Viimeinen vuosi on ollut siitä erikoinen, että olen antanut aikamoisen tukun haastatteluja eri medioihin. Minähän olen perinteisesti ollu...

Mikäs se islantilainen menestysjalkapallojoukkue olikaan?

10.5.17 Satu Kommentteja: 16

Viimeinen vuosi on ollut siitä erikoinen, että olen antanut aikamoisen tukun haastatteluja eri medioihin. Minähän olen perinteisesti ollut se kyselijä, toimittajan hommissa. Nyt onkin ollut totuttelemista siihen, että minä olenkin saanut kertoa, en kysyä. Unelmahommista, Islannista, yrittämisestä, ulkosuomalaisuudesta ja bloggaajan roolista. Mikäpä siinä, ei täältä päästä jutut ja mielipiteet ihan äkkiä lopu.


Yksi oli tähtihetki ylitse muiden. Pääsin tökkäisemään tikulla tasa-arvoasioita. Liittyy jalkapalloon..... Joko arvaatte?

No ne muutaman kymmenen sekuntia Urheiluruudussa viime syksynä, kun pääsin puhumaan EM-jalkapallokisoista ja Islannin miesten maajoukkueen menestyksestä. Siis en jalkapallomaajoukkueen vaan miesten jalkapallomaajoukkueen menestyksestä. Jalkapallokaan kun ei oletuksellisesti ole miesten laji, johon pitää lisätä "nais"-etuliite, jotta kuulija tajuaa, mistä puhutaan. Se vaan tuppaa niin helposti unohtumaan. Meillä täällä Islannissa on nimittäin ihan törkeän kova naisten jalkapallomaajoukkue. Ne pelaavat Hollannin EM-kisoissa ensi kesänä. Ja Islannin naisten maajoukkue on kolmatta kertaa peräkkäin EM-kisoissa. Islannin miesten maajoukkueelle viime kesäiset EM-kisat olivat lajissaan ensimmäiset. Naisten maajoukkue on FIFAn listalla tällä hetkellä sijalla 18. Miesten joukkue pitää paikkaa 21.

Naisten jalkapallomenestys on siis ihan tilastoilla ja numeroilla todistettavaa kamaa, mutta silti sitä ei oikein noteerata. Vasta kun miehet menestyvät arvokisoissa, maa menestyy. Tämähän on ihan paska homma, jos se näin menee. Onneksi maailmaa voi muuttaa, vaikka sitten yksi haastattelu, sana, maali tai mainosvideo kerrallaan. 

Juuri näistä syistä tämä eilen julkaistu Icelandairin mainosvideo "meidän kovista tytöistä" iski täydelliseen paikkaan. Huh, olen katsonut tämän jo joku viisikymmentä kertaa ja vieläkin menee kylmät väreet alaselässä. Videossa ei vielä ole englanninkielisiä tekstejä, mutta sanoman tajuaa kyllä ilmankin.

Kaikki jalkapallofanit ja fanitulokkaat: ensi kesänä sitten telkkarit auki. HÚ!

16 kommenttia:

 1. Huh, olipas hyvä video! Just eilen luin Bluestocking-blogin Minjan kirjoituksen samasta aiheesta, vaikkakin koskien jääkiekkoa. Koskahan Finnair tekee samanlaisen mainoksen? Hyvä Islanti!
  -Reetta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyykin katsoa - jääkiekkokin kiinnostaa nimittäin tältä kannalta.
   Tuo video on ihan killeri, siinä osuu kaikki ihan kohdalleen. Toi joulukohtaus <3 Ja kaikki. Huh miten upea.

   Poista
 2. Kylmät väreet täälläkin! Samahan se on, Suomessakin naisten jalkapallomaajoukkue on sentäs pelannut arvoturnauksissa mutta ei sitä arvosteta.

  -Sup

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä. Esikoinen teki hyvän havainnon kun me katsottiin yhdessä tätä videota - se oli kohta jota mä en edes huomannut. Että miksi noi tytöt sai paljon pienemmän pokaalin, vaikka nekin voitti. Siinäpä se tiivistyi hyvin yhteen kysymykseen...

   Poista
 3. Aaah ihan loistava!! Kiitos, että jaoit tän!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! Mä oon tuhlannut jo puolet tän päivän työnajasta tän katsomiseen. Aaahhh....

   Poista
 4. Mun tuli melkein itku, tai kyyneleitä vähän nieleskelin.. Tää oli hieno. Huippua ❤ Laura

  VastaaPoista
 5. Huikea video ja huikea uusi banneri. Tykkään!
  Ja kiitos kirjasta, se saapui tänään. Posteljoonitäti tuli aamulla koputtelemaan ovelle ja näytti reunasta hajonnutta postipakettipussia ja varmisteli onkohan sisällä kaikki mitä pitkin. Kirja löytyi ja täysin pränikässä kunnossa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli kokenut siis matkalla kovia. Hui... Välillä noiden lähetysten kanssa on tuollaista, ne jää kiinni jonnekin, niitä heitellään jne.

   Onneksi kirja oli kunnossa - laitahan viestiä jos ei ollut, niin katsotaan mitä voisin tehdä asialle.

   Poista
 6. Vau, kylmät väreet ja pala kurkussa - huikea!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on! Mä haluaisin nyt heti lähteä sinne Hollantiin odottamaan pelien alkua. :D

   Poista
 7. Mä muistan, kun pongasin tän sun haastattelusta!
  Maailma paranee vähän kerrallaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, kiitos! Ihanaa, että joku huomasi - ja kommentoi blogissakin. Taisit olla just sinä? <3

   Poista
 8. Huh! Syntyipä kotona aikamoinen keskustelu, kun katsottiin video koko perheen voimin. Niin totta jalkapallossa mutta niin totta monessa muussakin asiassa elävässä elämässä tytöt/pojat, naiset/miehet. Hyvä mahdollisuus avata silmiä näin vanhempana. Haluaako tyttäreni ne glitterikengät vai pitäisikö minun huomata hänen haluavan tai tarvitsevan jotain muuta. Kohtelenko poikaani ja tytärtäni samalla tavalla? Pidänkö samoja asioita heille mahdollisena? Miten mieheni toimii, samalla vai eri tavalla kuin minä? Kiitos Satu, että jaoit tämän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilo on kokonaan puolellani! Ihanaa, että heräsi keskustelua. Meilläkin heräsi; lapsen kanssa se keskustelu lähti epäreilun pienestä pokaalista ja venyi sitten mitä moninaisempiin asioihin ja tasa-arvoaiheisiin. Se oli mainio kesksutelu se.

   Voi että muuten miten huikeita juttuja sitä voi saada aikaan ihan mainosten avulla - tarinan voima on huikea. Huhh. Vähän eri vaikutus kuin sillä että Icelandair ois mainostanut vilkkuvilla numeroilla halpoja lentohintoja Amsterdamiin. :D

   Poista

Mitä tuumaat?