Parempi elämä vähemmällä arvailulla + alekoodi

Kukaan ei halua elää ikuisesti, vaan hyvän elämän. Viime aikoina olen työn ja vapaa-ajan puolesta kelannut yllättävän paljon omaa hyvinvointia. Mistä se koostuu, mistä tulen onnelliseksi ja mitä vielä tartteis tehdä.

Kaupallinen yhteistyö Trainer4You.


No millainen se hyvä elämä sitten on ja miten sen saa?

Sepä se. Tämä on miljoonan dollarin kysymys, johon vastaamisesta yksi jos toinenkin on tehnyt menestyvän bisneksen. Koska kukapa meistä ei haluaisi hyvää, itseämme tyydyttävää elämää. 

Ja nyt minun on pakko lyödä näytölle hörhöily-disclaimer, koska tähän hyvinvointiasiaan liittyy niin paljon höttöä. Ohjeet, joissa kehotetaan kuuntelemaan omaa itseä ja sisäistä ääntä – että kyllä oma keho ja pää parhaiten tietävät – saavat minut vähän varpailleen. Oma sisäinen äänihän voi narrata tekemään ihan mitä tahansa. Pohjimmiltaan olemme kaikki laiskoja. Tai no, minä ainakin olen. Jos tottelisin joka päivä primitiivisiä fiiliksiäni, en nousisi koskaan ennen aamukymmentä. En todellakaan kävisi lenkillä, menisi ruokakauppaan, jaksaisi kasvattaa lapsia tai tekisi töitä. Eijjaksaisi, eiiikiinnostaisi.

Tarvitsen faktoja, että hommat etenevät. Kun tiedän mitä, milloin ja ennen kaikkea miksi ihmeessä pitäisi, saan asioita tapahtumaan. 

Mutta ei se liian aggressiivisesti käskevä sporttiführermeininkikään sytytyä. Vakuumipakattuun nakkipakettikuntoon itsensä jyränneet jumppamaikkatyypit terveys- ja hyvinvointipuheineen eivät herätä luottamusta tai motivaatiota. Parikymppisenä oli helppoa olla itsekin sellainen nakki - vaan eipä ole enää. "Jaksaa jaksaa, painaa painaa!" Juu hei hei. Otin takkini ja olen jo matkalla ulos.

Pitkäpiimäinen vatvominen ärsyttää lähes yhtä paljon. Yritin tuossa taannoin lukea Maaret Kallion kirjaa Lujasti lempeä mutta en vain pystynyt. Anteeksi! Aivan liikaa itsensä kuuntelua ja toinen toisensa kumoavia adjektiiveja. (Kalliohan on omassa duunissaan ihan loistava ja kuulemma myös todella hyvä terapeutti - mutta meidän tapamme ja tyylimme eivät vain osu yksiin.)

Haluan konkreettisen, faktoihin pohjaavan keskitien, jossa ei lässytetä. Sellaisen, jonka varrella ohjeita antaa joku asioista paremin tietävä mutta ei kuitenkaan wannabe-yli-ihminen. 


Keväällä törmäsin unen tarpeesta ja urheilusta googlatessani Trainer4Youn palveluihin. Hyvinvointi- ja liikunta-alan valmennusyrityksen sivuilta löytyy  mm. personal trainereiksi kouluttautuville kurssimateriaaleja mutta myös hyvinvointiin liittyviä verkkokursseja meille taviksille. 

Vielä vähän paremman elämän toivossa kiinnostuin Miellyttävä muutos -kurssista. Pyysin sitä testaukseen - ja sain myös lukijoille tarjottavan alekoodin. Se löytyy tuolta postauksen lopusta.

Minulla ei ole valitettavasti aikaa istua hyvinvointiluennoilla.  En saa niitä mitenkään mahtumaan päivääni. Luennot ovat myös usein aika hintavia, ja jos osa kurssikerroista jää käymättä, harmittaa maksaa siitä täysi hinta. Sitä paitsi kulutan jo muutenkin paljon digipalveluita: äänikirjoja, e-kirjoja, podcasteja, maksullista lenkkeilyohjelmaa, nettijoogaa ja netflixiä. Pidän vapaudesta treenata, katsoa leffoja ja kuunnella kiinnostavia muiden puhumia juttuja milloin ja missä vain, oman arjen suvantokohtiin ripoteltuna. 

