Kuumottaa, kuumottaa. Sitten tulee tunnottomuus, mitä seuraa kutina. Fak. Ei hemmetti, sieltä se taas tulee: yskänrokko. Joka kerta ottaa ...

Voide yskänrokon hoitoon

9.5.17 Satu Kommentteja: 11

Kuumottaa, kuumottaa. Sitten tulee tunnottomuus, mitä seuraa kutina. Fak. Ei hemmetti, sieltä se taas tulee: yskänrokko. Joka kerta ottaa yhtä paljon päähän, kun omaan naamaan ilmestyy kolmas korva.


Olen kärsinyt yskänrokosta niin pitkään kuin muistan. Murrosiässä se saattoi nousta kasvoille useita kertoja vuodessa. Vuosien kuluessa vierailut ovat harvenneet, mutta eivät valitettavasti kokonaan poistuneet. Tuskin tämä vaiva koskaan edes kokonaan loppuu. Virus kun on kerran kehoon tullut se ei sieltä minnekään lähde.

No mitäpä tälle voi tehdä? Kysymys askarruuttaa noin joka toista teistä blogin lukijoistakin. Herpes Simplex -virusta (sori vaan, mutta kyllä minun mielestä "complex" kuvailisi tätä asiantilaa paremmin) nimittäin kantaa noin 60 % keski-ikäisistä suomalaisista. Se on hurja määrä.

Vastaus on aika helppo. Tälle ei voi tehdä yhtään mitään. Tuurista ja olosuhteista riippuu, kuinka usein virus aktivoituu ja nousee iholle. Minulle se ei tosin tule koskaan sattumalta. Triggerinä on joko flunssa, isompi väsymys tai stressi tai suuri muutos lämpötilassa. Saan patin naamaan nykyään noin pari kertaa vuodessa.

Huuliherpekseen on olemassa kaikenlaisia apteekista saatavia hoitovoiteita, ja minä olen kokeillut niistä useampaa. Zovirax auttoi yskänrokon hoidossa tehokkaasti kun olin alle parikymmpinen, mutta nykyään siitä on vain haittaa. Jos levitän paksua valkoista rasvaa sinisestä tuubista iholleni, venytän rakkulavaihetta eikä vaiva tajua lähteä lähde parissakaan viikossa.Viime vuodet olenkin turvautunut tymäkkiin peitevoiteisiin. Onneksi nykyään on olemassa niinkin peittäviä aineita, että kiusallisen näköistä rupea ei erota ihan läheltä eikä edes valokuvissa. Vaaleaa peittoa päälle ja rupiloinen häviää näkyvistä. Poissa näkyvistä on osittain pois mielestä. Siitä se sitten kuihtuu pois reilussa viikossa ilman että edes muistan asiaa joka hetki. 

No sitten tutustuin vuoden alussa muiden töideni kautta islantilaiseen Sóley-luonnonkosmetiikkasarjaan. Sarjan ensimmäinen tuote, Graedir-hoitovoide, on paksua vihreää balsamia pienessä purkissa. Markkinointiteksti lupaa sen toimivan vähän vaivaan kuin vaivaan.


"Tuote perustuu vanhaan, Sóleyn isoisän isän lääkesalvareseptiin, jota käytettiin parantamaan kaikkia vaivoja. Luomusertifioitu balsami valmistetaan edelleen alkuperäisellä reseptillä ja aina uudelleen se osoittautuu erinomaiseksi hoidoksi ihottumaan, psoriasikseen, ihoärsytyksiin, palovammoihin, ihotulehduksiin, vauvan vaippaihottumaan, hyönteisen pistoihin sekä pieniin haavoihin."

Kokeilin sitä ihan pokalla tässä kevään aikana huuliherpeksen hoitoon. Ja yllätyinpä itsekin, että se toimi. Siihen tuttuun, nenän ja ylähuulen väliselle alueelle ilmaantunut rakkula kutistui parissa päivässä ja häippäsi sen jälkeen näkyvistä. En tiedä oliko kyseessä hyvä tuuri vai oikeasti tehokas tuote, mutta hävisipä vaan. Toivon, että en joudu kokeilemaan tätä ihan heti uudestaan. Mutta kun niin käy, lupaan raportoida, kuinka kävi.

Sain tuotteen testiin maksutta. Sóleyn tuotteita saa Suomessa Stockan tavaratalosta ja Jolien verkkokaupasta*.

