au lait - Kahvihetkiä maailmalla. Kahden Etelä-Ranskassa asuvan suomalaisnaisen Lillin ja Helenan podcastissa jutellaan eri maissa asuvien suomalaisnaisten kanssa elämästä ja arjesta maailman eri kolkissa. Kiinnostavaa ja hyväntuulista, loistavaa aamukahviseuraa.

Matti Apusen podcast. En ole ihan kauhean monesta asiasta Apusen kanssa samaa mieltä, ja juuri siksi tätä podcastia on niin mahtavaa kuunnella. Se on ajatushaastetta. Plussaa mahtavista vierasvalinnoista. Se jakso, jossa Apusen Matti ja Feministisen puolueen puheenjohtaja Katju Aro puhuvat feminismistä on ihan timanttista keskustelua alusta loppuun asti. Suosittelen!

Radio Sodoma. Antti Holman YLElle tekemä podcast-sarja on järjetöntä ja järjettömän hauskaa kuunneltavaa. En osaa valita, mikä läpistä on paras, mutta olin tukehtua nauruun esimerkiksi Sauronin yöradiota, Tähän runoon haluaisin kuolla ja Aamupala kurkussa -sketsejä kuunnellessa. 

Ihanat Ipanat. Faktoihin keskittyvä lapsiaiheinen podcast. Podcastissa voi kysyä ammattilaisilta neuvoa, ja he vastaavat. Diggasin etenkin niistä jaksoista, joissa puhuttiin parisuhteesta pikkulapsiaikana, lasten itseluottamuksesta ja alle 3-vuotiaiden uniongelmista. Olen yleensä vähän allerginen tunteita pursuaville vauva-aiheisille jutuille, koska niissä keskustelu uhkaa mennä lässyttämiseksi ja mielipiteiden toisteluksi. Mutta tässä podcastissa mennään terävästi faktat edellä ja esitetään vain hyvin perusteltuja mielipiteitä.


Sitten pari tänä syksynä starttaavaa podcastia, joita odotan korvanapit korvissa:

After work. Seuraan Jenni Rotosen Pupulandia-blogia, joten kiinnostuin tästäkin. Kolme naista juttelee elämästä ja asioista "töiden jälkeen yksillä".

Designtarinoita. Stooreja suomalaisten sisustus- ja design-brändien taustajoukoista. Pakollista kuunneltavaa suomalaisesta muotoilusta kiinnostuneille. Tätä podcastia aion kuunnella erityisesti kauppiaan näkökulmasta. Kiinnostavaa saada lisää tatsia suomalaiseen muotoiluskeneen ja kuulla juttuja, joita kertoa eteenpäin asiakkaillemme tuolla suomalaisessa designin-myymälässämme Reykjavíkissa. Tätä podcastia tekee Modernisti Kodikas -blogista tuttu Kerttu Pylvänäinen.

Onko teillä listaan lisättävää? Olisi mahtavaa kuulla etenkin niistä suomenkielisistä podcast-suosikeista. Vieraskielisissä podcasteissa on varmasti vaikka miten hienoja timantteja, mutta olen ihan tietoisesti yrittänyt keskittyä kuuntelemaan vain suomenkielistä sisältöä. Puhun arkisin paljon islantia ja kuitenkin työskentelen suomeksi, joten haluan panostaa superpaljon siihen, että suomen kieleni pysyy iskussa. Siksi aion suosia näissä korvaan tulevissa jutuissa ennen kaikkea suomalaista.

Kuvat: Sanni Riihimäki (paitsi merikuva Björgvin Hilmarsson).

Tunnisteet: , , , ,