Nyt olen muutaman viikon ajan kuunnellut tuon verkkokurssin luentoja. Olen katsellut videoita illan hiljaisena hetkinä sohvalla läppäri sylissä. Joskus laitan luennon päälle ja napit korviin kun kävelen hakemaan lasta koulusta.  


Kolme asiaa auttaa omassa hyvinvoinnissa pitkälle: ruoka, liikunta ja uni. Keho ja pää pysyvät varmemmin elossa ja hyvässä fiilingissä, jos tämä kolminaisuus on tasapainossa. Mutta eihän se aina ole helppoa ja yksinkertaista.

Omassa elämäntilanteessani ei ole mitään isompaa vikaa. Oikeastaan kaikki on juuri nyt todella hyvin: urheilu on säännöllistä, päätäni ei purista stressipanta, töitä on tarpeeksi, läheiset ovat suurin piirtein terveinä ja hengissä. Muutama juttu kuitenkin painaa kenkää. Ennen kaikkea unen vähyys. Hyvänä kakkosena tulee muutoksen pysyvyyden tavoittelu. Kolmatta sijaa pitää ravinto - voisinpa syödä pikkuisen järkevämmin omaa jaksamistani ajatellen. 

Miellyttävä muutos -kurssin idea on kertoa faktoja elämänmuutoksen tekemisestä. Oli se sitten liikunnan aloittaminen, painonhallinta, paremmat yöunet tai miellyttävämpi arki ylipäätään. Ja mikä parasta: kaikki asiat perustellaan.

Kyllähän minä olen huomannut, että olo kuuden tunnin yöunien jälkeen on aamulla hirveä. Mutta iltaisin en sitä enää muista, kun kesken on joku todella kiinnostava asia ja kello lähenee yhtä. Aamulla sattuu silmiin, pää tuntuu painavalta ja hartiat ovat taas entistä tujumassa jumissa.

Koin ahaa-elämyksiä kurssin aikana kymmeniä kertoja. Esimerkiksi juurikin tässä uniasiassa. Olen toki kuullut aikaisemmin huhupuheita muun muassa siitä, että liian vähäiset yöunet hankaloittavat painonhallintaa ja liikunnan harrastamista. Jos nukkuu liian vähän, ei mistään tunnu tulevan mitään, vaikka miten yrittää. Miellyttävä muutos -kurssin unijaksoissa selvisi syy. Se johtuu hormoneista. 

Jo kolmen huonosti nukutun yön jälkeen halu syödä sokeripitoisia ruokia kasvaa yli 30 %. Univajeessa leptiini-hormonin määrä elimistössä pienenee. Leptiini on hormoni, joka aiheuttaa kylläisyyden tunteen. Eli väsyneenä olet koko ajan vähemmän kylläinen. Kun nukkuu liian vähän, ruokahalua stimuloiva greliini-hormonin määrä kehossa kasvaa. Kun on väsynyt, hormonit pistävät mielen mättämään huonoa ruokaa sisäänsä. Kokemusta on etenkin pikkulapsiajalta; nimimerkillä Käsi koko ajan keksipaketilla.

Virkeys ei siis ole tahdonasia. Hormoneja ei voi omilla ajatuksillaan säädellä. Nyt kun tiedän pari syytä siihen, miksi ei todellakaan kannata valvoa liikaa, olen motivoituneempi tekemään muutoksen. Yritän ihan oikeasti nukkua enemmän. Kurssin unta käsittelevät luennot antavat konkreettisia vinkkejä sen nukkumismuutoksen tekemiseen ja unen laadun parantamiseen.


Unen lisäksi kurssilla opetellaan säätämään työtuoli oikein (morjes, hartiakivut!), löytämään itselle sopiva liikuntalaji (ei kaikkien tarvitse tykätä spinningistä), järkevöittämään ajankäyttöä ja hallitsemaan stressiä (hu-huu energia, minne menet?).