*) affiliate-linkki

11 kommenttia:

 1. Kuulostaapa hyvälle, kerro ihmeessä uusintakokeilun tulos. Itselläni ihan sama vaiva ja tuntuu, ettei nykyisistä voiteista ole mihinkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta kerron! On tosi harmi että ne apteekin voiteet eivät enää tehoa, en oikein tiedä syytä. Voikohan niille voiteille usein käytettynä tulla jotenkin "vastustuskykyiseksi"?

   Poista
 2. Itsellä hävisi herpes (ja aftat) kun siirryin pääasiassa gluteenittomaan ruokavalioon.

  -Sup

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, no aika hieno juttu! Eli virus ei ole enää noussut iholle sen jälkeen kun lopetit gluteiinin syömisen?

   Poista
  2. Gluteenin vähentäminen johtuu lapsella todetusta keliakiasta, itse ei tule noudatettua ihan niin tarkkaan. Joten kun ruokavalio oli hieman retuperällä pääsiäisloman ja vapun tienoon niin sekä aftat ja herpes aktivoituivat heti. Ainakin omalla kohdalla syy-seuraus -suhde on selvä, mitään muita muutoksia elämäntavoissa tms. ei ole tullut tehtyä. Aftoihin olen lähes parinkymmenen vuoden aikana testannut ties mitä, mutta mikään ei ole tuonnot lopullista ratkaisua.

   -Sup

   ps: kännykällä ei pysty vastamaan kommenttiin.

   Poista
 3. Aclovir! Jos sitä ei saa Islannista, osta seuraavalla kerralla laukku täyteen Suomesta. Se on nielaistava tabletti, joka tappaa viruksen jo siinä tykytys/ tunnottomuusvaiheessa, eikä koko rakkulaa tule välttämättä lainkaan. Itse nappaan kaksi tablettia heti kerralla samantien kun jotain oiretta alkaa tuntua, ja siitä sitten parin päivän ajan 5 vuorokaudessa. Vuosikausien kärvistelyn jälkeen lääke joka oikeasti toimii! Kun ne voiteet on olleet kaikki melko turhia... Toki en ole kokeillut tuota suosittelemaasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ahaa, tällaisesta en ole kuullutkaan. Pitääkin laittaa tämä mieleen! Kiitos vinkistä. Koska ihan parastahan se olisi, jos se rakkula ei nousisi ollenkaan.

   Poista
 4. Pieni väritön laastari myynnissä apteekeissa, peittää ja parantaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, enpä ole kuullut tästäkään ennen. Muistatko mikä siinä on vaikuttavana ainesosana?

   Poista
 5. Laastarit yleensä pitkittävät itselläni kestoa ja voiteet eivät juuri auta. Ulkoisesti käytettävistä Illodin on ollut kuivatusominaisuuksilta paras. Suosittelen kuitenkin noita tabletteja, niitä löytyy useampaa merkkiä, mutta tarvit reseptin. Auttavat nopeiten!

  VastaaPoista
 6. Huuliherpes on kyllä viheliäinen. Aina väärään aikaan ilmestyvä ällötys. Lähes kaikkea on kokeiltu, tässä mun "vinkit" josko olisi jollekin apua.
  Tärkeintä on huomata alkava rakkula heti ensimmäisestä oireesta ja aloittaa hoito välittömästi. Hätätilanteissa mulla on auttanut Blistex Lip Relief cream jota kannan aina mukana mutta parasta olisi jos pääsee apteekista hakemaan lääkekuurin (ilman reseptiä) heti ensimmäisen kuumotuksen tunteesta. Flushnil, Aciclovir tai mitä näitä nyt on. Jos herpes ehtii rakkulavaiheeseen ei oikein auta muu kuin odottaa ja antaa olla.
  Olen kokeillut Zoviduo ja Zovirax voiteita mutta ne eivät kyllä auta. Kerran kysyin apteekissa asiaa ja sama vastaus, voiteilla ei ole kunnon todistettua tehoa. Olen kokeillut myös värittömiä huuliherpeslaastareita mutta ainakin rakkulavaiheessa tuntuu että ne vain hautovat herpestä ällöttävästi. Sopivat ehkä hetkellisesti käytettäväksi jos vaikka valokuvaan haluaa peittää, mutta muuten välttäisin.
  Tärkeintä on vain huolehtia varsinkin rakkulavaiheessa että ei tartuta virusta kehenkään muuhun. Suukkokielto, ei jaettuja laseja tai haarukoita kenenkään kanssa. Samoin jos käytät rasvaa rakkulaan muista pestä kätesi ennen ja jälkeen levityksen, jottei virus jää hautomaan esim huulirasvaan. Eikä sitten näprätä sitä huulta!

  VastaaPoista

Mitä tuumaat?