Luennoitsijat ovat kovan luokan ammattilaisia. Urheilemisesta ja kuntoilusta luennoi Riku Aalto, joka on yksi personal trainingin pioneereja Suomessa. Liikuntatieteiden tohtori Arto Pesola on tehnyt väitöskirjan istumisen ja sen tauottamisen vaikutuksista terveyteen. Ravitsemuspsykologiaan perehtynyt ravitsemusterapeutti Jonna Heinonen puhuu kurssilla yleisesti muutosten tekemisestä, syömisestä ja ravitsemuksesta.

Pari kurssin monista lempiajatuksistani tähän loppuun. 

Niin kauan kuin muutos on miellyttävää, se tulee tehtyä. Se on muuten juuri noin. Onneksi myös kurssi itsessään on rakennettu tämä ajatus mielessä pitäen: luennoitsijat eivät saarnaa, mutta eivät myöskään lässytä. Käsiteltävät asiat käsitellään perusteellisesti, mutta napakasti. Videoiden pituus vaihtelee muutamasta minuutista kymmeneen minuuttiin. Sen ajan jaksaa oikeasti keskittyä.

Ei ole olemassa liikunnallisia ihmisiä vaan ihmisiä, jotka harrastavat liikuntaa. Spot on! Kenestä tahansa voi tulla urheilua harrastava ihminen. Liikunnallinen ihminen ei ole vain se hikinauha otsalla 50 kilometrin lenkkejä tekevä pitkänmatkanjuoksija. Myös sauvakävely hyvän äänikirjan kanssa on liikuntaa. Ensin pitää vain löytää oma laji ja itselle paras tapa tehdä. Ja juuri näihin juttuihin tuo kurssi keskittyy antamaan vinkkejä.


Jotta voi tehdä valintoja, joista on itselle enemmän hyötyä kuin haittaa, pitää olla tietoa. Jos sinulla on mielessä joku muutos, jonka haluaisit elämässäsi tehdä ja jos se millään tavoin liittyy liikuntaan, syömiseen, nukkumiseen ja hyvinvointiin arjessa, voin lämpimästi suositella tätä kurssia.  

Miellyttävä muutos -kurssin hinta on 95 €, mutta alekoodilla salamatkustaja saat 20 % alennuksen. 

Miellyttävä muutos -kurssi sisältää 50 videoita, joiden kesto on yhteensä noin viisi tuntia. Kukin video on siis korkeintaan kymmenen minuutin mittainen. Eli juuri sen mittainen, johon tällainen paikkojen ja tilanteiden välillä säntäilevä keski-ikäistyvä ihminen ehtii ja pystyy kerralla keskittymään. Kurssimateriaalit säilyvät ostamisen jälkeen käytössäsi aina. Mitään muita kuluja ei ole. 

Trainer4You:n sivuilta löytyy myös muita koulutuksia, joista saa tuolla samalla salamatkustaja-alekoodilla 20 pinnan alennuksen. Esimerkiksi:

- Raskausajan liikunta (ai että, tämä olisi ollut minulle tosi hyödyllinen pari vuotta sitten).
- Liikunta synnytyksen jälkeen (joo, tämäkin aika meni jo, mutta olisi kiinnostellut vielä viime vuonna).

PS. Trainer4Youn sivuilla on paljon täysin maksuttomia kursseja, joihin pääsee käsiksi rekisteröitymällä tietopankkiin. Olen itse kokeillut tuolta ilmaispuolelta mm. Juoksijan oheisharjoittelu -kurssia, josta olen saanut hyviä vinkkejä juoksutekniikkaan, vaikka olenkin ihan tällainen tosi hidas sunnuntailenkkeilijä vailla mitään kiinnostusta juosta maratonia tai edes sen puolikasta.

Tästä siis hyvinvointilahja itselle kesälahjaksi itselle tai kaverille? Alekoodi on voimassa 22.6. asti. Minä aion opetella tänä kesänä nukkumaan paremmin. Raportoin syksymmällä, kuinka kävi.

Tunnisteet: , ,